Nyomtatás
07
2022 márc.

Boldog születésnapot, Fashion Reggeli!


Éld az életet a saját szabályaid szerint - ez volt a születésnapos Fashion Reggeli emlékezetes útravalója a kecskeméti hölgyeknek. A város egyik legkedveltebb női eseménye az 5. születésnapját ünnepelte szombaton: egyszerre volt vidám és komoly, könnyed és ünnepi a meghívott vendégek vallomásainak és humorának hála. A közelgő nőnap jegyében mi más lehetett volna a téma, mint a #womanpower. Az erős nőkről és mindennapi kihívásaikról esett szó Märcz Fruzsina, Járai Máté és Nagy Sándor színművészek, Mörk Leonóra író, újságíró, Csernus-Farkas Ágota stylist, Csatos Erika pénzügyi mentor, Fehér Anna borszakértő és Pajkó Andrea vállalkozásfejlesztési tanácsadó társaságában. Az értékes gondolatok mellett persze virággal, tortával és rozé borral is kényeztette a Malom Központ a hölgyeket.

 



Az erős nők is sírnak - ezzel a tanulsággal indult a Fashion Reggeli. A megható pillanatok okozója Rácz József, a Malom Központ ügyvezető igazgatója volt, aki egy gyönyörű virágcsokorral és elismerő szavakkal köszönte meg Kisné Mándity Dórinak, a bevásárlóközpont marketing event menedzserének az eseménysorozat sikereit. Dóri közel 10 éve tartja lendületben a Malom rendezvényeit, olyan ikonikus programokkal, mint a Sportnap és a Fashion Reggeli.

 



Mikor erős egy nő?

Minden vendég megkapta ezt a nem könnyű kérdést Molnár-Kovács Katától, a Fashion Reggeli műsorvezetőjétől. Märcz Fruzsina, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház népszerű színművészének mércéje szerint egy erős nő meg meri hozni a saját szabályait, bár ez szerinte párját ritkítja, főleg Magyarországon. “Két antiszociális időbeosztású színész próbált meg kispolgári létben működni” - vallott Fruzsi a házásságáról, amely válással végződött, de ő köszöni szépen, jól van. A színészélet hektikusságát nem könnyű összeegyeztetni az anyai teendőkkel, de Samu életében aktív szerepet vállal édesapja, Zayzon Zsolt, a Thália Színház művésze, és a nagyszülők is lelkesen besegítenek, így Fruzsi szégyenérzet nélkül törekszik az énidős kikapcsolódásra.

 

Gondolnád, hogy Fruzsi sikkes öltözéke nem hétköznapi darab, hanem a Rómeó és Júlia jelmezét öltötte magára?



Fruzsi igazán otthon van az erős nő szerepében a színpadon is. A Terror című darab határozott ügyésznője és az Elisabeth musical szigorú Zsófia főhercegnője után egy meglepő szerepet alakít a kecskeméti színház soron következő premierjében, a Rómeó és Júliában: Verona hercegének szerepét ezúttal egy középkorú férfi színész helyett Fruzsira osztotta Szente Vajk, a darab rendezője. A Fashion Reggeli és a sikerdarabnak ígérkező musical nemcsak az erős nő kérdésében reflektált egymásra: a Capuletek és Montague-k két versengő divatházként kerülnek szembe egymással a színpadon.

 


Pénzügyek tűsarkakon

A pénzügy mint utolsó női tabu továbbra is jelen van az életünkben - konstatáltamesélte Csatos Erika, az Álomjövő pénzügyi mentora. Manapság gátlások nélkül beszélünk a menopauzáról és legbelsőbb titkainkról, de a női pénzügyeket továbbra is szégyenérzet és félelem hatja át. Bár a konyhapénzt virtuóz módon kezelik a hölgyek, a nagy pénzek továbbra is a férfiak terepének számítanak. Nem szeretek pénzzel foglalkozni, nem is szeretek rá gondolni, illetve nálunk a férjem foglalkozik vele - így hangzanak a leggyakoribb kifogásaink, ha pénzről van szó. Erika másképp látja, nem matematikai számításokról, hanem az életünket meghatározó elvekről és értékekről döntünk, ha a pénzügyeinket vesszük górcső alá. Ha gondoskodunk magunkról, bátran nemet mondhatunk egy rossz párkapcsolatra, elkerülhetjük az időskori nélkülözést, és olyan életet élhetünk, amilyet szeretnénk.

Tévedés azt hinni Erika szerint, hogy a pénzügyi tudatosság csupa lemondás. Szó sincs garasoskodásról, bátran kényeztethetjük magunkat élményekkel és minőségi holmikkal, ha valóban szükségünk van rájuk, a lényeg, hogy ebben is legyünk tudatosak. Példáulés bizony vétek lenne nem kihasználni az olyan 15-20-30 %-os akciókat, amiket a bevásárolóközpont is kínál a Malom Hétfők alkalmával. Ne felejtsük azonban el, ha teljesen felesleges holmira költünk, akkor hiába az akció, az bizony nem számít megtakarításnak!

 

 

Ünneplésre mindig van alkalom

Fehér Anna, a Koch Borház Kecskemét üzletvezetője sem hiányozhatott a születésnapi Fashion Reggeliről. A programFashion Reggeli törzsközönsége megszokhatta már, hogy Anna nemcsak a borokkal garantálja a jó hangulatot: a hasznos borfogyasztási tanácsokat és életvezetési tippeket humor bonbonokkal körítette.

 


Az évszakok változását követik a borok is. Tavaszra a testes, száraz cabernet borok helyett a Koch Borház Cserszegijét ajánlotta jó szívvel Anna, ami az életünket is megfűszerezi. Bár a karácsonyi reggelin elhangzott, hogy nem az a sértés egy borásznak, ha kólát tesznek a borába, hanem az, ha nem bontják fel, azért 20 éves kor felett a szénsavas üdítővel házasított bor nem túl stílusos. A kamaszkori választások helyett tavasszal és nyáron bátran kísérletezhetünk friss gyümölcsökkel, szörpökkel és fűszernövényekkel ízesített fröccsös receptekkel. De ami a legfontosabb Anna szerint, hogy szeressük az életet és a magyar borokat, ünneplésre pedig mint van alkalom. Például a Fashion Reggeli 5. születésnapja, ahol Anna kivételesen nem pezsgőt kínált az ünneplőknek, hanem a Koch Borászat egyik kivételes borát, a 2021-es Koch Frisch Rosé Cuvée-t, ami az Országos Miklós-napi Rozé Borverseny aranyérmese.

 

 

Mit visel egy erős nő?

Ki mondja, meg, hogy ki az erős nő? Ki számít annak? Marie Curie vagy Coco Chanel? Teréz anya vagy Jane Fonda? Esetleg a mesebeli hősnők, Fiona hercegkisasszony a Shrekből vagy Wonder Woman testesítik meg az igazi womanpowert? Csernus-Farkas Ágota stylist, színtanácsadó női példaképek felidézésével kereste a választ a kérdésre. “A világmegváltó ügyük tette erőssé az ikonikus hölgyeket, és a belső értékeik mutatkoztak meg a stílusokon keresztül” - vélte Ágota, aki súlyos betegségének történetét is megosztotta a Fashion Reggelin. A kemoterápiás kezelések okozta hajhullás, szemöldök és szempilla elvesztése alapjaiban változtatta meg a nőiességéhez való viszonyát, de Ágota nem hagyta magát, kedvenc színeit, ékszereit használta terápiás eszközként. A környezete elámult elszántságán, és sorra kapta a visszajelzéseket:, “Ágota, erős vagy”.

Nincs Fashion Reggeli divat- előrejelzés nélkül: “legyetek színesek” - tanácsolta Ágota. Az év színe mellett sikkes a zöld és a sárga, a kötött és a horgolt, de az ultra mini szoknya nem biztos, hogy a kedvencünk lesz…

 

 

 

Női létünk krónikása

Kezdetben ösztönösen, később tudatosan választott erős nőket főszereplőnek a könyveiben a Nők lapja és az Elle újságírója, aki 2014 óta minden évben újabb női történettel örvendeztet meg bennünket. Először 30-as éveiben járó független nők jelentek meg az írásaiban, hiszen őket könnyedén mozgathatta térben és időben. A Ködkirálynő című könyve volt az első mű, amiben egy 50-es nő megpróbáltatásairól olvashattunk, és az olvasók igencsak értékelték, hogy végre ennek a korosztálynak kihívásai is terítékre kerültek.

Írói kulisszákról is mesélt Leonóra: a regényírás 60 %-a fejben zajlik. Mire az első szót leírja, addigra a történet és a karakterek már régen kibontakoztak a gondolataiban. Gyakran szül vicces helyzetet, amikor meggyanúsítják, hogy a saját életét írja meg regényes formában, de az írónő cáfolta, hogy a férje mellett jóképű pasik garmadája udvarolna neki. Azt viszont nem tagadta, hogy A papagájos ablak című könyvében szereplő mondatot, ‘Te hajvasalóval mész zarándokolni?” bizony ő ihlette. A Fashion Reggeli végén Mörk Leonóra a Libri kínálatában szereplő könyveit dedikálta a rajongóinak.

 

 

Erős nő? Erős férfi?

Nem tesz különbséget a két nem között Járai Máté, a kecskeméti színház társulatának művésze, akit a kecskemétiek mostanság a Cirkuszhercegnő című operett Slukk Tónijaként láthatnak a színpadon. “Erős ember van” - jelentette  ki Máté, és szerinte nem adják ingyen ezt a jellemvonást: pokolra kell annak menni, aki dudás akar lenni. Ő is megmerült a pokol bugyraiban 2019-ben, amikor a napi 3-4 óra alvás mellett vállalt havi 35 előadás felőrölte őt, és összeesett a színpadi takarásban, előadás közben. A bulvársajtó és a kommentelők gyakran köszörülik a nyelvüket Járai Máté átlagostól eltérő életszemléletén, de ő állja a sarat, és nem akar úgy élni, hogy az járjon a fejében, vajon mit szólnak a szomszédok. “Mielőtt ítélkeznénk, legyünk tisztában a másik múltjával, helyzetével” - tanácsolta a hölgykoszorúnak.

 

 

 

Zarándoklatot mindenkinek!

A Cirkuszhercegnő másik sztárja, Nagy Sándor szintén őszintén mesélt a nehézségeiről. 2021-ben, kölcsönpénzből indult el az El Camino zarándokútra, nem titkoltan keresnikersni a nagybetűs csodát. 5 nap után, sok-sok vízhólyaggal gazdagabban, de illúzióvesztetten sántikált Spanyolországban, mert a csoda csak nem akart megmutatkozni neki: sehol egy lángoló rőzsebokor vagy könnyező Madonna. A zarándoklat mégis hepienddel zárult, mert a varázslat megtörtént, csak épp nem elcsépelt frázisok képében. A színész azóta is figyel a belső hangjára, és igyekszik önazonos maradni, és megtartani a zarándokút tapasztalásait a
mindennapokban.
Néha az idő is a kezére játszik, például amikor hirtelen egy rendezői szereppel kínálja meg az élet, és ő még soha nem rendezett előtte. 9 nappal a bemutató előtt nincs idő agonizálni, szorongani, egyszerűen csinálni kell -, így hangzik a színművész receptje.

 

 

Digitális detox túrára fel!

A XXI. században, bizony már nem egyszerű megállni egy pillanatra és élvezni az életet a felgyorsult világ és a digitalizáció korában, erről mesélt Pajkó Andrea vállalkozásfejlesztési tanácsadó, aki szintén egy 5 éves évfordulót ünneplő eseménysorozat, a Trendalelke Vállalkozónői Reggeli, illetve a Trendalelke Magazin alapítójaalapítőja. Andi szerint lassan olyan életet élünk, mint az ikonikus amerikai rajzfilmsorozatban, a 2062-ben játszódó Jetson családban: az internetes vásárlást, online meetinget és részbenrézsben a telemedicinát már kipipálhatjuk, de Jetsonék lebegő háza és a repülő autó még várat magára.  A távoli jövőben élő család boldog és könnyű élete egyelőre köszönőviszonyban sincs a mi életünkkel, soha ennyi stresszes, boldogtalan és túlórázó embert nem hordott a hátán a föld, hiába a technológiai fejlődés. Andi szerint nem kell feltalálnunk a spanyol viaszt: kihívásra invitálta a résztevőket a retró és az analóg világába, ahol közösségi élményekkel vérteződhetünk fel kiüresedés helyett.

 


A születésnapot tortával és roséval ünnepelték meg a résztvevők, akiket egy szál virággal is meglepett a Malom Központ a  közelgő nőnap alkalmából, melyet Nagy Sándor színművész adott át a hölgyeknek.

 

 

A Fashion Reggeli legstílusosabb hölgy vendégét ez alkalommal egy kis csavarral választották ki a szervezők, hiszen az év színét, a very perit a szettjébe legkreatívabban beépítő hölgyet jutalmazták a Malom Központ, illetve Csatos Erika és az Álomjövő ajándékával.

 


A 2017-ben egyszeri eseménynek induló rendezvényből szerencsére hagyomány lett, és a szombati visszajelzések alapján a kecskeméti hölgyek a következő évekre is visszatapsolták a Fashion Reggelit!

Utoljára frissítve: kedd, 08 március 2022 08:12
Értékelés:
(4 szavazat)

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned