TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Majdnem elfeledett kecskemétiek nyomában: Tiringer Ferenc, a sikeres vállalkozó és a vas művésze

25
2020 nov.

Majdnem elfeledett kecskemétiek nyomában: Tiringer Ferenc, a sikeres vállalkozó és a vas művésze


A kecskemétiek 99 százalékának fogalma sincs, ki az a Tiringer Ferenc. Ha őszinték akarunk lenni, néhány héttel ezelőttig nekünk sem sok volt, pedig ha ma élne Tiringer aranykoszorús műlakatos mester, a sikersztorija egy Forbes Magazin címlapért kiáltana. Nélküle ma jóval szegényesebb képet festene a város, pedig nem alkotott olyan ikonikus épületeket, mint Lechner Ödön vagy Márkus Géza, és még városfejlesztő polgármester sem volt, mint Lestár Péter vagy Kada Elek. Egyszerű patkoló kovácsinasból lett európai hírű mester, aki művészként szelidítette meg a rideg vasat, és formálta egyedivé a kecskeméti  és budapesti tereket, utcákat. Pajkó Andrea írása.


Új hobbit fedeztünk fel magunknak szerkesztőségileg: mániákusan gyűjteni kezdtük a Kecskemét múltját firtató kiadványokat. Székelyné Kőrösi Ilona “Kecskemét Anno” című, hiánypótló műve sokáig egyedül árválkodott a polcunkon, aztán jó tíz évvel később csatlakozott hozzá Lovas Dániel “Élet a régi Kecskeméten” albuma. Tavaly és idén jobbnál jobb helytörténeti könyvekre bukkantunk, az aktuális kedvencünk pedig a Tiringer album.

 Egy délután alatt kivégeztük a Tiringer Ferenc munkásságát bemutató könyvet, pedig az első pár oldal egyikén megingott a lendületünk: közgazdász és médiamunkás énünk kissé frusztrálódott a lakatosipari tudás, az acélmolekulák összetapadásának és a hiccelés folyamatának érzékeltetésétől, de aztán megnyugodhattunk, abszolút közérthető formában folytatódott a páratlan életút és remekművek ismertetése.

 


Bár nem kecskeméti születésű Tiringer Ferenc, hálásak lehetünk a sorsnak, hogy a házassága révén Kecskemétet választotta lakóhelyéül tíz évnyi európai bolyongás után. Kecskeméten alkotta meg különlegesen szép kapuit, ablak-, sír-, templom- és kerítésrácsait, kilincseit, lámpáit. Gyenge poén lenne sikerkovácsnak aposztrofálni, mai gazdasági analógiával élve, inkább egy igazi pannon puma volt, a  kifejezés legjobbik értelmében, . A mai kor vállalkozói tanulhatnának egyet s mást Tiringer mestertől innovációról, exportpotenciálról és élethosszig tartó tanulásról, portfólió diverzifikálásról és családi vállalkozás építéséről, aki nem félt német újsághirdetésben elmondani, miért drágább az ő terméke, mint másoké.

Ennek ellenére a “senki sem lehet próféta a saját hazájában” kezdetű szólam igazsága szerint jó tíz évig csak a külföldi megrendelők értékelték a munkáját, majd szép lassan Kecskeméten is megjelentek a művei.

 


Mindenki ismeri, de a helytörténészeken és műkedvelő lokálpatriótákon kívül nagyjából senki sem tudja, hogy a Barátok templomának két utcai és udvari rácskapuja is Tiringer-alkotás. Csak az akantusz levéldíszek elkészítésén 4 hónapig dolgoztak a Tiringer fiai. De Tiringer Ferenc nélkül a Református Újkollégium, a Katona József Gimnázium homlokzata és belső terei sem lennének különlegesen részletgazdagok és egyediek.

 


A Tiringer album alkotóinak - Bánszky Pál - Benedek György - Dömötör Tibor Attila - Dr. Kriston-Vízi József - köszönhetően nem csupán az abszolút kecskeméti szimbólumnak számító középületekről derül ki, hogy a vas művészének keze nyomát viselik magukon, hanem polgárházakról és historikus kecskeméti utcákról is mesélnek.

Hiába tűnik üresnek a város a nyitva tartó mozik, színházak és szórakozóhelyek nélkül, valójában hihetetlen élmények várnak ránk most is, ha nem csak nézünk, hanem látunk is.

Induljunk el, lássuk meg a kilincsekben, síremlékekben, lunettrácsokban, kapukban élő kecskeméti történelmet!

Túravezetőnek pedig szívből ajánljuk a Tiringer Albumot!

 

Tiringer Album


Szerzők: Bánszky  Pál - Benedek György - Dömötör Tibor Attila:
Kiadó: Kecskeméti Városszépítő Egyesület
Kiadás éve: 2020
Kivitel: A/4 formátumú,180 oldalon közel 200 színes fényképfelvétellel

Kapható:

 • Kóborló Könyvesbolt és Antikvárium - Kecskemét, Csongrádi u. 1.
 • Líra Könyvesbolt - Kecskemét, Hornyik krt. 2.
 • Piaci Könyvkereskedés - Piaccsarnok, Kecskemét, Budai u. 2/a
 • Hotel Három Gúnár - Kecskemét, Batthyány u. 1.


Az album megjelenését támogatta:

 • Kecskeméti Városszépítő Egyesület
 • Logall Kft. Klíma és Légtechnika
 • Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet
 • valamint  a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
 • Bácsvíz Zrt. és  a Kecskemét és Vidéke Általános Ipartestület

 

Fotók: a szerzők felvételei a Tiringer Albumban

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utoljára frissítve: csütörtök, 26 november 2020 19:22
Értékelés:
(7 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449