Nyomtatás
27
2021 ápr.

Dr. Lányi Krisztina: “Közös érdekünk a mélyszegénységben élők felemelése”


Dr. Lányi Krisztinának fogorvosként és magánemberként is van küldetése. Szakmai szívügye, hogy a hiányos szájhigiénia ne vezessen koraszüléshez: szeretné elérni, hogy a fogászati ellenőrzés ne csak egy kötelező pecsét legyen a várandósgondozási könyvben, hanem a terhesgondozás valóban fontos része legyen. Krisztina nőként, anyaként sem tud és nem is akar félrenézi, ha mélyszegénységről és családokról van szó. Időszakos sorozatunkban ismert kecskemétieket kérdezünk, ők kire voksolnak, melyik civil szervezettel állnak kapcsolatban, és milyen segítséget jelent az adott alapítványnak a személyi jövedelemadónk egy százaléka. Figyelem! Vészesen közeleg a határidő, 2021. május 20-ig nyilatkozhatunk az SZJA 1%-ának felajánlásáról is.

 



Trendalelke: Hogyan kerültél kapcsolatba a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesülettel?

Dr. Lányi Krisztina: Három éve ismertem meg Somogyi Timit, az egyesület elnökét a Trendalelke Vállalkozónői Reggelin. Bemutatkozásakor hangjába egyszerre vegyült némi szorongás és bizonytalanság, ugyanakkor határozottság és lelkesedés is. Ám ami a legjobban tetszett benne az első pillanattól fogva: az elhivatottságtól csillogó szemei, miközben munkájáról mesélt. A reggelin ő jött oda hozzám. Sokat beszélgettünk, hamar megkedveltem. Az első találkozásunkkor váltott pár mondat óta számtalan jó beszélgetést tudhatunk magunk mögött, amelyek az idő előrehaladtával egyre személyesebbé váltak – ma már nemcsak a másik munkájáról, családjáról is szívesen hallunk.

 

 

Miért támogatod az egyesületet?


A Védőháló a mélyszegénységen élőknek egy apró reménysugár. A rengeteg jó program, ami lehetőséget ad a kikapcsolódásra, már önmagában is egyfajta támogatás. Hiszen az, hogy a gyerekek önfeledten jól érezhetik magukat, mindennél többet jelent. Ilyenkor mintha minden könnyebb lenne: mind a mindennapok, mind a jövő. Mondanom sem kell, milyen nagyra értékelem az egyesület munkáját. Fontosnak tartom, hogy minél többen tudjanak róluk és támogassák őket. Ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek a gyermekek, családok köztünk élnek. Közös érdekünk, hogy több esélyt, támogatást kapjanak a felzárkózáshoz. Saját környezetünk, lakóhelyünk, életünk változhat azzal, ha segítünk nekik ebben – és ami fontosabb: ezáltal az övék is. Ha valaki bizonytalankodik, hogy támogassa-e őket, íme egy-két sokkoló adat:

  • A gyermekéhezés a roma gyerekek 15 százalékát, a nem romák 7 százalékát fenyegeti.
  • A rossz körülmények között élő családok anyagi háttere olyan súlyos, hogy a kiemelt gyermekeket alig tudják fogadni és ellátni a nevelőotthonok.
  • Két évvel ezelőtt a mélyszegény gyerekek száma 125.000 volt, az össz-szám 18,5 százaléka ez az uniós átlag duplája.
  • A nagyon rossz lakáskörülmények között élő gyerekek aránya 19,7 százalékról 27,3 százalékra nőtt néhány év alatt – az uniós átlag 2017-ben 6 százalék volt.
  • Bár 2014-2017 között 10 százalékkal csökkent a gyerekszegénységi arányszám, a társadalom legszegényebb 30 százaléka neveli a magyar gyerekek több mint a felét.

 


Miért hiteles neked az, amit ők csinálnak?

Számomra Timi az egyesület nagykövete. Életútja hatalmas tiszteletet érdemel és hitelessé teszi őt abban, amit képvisel. Példát mutat, hogy mindenki a saját életének kovácsa: igenis tehetsz önmagadért. Ha meghoztad a döntést, elindultál az úton, akarod és csinálod, sikerülhet – de ehhez segítők kellenek. Olyanok, akik támaszt nyújtanak, bíznak benned, csodálnak, buzdítanak, rugdosnak, ha kell. Timinek is voltak ilyen emberek az útján – ma ő az, aki terelget másokat, ő a segítő. Szeretem Timiben a mosolyát, a bátor, piros rúzsát, és azt, hogy amikor a roma gyerekekről beszél, olyan átható hit, lelkesedés és erő árad belőle, hogy én is segíteni szeretnék.

 



Van olyan emlékezetes pillanat az életedben, ami hozzájuk kapcsolódik?


Én már többször, sokféleképp segítettem őket családommal és munkámmal egyaránt. Adományboltjukba rendszeresen viszünk már nem használt gyerek és felnőtt ruhákat, ágyneműt, hiszen tudjuk, ezekért a dolgokért sok család nagyon hálás lenne. Tanévkezdéskor élmény volt látni, hogy a lányom, Bori milyen sok szeretettel készítette össze a tanszercsomagot, amit egy ismeretlen kislánynak szánt. ,,Szép füzetekbe írni szép ceruzával – mindjárt jobban megy” – mondta. Örömmel néztem azokat a fotókat is, amiket Timi küldött nekem a tanodás gyerkőcökről. Lelkesen mosták a fogukat a Mikulásra kapott szájápolási termékekkel - fogorvosként nekem ez külön boldogság.

Természetesen adóm 1%-át is felajánlom nekik. Timi tudja, hogy milyen sok rejlik ezekben a gyerekekben, hogy nyugodt szívvel ajánlom fel nekik támogatásom, hiszen ők egy igazán hiteles és megbízható közösség. Hálás vagyok, hogy segíthetek nekik.

 

Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület és Adománybolt

 

Adószám: 18645486-1-03

Facebook-oldal

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utoljára frissítve: kedd, 27 április 2021 13:06
Értékelés:
(2 szavazat)

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned