Ezt olvastad már? http://trendalelke.hu Fri, 19 Apr 2019 06:36:38 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Kinyílik a mesetár! Olvassatok ingyen könyveket a tavaszi szünet alkalmából! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3044-kinyilik-a-mesetar-olvassatok-ingyen-konyveket-a-tavaszi-szunet-alkalmabol http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3044-kinyilik-a-mesetar-olvassatok-ingyen-konyveket-a-tavaszi-szunet-alkalmabol Kinyílik a mesetár! Olvassatok ingyen könyveket a tavaszi szünet alkalmából!

 

 

A BOOKR Kids Mesetár egy folyamatosan bővülő interaktív mesekönyvtár alkalmazás mobilra és tabletre. Mesekönyveik eredeti sikerkönyvek interaktív változatai, olvasás- és képességfejlesztő funkciókkal.

Klasszikus és modern történetek a Vuktól A kis hercegen át egészen a Terka mesékig interaktív formában az eredeti kiadáshoz hűen! A letöltött mesék offline módban is elérhetőek.

 

 

Minden oldal új kaland: a mesékbe rejtve több száz izgalmas játékot találsz, melyek növelik az olvasás élményét és segítenek a szöveg feldolgozásában. A hangoskönyvekben pedig a gyermekirodalom remekeit olyan kiváló színészek keltik életre, mint Hámori Gabi, Papp János, Szokol Péter vagy Ördög Nóra.

Érdemes kihasználni a tavaszi szünidei akciót, de ezen felül sem luxus beruházás az olvasójegy a virtuális könyvtárba: az 1 hónapos olvasójegy 645 Ft, a 3 hónapos 1495 Ft, a 6 hónapos pedig 2745 Ft.

Az App Store-ból és a Google Playből egyaránt letölthető az alkalmazás, ingyenesen.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 19 Apr 2019 00:46:12 +0200
Fiókát találtam! - Mit tegyek? http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3042-fiokat-talaltam-mit-tegyek http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3042-fiokat-talaltam-mit-tegyek Fiókát találtam! - Mit tegyek?

 

 

Néhány éve, a Rákóczi utcán sétálva egy kis szürke kupacra lettünk figyelmesek. Közelebb érve kiderült, egy már épphogy csak pihegő, még csukott szemű, tollatlan balkáni gerle fiókát leltünk. Egy tiszta zsepibe tekerve, sziréna híján is mentőautóra hajazó tempóban igyekeztünk vele a Vadaskertbe, miután láttuk, hogy a több méter magasan lévő fészekbe nem fogjuk tudni visszatenni a szerencsétlenül járt madárkát. Anyukája hangos és kétségbeesett csipogása szívszorító volt, de bíztunk benne, hogy a legjobb döntést hoztuk. A Vadaskert szakembere nagy elkeseredésünkre nem sok jóval kecsegtetett az ifjú galamb láttán, de ígérte, minden tőle telhetőt megtesz a megmentése érdekében, illetve megnyugtatott, hogy helyesen cselekedtünk. Néhány hónap múlva nehezen, de rászántuk magunkat, hogy megkérdezzük: hogyan végződött a történet. Lélekben felkészültünk a sokkal valószínűbb, szomorú válaszra, de helyette azt a hírt kaptuk, hogy a kis fióka egészséges, kamasz gerleként hagyta el a Vadaskertet. A mi sztorink tehát happy enddel végződött. Hogy több fióka esetében történhessen így, fontosnak találtuk megosztani az információkat, hogy mikor szükséges és mikor ártó az emberi beavatkozás.

 A kis és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy fiókáik a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a környék sűrű aljnövényzetében bujkálva hívják magukhoz etető szüleiket. Az emberek többnyire ilyen tollas, nem menekülő, magányosnak tűnő fiókákkal találkoznak az utcán, a parkban, a kertben a földön ücsörögve, gyakran hangosan csipogva. A látszat ellenére azonban ezek a fiatalok nem árvák, a táplálékot kereső szüleik valahol a közelben vannak, ezért szükségtelen, sőt, a madarak számára kifejezetten káros, ha haza visszük őket. Mi ugyanis nem tudjuk megtanítani a fiókákat a túlélésükhöz nélkülözhetetlen viselkedési formákra, ráadásul a szülők által hordottnál sokkal gyengébb minőségű élelemmel táplálva a fiatalokat maradandó egészségkárosodást is okozhatunk nekik.

Ezért ilyen helyzetben az a legjobb megoldás, ha a nyílt helyen üldögélő fiókát óvatosan megfogva a legközelebbi sűrű aljnövényzetfoltba, bokor alá tesszük le. A hazai madárfajok nem szagolnak, így az érintésünk nem okoz problémát (a vadonban talált emlősök kölykeit viszont éppen jó szaglású szüleik miatt nem szabad megérinteni sem). Leszakadt fiókás fészek, viharos időben kiesett fiókák esetében a legjobb mentési megoldás a szülők segítése a pórul járt fiatalok vesszőkosárba telepítésével és ágak közé helyezésével. 

Részletek, további információk a témában

 

Az alábbi infografika remek mankót ad a laikusok számára:

 

Kattintásra nagy méretben is megtekinthető.

 

 

A költési időszakkal beköszöntött az ablakokat, autókat „támadó” madarak szezonja is

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) évről évre érkeznek tavaszi bejelentések olyan madarakról, amik épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át is a saját tükörképüket támadják. Ennek következtében legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet. Közös érdekünk tehát a helyzet kezelése. 

A jelenség hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartása, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet "tükörkép-szennyező" hatása áll. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre. A nyugodt víztükörben tükröződő „ellenfél” legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik és a víz újabb elsimulásáig nem is tér vissza.

 

 

A probléma az, hogy a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az "ellenség" nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Sőt, az ablakban tükröződő „fajtárs” támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat. Néhány éve Sásdon egy fehér gólya napokig olyan hevesen támadta a tükörképét egy épület ablakaiban, hogy azok közül több is betört.

Szerencsére a jelenség megelőzése, kezelése egyszerű. Ennek módja a tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása; a tükröződés csökkentése függönnyel, de kihelyezhető a madarakat riasztó „rémzsinór” is. A vizuális csapdaeffektus megszüntetésére épületablakok esetében a legjobb megoldást a szúnyogháló jelenti, mellyel nem csak a tükörképtámadási-viselkedés, de a gyakran végzetes ablaknak ütközések is megakadályozhatóak.

Részletek, ötletek

 

Fotók: MME/Orbán Zoltán

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 18 Apr 2019 12:24:48 +0200
Milyen táborba menjen a gyerkőc ezen a nyáron? http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3041-milyen-taborba-menjen-a-gyerkoc-ezen-a-nyaron http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3041-milyen-taborba-menjen-a-gyerkoc-ezen-a-nyaron Milyen táborba menjen a gyerkőc ezen a nyáron?

 

 

 

GAMER tábor

 

Helyszín: Kecskemét, Batthyány u. 11. 1 em.

Időpontok:

 • 2019. június 17-től június 21-ig
 • 2019. június 24-től június 28-ig
 • 2019. július 1-től július 5-ig
 • 2019. július 8-tól július 12-ig
 • 2019. július 15-től július 19-ig
 • 2019. július 22-től július 26-ig
 • 2019. augusztus 26-tól augusztus 30-ig

Korosztály: 10-15 évesek, kezdők és haladók

 

Észszerű gondolkodás, csapatmunka, vezetői képességek elsajátítása régi-új játékok segítségével.

A programok fél napban – légkondícionált – irodai tartózkodást, fél napban szabadtéri / szabadidős tevékenységet takarnak. Minden héten 1-2 alkalommal az Uszoda Élményfürdőjében leszünk.

Az árak a szakmai programok, ellátás, tábori ajándék, teljes felügyelet, különféle programok, belépőjegyek, anyagszükséglet /ahol szükséges/ árait, és az ÁFA-t tartalmazzák, kivéve az utazási költségeket! A táborok heti díja 36.000 Ft. Félnapos tábor, ebéd és szabadidős programok nélkül 31.000 Ft.

Bővebb információ, jelentkezés és további Dr. Code táborok

 

 

Szent Iván éj – lovastábor

 

Helyszín: Csodafarm Fejlesztő és Terápiás Lovas Nonprofit Kft., Belsőnyír 317.

Időpont: 2019. június 24-28.

Korosztály: 4 éves kortól

 

Kötetlen hangulatú lovas tábor, ahol buli a lovaglás. A táboron részt vehet bárki, gyermek vagy felnőtt, aki szeretne jól mulatni! Éjszakai lovaglási lehetőség minden nap! Június 23-án éjjeli lovaglással kezdődik a tábor!

Résztvevők: min. 8 fő max. 15 fő

Időtartam:1 hét naponta 10 órától hajnali 1-ig

Vezetik: 2 szakképzett oktató

Ára: 35.000 Ft. A tábori jelentkezést 20.000 Ft előleg befizetésével tudják elfogadni, június 10-ig.

További információ: +36 70 601 4558

 

 

Kalandozások a Világfán

 

Helyszín: Jurtatábor, Lajosmizse

Időpont: 2019. június 24-28.

Korosztály: 5-8. osztályos fiúknak, lányoknak

 

2019-ben hatodik alkalommal mehettek ebbe a különleges helyszínen lévő, igazán egyedi, ottalvós táborba az Ötpötty szervezésében. A tábor egy önismereti utazás, amelynek során a gyerekek egy képzeletbeli „Világfa" szintjeit járják végig, hogy a tábor végére jobban megismerjék önmagukat. Bátorságpróba, éjszakai túra, kürtős kalács sütés, jóga és önmagad megismerése. Esténként közös foglalkozáson tárják egymás elé az aznap megtett „utat", közös játékokkal fejlesztik önmagukat és társaikat. A „Világfa" különböző szintjeinek bejárása igazi kikapcsolódás és szórakozás is a gyermekeknek.

Tábor díja: 38.000,- Ft/fő, amely tartalmazza: teljes ellátást, szállás jurtában, teljes programot 2 táborvezető pedagógus állandó jelenlétével.

Kinek ajánlják: Vagányoknak, akik egy hetet jurtában alvással bevállalnak az izgalmakkal és bátorságpróbákkal együtt!

A tábor hétfő reggeltől péntek reggelig tart. Hazautazás péntek 09:00-11:00 közötti időben.

Jelentkezés: (30) 676-4345 (Anna)

Bővebb információ

 

 

Varázsló tábor

 

Helyszín: Csodafarm Fejlesztő és Terápiás Lovas Nonprofit Kft., Belsőnyír 317.

Időpont: 2019. július 1-5.

Korosztály: 7 éves kortól

 

Ügyességi játékok, lovas készségfejlesztő feladatok várják a résztvevőket. Iskolás korú gyermekek közösen élhetik át a lovas élményeket. A lovak ápolásából, gondozásából, lovaglás alapjaiból kapnak ízelítőt. Mozgáskoordináció, koncentráció fejlesztése játékos módon, felelősségtudat kialakítása, fejlesztése, csapatmunka erősítése - a tábor jótékony hatásai.

Résztvevők: min. 8 fő max. 15 fő

Időtartam: naponta 8-16 óráig

Vezetik: 2 szakképzett oktató

Ára: 35.000 Ft. A tábori jelentkezést 20.000 Ft előleg befizetésével tudják elfogadni, június 17-ig.

További információ: +36 70 601 4558

 

 

"SNITT' - filmes alkotótábor

 

Helyszín: Hírös Agóra Ifjúsági Otthon

Időpont: 2019. július 1-5.

Korosztály: 12-16 éveseknek

 

Gondoltál már rá, hogy elkészítsd saját kisfilmedet, majd feltöltsd a YouTube-ra, hogy mindenki értékelhesse? Szeretnéd a téged foglalkoztató problémákat mozgóképbe önteni? Érdekel, hogy hogyan dolgozik egy filmrendező és a stáb többi tagja? Végigjártad már a filmkészítés rögös útját? Ismered a buktatókat? Most itt a kiváló alkalom, hogy próbára tedd magad!

Táborvezető: Sárosi Gábor rendező, filmesztéta, színész

Információ: Zum Erika

Szülői tájékoztató a táborral kapcsolatban június 11-én, kedden 17 órakor.

Részvételi díj: 20.500 Ft

Bővebb információ, további táborok a Hírös Agóra szervezésében és jelentkezés

 

 

Úszótábor

 

Helyszín: Kecskeméti Fürdő

Időpontok:

 • 2019. július 1-5.
 • 2019. július 8-12.
 • 2019. július 15-19.
 • 2019. július 22-26.
 • 2019. július 29.-augusztus 2.
 • 2019. augusztus 5-9.
 • 2019. augusztus 5-9.
 • 2019. augusztus 12-16.

 

Napi két úszás szakképzett oktatókkal, élményfürdőzés, játékos foglalkozások, strandolás.

A tábor ára: 20000 Ft/fő/hét

Bővebb információ

 

 

KISPIKTOROK festő- és kézműves tábor

 

Helyszín: Ötpötty, Nyíl u. 9.

Időpont: 2019. július 1-5.

Korosztály: 5 éves kor fölött

 

Minden alkotónapot egy izgalmas kirándulással kezdünk, egy "ötletgyűjő" sétával. Ezután irány a paletta! Kipróbálunk, megtanulunk többféle technikát, és garantált, hogy a kész alkotásokkal mindenki elégedett lesz. Igazi festővászonra fogunk festeni! Kipróbált igazi öröm- és élménytábor.

A tábor díja: 28.000,- Ft. A tábor díja tartalmazza az ebédet és az uzsonnát és minden eszközt, amire a festéshez szükség van.

Maximális létszám: 12-15 fő

Időpont: naponta 7:30-16:30

Jelentkezés: (30) 676-4345 (Anna)

Bővebb információ

 

 

Lovi ovi

 

Helyszín: Csodafarm Fejlesztő és Terápiás Lovas Nonprofit Kft., Belsőnyír 317.

Időpont: 2019. július 8-12.

Korosztály: 2,5-5 év

 

A gyerekek szabad levegőn sokat mozognak és lovakkal kapcsolódhatnak a Csodafarmon a „Lovi ovi” táborban. Ügyességi játékok, lovas készség fejlesztő feladatok várják a résztvevőket. A lovak ápolásából, gondozásából, lovaglás alapjaiból kapnak ízelítőt. Mozgáskoordináció, koncentráció fejlesztés játékos módon.

Résztvevők: min. 8 fő max. 15 fő

Időtartam: naponta 8-16 óráig

Vezeti: 2 szakképzett oktató

Ára: 35.000 Ft. A tábori jelentkezést 20.000 Ft előleg befizetésével tudják elfogadni, június 24-ig.

További információ: +36 70 601 4558

 

 

Kívánságtábor KisAnnával és Katival

 

Helyszín: Ötpötty, Nyíl u. 9.

Időpont: 2019. július 15-19.

Korosztály: óvodás, iskolás

 

KisAnnát már mindenki ismeri, és Kati olyan, mintha őt megdupláznánk! Szóval két szuper energikus, gyerekszerető és vagány lány, akik olyan tábort terveznek nektek, amiben a ti kívánságaitok is teljesülhetnek. Együtt tábornak is hívhatnánk. Lesz benne utazás, kézműveskedés, angol nyelvű napok és játékok, és az, amit ti kitaláltok a táborozás közben Éééééésssssssss egy budapesti hajókázós, vonatozós, kalandozós nap is! Ne hagyd ki!

Tábor díja: 28.000,- Ft + utazás költsége (kb. 4.000,- Ft/fő: vonat, hajó, tömegközlekedés ára). Tartalmazza: az ebédet, uzsonnát és a szükséges belépőket.

Tábor létszám: 15 fő

Időtartam: naponta 7:30-16:30

Jelentkezés: (30) 676-4345 (Anna)

Bővebb információ

 

 

SK BÖGRE, TÁNYÉR... PORCELÁNFESTŐ alkotótábor

 

Helyszín: Hírös Agóra Ifjúsági Otthon

Időpont: 2019. július 15-19.

Korosztály: 8-14 éveseknek

 

Szeretnéd, ha a bögréd, tányérod, müzlis tálad kedvenc állatfiguráddal, mesehősöddel, saját tervezésű mintákkal lenne díszítve? Akkor csatlakozz Te is a kis porcelánfestő csapathoz. Mindennap újabb tárgy mintájának tervét készítjük el, majd festjük meg.

A hétsorán kirándulást teszünk Gyulára, ahol további inspirációkat gyűjtünk az alkotáshoz.

A tábor díja magában foglalja az egész napos kirándulás teljes költségét is.

Vezeti: Gömöry Dorottya fazekas, Lőrincz Luca

Információ: Acsai Rita

Szülői tájékoztató a táborral kapcsolatban július 2-án, kedden 17 órakor.

Részvételi díja: 24.500 Ft

Bővebb információ, további táborok a Hírös Agóra szervezésében és jelentkezés

 

 

Angol, jóga és kézműves tábor

 

Helyszín: EYVA HÁZ - testnek, léleknek, szellemnek, Hoffmann János utca 10.

Időpont: 2019. július 22-26., 8:00-17:00

Korosztály: 7-12 éves korig

 

Jóga, zene, alkotás, szabad önkifejezés, élmény angol. Kötetlenül, örömmel, játszva angolul.

Az idei tábor magyar nyelvű blokkjait is kiegészítik a játékos, kreatív angol foglalkozások. Jóga angolul Renivel, kézműves foglakozások, játékkészítés, természetprojektek.

Zenével és kreatív alkotással egybekötve tapasztalunk. Máriával hangszert készítünk, versekhez alkotunk bábokat, együtt kavicsot festünk.

Napi hangtálas relaxáció és mesekör gondoskodik a lazulásról.

További infó: Lajos Reni, charansevkaur@hotmail.com, 06704927184

 

 

Coerver® Coaching Focitábor

 

Helyszín: Műkertvárosi Sportpálya

Időpont: 2019. július 22-26.

Korosztály: 7 – 15 éves

 

Az önfeledt szórakozás mellett fejlődési lehetőséget biztosít a gyerekeknek, legyen szó kezdő, haladó vagy akár akadémiai játékosról. A Coerver® Coaching Tábor, a játékosokra összpontosít és olyan elemek fejlesztésére, mint a játékosok képességei, készségei, labdás és labda nélküli gyorsaság, kis csoportos játékhelyzetek megoldása, hogy ezeket a helyzeteket, a játékosok magabiztosan és kreatívan tudják megoldani. Mindezt a legnagyobb öröm és szórakozás mellett tegyék.

Early Bird kedvezménnyel (május 15-ig) a részvételi díj 30000 Ft.

Bővebb információ és jelentkezés

 

 

VADASKERT TÁBOR III.

 

Helyszín: Hírös Agóra Ifjúsági Otthon és a Kecskeméti Vadaskert

Időpont: 2019. július 22-26.

Korosztály: 8-12 éveseknek

 

Ismerkedés „kisgondozóként” a Vadaskertben található állatfajokkal, eredetükkel, gondozásukkal, etetésükkel. A látogatók számára elzárt területekre is beléphetnek a tábori program résztvevői. Természetismereti és kutató játékok, kézműves foglalkozások.

Gyülekezés: 7-7.30 óráig és hazaengedés: 16-16.30 óráig az Ifjúsági Otthonban.

Vezeti: Zomboriné Polyák Irén és Wágner Vanda

Információ: Csizmadia Ilona

Szülői tájékoztató a táborral kapcsolatban július 2-án, kedden 17 órakor.

Részvételi díj: 23.000 Ft

Bővebb információ, további táborok a Hírös Agóra szervezésében és jelentkezés

 

 

MONTESSORI tábor

 

Helyszín: Ötpötty, Nyíl u. 9.

Időpont: 2019. július 29. - augusztus 2.

Korosztály: 5-7 éves

 

A gyermekek, akiket Montessori módszerrel tanítanak, önmotiváltak és függetlenek lesznek. Szabadon,kreatívan gondolkodóvá válnak. A tábor ideje alatt a gyerekek megismerkednek a Montessori eszközökkel, az eszközök adta másfajta gondolkodással. Minden eszköz és folyamat fokozatosan készít fel az iskolai életre, indirekt játékos tanulás formájában, olyan élvezetesen, hogy észre sem veszi a gyermek, hogy közben tanul.

Tábor díja: 30.000,- Ft

Tábor ideje: 7:30-16:30

Jelentkezés: (30) 676-4345 (Anna)

Bővebb információ

 

 

KONG A BONGÓ

 

Helyszín: Leskowsky Hangszergyűjtemény, Rákóczi út 15.

Időpontok:

 • 2019. július 8-12.
 • 2019. július 15-19.
 • 2019. július 29.-augusztus 2.

Korosztály: 6-14 év

 

Új programok: látogatás egy hangszerkészítőnél, aki beavat minket érdekes munkája rejtelmeibe, látogatás a BRAINS zenekar dobosának stúdiójában, hogy testközelből átélhessük, milyen is a ROCK AND ROLL!

Idén is barangolunk a városban és azon túl: vonattal a Tőserdőbe kirándulunk, ahol nemcsak az erdő hangjaival, hanem az egyedülálló természeti környezettel is ismerkedünk. Ismert zenészeket látunk vendégül, akik bemutatják különleges hangszereiket is. Ha kíváncsi vagy rá, hogyan működik a templomi orgona, itt azt is megtudhatod!

A hét folyamán egyéni, illetve közös produkcióval készülünk, amelyeket a pénteken zajló Ki mit tud? vetélkedőn mutatunk be.

Lesz még hangszerkészítés, fagyizás, pizzázás, játszóterezés, kipróbáljuk a dorombot, a didjeridoot, a derbukát, a zenélő íjat és még rengeteg más hangszert is. Lehet zongorázni, citerázni, ukulelézni, furulyázni hétfőtől péntekig, itt senki nem szól Rád, hogy ne hangoskodj!

Ebédre idén csakis a kedvenceiteket rendeljük!

Regisztráció

Információ: Szilágyiné Madla Anett 70/506-3576, info@hangszergyujtemeny.hu

Ár: 21.500 Ft/gyermek. Testvérkedvezmény: 20.000 Ft/gyermek

A tábor díja magában foglalja az ebédet (Dióhéj Étterem) és a programok díját.

A tábori jelentkezés a regisztrációs díj befizetésével lesz érvényes. A regisztrációs díj befizetésére a Leskowsky Hangszergyűjtemény recepcióján van lehetőség keddtől vasárnapig 10-től 17 óráig. Regisztrációs díj: 5000 Ft

 

 

Robinson Kalandtábor

 

Helyszín: Hírös Agóra Ifjúsági Otthon

Időpont: 2019. augusztus 12-16.

Korosztály: 9 - 13 éveseknek

 

Szereted a kihívásokat? A táborozás során próbára teheted kitartásodat, logikádat, kreativitásodat. Földön, vízen és levegőben is kipróbálhatod magad – túlélés a javából! Ízelítő a programokból: bátorságpróba, kalandtúra a Tőserdőben – állatnyomok olvasása, növényismeret, íjászat, Csillagtúra a Planetáriumban.

Vezeti: Wágner Vanda

Információ: Csizmadia Ilona

Szülői tájékoztató a táborral kapcsolatban július 23-án, kedden 17 órakor.

Részvételi díja: 21.400 Ft

Bővebb információ, további táborok a Hírös Agóra szervezésében és jelentkezés

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Wed, 17 Apr 2019 17:43:59 +0200
Melyik lesz a kedvenc darabod? Íme a Katona József Színház új évadának repertoárja http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3040-melyik-lesz-a-kedvenc-darabod-ime-a-katona-jozsef-szinhaz-uj-evadanak-repertoarja http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3040-melyik-lesz-a-kedvenc-darabod-ime-a-katona-jozsef-szinhaz-uj-evadanak-repertoarja Melyik lesz a kedvenc darabod? Íme a Katona József Színház új évadának repertoárja

 

 

Nem is csigázunk tovább, íme, milyen színes a 2019/20-as évad kínálata:

 

A világhírre törekvő gyilkos asszonyokról szóló, fülbemászó slágerekben gazdag, Chicago című musical-lel indul a színházi évad, amelyet a szakmai- és közönségsikernek örvendő rendező, Béres Attila állít színpadra. A főszerepben Dobó Enikőt láthatjuk, illetve a Cseke-osztályból Szabó Dorottya egyetemi hallgatót is egy nagy szerepben ismerheti meg a kecskeméti közönség.

2019 kerek évfordulója a rendszerváltozásnak, ebből az alkalomból kerül színre október 23-i díszbemutatóként, Cseke Péter rendezésében, Schwajda György, Ballada a 301-es parcella bolondjáról címet viselő példázata.

A szilveszteri bemutató, egy a hollywoodi filmeseket is megihlető, édes-bús magyar klasszikus, az Illatszertár, amelyet a Mohácsi-testvérek átiratában élvezhet majd a kecskeméti közönség.

Továbbra is a Katona József Színházban és bérletben marad a Kecskemét City Balett bemutatója, amelyben az orosz lélek rezdülései elevenednek meg, az Anna Karenina táncelőadás produkciójában, Barta Dóra rendezésében. Az előadás zenei gerincét Beethoven és Michael Nyman csodálatos szerzeményei szolgáltatják majd.

 

 

Meglepő játszóhelyen biztosítanak helyszínt egy különleges darabnak!

Bár a Katona József Színházban, azonban egy új és különleges játszóhelyen biztosítanak helyszínt egy különleges darabnak. Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból színjátéka egy házasság évtizedeinek különböző stációit mutatja be, amelyet a színház legfelső emeleti erkélyfolyosóján mutatnak be Réczei Tamás rendezésében; exkluzív szándékkal, nem szokványos játékidőpontokkal, hogy egy új színt hozzanak a város kulturális életébe. Pál Attilának ez egy igazi színészi jutalomjáték 60. születésnapja alkalmából, a partnere Danyi Judit lesz.

Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére bemutatója zárja a nagyszínházi premierek sorát. A világhírű regény és film színpadi változata, remek színészi alakításokra ad majd alkalmat, egyben visszatérési lehetőséget a Kecskeméten sok sikert megélt rendező, Bagó Bertalannak.

A gyermek és családi bérletek első produkciójaként a mesés kelet világát hozza el az Aladdin és a csodalámpa, majd a Péter és a farkas izgalmas kalandjait ismerhetik meg a színházba érkezők, Réczei Tamás rendezésében.

 

A Kelemen László Kamaraszínházban három bemutatót tartanak:

Szigligeti Ede, Liliomfi című zenés népszínművét Kocsis Pál állítja színpadra.

Ezt követően Andrew Bergman: Társasjáték New Yorkban című komédiáját láthatja a nagyérdemű, ahol egy New York-i, művészkörökben forgolódó házaspár gondtalan életébe pillanthatunk bele, egészen addig, amikor egy napon betoppan hozzájuk a feleség nővére, Trudy, és férje, Martin, akik közlik, hogy Buffalóba kell utazniuk, hogy botrányos életet élő lányukat jobb belátásra bírják. Fokozza a helyzetet, hogy a két nő anyja is a házba költözik, majd felbukkan egy világhírű festőművész… Komikumban nem lesz hiány! A házaspárt Dunai Tamás és Sára Bernadette alakítja

Ifjúsági előadás készül az idősebb iskolás korosztály számára, Madách Imre: Az ember tragédiája „junior” címmel állítja színpadra a klasszikust Cseke Péter.

 

A Ruszt József Stúdió Színház két bemutató helyszínéül szolgál:

Eugene O’Neill: Amerikai Elektra mítoszát a magyar színházi formanyelv egyik megújítója, Horváth Csaba állítja színre.

A második bemutató pedig Elżbieta Chowaniec lengyel írónő drámája, egy lengyelországi család négy generációjának női tagjairól szól majd, Gardénia címmel, Markó Róbert rendezésében.

 

 

Továbbra is műsoron marad:

 • a kultúrmisszióként vállalt és nagy sikerrel futó tantermi előadás, az Osztályelső;
 • az előző évad operettdarabja, az Állami áruház, immár a nagyszínpadon
 • és a minden lélekre ható A pillangók szabadok színmű, a Ruszt Stúdió Színházban.

 

Ami a társulatot illeti, egyetlen színésztől kell búcsúznunk: Zayzon Zsolt a budapesti Thália Színházba szerződött.

 

 

Idén a szokásosnál hamarabb indul az előbérletezés!

 

2019. április 30-tól lesz lehetőség megújítani a bérleteket. A régi bérlők helyeit június 21-ig tartják. Az előbérletezés időszakában minden teljes árú ’5+1’ típusú bérletet 10%-os kedvezménnyel lehet megváltani, kivételt képeznek a páholyok és a Katona József bérlet. A legolcsóbb felnőtt bérlet már 6750 Ft-tól elérhető. A szabad helyekre augusztus 21-től kezdi meg a Jegyiroda a bérletárusítást.

Most először előbérletezési akciót kínál a színház a gyermekbérletekre is: 10% kedvezmény jár június 21-ig, így a gyermekbérletek 2300 Ft-tól elérhetőek. A legtöbb bérletet váltó intézmény pedig „repülő” szőnyeget kap ajándékba.

 

 

A színházi élmény mindenkinek jár!

 

A műsor ismertetésén túl Cseke Péter igazgató úr beszélt a színház társadalmi felelősségvállalásáról, és megerősítette, hogy a #szinhaziangyalvagyok program a kulturális misszió mellett továbbra is fontos küldetési pillér marad, ennek keretében minden hónapban ingyenesen biztosít a színház 50-100 főnek szóló belépőjegyet, amelyhez továbbra is várják a közreműködést és ajánlásokat. A következő évadban is vendégül lát 500 roma származású, hátrányos helyzetű gyereket a színház, 10-12 Kecskemét környéki kistelepülésről. Ez a jótékonykodás immár 5. éve valósul majd meg a tervek szerint. A kezdeményezésnek óriási sikere van, minden évben élményekkel gazdagodva mesélik a látottakat a gyerekek. A települések polgármesterei segítenek a családok méltányos kiválasztásában, valamint a teátrumba történő utaztatásuk biztosításában és megszervezésében is.

Természetesen folytatódnak a városi életet érintő egyéb színházi kulturális tevékenységek is: az előadások értelmezését segítő Nulladik óra, a Mű-érték és Műérték kurzus, valamint a város hírnevét is népszerűsítő Színművészeti Egyetemek Találkozója Fesztivál, amit jövőre 11. alkalommal rendeznének meg.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Wed, 17 Apr 2019 13:25:28 +0200
Rendhagyó Hamlet-feldolgozás a Cirókában: kamasz-dilemmák egy királyfi szemszögéből http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3039-rendhagyo-hamlet-feldolgozas-a-cirokaban-kamasz-dilemmak-egy-kiralyfi-szemszogebol http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3039-rendhagyo-hamlet-feldolgozas-a-cirokaban-kamasz-dilemmak-egy-kiralyfi-szemszogebol Rendhagyó Hamlet-feldolgozás a Cirókában: kamasz-dilemmák egy királyfi szemszögéből

 

 

William Shakespeare: Hamlet királyfidráma

 

Helyszín: Ciróka Bábszínház, Kecskemét (Budai utca 15.)

Bemutató: 2019. május 4. (szombat) 19 óra

További előadások: 2019. május 8. (szerda) 19 óra, május 24. (péntek) 18 óra

 

Nádasdy Ádám és Arany János fordításának felhasználásával

Mikor válik valaki felnőtté? Vajon hányan mondhatjuk el igazán, hogy felnőttként viselkedünk a mindennapokban? Egyáltalán mit jelent felnőttnek lenni?

Hamlet egy átlagos kamaszfiú, akit épp csak az különböztet meg az átlagtól, hogy egy királyi udvarban él, és ő a király fia. Ám hirtelen elveszíti az édesapját és a világ nagyon más arcát kezdi mutatni neki. Olyan dolgok derülnek ki a családtagjairól, amik merőben megváltoztatják a felnőttekről, és a társadalomról alkotott képét. „Hihetek-e még az anyámnak, aki valószínűleg már apám életében is titkos viszonyt folytatott a nagybátyámmal? Ilyenek a nők? A nagybátyám sem az, akinek hittem. Senki sem az, akinek hittem. Nem bízhatok senkiben.” Ráadásul az apja szelleme visszatér a síron túlról, és közli a fiával, hogy a nagybácsi ölte meg. Felszólítja Hamletet, hogy álljon rajta véres bosszút. Hamlet azonban meghasonlik a szülői elvárás terhe és a saját értékítélete közötti ellentétben. Vajon mi lenne a helyes lépés?

Az előadás William Shakespeare Hamlet című drámájának rendhagyó, újragondolt adaptációja, Hamlet szemszögén keresztül elmesélve: a bizalmatlanná vált Hamlet világa ez, ahol szerinte mindenki álarcot visel, és már nem tudja eldönteni, hogy kinek mit hihet el…

 

 • Játsszák: Tóth Mátyás, Dénes Emőke, Lendváczky Zoltán
 • Tervező: Kara Dávid
 • Zene: Csizmás András
 • Dramaturg: Nagy Orsolya
 • Mozgás: Kámán Orsolya
 • A rendező munkatársa: Szabó Nóra
 • Rendező: Ivanics Tamás

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Wed, 17 Apr 2019 08:47:49 +0200