Köz-tér http://trendalelke.hu Sun, 24 Jan 2021 10:06:54 +0100 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Ünnepeljétek a magyar kultúra napját egy kíváncsi medveboccsal, a Ciróka jóvoltából http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3902-unnepeljetek-a-magyar-kultura-napjat-egy-kivancsi-medveboccsal-a-ciroka-jovoltabol http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3902-unnepeljetek-a-magyar-kultura-napjat-egy-kivancsi-medveboccsal-a-ciroka-jovoltabol Ünnepeljétek a magyar kultúra napját egy kíváncsi medveboccsal, a Ciróka jóvoltából

 

"Az égig érő mesefa első virága – Medveének"

 

„Nyírfakéreg kosárkám, hej regő, regékkel teli…”Így kezdi meséjét az énekek tudója a kíváncsi Kismedvéről és szigorú atyjáról, a Világügyelő Nagymedvéről. Valamikor réges-régen, amikor a Nap és a Hold még égi kunyhójában lakott, elindult a bocs, hogy megismerje a földi világot. A sztyeppék bokrosában ott sompolygott az Ezüstróka, a zúzmarás cirbolyafenyők fölött vijjogott a Fehérfejű Halász- Sas és a jeges folyókban fickándozott a Tokhal, a vizek fejedelme. S hogy miként lelt közöttük barátokra a mi kis mackónk? Erről szól a mesénk!

 

 • Írta: G. Szász Ilona
 • Játssza: Krucsó Júlia Rita
 • Muzsikusa: Kormos Z. Zsolt
 • Faragott bábok, bútorok: Balla Gábor
 • Zeneszerző: Rozs Tamás
 • Rendező: Rumi László

Az előadás 4 éves kortól ajánlott!

 

Az előadás linkjéért figyeljétek a Ciróka Bábszínház Facebook-oldalát!

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Thu, 21 Jan 2021 20:02:44 +0100
Plakáttervezőkké válhatnak a kecskeméti diákok http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3901-plakattervezokke-valhatnak-a-kecskemeti-diakok http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3901-plakattervezokke-valhatnak-a-kecskemeti-diakok Plakáttervezőkké válhatnak a kecskeméti diákok

 

Harmadik éve ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját február 18-án, Jókai Mór (1825-1904) születésnapján. Az író a Hétköznapok c. első regényének élményanyagát kecskeméti joghallgatóként gyűjtötte városunkban. A pályázat azonban egyik legismertebb művéhez, A kőszívű ember fiai c. regényhez kapcsolódik.Feladat: Plakátterv készítése Jókai Mór: A kőszívű ember fiai c. regényének képzeletbeli színpadi- vagy filmadaptációjához

Pályázati feltételek:

Technika: kollázs, montázs vagy számítógépes grafika

Egy pályázó max. 2 pályamunkát küldhet be e-mailen keresztül, befotózva jpeg formátumban: eredeti jpeg fájlméret legyen, de a hosszabbik oldala min. érje el a 2500 pixelt. (A pályamunkákat az e-mailhez kell csatolni, más fájlküldő rendszeren keresztül érkező képeket nem áll módjukban a szervezőknek fogadni.)

Hozzájáruló nyilatkozat letölthető innen.

Beküldéskor kerüljön feltüntetésre: a pályamunka címe, a pályázó neve, osztálya, iskolája, a felkészítő tanár neve.

Beküldési határidő: 2021. február 15-ig az ilona.csizmadia@hirosagora.hu címre.

Eredményhirdetés: 2021. február 19-én, pénteken 15 órakor (A vírushelyzet alakulása szerint személyes vagy online formában)

Információ: Csizmadia Ilona (tel.: 20/915-48-00,  ilona.csizmadia@hirosagora.hu

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 21 Jan 2021 10:14:43 +0100
Barangolj Sisi és Ferenczy Ida világában online, a Cifrapalota kiállításán http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3899-barangolj-sisi-es-ferenczy-ida-vilagaban-online-a-cifrapalota-kiallitasan http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3899-barangolj-sisi-es-ferenczy-ida-vilagaban-online-a-cifrapalota-kiallitasan Barangolj Sisi és Ferenczy Ida világában online, a Cifrapalota kiállításán

 

Sokan szerették volna még az eredetileg február végéig nyitva tartó tárlatot megtekinteni, ezért elkészítették annak virtuális változatát. A látogató végigjárhatja a kiállítás mind a négy termét, megcsodálhatja a kiállított, különleges tárgyakat. A műtárgyakra ráközelíthet, az információs táblákat pedig el tudja olvasni.

A kiállítás itt tekinthető meg.

 

Erzsébet, Ferenc József felesége, Magyarország királynéja, Ausztria császárnéja volt, akinek népszerűsége töretlen. Nem véletlen, hiszen a királyné rendkívüli szimpátiával viseltetett a magyarok iránt. Ahogy Benedek Elek írta róla: „Mi koronát tettünk a fejére, ő a koronáért szívét adta nekünk. Ezer év óta az egyetlen királyné, kinek szíve melegét érezte a magyar.” Életéről filmek, könyvek, tanulmányok, kiállítások, színházi darabok szólnak. A Kecskeméti Katona József Múzeum kiállítása sajátosan kecskeméti szemszögből közelít a témához, hiszen a kiállítás főszereplői közé emeli Erzsébet királyné felolvasóhölgyét, a kecskeméti születésű és szeretett szülővárosában rendkívül népszerű Ferenczy Idát.

„Magyarország áldott emlékezetű királynéja” – Sisi, Ferenczy Ida és a magyar udvartartás című tárlatunk középpontjában Erzsébet királyné élete, Magyarországhoz és a magyarokhoz fűződő viszonya áll. A kiállításon négy teremben mutatjuk be az ún. magyar udvartartás tagjait, mindennapjait Erzsébet királyné környezetében. A tárlat megismerteti a kiegyezéshez vezető utat, amelyben Erzsébet királyné és bizalmasa, „barátnéja”, Ferenczy Ida központi szerepet kap. Erzsébet magyarok iránt érzett szimpátiáját jól mutatja a kiegyezés során vállalt közvetítő szerepe. Türr István megfogalmazásában: „Megtanulta a magyar nemzet történetét, a magyar nyelvet és megszerette magát a nemzetet. Ezáltal lett az ország őrangyala, aki áldásosan működött a király és a nemzet kibékítésében, és ezért az emléke örökké élni fog a magyarok szívében.” Erzsébet királyné Magyarországon elsősorban Gödöllőn és Budán tartózkodott, így a kiállítás e helyszínek mindennapjait is megidézi a gödöllői falkavadászatoktól a budai bálokig. Bemutatja a „magyar királykisasszonyt”, a Budán született Mária Valériát és az ő magyar környezetét. A búcsú és emlékezet terme az Erzsébet királyné halála és emlékezete témakört járja végig.

A kiállításra több mint tíz intézményből kölcsönzött műtárgyakat, fotókat, dokumentumokat a múzeum. A tárlat különleges színfoltjai Erzsébet királyné, Ferenczy Ida és Andrássy Gyula ruháinak Czédly Mónika által készített, kutatásokon alapuló hiteles rekonstrukciói.

A tárlat nem pusztán történeti kiállítás, hanem a királyi család és az arisztokrácia életmódjának, a korabeli divatnak bemutatása – elegáns és látványos környezetben.

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Wed, 20 Jan 2021 15:37:22 +0100
A 25. Versmondók Találkozójára várják a szépen szavaló kecskeméti gyerekeket http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3898-a-25-versmondok-talalkozojara-varjak-a-szepen-szavalo-kecskemeti-gyerekeket http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3898-a-25-versmondok-talalkozojara-varjak-a-szepen-szavalo-kecskemeti-gyerekeket A 25. Versmondók Találkozójára várják a szépen szavaló kecskeméti gyerekeket

 

A rendezvény kapcsolódik a „Regösök húrján” országos vers- és prózamondó versenyhez. A megvalósítást személyes jelenléttel, játékos irodalmi délutánok formájában tervezik, ám ha a koronavírus-járvány rendelkezései ezt nem engedik meg, akkor részben vagy egészében online, versvideók beküldésével rendezik meg a találkozót.

Az idei Versmondók Találkozója során Kecskemét irodalmi emlékeivel, emlékhelyeivel ismerkednek a résztvevők.

 

Mottó: „… Mi mindent látni Kecskeméten,
mílyet a világ nem terem!
Ázsiát-Amerikát járunk
és minden itt van egy helyen.”

(Weöres Sándor: Szekér Endrének Kecskeméten - részlet, 1976. május 26.)

 

A szervezők kérése, hogy a jelentkezők verseiket a XIX., XX. századi vagy a kortárs magyar irodalom értékes alkotásaiból válasszák.

A gyermekek életkoruknak megfelelően az alábbi korcsoportokban mutatkozhatnak be:

 • 1-2.,
 • 3-4.,
 • 5-6.,
 • 7-8.,
 • 9-11. osztály

 

Osztályonként maximum 4 fő jelentkezését tudják fogadni.

A versmondók verses mese elmondásával ne készüljenek!

 

Jelentkezés: 2021. március 2-ig elektronikus formában az ilona.csizmadia@hirosagora.hu címen, ahol kerüljön feltüntetésre, hogy a személyes és/vagy a versvideós formában is részt kívánnak venni a találkozón.

Helyszín: az élő versmondások alkalmával a találkozó egyes fordulóinak házigazdája a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon és a város általános iskolái.

A találkozó irodalmi délutánjai: 2021. áprilisában, májusában kerülnek megrendezésre.

 

 

Nagy Versmondás 

 

Helyszín: Főtér

Időpont: 2021. április 8. csütörtök 14 óra

 

A hagyománnyá vált akciót a Költészet Napja tiszteletére rendezik évről évre. Az eseményen minden alkalommal több száz diák mond verset együtt. A szervezők fő célja, hogy felhívják a figyelmet a költészet értékeire.

 

 

Versünnep

 

Várható időpontja: 2021. május 15. szombat 9 óra

 

A találkozó záró rendezvénye.

A rendezvény legjobb versmondói az 5-6., 7-8. osztályos korcsoportban részvételt nyernek a „Regösök húrján” vers- és prózamondó verseny országos döntőjébe.

 

A jelentkezési lapon kérik feltüntetni: a versmondó nevét, osztályát, iskoláját,a választott vers íróját, címét, a felkészítő tanárának nevét, a személyes és/vagy a versvideós formában is részt kívánnak venni a találkozón, kapcsolattartáshoz szükséges közvetlen e-mail-címét. A jelentkezési lap letölthető innen.


Együttműködő partner: Magyar Versmondók Egyesülete

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Fornetti Kft., Univer Cégcsoport

Információ: Csizmadia Ilona tel: 76/481-523, 20/915-48-00

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Wed, 20 Jan 2021 09:08:06 +0100
Optimisták és feldobottak leszünk a 2021-es év színeitől http://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/3896-optimistak-es-feldobottak-leszunk-a-2021-es-ev-szineitol http://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/3896-optimistak-es-feldobottak-leszunk-a-2021-es-ev-szineitol Optimisták és feldobottak leszünk a 2021-es év színeitől

 

 

A színek gurui, a Pantone Color Institute szakértői minden évben meghatározzák a következő év színét. 2016 után ismét egyből kettőt is: az idei év kombinációja az Ultimate Gray (PANTONE 17-5104) és az Illuminating (PANTONE 13-0647) lettek, vagyis a nyugtató szürke és a világos napsárga.

 

 

 

Hogy miért pont ezekre esett a választás? A ragyogó és vidám sárga élettel teli, olyan, mintha a nap energiái hatnák át. A szürke ezen árnyalata pedig a szilárd és megbízható elemek jelképe, amik örökkévalóak és biztos alapot nyújtanak. Együtt pedig erőt, pozitivitást, reményt, tisztaságot, energiát sugároznak, valamint összekapcsolják a mélyebb átgondoltságot és az erő érzését.

 

 

 

Ha még emlékeztek, 2020 színe a "Classic Blue" volt, de az alábbi mém inkább tükrözi sokunk évét, mint a kék - egyébként szerintünk örök divat és csodaszép - árnyalata, amely rávilágít arra a vágyunkra, hogy megbízható és stabil alapot szerezzünk. No, hát ez aligha jut eszünkbe a tavalyi évről, ez annál inkább:

 

Forrás: Facebook

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Otthon melege Tue, 12 Jan 2021 19:52:01 +0100