Nyomtatás
15
2022 márc.

Bányai Júlia: sutba vágta a hagyományos női szerepet, és végigkalandorkodta a szabadságharcot


Intézményeket, utcákat, tereket történelmi személyiségekről, irodalmi nagyságokról szokás elnevezni, de egy olyan nő, aki sutba vágta a hagyományos női szerepet, és férfinak öltözve kalandorkodta végig a szabadságharcot, igazán kiérdemelte a megtiszteltetést. A reformkor a nőket is magával ragadta, a főúri körök asszonyai élénken kapcsolódtak be a politikai életbe, a március 15-ei forradalom pedig tettekre sarkallta őket. Nemzeti színű fejkötőt varrt Szendrey Júlia, Teleki Blanka tanítványainak maga szavalta el a Nemzeti Dalt. De olyan messzire egyik arisztokrata vagy polgári származású nő sem ment, mint Bányai Júlia, aki Mata Harit megszégyenítő módon szállt síkra magyar szabadság ügyéért.


1849 nyarán az Erdélybe betört cári hadsereg tisztjeit egy párizsi táncosnő kápráztatta el előadásával. A művésznő elmesélte a franciául jól beszélő orosz arisztokratáknak, hogy a zűrzavaros magyarországi hadi események miatt elveszítette társulatát, és most egyedül bolyong az ismeretlen országban. A gáláns tisztek, miután a rögtönzött előadás után vörösre tapsolták tenyerüket, udvariasan elkísérték egy darabon a francia hölgyet, majd útbaigazították egy biztonságos város irányába. A táncosnő azonban nem a város felé vette az irányt. Egy rejtekhelyen férfi katonaruhát húzott magára, és nem sokkal később már Sárossy Gyula főhadnagyként jelentkezett Bem tábornoknál, akinek jelentést tett az orosz sereg hadállásairól.

A bátor felderítő nem volt sem francia táncosnő, sem Sárossy főhadnagy. Bányai Júlia műlovarnő – miután nőként nem csatlakozhatott a honvédő magyar sereghez – férfiruhában harcolta végig a szabadságharcot. Kiváló katona volt, ezt bizonyítja számos kitüntetése és gyors tiszti előmenetele.

Bányai Júlia egy szegény sóbányász lányaként született 1824-ben az erdélyi Vízaknán, s már fiatal lányként cirkuszi műlovarnőként dolgozott. Megismerkedett egy nemesi származású ügyvéddel, Sárossy Gyulával, aki hamarosan feleségül kérte. Júlia igent mondott, otthagyta a cirkuszt a házasságért, de a polgári élet örömeit nem sokáig élvezhette: a férj néhány hónap múlva belehalt egy váratlan betegségbe, így a fiatal özvegy újra műlovarnőként próbált szerencsét. Éppen Bécsben keresett fellépési lehetőséget, amikor megérkezett az egész Európán végigsöprő forradalmi hullám. A Pestről jövő hírek hatására a társadalom legaljáról érkező, edzett és okos nő elhatározta, hogy fegyverrel fog harcolni a hazájáért.

A szabadságharc bukása után sem adta fel, életét kockáztatva visszatért a török emigrációból Erdélybe az ellenállást szervezni. A szervezkedést azonban leleplezték, és közel 60 résztvevőt le is tartóztattak. Kivéve Bányai Júliát, aki afféle női James Bondként ismét kereket oldott, és újra török honba menekült. Hősiességét később elismerték, de élete végéig csodabogárnak tartották.


Végül második férjével, Matta Edével hazájától távol, Kairóban telepedtek le. A piramisok tövében magyar vendéglőt és panziót nyitottak, A Fáraóhoz címmel. Bányai Júlia 1883-ban, 59 éves korában hunyt el Kairóba, ma is valahol Egyiptomban nyugszik.

Forrás: Nyáry Krisztián - Igazi hősök - 33 magyar

Utoljára frissítve: kedd, 15 március 2022 09:34
Értékelés:
(1 szavazat)

Legfrissebbek a szerzőtől: Pajkó Andrea

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned