TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ 5+1 könyv, aminek ott a helye minden kecskeméti könyvespolcon

14
2020 dec.

5+1 könyv, aminek ott a helye minden kecskeméti könyvespolcon

 

Karácsonyi ajándékként is jó szívvel ajánljuk az alábbi könyveket, viszont az ünneptől függetlenül is javasoljuk a beszerzésüket! Van, amelyik kicsit meggyötri majd a lelket, lesz, ami inspirál, más izgalommal tölt el vagy épp csak pusztán remek kikapcsolódást és esztétikai élményt nyújt. Ilyen színes Kecskemét könyvek terén is!

 

 

 

1. Mészáros Marianna: Kecskeméti szecesszió - Színező

 

"A kecskeméti szecessziós épületek részleteit használtam fel a színezőben. A 60 oldalas, 18×18 cm-es könyvben a színezhető oldalak mellett kis képet láthatnak és egy rövid leírást is olvashatnak (magyarul és angolul) arról az épületről, amelyről a motívum származik."

Itt kapható

 

 

2. Tiringer Album

 

A kecskemétiek 99 százalékának fogalma sincs, ki az a Tiringer Ferenc. Ha őszinték akarunk lenni, néhány héttel ezelőttig nekünk sem sok volt, pedig ha ma élne Tiringer aranykoszorús műlakatos mester, a sikersztorija egy Forbes Magazin címlapért kiáltana. Nélküle ma jóval szegényesebb képet festene a város, pedig nem alkotott olyan ikonikus épületeket, mint Lechner Ödön vagy Márkus Géza, és még városfejlesztő polgármester sem volt, mint Lestár Péter vagy Kada Elek. Egyszerű patkoló kovácsinasból lett európai hírű mester, aki művészként szelidítette meg a rideg vasat, és formálta egyedivé a kecskeméti és budapesti tereket, utcákat.

Itt írtunk róla bővebben

Kapható:

  • Kóborló Könyvesbolt és Antikvárium - Kecskemét, Csongrádi u. 1.
  • Líra Könyvesbolt - Kecskemét, Hornyik krt. 2.
  • Piaci Könyvkereskedés - Piaccsarnok, Kecskemét, Budai u. 2/a
  • Hotel Három Gúnár - Kecskemét, Batthyány u. 1.

 

 

3. Képek, történetek Ferenczy Ida életéből

 

Ferenczy Ida halálának 90. évfordulója alkalmából Péterné Fehér Mária, nyugalmazott kecskeméti főlevéltáros arra vállalkozott, hogy egy saját kiadványban összegyűjt minden fontos emléket, ami Idával kapcsolatban fennmaradt. Kecskemét méltán büszke híres szülöttére, akinek neve a 34 évnyi szolgálat alatt összeforrt királynéjáéval, és a hazájától távol töltött évek alatt egy percre sem feledkezett meg földijeiről, sőt, igazi "honleányként" összekötő kapocs volt Andrássy Gyula gróf, Deák Ferenc és Erzsébet királyné között.

Kapható: Kecskeméti Katona József Könyvtár, Piaristák tere 8.

 

 

4. “Kívánom a jó Istentől…” Kecskeméti katonák levelei az első világháborúból

 

A Kecskemét Írott Örökségéért Alapítvány a fronton harcoló katonák (hadifoglyok) személyes gondjaiba, gondolataiba kíván bepillantást adni a hazaküldött levelek egy kötetben való megjelentetésével. A levelekből kitűnik, hogy a katonák miként élték meg a háború teremtette szélsőséges helyzetet.

Szinte mindenkinek van olyan felmenője, rokona, ismerőse, aki az első nagy háborúban harcolt. A család, de a tágabb értelemben vett utódok számára is nagyon fontos, hogy megőrizzük emléküket, mert a frontra (önként, vagy besorozva) ment katonák a családjukért, a hazájukért harcoltak. Kik írták ezeket a leveleket? Kecskemét közigazgatási körzetéhez tartozó, a városban, annak külterületén, nagy kiterjedésű pusztáin élt lakosok, akiknek nagy része mezőgazdasági munkából, szántóföldi termelésből, szőlőművelésből, állattenyésztésből tartotta fenn magát és családját. A levelek nagy részét tehát olyan katonák írták, akik éppen csak megtanultak írni-olvasni, életüket a gazdálkodás tette ki. A katonalevelek a családjából, közösségéből kiszakadt, távol került egyént helyettesítették az itthon maradtak számára. A levelek túlnőttek a puszta személyi kapcsolatokon, hiszen a szűkebb közösség mindig értesült arról, ha valaki hírt kapott a frontról.

Kapható: Kecskeméti Katona József Könyvtár, Piaristák tere 8.

 

 

5. Sorsfordító évtizedek Kecskeméten

 

Kecskeméti élettörténeti elbeszélések az 1940-es évektől az 1960-as évekig. A szerzők idős helyi kecskemétiekkel készítettek interjúkat a második világháborúról és az azt követő időszakról, egészen az 1960-as évek elejéig. Az oral history módszerrel készített interjúk célja az volt, hogy az életutak ismertetésével történeti forrásokat gyűjtsenek össze, amelyek kiegészítő információkat nyújthatnak a levéltárakban fellelhető dokumentumokból rekonstruálható tényekhez.

Kapható: Kecskeméti Katona József Könyvtár, Piaristák tere 8.

 

 

+1 Libor Zoltán: Fáznak velem az angyalok

 

"Én azokat a verseket szeretem, amelyek történeteket mondanak el. Az ilyen vers az idő gombostűjére szúrt lepke. Ezek a lepkék már nem repülnek. De ha az ember rájuk néz, fel tudja idézni a röptüket. Ha pedig közelebb hajol hozzájuk, a szárnyaikon különböző történeteket talál felírva. Az emlékek, az álmok, a vágyak aranytintájával vannak ezekre a történetek írva. Ez a kötet ilyen versek gyűjteménye."

A szerzővel készült interjúnk itt olvasható.

Itt kapható

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utoljára frissítve: kedd, 15 december 2020 09:31
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449