Nyomtatás
11
2021 máj.

A jótékonyság is megtérülő befektetés, csak a mértékegység nem forintban, hanem családok örömében mérhető

 

Minden elképzelhető módon jótékonykodott már a kecskeméti vállalkozó házaspár, Csatos Erika és Csatos János: a klasszikus pénzadományok mellett gyalogoltak már 900 kilométert krónikusan beteg gyerekekért, főztek 120 adag ételt egy népkonyhán, vásároltak festményt jótékonysági aukción. A társadalmi felelősségvállalásuknak van egy visszatérő eleme: rátaláltak egy olyan kecskeméti alapítványra, akiért tűzbe is mennének Erikáék. Időszakos sorozatunkban ismert kecskemétieket kérdezünk, ők kire voksolnak, melyik civil szervezettel állnak kapcsolatban, és milyen segítséget jelent az adott alapítványnak a személyi jövedelemadónk egy százaléka. Figyelem! Vészesen közeleg a határidő, 2021. május 20-ig nyilatkozhatunk az SZJA 1%-ának felajánlásáról is. Pajkó Andrea írása

 

 

Trendalelke: Sokat jótékonykodtok a pároddal, Jánossal magánemberként, és a cégetekben is, sőt a Nőnek lenni jó! konferencia egyik küldetése szintén a társadalmi ügyek támogatása. Rengeteg egyesületet és alapítványt ismertek, de úgy érzem, talán az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány áll a legközelebb hozzátok.

Csatos Erika: Anno pont a Trendalelke Magazin cikkéből ismertem meg a kecskeméti védőnők által alapított civil szervezetet. Nagyon szimpatikusak voltak számomra a működési elveik: olyan családokat pártfogoltak, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe és maguk is tenni akartak a boldogulásukért. Nagyon szimpatikusnak tartom azt is,  hogy az  alapítvány követi a látókörükbe került családok sorsát. Számomra fontos az is, hogy rendkívül átlátható a működésük, és az elhivatottságuk csodálatra méltó. Mindannyian másodállásban, önkéntesként dolgoznak az alapítványban. Az ilyen hiteles szervezetekre óriási szükség van, hiszen ők tudják a legjobban, hogy a támogatásokra, az SZJA 1 % felajánlásokra hol van a legégetőbb szükség. Személyesen ismerem mindegyikőjüket, és még soha nem csalódtam bennük. Csupa szép történet jut eszembe, ha rájuk gondolok. Több családdal is tartom a kapcsolatot az alapítvány által segített körből, és látom, hogyan fejlődnek, haladnak előre, többen kikerülnek az adósságcsapdákból és a lehetetlen helyzetekből. Mindig, minden fillér jó helyre került, amit a Kecsapnak adományoztunk.

 

Levente és Balázs érdekében összefogott a város

 

Sokszor, sokféleképpen kapcsolódtál már az alapítványhoz. Melyik a legemlékezetesebb pillanat számodra?

Ha eszembe jut a Futva gurulva Balázsért megmozdulás, akkor most is könnybe lábad a szemem. Ott mutatkozott meg számomra, hogy az emberek igenis szívesen állnak jó ügyek mellé. Ehhez az a fontos, hogy világos és hiteles legyen számukra a cél. Példaértékű volt, ahogyan az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány és a két unokatestvér összefogta ezt a jótékonysági eseményt 2019 áprilisában. Megtiszteltetés volt számomra, hogy engem kértek fel fővédnöknek és igyekeztem is minden kapcsolatomat megmozgatni, hogy minél többen vegyünk részt a Bardóczky fiúk igazán rendhagyó születésnapján. Hihetetlen érzés volt ott állni a gyerekek mellett, és látni a csillogó tekintetüket, benne a boldogságot, hogy értük jött el több száz ember. De ami még meghatóbb volt számomra az az, hogy ugyanezt a fényt láttam annak a közel 1500 embernek a szemében is, akik Leventéért és Balázsért futottak vagy sétáltak azon a szombat délelőttön. Nagyon elszomorító, hogy a fiúk betegsége az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, és sajnos tizenévesen már elektromos kerekesszékbe kényszerültek a folyamatosan romló állapotuk miatt. A jótékonysági futás és a tombola bevételéből befolyt összeggel Balázs elektromos kerekesszékének biztonsági rögzítését, valamint elektromos ágyak beszerzését tudtuk előteremteni. Ez az összefogás megmutatta, hogy milyen hatalmas csodákra vagyunk képesek egy jó ügy érdekében.

 

 

A konferencia, ahol a tengerparti álmok valóra válnak


Milyen formában segítitek az alapítványt?

Mélyen hiszek abban, hogy akinek lehetősége van, annak kötelessége is van, tehát vissza kell adnunk, támogatnunk kell a közösségünket. Adhatjuk önkéntesként az időnket, a szaktudásunkat, de akár a szervezőkészségünket is. Erre jó példa a Nőnek lenni jó! Konferencia, amit a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve immár 11. alkalommal  szerveztünk meg, és a bevételét minden esetben jótékony célra fordítottuk. Eddig összesen 6,5 millió forintot adományoztunk gyermekekkel és nőkkel foglalkozó alapítványoknak, civil szervezeteknek. A KECSAP szinte minden alkalommal a kedvezményezettek között volt, hisz példaértékű a munkájuk. Támogattuk beteg gyermekek terápás kezelését, élmény hétvégéjét, de akár téli tüzelő beszerzését is.

 

 

Nekem is van egy kedvenc történetem a KECSAP és a Csatos házaspár együttműködéséből. Az alapítvány által segített, a gyermekét egyedül nevelő Seres Sándor és kisfia, a 7 éves Dávid az olaszországi Gradóban tölthetett feledhetetlen napokat Semperger-Sommariva Kinga, a 2019-es Nőnek lenni jó! konferencia egyik előadója, illetve a gradói turisztikai klaszter (Grado in Rete) jóvoltából. Az utazáshoz Ti személyesen is hozzájárultatok.

A konferencia bevételének egy részéből költőpénzzel láttuk el a családot. A vállalkozásunk, az Álomjövő Tanácsadó Iroda pedig megszervezte és fizette az utazás költségeit. Emellett egy bőrönddel és egy hátizsákkal ajándékoztuk meg az utazókat.

 

Dávid és Sándor Gradoban, Kingáékkal

 

Azonban az igazi élményt Kinga és párja, Seba nyújtotta, hiszen ők látták vendégül egy hétre Sándorékat. Egy hatalmas álmot váltottak valóra, hiszen a kisfiúnak, Dávidnak az volt a vágya, hogy láthassa a tengert. Még most sem tudom meghatódottság nélkül nézni azokat a fotókat, amiket tőlük kaptunk a nyaralás alatt. A Facebook minden évben feldobja az egy évvel korábbi fényképeket és ilyenkor az apuka, Sándor mindig küld nekem egy üzenetet, hogy soha nem fogják elfelejteni azokat az élményeket.

 A kétmilliót érő 900 km-es jótékonysági túra végén

 

A jótékonyságot egészen különleges módokon is gyakoroltátok már.

Jótékonykodni sokféleképpen lehet, akár gyaloglással is. 2014-ben a férjem, János 50. születésnapja alkalmából végigjártuk a spanyol zarándokutat az El Caminot. Gondoltunk egy merészet és felajánlottuk a barátainknak, hogy “fogadják örökbe” a megtett 900 kilométerünket. Nagyon hálásak vagyunk, mert ebben a formában közel 2 millió forintot gyűjtöttünk össze a Bátor Tábor számára. Hihetetlenül fontosnak tartjuk ezt az alapítványt is, mert életre szóló, akár sorsfordító élményeket nyújtanak súlyosan beteg gyerekeknek és családjaiknak, illetve ma már olyan  családoknak is, akik elvesztették beteg gyermeküket.

Hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet a Bridge Budapest által elindított  “MÁJUS 1% nap”-ra. A kezdeményezés lényege, hogy május 1. ezentúl ne csak a munka, hanem a Visszaadás Ünnepe is legyen. Azt már talán mindenki tudja, hogy rendelkezhet az adója 1+1%-áról társadalmi kezdeményezések javára. Kérek is mindenkit arra, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. De az adónk 1+1 %-án túl még sok lehetőség van arra, hogy nemes ügyeket támogassunk. Ilyen például a Harmadik 1%. Ezt azonban nem az adóbevallásunkban kell keresnünk, hanem a naptárunkban, a jószándékaink és az erőforrásaink között.  Adhatunk 1 %-nyit az időnkből, a tudásunkból, az eszközeinkből vagy a jövedelmünkből is. Mindannyian tudjuk, adni az tud, akinek van miből, de ez nem feltétlenül csak pénzkérdés. Szándék kérdése is. A Harmadik 1 % is abszolút megtérül, csak a mértékegység nem forint vagy euró, hanem öröm, mosoly és csillogó szempár.

Régóta tapasztalom, hogy a jótékonyság által nem csak az gazdagodik, aki kapja, hanem az is, aki adja. A lelkünket építi a másokon való segítség. Arisztotelész szavaival élve: “Másokkal jót tenni maga a felvilágosult önzés.” Tudod Andi, 55 éves korában már el-elgondolkodik az ember, hogy a hétköznapi feladatokon túl, mi az élet igazi értelme. Talán az, hogy a lehetőségeinkhez mérten jobb hellyé tegyük a világot, az országot és Kecskemétet.

 

A szeptemberi iskolakezdés is könnyebb, ha van hozzá segítség: Szabóné Kis Éva, az alapítvány elnöke tanszer-adományozás közben

 

 

Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány

 

Adószám: 18627514-1-03

Kövesd őket a Facebookon!

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utoljára frissítve: szerda, 12 máj. 2021 18:40
Értékelés:
(2 szavazat)

Legfrissebbek a szerzőtől: Pajkó Andrea

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned