Nyomtatás
13
2021 máj.

A Szabadidőközpont, ahogy még soha nem próbáltad: sárkányhajóval a Domb körül


Számtalanszor megmásztad már a dombot, rengetegszer játszótereztél a gyerekekkel, talán körbe is futottad vagy épp körbebiciklizted a nyilvános útvonalakat. De ezen felül is tartogat még extra meglepetéseket Kecskemét zöld tüdeje. Sportosabb időszakaimban, biciklizés közben mindig áhítattal lestem a túlparton várakozó sárkányhajókat: egy jó nagy adag egzotikum a pusztapúderes Alföldön. Egyszer úgy kipróbálnám - gondoltam magamban anno, és a minap a sárkányhajós közösség - Freudot és Jungot megszégyenítő módon - be is ültetett a sárkányhajóba. Egy rövid, “SZJA 1 százalékos interjúnak” indult, mégis mélyvíz lett belőle. Nos, azt nem állítom, hogy az edzés végén meghívót kaptam a másnapi bajnokságra, mert őstehetség vagyok, de határozottan élveztem a kivételes programot. Pajkó Andrea írása

 

Mi is az a sárkányhajó?

A sárkányhajózás több ezer éves története Dél-Kínából származik, ahol a sárkányhajó ünnep nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent. Egy-egy ázsiai vagy óceániai sárkányhajó fesztiválon több száz hajó küzd egymással és több ezren szurkolnak nekik. A versenyeken 18-20 lapátos két oldalt, egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával hajtja előre a hajót. A dobos háttal a menetiránynak ülve elől foglal helyet, a kormányos pedig hátul a hajó farában áll és a rögzített kormánylapáttal kormányoz.

A hajótest hosszúsága: 12,49 méter

Sárkányfejjel és farokkal együtt: 13,5 méter

Szélessége: 1,15 méter

Súlya 250 kg

 

Egy kis egzotikum a pusztaságban



Sok kecskeméti nem tud a sárkányhajózásról, még kevesebben próbálták ki. A magyar sárkányhajó bajnokságban (bizony, ilyen is van!) eleinte az ellenfelek is zavart nevetgéléssel fogadták városunk csapatát, és nagyon izgatta őket, hogy a folyókban, tavakban mégiscsak ingerszegény Kecskeméten vajon hol a frászban lehet sárkányhajózni. Így a Benkó Zoltán vs. természet összecsapásban a Vízmű Vállalat egykori zseniális igazgatója elhúzni látszik.

Egy kellemesen meleg nap estéjén, a lemenő nap narancsos sugarai, a tavaszi zöldbe öltözött domb és fürdőző teknősbékák szolgáltatnak festői díszletet a sárkányhajós edzéshez. Már-már azt mondanám, hogy 120 % romantika, amikor ezt visszhangozza a táj:


- Húzd meg!

- Most!

- Gyerünk!

- Rántsd meg!


Bár Kálmán bá, az edző biztosan talál benne javítanivalót, amatőr szemmel bámulatosan egyforma mozdulatokkal nyúlnak a vízbe mind a tizenhatan. Az elején még velük lapátolok, de miután az előttem lévő srácot alaposan beterítettem vízzel a fordulás miatti ritmusváltáskor, inkább csak figyelem őket, és hallgatom a poénokat, mert nekik evezés közben még erre is van energiájuk.

 

A "sivatagi" sárkányhajósok

 

Honnan jöttetek? Tényleg?

A sárkányhajózás bár nem épp hagyományos sportág mifelénk, de nem is annyira új jelenség a városban: 11 éve tűntek fel az első sárkányhajók Kecskeméten, a bajai csapatnak köszönhetően.

“Amikor elmegyünk versenyre, és megtudják, hogy Kecskemétről  jöttünk, mindig csodálkoznak, hogy a sivatagban ugyan hol lehet sárkányhajózni” - meséli nevetve Kutasné Balla Erika, a Hírös-Kecskemét Vízi Sportegyesület elnöke, akinek egyetlen alkalom is elég volt, hogy elcsábítsa a sportág.

“A gyermekem focizott és az ő csapatépítésük keretében jártunk itt 4 éve. Szeverényi Ádám ismertetett meg bennünket a sárkányhajózással. Megjegyezte, hogy lehetne rendszeresen is evezni. A  barátnőmmel gondoltunk egyet, és eljöttünk egy edzésre, amikor nem csak egy “kicsit lapátolunk” a gyerekekkel. Itt ragadtunk. Megfogott a környezet, a légkör, a hangulat. Hamarosan feladatokat is vállaltam az egyesületben, mindig egyre többet, így megismertem egyesület belső működését, felépítését is. Amikor az előző elnök a munkája miatt nem tudta tovább igazgatni a szervezet ügyeit, én igent mondtam a megbízatásra” - vall Erika arról, hogyan került a kormánylapáthoz.

 

Heti háromszor egy óra "panorámás"edzés



Nem ő az egyetlen nő az edzésen és az egyesületben, sőt! Meglepő módon olykor több nőt látunk a sárkányhajósok között, mint férfit. Sok édesanyával is találkozni náluk, akiknek már nagyobb gyermekeik vannak, így jut idejük magukra és a sportra. A nemek arányának kiegyenlítettségén túl a korosztályokban is változatos képet mutatnak a sárkányhajósok, huszonévesek és ötvenesek egyaránt járnak edzeni.

A futottak még kategóriát már rég túlszárnyalták a kecskeméti sárkányhajósok

 

Az egyesületben “békeidőben” 30-35 felnőtt sárkányhajós edz, ebből 22-en rendszeresen versenyeznek, nem kis sikerrel: a felnőtt sárkányhajós sportolók között többen Európa-bajnoki és világbajnoki érmes eredményekkel büszkélkedhetnek. U18-as korosztályú fiatalok különböző kategóriákban 4 bronz és 4 aranyérmet szereztek a sárkányhajó világbajnokságon. Felkarolták az evezni vágyó gyerekeket is: 75-80 kajakosuk, kenusuk közül negyven-ötvenen versenyeznek, ők az Olimpiai Reménységek Világversenyén, Európa-bajnokságon és világbajnokságon is első tíz között szerepeltek.


 

Télen is varázslatos sportág


Bár a magyarországi időjárás nem kedvez nekik egész évben, de megoldják az edzéseket és a versenyeket is. Télen heti két-három úszással, plusz futással és konditermi edzéssel gyúrnak a szezonra és a bajnokságra, hogy a legfontosabb izmok, a hasizom, hátizom, bicepsz, és lábizom bírja majd a strapát. A sportolóik szívesen töltik együtt az időt, télen a  konditermi monotóniából kitörve túrázni járnak. Idén már kétszer eveztek a Dunán, ahol az időjárás igazi csapatépítő erőként lépett fel: a háromórás evezés alatt esett a hó, a jég, az eső, majd ezer ágra sütött a nap. Szobról indultak és eveztek fel 17 km-t Esztergomba, ahol a Prímás-szigetet megkerülve, ragyogó napsütésben a vízről csodálták meg az Esztergomi Bazilika épületét. Ezután már csak lefelé vitt az utuk, 40 km-en keresztül eveztek egészen Vácig.

 

Ilyen volt a II. Duvenbeck Medencés Sárkányhajó Verseny - fotó: Fekete Róbert


És bármilyen meglepő, verseny az év leghidegebb hónapjaiban is van: télen medencés küzdelmeken indulnak, és igazán meglepő módon az ellenséggel egy sárkányhajóban eveznek. A csapatot 18 fő helyett 6 fő képviseli, akik a sárkányhajó egyik felén helyezkednek el. A hajó másik végében az ellenfél 6 fője foglal helyet. És hogy mi ebben a verseny? Egymással szemben eveznek, és az nyer, aki a másik csapatot eltolja a vízen.

 


Kipróbálnád a sárkányhajózást?

 

Céges csapatépítés sárkányhajós módra

 

  • Csapatépítő sárkányhajózás cégeknek, baráti társaságoknak


Végy 15-20 embert és egy közös célt, spékeld meg tiszta levegővel, csodás természeti környezettel, és már kész is az emlékezetes összetartás. 10-15 perc gyakorlás után már a vizet hasíthatjátok az egyesület kormányosának segítségével. Az együttműködés és kommunikáció gyakorlásának remek módja a sárkányhajós evezés, hiszen összhang nélkül nem ér célba a sárkányhajó.

Ha az egyszeri programon felül is van még ambíciótok, és hajlandóak vagytok néhány héten át edzeni, megmérkőzhettek más kecskeméti cégek csapataival.


Pár évvel később már elbírja az evezőt... :)

 

  • Sárkányhajózás, kajak-kenu gyerekeknek


Sárkányhajózásra 10-14 éves kortól lehet jelentkezni, kajakozni 8 éves kortól. Mindkettőhöz nélkülözhetetlen az úszni tudás, főleg a kajak-kenunál, hiszen ott előfordulhat borulás. Ha az evezősök követik a kormányos utasításait, akkor sárkányhajónál ilyesmire nem kell számítani.

A Balaton sem egy utolsó helyszín sárkányhajózásra

 

  • Sárkányhajózás szabadidős sportként


“A sárkányhajó evezést mindenki meg tudja tanulni, egyszerű a mozdulatsor, plusz  csodálatos a levegő, és jó érzés elmélyülni a víz csendjében. A csapatsport közösségteremtő erejéről nem is beszélve” - sorolja Erika kifogyhatatlanul az érveket, hogy miért érdemes benevezni a sárkányhajózásra. Bár sokan indulnak a bajnokságban, nem feltétlenül kell versenyezned, ha sárkányhajózni szeretnél. A sárkányhajós edzések hétfőn, szerdán, és pénteken 18 órától kezdődnek. Az edzés kb. egyórás evezésből áll. Érdemes negyed órával hamarabb érkezni, hogy legyen idő öltözni, bemelegíteni.

Igény esetén kizárólag szabadidős csoportot is indít az egyesület, ehhez 14 fő jelentkezésére van szükség, mert a sárkányhajó “súlyos egyéniség”, kell a sok izomerő a megmozdításához.

Június 12-én sárkányhajós nyílt napra várják a kecskemétieket, részletes program hamarosan.

 

 Támogatnád a sárkányhajósokat az SZJA 1 % felajánlásával?

 

 

Hírös-Kecskemét Vízi Sportegyesület



Bővebb információ:

  • Kutasné Balla Erika elnök
  • 06 30 40 33 390
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Adószám az SZJA 1 % felajánláshoz: 18744334-1-03

Kövesd őket a Facebookon!


Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utoljára frissítve: kedd, 31 augusztus 2021 11:54
Értékelés:
(5 szavazat)

Legfrissebbek a szerzőtől: Pajkó Andrea

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned