TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ 22 ezer gyermek él család nélkül, intézetben: legyél te is nevelőszülő!

16
2021 febr.

22 ezer gyermek él család nélkül, intézetben: legyél te is nevelőszülő!

Fotó: Freepik Fotó: Freepik


22 642 gyermek nem tudja Magyarországon, hogy milyen egy szerető, megtartó család. Óriási szám, ami pontosan huszonkétezer-hatszáznegyvenkettőször több fájdalmat takar, mint ami elfogadható. Bár 2014-ről 2019-re 6 százalékkal csökkent a gyermekotthonban nevelkedők száma, nincs elég nevelőszülő hazánkban. Az egészsséges gyermekhez képest a fogyatékkal élő gyerekeknek minimális az esélyük, hogy családban nőhessenek fel.    
"2014 óta a jogszabályi változások nyomán a gyermekvédelmi gondoskodásba került, 12 évesnél fiatalabb gyermekeket nevelőszülőnél kell elhelyezni. Országosan ezernél több nevelőszülőre lenne még szükség, hogy ez megvalósulhasson, de ez a jó irány” – mondja Szilvási Léna, az SOS szakmai vezetője.


A nevelőszülők száma ugyanakkor 2014-hez képest sajnos nem nőtt, továbbra is közel 5500 nevelőszülő dolgozik az országban, miközben nőtt az egy nevelőszülői családban élő gyerekek száma. Hasonlóan nem történt pozitív elmozdulás a különleges nevelőszülők és speciális nevelőszülők számában sem. Előbbiek azok, akik a fogyatékkal élő gyermekek – pl. értelmileg akadályozott, autista, érzékszervi fogyatékkal élő, mozgássérült stb. -, utóbbiak a súlyos magatartási és pszichés problémás gyerekek nevelését vállalhatják. A legfrissebb adatok szerint csökken a különleges szükségletű gyereket fogadó nevelőszülők száma: 1131 különleges nevelőszülő van, 7 százalékkal kevesebb, mint a megelőző évben, miközben közel 8 ezer ilyen gyermek van állami gondoskodásban.

  
„A különleges szükségletű gyermekek 30 százaléka él jelenleg gyermekotthonban. Az ellátórendszer ugyanakkor nem felkészült a súlyosabb fogyatékos vagy pszichés beteg gyerekekre, akik nem integrálhatóak akármilyen nevelőszülői családba. Óriási szükség lenne olyan nevelőszülőkre, akik vállalnak ilyen gyerekeket, de ezt a feladatot csak sokkal magasabb szintű támogatással lehet végezni. Ugyanígy kevés a speciális szükségletű, súlyos magatartási problémákkal élő gyerekeket vállaló nevelőszülők száma. Mivel a speciális intézményekben is kevés a férőhely, van, hogy a hosszú várólista miatt évekig nem kapja meg a gyerek a megfelelő ellátást, ezzel pedig állapota tovább romlik. Azok a gyerekek, akik nem a szükségleteiknek megfelelő ellátást kapják, tovább nehezítik a velük együtt élő gyerekek helyzetét és megoldhatatlan nehézséget jelentenek a velük dolgozó felnőttek számára is ” – teszi hozzá a szakember.


Jelentkeznél nevelőszülőnek?

Itt olvashatsz a feltételekről, juttatásokról.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 16 február 2021 17:47
Értékelés:
(2 szavazat)

Média

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449