Legolvasottabb http://trendalelke.hu Mon, 14 Oct 2019 01:43:55 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Életmentő tetoválások készülnek Kecskeméten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3224-eletmento-tetovalasok-keszulnek-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3224-eletmento-tetovalasok-keszulnek-kecskemeten Életmentő tetoválások készülnek Kecskeméten

 

 

 

2009-ben vette meg az első tetoválógépét, több mint két éve pedig már saját tetoválószalont üzemeltet a Hoffmann János utcán, Chalet delle Rose Tattoo néven. A kicsit nyugalom szigeteként is funkcionáló üzletben készülnek nyár eleje óta a különleges minták: Dobrovszki Angéla hetente egyszer-kétszer ingyen varr fel életmentő tetoválásokat a jelentkezők alkaljára.

“Sok tetoválószalonban készítenek hasonlókat, nekem az egyik vendégem - aki a Medina Adományboltban dolgozik - hívta fel rá a figyelmem, az ő fejéből pattant ki az ötlet, hogy valósítsam meg én is. Rögtön úgy éreztem, hogy ez nekem való, hiszen fontos számomra, hogy az adok-kapok mérlege kiegyenlített legyen az életemben, így pedig egy kicsit visszaszolgáltathatok a törődésből és figyelemből. Működik egy hivatalos, nemzetközi kezdeményezés, a Life Guard Tattoo, igyekszem minél hamarabb csatlakozni hozzájuk.“ 

 

 

Rengeteg betegségnek létezik nemzetközi szimbóluma, egyeseket jobban, másokat talán egyáltalán nem ismer az átlagember. A rózsaszín szalag már bizonyára mindenkiben összeforrt a mellrákkal, annyi kampányt láttunk hozzá kapcsolódóan. De például tudtad-e, hogy a narancssárga szalag szklerózis multiplexre, a lila az epilepsziára, a kék kör pedig a cukorbetegség típusaira utal?!

Angélától eddig a szklerózis multiplex és a cukorbetegség jeleit kérték, de ha bárki, bármilyen betegséggel együtt élve úgy érzi, fontos lehet számára, hogy magán viselje a logóját, ő szívesen megtervezi és kivitelezi.

Sokan első tetoválásként készíttetik el a betegségek szimbólumait, de aztán már a székben ülve vizionálják, hogy egy egyedi mintával folytatják a sort.

18 évestől a 60 felettiekig minden korosztályból mutatkozik igény az életmentő tetoválásra, legtöbben a Medina Adománybolt felhívásán vagy ismerősön keresztül jutnak el a Chalet delle Rose-ba. Angéla igyekszik mindenkit mihamarabb fogadni, hogy ne kelljen heteket, hónapokat várni a tetoválásra.

“Van azonban olyan vendégem is, aki cukorbeteg, de ő úgy gondolja, betegsége nem tartozik másra, nem viselné a jelét a csuklóján” - utal arra Angéla, hogy ezt mindenkinek magának kell éreznie, akarja-e egy életen át a testén látni a mintát. Épp ezért az alsó korhatár 17 év, de ebben a korban még szükség van szülői beleegyezésre.

 

 

Azt gondolnánk, manapság már senkinél nem vágja ki a biztosítékot, ha tetoválást lát és már levakarta magáról ez a kultúra az olyan bélyegeket, hogy a börtönviselt emberek bőrére való. Nos, még mindig találkozni azért hangos ellenzőkkel, főleg az idősebb generációból.

“Néha, az utcán sétálva látom a rosszalló tekinteteket. Az életmentő tetoválásra azonban mégsem így tekintenek, ennek talán jobb a megítélése. Szeretek idősebbekkel beszélgetni a szalonomban, mert ilyenkor lehetőségük van megismerkedni velem, faggathatnak a tetoválásról, és esetleg rájönnek, hogy a mintákkal fedett külső alatt egy normális ember lakozik” - meséli Angéla, aki 50-60 éveseknek is rajzolt életmentő tetoválást. “Eszméletlenül jól bírják a középkorúak, idősebbek a tetoválást, nem szisszennek fel a fájdalomtól egyszer sem.”

Angéla szerint a fájdalom leghatásosabb ellenszere a kellemes zene és a folyamatos beszélgetés mint figyelemelterelés. Különösképp szereti faggatni az életmentő tetoválást kérő vendégeit, mivel ezáltal sokat megtud arról, milyen együtt élni az egyes betegségekkel, inspiráló történeteket hall kitartásról, küzdelemről.

 

 

Hiába azonban az életmentő tetoválás, ha közönnyel fordulunk embertársaink felé.

“Elég nagy gond manapság, hogy az utcán nem feltétlenül lépünk oda ahhoz, akit a földön látunk” - figyelmeztet Angéla, aki reméli, hogy e téren is elindul némi változás az emberekben.


Te is szeretnél életmentő tetoválást?

 • Helyszín: Chalet delle Rose Tattoo, Kecskemét, Hoffmann János utca 5./a f.sz.
 • Bejelentkezés: Dobrovszki Angéla, (30) 290 7622
 • Ennyi időt vesz igénybe: kb. 30 perc
 • Díja: ingyenes

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 12 Sep 2019 13:51:35 +0200
Hamarosan Kecskeméten koncertezik Magyarország legnagyobb rockzenekara! Íme a teljes program http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3195-hamarosan-kecskemeten-koncertezik-magyarorszag-legnagyobb-rockzenekara-ime-a-teljes-program http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3195-hamarosan-kecskemeten-koncertezik-magyarorszag-legnagyobb-rockzenekara-ime-a-teljes-program Hamarosan Kecskeméten koncertezik Magyarország legnagyobb rockzenekara! Íme a teljes program

 

 

Több mint 100 dobos, 250 gitáros, 90 basszusgitáros és 80 énekes egy időben, egy helyen!

A szervezők célja a különleges zenei rendezvénnyel, hogy a rockzenét, valamint az élő zenei produkciókat népszerűsítsék, emellett egy összetartó, zenét szerető, művelő közösséget alakítsanak ki.

A KecskemétRocks-on elhangzó dalokat a szervezők úgy választották ki, hogy azok bárki számára könnyen eljátszhatóak, elénekelhetőek legyenek. A rendezvényre komplett zenekarok, kórusok is jelentkezhettek, de olyan zenészek is tagjai lehetnek Magyarország legnagyobb rockzenekarának, akik eddig csak otthon zenéltek.

 

KecskemétRocks2019

 

Helyszín: Benkó Zoltán Szabadidőközpont

Időpont: 2019. szeptember 7., szombat (esőnap: szeptember 14.)

 

Program:

 

CityRocks Színpad

10.00-13.00 Nyilvános próbák

14.00-16.30 KecskemétRocks2019: Magyarország legnagyobb rockzenekara - flashmob koncert

Az óriászenekarban közreműködik:

 • Czutor Zoltán a Belmondóból
 • Gamsz Árpád a Mobilmániából
 • és Kirchknopf Gergő az Ocho Machóból

Az elhangzó repertoár:

 • Warm up medley:
  • Queen: We will rock you
  • LGT: Ringasd el magad
  • Joan Jett: I love rock’n’roll
 • Ocho Macho: Jó nekem
 • Bikini: Mielőtt elmegyek
 • Tankcsapda: Egyszerű dal
 • Sing Sing: Halál a májra
 • Metallica: Enter sandman
 • White Stripes: Seven nation army
 • Nirvana: Come as you are
 • Lenny Kravitz: Are you gonna go my way
 • Depeche Mode: Personal Jesus

 

 

Hangfoglaló Program Színpad:

A Hangfoglaló Program 2019-es zenekari pályázatának nyertes zenekarai:

 • 17.00-18.00 Árnyéknyúl
 • 18.00-19.00 Terra Profonda
 • 19.00-20.00 DLRM koncertek

 

CityRocks Színpad

20.00-21.00 Metallicum (Metallica tribute)

21.30-23.00 Hollywood Rose (Guns N' Roses tribute) koncertek

 

A rendezvényre a belépés díjtalan!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Tue, 13 Aug 2019 16:54:13 +0200
Ilyen még nem volt Kecskeméten: Tóparti borpiknik a Domb Beachen http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3157-ilyen-meg-nem-volt-kecskemeten-toparti-borpiknik-a-domb-beachen http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3157-ilyen-meg-nem-volt-kecskemeten-toparti-borpiknik-a-domb-beachen Ilyen még nem volt Kecskeméten: Tóparti borpiknik a Domb Beachen

 

 

I. Tóparti piknik - Pusztán a Gyümölcsök

 

Helyszín: Domb Beach, Csabay Géza krt. 7.

Időpont: 2019. július 27., 17.00-22.00

 

A Duna Borrégió Borút Egyesület tömöríti a Csongrádi, a Hajós-Bajai és a Kunsági borvidék borászatait, ezzel lefedik az ország szőlőültetvényeinek nem kevesebb, mint 40 százalékát. Az itt készült borok sorra nyerik a díjakat, külföldön is egyre népszerűbbek, mégis Kecskeméten és a megyében kevésbé favorizáltak. Ezen szeretne az Egyesület változtatni az eseménnyel, illetve igyekeznek a borturizmust is fellendíteni a térségben.

Természetesen egy nyáresti koccintáshoz illő, könnyed tételekből álló borsort hoznak majd a borászatok, mint például a Koch Borászat, a Szentpéteri Borpince vagy a Frittmann Borászat. A mennyei nedűk mustrája közben személyesen megismerkedhetünk a borászokkal, faggathatjuk őket a szakma kulisszatitkairól. 

 

Program:

17.00 kapunyitás

17.30 megnyitó

17.30-22.00 Korlátlan borkóstolás a Duna Borrégió Borút Egyesület kiállító borászainál

 

 

19.00-20.00 A Hírös Gasztroszínház Wine Tourist című előadása

Turistáskodni jó. Közben 3 borvidéket meglátogatni és megkóstolni hozzá helyi specialitásokat még jobb. Végül rábízni magunkat a VÉLETLENRE és hatalmasakat kacagni…, na, annál már tényleg csak kevés jobbat lehet elképzelni. Beneveznél egy ilyen utazásra? Akkor ülj fel a WINE TOURIST járatára, és tegyél egy minden érzékre ható gasztrokulturális utazást! A WINE TOURIST formája improvizációs színház, tehát a nézők aktív alakítói lehetnek az előadásnak, az ő közreműködésükkel alakulnak ki a karakterek, gördül tovább a cselekmény. A színészek pedig érzékenyen, kreatívan és vidáman rögtönöznek a nézők reakcióira, valamint a különböző borvidékek ihlette csodálatos nedűkre.

 • Szereplők: Boncsér Sára Luca és Bárnai Péter
 • Zenész: Pozsár Máté

22.00 A rendezvény zárása

 

Jegyár: 5500 Ft

Jegyvásárlás:

 • DiVino Borbár, Kecskemét, Kéttemplom köz 14.
 • Koch Borház, Kecskemét, Bethlen krt. 12/c
 • Szentpéteri Borház, Kiskőrös, Rákóczi Ferenc u. 2.

A belépőjegy tartalmazza:

 • Strandbelépő
 • Korlátlan borkóstoló a Duna Borrégió több mint 50 borából
 • A Hirös Gasztroszinház Wine Tourist című interaktív műsora
 • Elegáns Duna Borrégiós logózott üvegpohár

Részvételi jegyek korlátozott számban elérhetőek, a szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

 

 

Az eseményen gyűjtést szerveznek a Soha ne add fel LÁZÁR BENCE Emlékalapítványnak.

Az alapítvány célja a Magyarország területén élő leukémiás és egyéb vérképző megbetegedésekben szenvedő betegek életkörülményeinek javítása, szociális gondjaik enyhítése, a gyógyulásra való esélyük növelése. Az alapítvány segítséget kíván nyújtani a betegséggel küzdőknek mind fizikailag, mind lelkileg. Legfontosabb célja felhívni az emberek figyelmét a véradás fontosságára, ösztönözni az embereket, hogy jelentkezzenek minél többen csontvelő donornak, mert ezzel megmenthetik egy ember életét.

Az alapítvány megálmodója Lázár Bence (az Újpest FC és a Nyíregyháza labdarúgója, a Sport Tv szakkommentátora), aki személyes érintettségénél fogva szembesült a leukémia hosszadalmas és embert próbáló kezeléseivel. Sajnos Bence már nem tudta az alapítványt létrehozni, így családja kötelességének érezte, hogy életre hívja azt.

Aki úgy érzi, támogatná ezt a jó ügyet, a pikniken megteheti a kihelyezett donációs dobozba.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Thu, 18 Jul 2019 16:00:00 +0200
Top 3 motivációs kamu, avagy tényleg minden rajtad múlik? http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3215-top-3-motivacios-kamu-avagy-tenyleg-minden-rajtad-mulik http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3215-top-3-motivacios-kamu-avagy-tenyleg-minden-rajtad-mulik Top 3 motivációs kamu, avagy tényleg minden rajtad múlik?

 

Kicsi, de nagyon színvonalas főiskolára jártam (szociálpedagógia szakra), az első, amit megtanítottak nekem, a kritikai gondolkodás elsajátítása volt: hogy soha semmit ne vegyek készpénznek, amit nem vizsgáltam meg több oldalról is. Ugyanezt tudom javasolni mindenkinek, aki már elindult, tervezi, hogy elindul az önismeret útján, esetleg segítőként dolgozik.

Az alábbiakban összegyűjtöttem a három leggyakoribb motivációs idézetet, amely tapasztalataim, tudásom és érzéseim szerint NEM alkalmas arra, hogy hosszú távon és görcsösen életfilozófiaként használjuk.

 

 

A lehetetlen nem létezik.

Egyrészt világos, hogy ezzel a mondattal az a cél, hogy lépjük át a határokat, de a kérdés, hogy minek, kinek a határait? Tudjuk, hogy egy-egy ellenállásunk miről szól? A hangzatos jelszavak nem sokat érnek, ha az embernek fogalma sincsen arról, hogy egy bizonyos dolog miért megy nehezebben, mint a másik, és hogyan alakult ki az életében. Az ellenállásaink, gyengeségeink ugyanúgy részei a személyiségünknek, mint az erősségeink, és üzenetük van felénk. Ha megmaradunk annál a megoldásnál, hogy a hibaként fémjelzett dolgunkat megpróbáljuk szimplán kiirtani az életünkből mindenféle vizsgálódás nélkül, akkor egészen egyszerűen kudarcot fogunk vallani, nem egyszer, hanem minden alkalommal. Elég az elbaltázott fogyókúrákra, irreális sportcélokra vagy éppen sima rossz szokások megváltoztatására gondolni. Természetesen ahhoz, hogy fejlődjünk, túl kell lépni magunkon, de ezt tartósan nem lehet önvizsgálat és reális célok nélkül. 

 

 

Minden fejben dől el

Szenvedélybeteg-segítőként ez a mondat a személyes „kedvencem”. Több esetben lovagolják meg - akár végzett segítő szakemberek is - azt a közhelyet, hogy egyes dolgok csak az ember döntésén, kitartásán és semmi máson nem múlnak. Igen, egyrészt fontos az elhatározás és a kitartás, de csak ezekre alapozni olyan, mintha azt mondanánk, hogy mindenkiből, akinek két lába van, lehetne Cristiano Ronaldo-szintű focista. Több tényezőn múlik, hogy egy célt hogyan és miként érünk el, ha elérjük. A korábbi pontban is leírt reális célkitűzés fontos, és nagyon sok szerepe van annak is, hogy milyen környezet vesz körül minket, valamint milyen típusú segítségünk van, ha van egyáltalán segítségünk.

Tapasztalataim szerint a köztudat által nagyra tartott „rugdosós” és önostorozós motiválás a legkevésbé hatékony hosszú távon, tehát az sem mindegy, hogyan próbálunk magunkon segíteni. (Rövid távon összeszorított fogakkal is elérhetőek persze eredmények, de ezek az esetek többségében átmenetiek.)

Nagyobb téma, de nagyon fontos az is, hogy milyen környezetben nőttünk fel, milyen örökséget kaptunk érzelmileg, egzisztenciálisan stb. Egy bántalmazó, mélyszegény környezetben felnövő embernek jóval több és nagyobb lépést kell megtennie ugyanannak a célnak az eléréséhez, mint egy szeretet-kapcsolatban felnőtt középosztálybelinek.

A “csak az akaraterőn múlik” szólam azért is nagyon káros, mert ahogy a fentiekben írtam, a rosszul, nem képességeinkhez, lehetőségeinkhez választott cél, egy kevésbé támogató környezet, vagy akár egy szerencsétlen élethelyzet nagyon gyorsan kudarcra ítéli a legacélosabb akaraterővel induló próbálkozásokat is. Ha valaki kudarcot szenved, akkor pedig a szólam szerint nem akarhatta eléggé, tehát visszajutunk az önostorozáshoz, ami rövid távon vagy újabb kudarcra ítélt próbálkozáshoz, vagy teljes passzivitáshoz vezet. Sok összetevős az, hogy egy célt elérünk vagy sem, az akaraterő egy a sok összetevő közül, amelyek kellenek ahhoz, hogy elérjük azt, amit akarunk.

 

 

Csak pozitívan?

Előre bocsájtom, nagyon fontosnak tartom azt - különösen nemzeti örökségünket tekintve -, hogy legyünk nyitottak arra, ami szép, ami értéket teremt, és próbáljuk az események jó oldalát megfogni. Egészen addig látom pozitívnak a pozitív gondolkodást, ameddig nem arra „használják”, hogy negatív érzéseket, eseményeket, valódi szomorúságot, fájdalmat fedjenek el vele.

Az érzéseink, ugyanúgy, mint erősségeink és gyengeségeink, egy csomagban és együtt járnak, hozzánk tartoznak. Természetesen ha választani kell, senki sem szeretne öröm és boldogság helyett szomorúságot, fájdalmat érezni (nekem is jobban esik a kapcsolatomban az esküvői pillanatokra, mint a legutóbbi veszekedésre gondolni), de magunkról csak úgy tudunk tanulni és teljes képet kapni, ha nem címkézzük és fojtjuk el a negatívabb érzéseinket. A görcsös műpozitív gondolkodással paradox módon csak azt érjük el, hogy a mélyben egyre boldogtalanabbak, magányosabbak leszünk, hiszen a valódi fájdalom nélkül nem tapasztalhatjuk meg a valódi örömöt sem, ami egyenes út ahhoz, hogy végül ne érezzünk semmit. Ahogy a Heaven Street Seven együttes énekli Mikor utoljára láttalak című számukban: “…most csendben nézlek, és csak az fáj, hogy mennyire nem fáj semmi.” Ne akarjuk lesöpörni az asztalról a negatív eseményeket, „csak a pozitív dolgokra koncentrálok” jelszóval, inkább próbáljuk megérteni, átélni magunkat bennük.

Cikkem elején hangsúlyoztam, hogy megfelelő önismereti út, segítő vagy módszer kiválasztásakor mennyire fontos, hogy konstruktív értelemben kritikusak legyünk, nincs ez másképpen jelen cikkel sem. Az általam leírtakat segítői szemléletem, tanulmányaim és tapasztalataim alapján szűrtem le, ugyanakkor nem állítom, hogy nálam lenne a bölcsek köve.

Amit a leírtakon túl fontosnak tartok, hogy figyeljünk magunkra, az érzéseinkre, vizsgáljuk meg az adott dolog igazságtartalmát, és ne arra hagyatkozzunk, hogy egy-egy gondolat, motivációs bölcsesség, előadó mennyire felkapott vagy a környezetünkben hányan élnek az adott „tanok” szerint. Abból pedig sosem lehet baj, ha megpróbáljuk megtalálni azt, amire tényleg szükségünk van. Valódi szükségleteink feltérképezésére számtalan lehetőség van: önsegítő könyvek, pszichológiai témájú írások, önismereti csoportok. Amennyiben kíváncsi vagy az általam kínált önismeretedet mélyítő, elakadásod okát kereső további írásokra, szolgáltatásokra, ezen a honlapon keress.

 

A szerzőről:

Adamik Zsanett vagyok, terápiás munkatársként foglalkozom szenvedélybetegekkel a kecskeméti Rév Szolgálatnál. Emellett autogén tréninget és önismereti csoportokat tartok azoknak, akik szeretnének a saját életükben betöltött szerepükre jobban rálátni. Szemléletem fontos része, amelyet szeretnék átadni, hogy senkinek sincsen eredendően jó vagy rossz oldala, mindannyian valamilyenek vagyunk, a különbség csupán annyi, hogy mennyire látunk rá a önmagunkra.

Elérhetőségem: adamikzsanett@gmail.com, Facebook oldal

 

Fotó: Petróczi Réka

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Adamik Zsanett) Női percek Fri, 06 Sep 2019 10:15:16 +0200
Gyönyörű kilátó épül Kecskeméten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3237-gyonyoru-kilato-epul-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3237-gyonyoru-kilato-epul-kecskemeten Gyönyörű kilátó épül Kecskeméten


A Kecskeméti Arborétum kilátója életveszélyessé vált, ezért 2011-ben elbontották. Nemcsak veszélyes volt, a kilátó funkcióját is vesztette, mivel az arborétum fái az évek során örvendetes módon megnőttek.

Az arborétumot fenntartó KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. az elbontott kilátó helyén jelenleg új kilátót épít. Az alapozás már befejeződött, jelenleg az acélszerkezet építése zajlik. A hosszabb élettartam céljából ugyanis az új kilátó már acél tartószerkezettel épül meg, de a környezettel harmonizálva, faburkolatot fog kapni.

 Az újonnan épülő kilátó legfelső járószintje 7 méterrel magasabban lesz, mint a régié.

A kivitelezés a tervek szerint 2019-ben befejeződik, azonban a látogatók várhatóan leghamarabb 2020 tavaszán élvezhetik majd a panorámát, a jogerős használatbavételi engedélyt követően.

A Kecskeméti Arborétum addig is minden nap ingyenesen látogatható. Nyitvatartás:

 • Október 1-26-ig: 8-18-ig
 • Október 27-November 3-ig: 8-17-ig
 • November 4-30-ig: 8-16-ig
 • December 2-25-ig: ZÁRVA
 • December 26-31-ig: 8-16-ig

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Tue, 24 Sep 2019 09:26:41 +0200