TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Még zöldebb a Ciróka Bábszínház, zöldülj te is!

25
2020 nov.

Még zöldebb a Ciróka Bábszínház, zöldülj te is!

 

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozva, a Ciróka Bábszínház társulata vagány tippekkel készült a kecskemétieknek, hogy miként tudják minimalizálni az általuk termelt szemetet. Ők maguk is nagyon tudatosan gondolják át a keletkezett hulladék sorsát, sőt, már arra nagy hangsúlyt fektetnek, hogy eleve minél kevesebb szemetet halmozzanak fel a színházban. Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház igazgatónője saját zöldítési praktikáit is megosztotta velünk. Sárdi Barbara írása.

 

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A Ciróka Bábszínház társulata nagyon felelősségteljesen gondolkodik erről a témáról, így nem volt kérdés, hogy kapcsolódnak hozzá.

“A Kultúráért Felelős Államtitkárságtól érkezett a felhívás, mi pedig nagy elánnal vetettük bele magunkat a szervezésbe. Egy héten keresztül napi szinten jelentkezünk a témában, zömmel rövid videókat készítettünk. Megmutatjuk, mi mindent teszünk a színházban, a mindennapokban, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, illetve kreatív tippekkel szolgálunk, hogyan születhet újjá a hulladék otthon: például miként kreálhatunk cd-ből fülbevalót vagy hogyan készíthetünk házilag sógyurmát” - avatott be minket Kiszely Ágnes.

 

 

A hulladékot évek óta szelektíven gyűjti a társulat, illetve nagy hangsúlyt fektetnek az újrahasznosításra.

“A repertoárunkról lekerülő előadások díszleteit mindig igyekszünk újból felhasználni a későbbi darabok színpadképéhez. Egy-egy új produkció megszületésénél kiemelt szempont, hogy minél költséghatékonyabb legyen, illetve a lehető legkevesebb újonnan vásárolt tárggyal, nyersanyaggal oldjuk meg a díszletek, jelmezek, bábok készítését. Igyekszünk keveset nyomtatni nemcsak a papír, hanem a festékpatron miatt is. A szövegkönyveket csak a végleges verzióban nyomtatjuk teljes példányszámban. Az elrontott dokumentumokat cetlikként, jegyzeteléshez használjuk. Az újságpapírból bábok készülnek kasírozással - ehhez a folyamathoz is természetes anyagot, általuk bekevert csirizt használnak a munkatársak” - sorolja az igazgatónő, mi mindent tesznek a környezetért.

 

 

“Még olyan apróságokra is ügyelünk, hogy ebédkor összegyűjtjük a megmaradt ételt, és aki tart otthon kutyát, cicát, az hazaviszi kedvenceinek, így ez sem kerül a szemétbe. Szintén tudatosan figyelünk arra, hogy ne égjen feleslegesen a villany. Szerencsére ez ma már mindenki számára természetes.”

 

 

Minden társulati tagnak szívügye lett a takarékos és környezetbarát életmód, így igazi csapatmunkává vált a színház zöldítése. A szemléletmódjukat igyekeznek átadni a felcseperedő generációnak is.

“Tűztünk már műsorra olyan előadást, amely a környezettudatosságra hívta fel a figyelmet. A békakirály egy nagyon izgalmas rendezői koncepció eredményeként született meg. A rendező izgalmas párhuzamot talált a klasszikus mese alaphelyzete és mai világunk között. A történet napjainkban játszódik. Egy lakótelepen, ahol egy hetedik emeleten lakó tisztaságmániás „királylány” a háztartási szemeteszsákkal együtt beleejti lakáskulcsát a konténerbe. Kis segít most rajta? Nem más, mint a „kútban lakó béka”, vagyis egy fura szerzet, aki a sok haszontalan, mások által kidobott holmit csupa kincsnek látja. A mese szereplői a nézők szeme láttára születnek meg kidobásra ítélt holmikból, hulladékból.”

 

 

A környezettudatosság mellett elkötelezett igazgatónőnek otthonra ugyancsak van néhány bevált praktikája.

“A kommunális gyűjtőbe hetente egy kis zacskó szemét kerül mindössze. Mivel kertes házban lakunk, a konyhai hulladékot komposztáljuk, a papír a kazánba kerül. A gyufaszálakat külön pohárban gyűjtöm, kiválóan funkcionál gyújtósként egy-egy adag. Azon túl, hogy tudom, így helyes élni a mindennapokat, örömmel tölt el, hogy minden a helyére kerül” - meséli. “Gyerekkoromban népszerű volt egy barkácsötleteket felvonultató havi magazin. Emlékszem például, hogy műanyag flakonból készítettem dakszli kutyát. Akkor még nem tudtam, hogy újrahasznosítok. Abban az időben természetes volt, hogy mindennek megpróbáltunk új funkciót adni. A nagyszüleink generációja, akik megélték a háborút, nem pazarolt el semmit, mindent gyűjtöttek és felhasználtak. Nosztalgiával gondolok ezekre az időkre és igyekszem inspirálódni belőle.”

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utoljára frissítve: szerda, 25 november 2020 20:56
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449