TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Holnap lejár a parlagfű irtási határidő
29
2015 jún.

Holnap lejár a parlagfű irtási határidőA parlagfű Magyarországon, a legnagyobb területen előforduló és legelterjedtebb gyomnövény. Törvény szabályozza (Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése ), hogy „A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.”

 

 

 

Előzd meg!

A parlagfű a jól beállt gyepekbe nem hatol be, ezért fontos a régi legelők, kaszálók fenntartása, a beszántásuk kerülése. Erdőkben sem él meg a gyomnövény, így hosszú távon jó megelőzés a parlagterületek erdősítése.


Irtsd!

A parlagfüvet még virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, és ne érlelhessen termést:

 

  • Gyomlálással: A parlagfű irtását ne bízzuk gyerekekre, mert az erős pollenkoncentráció a levegőben kiválthatja a lappangó allergiát. Kerülni kell a növény közvetlen érintését, mert az is allergiás reakciót válthat ki. A kézi irtást kesztyűben kell végezni.

 

  • Kaszálással: Környezetkímélő eljárás.Általában három kaszálás biztosít megfelelő eredményt. Ha csak egy kaszálásra van mód, a virágzást közvetlenül megelőző időszakban a leghatékonyabb.

 

  • Vegyszeres gyomirtás: Vegyszeres kezeléseket csak olyan helyen szabad alkalmazni, ahol ez embereket és főként gyermekeket semmilyen módon nem veszélyeztet.

 

  • Életterének csökkentése: Mivel a parlagfű zárt növénytakaró mellett nem fejlődik, kiszorítható jól fejlődő növényzet telepítésével, fűmagvetéssel, gyep telepítésével.

 

A hatályos jogszabályok szerint:

  • belterületen a jegyző,
  • a település külterületén a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal


2015. június 30. napját követően, köteles hatósági eljárást indítani azon földhasználókkal szemben, akik elmulasztották a védekezési kötelezettségüket teljesíteni.

Amennyiben megállapítást nyer a védekezési kötelezettség elmulasztása, ú.n. "közérdekű védekezést" kell elrendelni, mely azt jelenti, hogy a hatóság vagy az önkormányzat által megbízott vállalkozó az ingatlantulajdonos hozzájárulása és előzetes értesítése nélkül is jogosult a szükséges parlagfű- mentesítési munkálatokat elvégezni. A mentesítés, valamint az eljárás egyes költségei az ingatlan használóját terhelik.

A védekezési kötelezettség elmulasztása esetén – az eljáráshoz kapcsolódóan - a hatóság nem mérlegelhet, növényvédelmi bírságot kell kiszabni a fertőzött terület nagysága, fertőzöttségének mértéke figyelembevételével, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Mivel az előírások szigorúak, és a védekezési kötelezettség megszegése esetén a rendkívül súlyos jogkövetkezményeket, előzetes értesítés nélkül alkalmazni kell, ezért kérjük az ingatlantulajdonosokat, illetve földhasználókat, hogy különösen nagy figyelmet fordítsanak a parlagfű- mentesítésre vonatkozó kötelezettségük teljesítésére.

Forrás: BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

Utoljára frissítve: hétfő, 29 június 2015 14:35
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449