TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Bekuckózva #2: Mit nézzünk? Csenkiné Túri Edit, az Otthon Mozi vezetőjének ajánlója

14
2020 dec.

Bekuckózva #2: Mit nézzünk? Csenkiné Túri Edit, az Otthon Mozi vezetőjének ajánlója

 

Mit néz a mozivezető, ha zárva van a mozi? Naná, hogy filmet, filmet és filmet. Először is szigorúan kijelentem, hogy egy nagyon szubjektív filmajánlót gyúrtam össze. Ha az Otthon mozi látogatói megkérdezték tőlem, hogy milyen a ma esti film, akkor mindig visszakérdeztem, hogy milyen a hangulatuk. A befogadás nagyban függ attól, hogy milyen lelkiállapotban vagyunk, de attól, hogy valaki nincs „ráhangolódva” egy filmre, az nem veszi el a film minőségét. A filmnek is, mint az irodalomnak, van egy nyelvezete, amit valaki alkotóként és befogadóként is tudatosan használ. A film nyelvét valaki vagy beszéli, vagy nem. Csenkiné Túri Edit vendégszerzőnk írása.

  

Nagyon sok filmet nézek, klasszikusokat és aktuális premiereket egyaránt, az egész estés filmek mellett szeretem a rövidfilmeket, animációkat, dokukat, a streaming csatornák által gyártott sorozatokat és lehet, hogy meglepő, de reklámokat is. Ez utóbbiakat főként azért, mert némelyik olyan, mint egy kisfilm. Ha nem ez lenne a munkám, akkor is ez lenne a hobbim. Mert imádom a filmeket. Az, hogy ezt mozivezetőként és tanárként is hasznosíthatom, külön öröm számomra. A mozis munkám mellett a Katedra Középiskolában tanítok, ennek köszönhetően sok klasszikust is újra nézek. A diákoknak kiadott feladatok kapcsán sok számomra ismert és ismeretlen film is előkerül. Ahhoz, hogy tudjunk róla érdemben beszélgetni, nekem is meg kell néznem ezeket. Ez nagyon sok idő, de mivel korán kelő vagyok, ezért ilyenkor nézem meg őket. Szeretnék diákjaimnak minél több filmet megmutatni, hogy lássanak is, ne csak nézzenek, miközben ők is – akár a gyermekeim, akik velük egy korosztályba tartoznak – tudnak nekem újat mutatni.

Nem a filmtörténet top 100 filmjét osztom most meg veletek, hanem azokat, amik fontosak nekem valami miatt.

 

 

Nyomorultak (2019)

Látszólag a film arról szól, hogy egy vidéki rendőr fölkerül Párizsba, pontosabban Montfermeil-be, és első munkanapján már bele is kerül a sűrűjébe. Rendőrtársai, egy rasszista fehér és egy afrikai származású muzulmán vallású beledobják a mélyvízbe. Egy piti, gyerekcsínynek tűnő esettel kezdenek el foglalkozni, miszerint egy kamasz ellop az éppen ott állomásozó roma cirkusztól egy kis oroszlánt. A „kerítsük elő a srácot az oroszlánnal” egyszerű sztori elkezd bonyolódni, mikor a helyi „polgármesterek” összeakaszkodnak. És a ramazuri senkinek sem jó, mert akkor mindenki rájuk figyel. Kiről is szól a film? Az újonc rendőrről, a fiatal srácról, aki ellopja a kis oroszlánt, vagy a drónnal játszadozó fiúról, aki egyébként a rendező alteregója, vagy a kerületben lévő felszín alatti feszültségekről? A film szépen megválaszolja ezt. A Cannes-i Filmfesztivál Zsűri Nagydíját is elnyert alkotás finom karakterábrázolásokkal dolgozik, feszültséggel teli igazi korrajz. Olyan, mint a maga korában Victor Hugo Nyomorultak c. regénye volt. És hogy még kerekebb legyen a történet, Victor Hugo regénye is itt játszódik. A városrésznek van egy Victor Hugóról elnevezett iskolája és Jean Valjean-ról elnevezett szökőkútja is. A film vége katartikus és nagyon elgondolkoztató. Nem véletlen, ha film nézése alatt eszünkbe jut a magyar ősökkel is rendelkező Mathieu Kassowitz Gyűlölet c. mozija.

 

 

Ramen shop – Ízek a múltból (2018)

Több film létezik, ami a konyhaművészet remekei köré szövődik. Vannak köztük jó és kevésbé jó alkotások is. A Ramen shop egy tradicionális japán vagy kínai (származása máig vitatott) húsalaplével készült zöldségleves köré szövődik. Látjuk a filmben, hogyan készül, kiderül meddig kell főzni, mit kell beletenni. És a film nézése kapcsán igazzá válik az a gondolat, hogy az ételbe a szívünk-lelkünk benne van. Egy megtalált piros füzetecske indítja el a történetet, mely oly mély érzelmeket mozgat meg, hogy a vége esetleg még sírásba is fordulhat. A főhős, Maszato, a fiatal japán ramenséf édesapja halála után megtalál egy piros feljegyzésekkel teli füzetet. A lapjain talált feljegyzések olvastán Maszato eldönti: Szingapúrba utazik, hogy felkutassa családjának gyökereit, és megtudja, milyen titkokat hagytak maguk mögött a szülei. Felkavaró családi események története, tradíciók, generációk ütközése tárul fel. Elkövetett és már jóvá nem tehető hibák beismerése, a megbocsátás, a szeretet, és a konokság elengedése után elkészülő igazi ramen soup ad talán egy kis megnyugvást.

 

 

Mank (2020)

Ez a film megosztó, én mégis azok közé tartozom, akik szerették nézni. A történet főhőse Herman Mankievitz forgatókönyvíró. Az ő nevéhez fűződik Orson Welles Aranypolgára is. Nagyon klasszul megírt párbeszédek, magával ragadó atmoszféra és Gary Oldman által tökéletesen megformált figura tárul elénk. Van abban valami báj, amikor a hollywoodi stúdiókról szóló filmekben pici lehetőségünk teremtődik betekinteni a filmesek mekkájának aranykorába. Miután megnéztem a filmet, újra elővettem a fent említett Aranypolgárt is. Így igazi kettő az egyben filmnézés volt.

 

 

A sorozatok

Gyerekkoromban a tévében szinte ezek voltak a menő filmek. Anyuék odavoltak a Kórház a város szélén, a Klinika, a Dallas, a Bűvölet c. sorozatokért. Ezek nekem azokat az időket idézik. Az említett filmeket hétről hétre lehetett nézni, mert a tévé hetente tűzte műsorára. Ma már máshogy van. A sorozatok több szempontból is fontosak számomra. Először is, mert sok olyan van, amit a családom tagjaival közösen nézünk. Ez a „mi időnk”. Megnéztük már együtt a Stranger Things, a Westworld, Mindhunter (R. David Fincher), a Vezércsel (Queen’s Gambit) és a Mandalorian c. Star Warshoz kötődő sorozatokat is. A Mindhuntert egy diákom ajánlotta, és köszönöm is neki. Azoknak ajánlom, akik szeretik egy filmben a feszültséget, akik szeretik a thrillert. A sorozat cselekménye a rendőrségi profilozós munka kialakulása köré épül.  A Vezércsel, Walter Tevis 1983-ban megírt azonos című regényéből készült. Az egyik kritikában olvastam, hogy úgy válik érdekessé ez a sorozat, hogy egyszerre modern és retro. Egy szemünk láttára felnőtt nővé váló árva kislányról szól, aki egy kedves árvaházi gondnok – és később sok más sakkozásban kiváló ember – segítségével és természetesen saját adottságainak köszönhetően is – a világ legjobb sakkozójává válik. A Mandalorian c. sorozatot pedig egyszerűen a Star Wars univerzum iránti rajongásunk miatt nézzük.

 

 

Karácsonyi filmek

A végére hagytam néhány karácsonyi hangulatú filmet, amelyek akár többször nézősek is lehetnek. Így, hogy egyre közelebb kerülünk a karácsony ünnepéhez, számomra nagyon fontos, hogy „megérkezzünk az ünnepre” és ne „beessünk”. Sok kedves, aranyos és szívhez szóló film van, ami segít nekünk ebben. Nagy kedvenc az Igazából szerelem, a Karácsony Artúr és a Klaus – A karácsony titkos története című filmek. Az utolsó kettő animáció. Bármelyiket szívesen nézem újra, most mégis Karácsony Artúrt választottam. A Karácsony Artúr egyik nagyon fontos része, hogy nincs benne gonosz. Nincsenek benne ellenséges karakterek, nem az ő legyőzésük viszi előre a cselekményt. Artúr, a mikulás dinasztia legfiatalabb tagja. Öröklés szerint nem rá, hanem a bátyjára száll a „mikulásság”. A történet vége mégis máshogy alakul. A mese üzenete, hogy minden ember számít, és Artúr az, aki visszahozza nem csak az emberek, hanem saját családjába is a karácsony varázsát.

 

Kívánom, hogy ebben a zaklatott évben mindenki megtalálja saját karácsonyi csodáját.

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utoljára frissítve: csütörtök, 17 december 2020 08:45
Értékelés:
(6 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449