Legolvasottabb http://trendalelke.hu Fri, 22 Feb 2019 03:13:52 +0100 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu 1 év, 1 befőttes üveg, 52 élmény - benne vagy a “kihívásban”? http://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2851-1-ev-1-befottes-uveg-52-elmeny-benne-vagy-a-kihivasban http://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2851-1-ev-1-befottes-uveg-52-elmeny-benne-vagy-a-kihivasban 1 év, 1 befőttes üveg, 52 élmény - benne vagy a “kihívásban”?

 

Rossz magyar szokás, hogy amikor nekünk szegezik a kérdést, hogy vagyunk, mi történt velünk mostanság, vagy rávágjuk, hogy semmi extra, vagy elsorolunk egy-két negatív történést, hogy aztán beszélgetőtársunk is ugyanezt tegye. Dehát mi vagyunk mi? Zsémbes vénasszonyok? Néha persze biztosan okkal érezzük úgy, minden jóság messziről elkerül minket és csak bosszantó, szomorú események örvénye húz, sodor, fojtogat minket a mindennapokban, de aztán olyannyira belefeledkezünk az önsajnálatba, hogy az apró jóságok hiába igyekeznek bekúszni a látóterünkbe, mi rettenthetetlen ellenállást tanúsítunk. Idén ennek véget vetünk! Egy hét sem fog úgy eltelni, hogy ne vegyük számba a velünk történt jó dolgokat.

 

 

Mutatjuk is rögvest az élménybefőtt pofonegyszerű receptjét!

 1. Végy egy használaton kívüli befőttes üveget - éljen az újrahasznosítás! ;)
 2. Dekoráld kedvedre, egész évben nézegetni fogod!
 3. Minden héten tégy bele egy cetlit, amire felírtad, milyen pozitív dolog történt veled aktuálisan. Szerintünk mehet bele több is, nem fogja elrontani!
 4. Szilveszterkor olvasd vissza, milyen klassz éved volt!
 5. Add tovább te is ezt a szuper ötletet!

 


Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Otthon melege Thu, 03 Jan 2019 21:43:50 +0100
Dr. Lányi Krisztina: 150 éve tudjuk a várandósságról, mégsem törődünk vele http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2782-dr-lanyi-krisztina-150-eve-tudjuk-a-varandossagrol-megsem-torodunk-vele http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2782-dr-lanyi-krisztina-150-eve-tudjuk-a-varandossagrol-megsem-torodunk-vele Dr. Lányi Krisztina: 150 éve tudjuk a várandósságról, mégsem törődünk vele

 Trendalelke.hu: Miért fontos neked ez a téma?

Dr. Lányi Krisztina: Én magam is koraszülött vagyok, és mind a két gyermekem idő előtt érkezett, ami megható és emlékezetes időszak az életemben. Mindketten pontosan 33 hétre születtek, 2200 grammal. A Balázs körüli rengeteg aggódás mélyen belém ivódott. Férjemen, Dr. Seregély Attilán keresztül - aki szülész-nőgyógyász - az életünk része  a terhesség és a szülés, továbbá Dr. Kelemen Edit neonatológus barátnőm munkássága is a témához fűz, ugyanis régóta csodálattal szemlélem, mi mindent tesz a Bács-Kiskun Megyei Kórház koraszülött babáiért és családjaikért.

Elkezdtem cikkeket olvasni tehát a témában, majd megtudtam, idén pont egy kampányév zajlik: a Magyar Paradontológiai Társaság csatlakozott az EFP, a European Federation of Periodontology felhívásához, amely a 2018-as évet a Terhes nők szájüregi egészsége évének hirdette meg. Ez a kezdeményezés arra buzdít, hogy beszéljünk a szájüregi problémákról és a koraszülés, valamint egyéb terhességi komplikációk összefüggéseiről.

 Miután egyre jobban belemélyedtem a publikációkba, éreztem, hogy ezt el kell mondanom valahol. Mivel magam is átéltem a sokkot, azt szeretném, ha minél több mindent ki tudnánk szűrni azon tényezők közül, amelyek a koraszüléshez vezethetnek. Megkerestem Dr. Kelemen Editet az ötletemmel, és örömmel fogadta. Azt mondta, “szívemből szólsz”, mert a hétköznapokban ez óriási probléma. Az átfogó európai kampányhoz kapcsolódóan hívtuk életre Kecskeméten a Terhes nők szájüregi egészségéért előadást és fogászati szűrést a Koramentorházzal és a Korábban Érkeztem Koraszülött Intenzív Osztály Alapítvánnyal közösen.

 


A koraszülések hány százaléka vezethető vissza fogászati problémákra?

Edit az előadás után hozzászólásában elmondta, hogy a náluk koraszülő nők - akik huszonpárhétre adnak életet gyermeküknek - nagy részének egyértelmű az érintettsége szájüregi problémákban. Épp ezért nagyon örülök neki, hogy számos védőnő hallgatta végig az előadásomat. Kértem őket, hogy a terhesgondozás és a terhességi fogászat szorosabban működjön együtt.

 

Mikortól foglalkozik ezzel egyáltalán az orvostudomány?

1840-ben írtak először a terhességi ínygyulladásról, 1891-ben pedig már meg is fogalmazták, hogy a szájüregi betegségek összefüggésbe hozhatók a terhességi komplikációkkal. 1933-ban feltárták a terhességi ínygyulladás hormonális hátterét. Döbbenetes, hogy ehhez képest itt vagyunk 2018-ban, és kampányolnunk kell azért, hogy erről a témáról egyáltalán beszéljünk és felvilágosítást adjunk a társszakmáknak. Arról nem is beszélve, hogy a kismamák el sem akarják hinni mindezt, nem értik, hogyan lehet ok-okozati kapcsolat az ő koraszülésük és a szájüregi problémáik között.

 

Pontosan hogyan okoz koraszülést egy szájüregi probléma?

Igazolhatóan kimutatható, hogy a szájüregi baktériumok bekerülnek a szisztémás keringésbe, eljutnak a magzatvízbe, a köldökzsinórvérbe és a placentába, és ezekben a szövetekben okoznak olyan fertőzéseket, amelyek kiválthatják a komplikációkat - vetélést, koraszülést, halva születést, de akár egy terhességi diabéteszt is.

A rossz szájhigiénés állapotok szoros összefüggésben vannak a rossz szociális háttérrel, az alacsony iskolázottsággal, emiatt kértem a védőnők segítségét, hogy az a társadalmi réteg, aki csak az ingyenes és kötelező hívószóra indul el az egészségügybe, ugyanúgy jusson el ezekre a szűrésekre vagy kezelésekre.

 


Ha jól tudom, tettetek is lépéseket, hogy segítsétek azokat a rászorulókat, akik számára a megfelelő szájhigiénia nem elérhető.

Szerencsére a látóterembe került az Aranyanyu-díjas Lacziné Somogyi Tímea, a Pancsinelló Játszóház vezetője. Ő mesélt arról, hogy a hozzájuk járó gyermekek otthon egyáltalán nem mosnak fogat, a szüleiknek szinte nincsenek is már fogaik vagy nagyon rossz szájhigiéniával rendelkeznek, ezért ő próbálja őket fogmosásra szoktatni. A Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület a működésük óta egyszer tudott a gyerekeknek fogkrémet és fogkeféket venni, de aztán sajnos nem volt anyagi lehetőségük ismételt vásárlásra. Rendezvényünkkel őket szeretnénk támogatni: az én előadói díjammal és a Sanitaria Kft. felajánlásával tudjuk segíteni Timi kezdeményezését, Mikulásra mindenféle klassz, motiváló szájhigiéniai termékkel és eszközzel látjuk el a gyerekeket. Bízunk benne, hogy ezzel elindítunk valamit az életükben.


A csapból is az folyik, hogy várandósság előtt már érdemes vitaminokat szedni. Ugyanez igaz a szűrővizsgálatokra is? Illene a babavárást megelőzően kivizsgáltatnunk magunkat?

Komoly prevenciós munka a szülői szerepre való felkészítés és a pozitív egészségmagatartási formára ösztönzés. A teherbe esést megelőzően kiemelten hangsúlyos az egészséges életmód kialakítása, a rossz szokások elhagyása. Nagyon fontos a szájüregre felhívni a figyelmet, ez úgynevezett primer-primer prevenció, hiszen nem csak az anyára, hanem a születendő gyermekre is tudunk pozitív hatást gyakorolni. Ideális esetben a fogászati problémákat a terhesség előtt kell megoldani. Ehhez az kell, hogy a szülőségre való felkészülés, felkészítés tudatos folyamat legyen.

 Igaz vagy tévhit, hogy természetes a fogak romlása a terhesség alatt?

Teljes mértékben tévhit! Sajnos azonban a köztudatban még mindig él. A fogromlás nem szükségszerű és törvényszerű velejárója a várandósságnak. Oszlassuk el végre azt a tévhitet is, hogy a fogászati kezelések fájdalmasak és nem biztonságosak!

Ha mégis előfordul fogászati probléma a 9 hónap során, melyik szakaszban milyen  lehetőségeink vannak ezek orvoslására?

Bármilyen problémát észlel a kismama, semmiképp sem érdemes hetekig szenvedni a fájdalomtól, orvoshoz kell fordulni! A fájdalom, a félelem és a stressz ugyanis sokkal rosszabb hatást vált ki a terhesség lefolyására nézve, mint egy fogorvosi kezelés. Egy fájdalommentes, biztonságos és időben elvégzett fogászati kezelés jótékony hatású a terhesség kimenetelére. A beavatkozás elmaradása és az ebből adódó fájdalom, félelem és stressz fokozott rizikó.

Két dologra kell koncentrálnunk: a jó diagnózisra és az időzítésre. Ha ez megvan, akkor mindenféle fogászati kezelés biztonságosan elvégezhető a terhesség ideje alatt, semmilyen károsodást nem okoznak sem az anyára, sem a magzatra nézve. Még az sem igaz, hogy fájdalmasnak kell lennie a kezelésnek, nyugodtan lehet érzéstelenítést is használni éppúgy, mint fájdalomcsillapítót vagy antibiotikumot.

Persze jobb ezeket a kezeléseket a terhességet megelőzően elvégezni, ha valamiért ez mégsem megoldható, akkor az első trimeszterben érdemes elkerülni, mert az egy rizikós időszak. A második trimeszterben már lehet végezni fogászati kezeléseket és egyéb beavatkozásokat. A súlyosabb bakteriális fertőzéssel járó fogászati elváltozások kezelése előtt mérlegelni kell, melyik a nagyobb kockázatú: ha elvégezzük a kezelést vagy ha elhalasztjuk. A szülést követő három hónapban még óvatosan állunk a szájüregi problémákhoz, ez az időszak még hozzá tartozik a terhesfogászati gondozáshoz.


Ilyen esetekben konzultálsz szülész-nőgyógyásszal?

Nagyon pontos fogászati diagnózist kell felállítani, illetve az kell, hogy előre tervezhető kezelés előtt álljunk. Tehát a fogorvos kezében a döntés. Nem egy alapvető fogászati problémánál merül fel a dilemma, mint egy tömés, gyökérkezelés vagy foghúzás, hanem egy nagyon fertőzött szájüreg vagy fog kezelésekor. Ilyenkor ugyanis pont a kezelés válthat ki olyan bakteriális szórást, amiről beszéltem.

A pontos diagnózishoz bizonyára kell a röntgen. Mi a helyzet a kismamák esetében a sugárzással?

A diagnosztika nagyon fontos a terhesfogászatban, hiszen mérlegelnünk kell, hogy elvégezhető-e, és milyen kockázattal jár a kezelés, így a beavatkozás előre tervezhető és biztonságos lesz. A mai modern digitális felvételeknek olyan alacsony a sugárdózisuk, hogy alapos indokoltság esetén és természetesen megfelelő sugárvédelemben elvégezhető a röntgen.

 A mi rendelőnk azonban rendelkezik sugármentes diagnosztikával.  A diagnosztikai készülék segítségével röntgen nélkül belelátunk a fogba, pontosan beméri a fogszuvasodás mélységét, méretét, ezáltal előre fel tudjuk készíteni a pácienst, hogy például egy egyszerű tömésre számítson vagy gyökérkezelésre. A páciens egy táblagépen nyomon tudja követni a szájüreg állapotát: minden állapotot megszínezve lát, így könnyen érti a fog szerkezetében végbement változásokat.

Ha sugármentes diagnosztikával feltártuk az okokat, akkor jöhet a hatékony és gyors kezelés. Fényterápiás készülékünk gyors, helyi fájdalom- és vérzéscsillapítást, illetve gyulladáscsökkentést végez mellékhatások és gyógyszerek nélkül. Természetesen ezt az eljárást nemcsak a kismamáknál, hanem az általános fogászatban is használjuk.

 


Mi az üzenete a Koramentorházban rendezett programnak?

A terhesség során részt kell venni kötelező fogászati kontrollon ahhoz, hogy valaki megkaphassa a családtámogatási ellátásokat. A kampány által azt szeretnénk elérni, hogy ez ne csak egy kötelező pecsét legyen a várandósgondozási könyvben, hanem a terhesgondozás fontos része legyen a fogászati vizsgálat és kezelés. A várandósok minél hamarabb vegyenek részt fogászati gondozásban, lehetőség szerint már az első trimeszterben. Megfelelő időben ugyanis még lehet instruálni, motiválni és megelőző tevékenységeket folytatni. A 9 hónap alatt szükséges még egy látogatás a fogorvosnál, hisz ekkor a kialakult szájüregi problémákat még lehet gyógyítani. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, nagy szükség van egy aktív együttműködésre a társszakmák között. Erre buzdítottam az ott lévő védőnőket.


 

Ez a téma, remélem, olyan lesz, mint egy tóba dobott kavics, ami a résztvevőkben, olvasókban hullámokat kelt, majd tovább hullámzik a célcsoportokig ez az üzenet. Ez csak úgy működhet, ha aktív együttműködés alakul ki a társszakmák - a szülészek, védőnők és a fogorvosok - között, és ennek része lesz a célcsoport is, vagyis a kismamák és leendő kismamák.Ingyenes várandós fogászati szűrővizsgálat a koraszülöttek világnapja alkalmából

Helyszín: Dr. Lányi Krisztina rendelője, Kecskemét, Wesselényi utca 10.

Időpont: 2018. november 26., 12:00

Bejelentkezés szükséges! Telefon: +36-76/497-058 vagy +36-20/4890-879

 

A kecskeméti Koramentorházról

A mentorház három terápiás szobájában és tornatermében gyógytornász és konduktor tart mozgásterápiás foglalkozásokat, illetve csoportos gyermekfoglalkozásokra, szenzomotoros tréningekre egyaránt várják a korán érkezetteket. Hisz amint a Koramentorház mottója is szól: “Nagy a világ, ők is belenőnek.”, de ehhez célzott törődésre és fejlesztésre van szükség.

Gyásztanácsadásra, családkonzultációra, pszichológussal és mentálhigiéniés szakemberekkel való konzultációra ugyancsak lehetősége nyílik az érintett családoknak.

Elérhetőségeik:

 • E-mail: kecskemetmentorhaz@gmail.com
  Telefon: +3670/6787926, +3670/6787922 és +3670/6787929
 • Honlap
 • Facebook olda

 

KÉPGALÉRIA AZ ESEMÉNYRŐL

{gallery}trend/PROMOCIO/LanyiKriszti2018{/gallery}

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Szponzorált tartalom) Köz - tér Sat, 24 Nov 2018 09:52:34 +0100
Ez hangos lesz! Több száz rockzenész csap a húrok közé Kecskeméten! http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/2785-ez-hangos-lesz-tobb-szaz-rockzenesz-csap-a-hurok-koze-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/2785-ez-hangos-lesz-tobb-szaz-rockzenesz-csap-a-hurok-koze-kecskemeten Ez hangos lesz! Több száz rockzenész csap a húrok közé Kecskeméten!

 

Tavasszal óriási sikert aratott a SzegedRocks nevű tömegzenélés. A több száz zenészt felvonultató rockzenei produkcióval a szervező CitiyRocks Prudokució országjárásba fogott, sőt, a határokon túl ível az érdeklődés. A civil kezdeményezést 2019-ben városunk viszi tovább KecskemétRocks néven.

 

 

KecskemétRocks

 

Helyszín: Benkó Zoltán Szabadidőközpont

Időpont: 2019. szeptember 7. (esőnap szeptember 14-e)

 

Nagyjából egymillió megtekintést értek el a SzegedRocksról készült fényképek és filmek - mondta Gajda Ferenc, a CityRocks Produkció vezetője, aki egyébként csak barátaival szeretett volna egy szegedi örömzenélést összehozni. Ebből nőtte ki magát a rendezvény, amely már nemzetközi ismertségre is szert tett azáltal, hogy Billy Idol megosztotta azt a videót, amelyen a szegedi Dóm téren játszó 400 zenész adja elő White wedding című számát.

A KecskemétRocks eltér a szegedi eseménytől annyiban, hogy míg a Dél-Alföld központjában csak négy számot adtak elő a résztvevők, addig Kecskeméten egy komplett koncertet fognak bemutatni a közönségnek, tucatnyinál is több dallal. Ezek nagyjából fele a magyar, másik fele a nemzetközi rockzenei termés legmaradandóbb darabjaiból áll majd.

 

 

Szemereyné Pataki Klaudia a rendezvényt bejelentő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, Kecskemét a zene városa, az oktatási intézményekben kiemelt helyen szerepel a zeneoktatás, illetve számos zenei rendezvénynek ad helyet a város, de a rock eddig hiányzott a palettáról. A polgármester asszony elárulta, ő maga is mikrofon elé áll: énekelni fog a flashmobon.

 

 

Rockzenész vagy? A bandában a helyed!

A szegedi eseményen résztvevők alanyi jogon regisztrálhatnak a KecskemétRocksra, az új érdeklődők pedig hamarosan értesülhetnek a jelentkezés feltételeiről a CityRocks honlapján.

2019. június 21-e és 23-a között pedig SzegedRocks Tábort tartanak a Szegedhez tartozó Sziksósfürdőn. Ez lehetőséget teremt az érdeklődőknek, hogy a szeptemberi Kecskemét Rockson elhangzó 13-14 dalt összepróbálják, kapcsolatokat építsenek, együtt zenéljenek és építsék a közösségi összetartozás élményét.

Az esemény mondhatni kortalan, a szegedi flashmobon 8 éves dobos és 60 pluszos ízig-vérig rocker egyformán élvezte a közös zenélést.

 

Irány hangolni!

Kedvcsináló videóért görgess a bejegyzés végére!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Mon, 26 Nov 2018 23:15:52 +0100
Segíts egy forralt borral a súlyos betegségekkel küzdő kecskeméti családnak! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2831-segits-egy-forralt-borral-a-sulyos-betegsegekkel-kuzdo-kecskemeti-csaladnak http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2831-segits-egy-forralt-borral-a-sulyos-betegsegekkel-kuzdo-kecskemeti-csaladnak Segíts egy forralt borral a súlyos betegségekkel küzdő kecskeméti családnak!

 

 

Jótékonysági és adománygyűjtő forralt borozás

 

Helyszín: Vágódeszka, Széchenyi tér 14.

Időpont: 2018. december 22., 15:00–23:00

 

 

Idén 6. alkalommal szervezik meg a jótékonysági forralt borozást, amelynek hála korábban több százezer forint gyűlt össze a Kecskeméti Értelmi Fogyatékkal Élők Napközijének és még sok rászoruló családnak. A becsületkasszás fogyasztásból származó bevételt ezúttal a Védőháló Karitatív Egyesület által gondozott kecskeméti, kétgyermekes családnak adományozzák. A minimum adomány ebben az évben 1000 Forint lesz.

A családnál a legnagyobb baj az, hogy a szülők mindketten súlyos betegséggel küzdenek. Az apának sclerosis multiplexe van. Az édesapa még járóképes, napi 4 órában dolgozik. De az elmúlt napokat is kórházban töltötte. Az édesanya betegsége amiotrófiás laterál szklerózis (ALS), egy ritka izomsorvadásos megbetegedés. Gyorsan romlik az állapota, segítség nélkül már nem tud járni, tolószékkel közlekedik. Jövedelmük több, mint ami a rendszeres gyerekvédelmi támogatáshoz kell, de a megélhetésükhöz nagyon kevés. Nagyszerű emberek, nehéz helyzetükben is ezer mosollyal adnak hálát minden napért. A lakást át kell alakítaniuk, hogy akadálymentes legyen, a mosogatógép is éppen most adta fel, a hidegben tűzifára is szükség van és ne feledjük: itt a karácsony! Tegyük nekik szebbé, és vegyünk le a vállukról néhány gondot!

 

Szervezők: Bartos Virgil és Liptai Bandi

Támogatók: Csanádi Szőlő Birtok, Koch Pincészet, Vágódeszka Étterem, Védőháló Karitatív Egyesület, Mjúzik

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Wed, 19 Dec 2018 14:42:18 +0100
Egy hónapos főtéri zsongás: startol a Kecskeméti Téli Fesztivál http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/2787-egy-honapos-foteri-zsongas-startol-a-kecskemeti-teli-fesztival http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/2787-egy-honapos-foteri-zsongas-startol-a-kecskemeti-teli-fesztival Fotó: Kovács László - www.foto.designest.hu

 

Kecskeméti Téli Fesztivál

 

Időpont: 2018. december 1. - 2019. január 1.

Programfüzet

 

A Trendalelke programválogatása:

 

 

2018. december 1., szombat

 

BÓBITA zenés családi játszóház

9.30, Hírös Agóra Ifjúsági Otthon, Kossuth tér 4.

„Csizmám sarkán jég szikrázik”

Ajánlott életkor: 1-4 éveseknek

Vezeti: Roszikné Laczi Ildikó óvónő, tanító, zeneterapeuta, a Kokas Klára-módszer követője

Belépés: bérlettel, vagy alkalmi belépőjegy: 1.000 Ft (egy gyermek és egy felnőtt részére)

 

Adventi gyertyagyújtás és szeretetvendégség

17 óra, Főtéri színpad

 

Majsai Gábor koncertje

19 óra, Főtéri színpad

Majsai Gábor kétszeres aranylemezes, Emerton-díjas előadó a magyar könnyűzene meghatározó alakja, aki már pályafutása kezdetén megkapta a magyar Tom Jones jelzőt.
Emlékszik? "Öreg járgány szivatóval indul". Emlékeznie kell, hiszen egy ország énekli több évtizede Gáborral együtt a refrént. Ahogyan az Üvegtigris című mozifilm legendás betétdalát, a "Rossz pénzt" is. Saját dalai pedig a Swing és a Boogie-tól az Angyalig a rádióállomások kedvelt slágerei. 

 

 

2018. december 2., vasárnap

 

Hogyan fogjunk csillagot?

16.30, Ciróka Bábszínház, Budai utca 15.

Égi-földi kalandok angyalszárnyon

Ajánlott: 4 éves kortól

Részletek

 

JAZZ KULISSZATITKOK: 1. titok: Az improvizáció

18 óra, Hírös Agóra Kulturális Központ, Deák tér 1.

Bohém Ragtime Jazz Band & Bolba Éva (ének)

Az est jótékonysági koncert, a szervezők a teljes jegybevételt az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány javára ajánlják fel. 

Jegyárak:

 • Bérlet (a 3 koncertre): 6.500 Ft
 • Koncertjegy: 3.000 Ft (mindegyik alkalomra ennyi lesz)
 • Támogatói jegy (csak a december 2-i koncertre): 5.000 Ft (ezt csak a pénztárban, de bárhová lehet vásárolni)

Részletek

 

 

2018. december 4., kedd

 

Találkozó Joulopukkival, az igazi finn Mikulással

15 óra, Főtéri színpad

Kecskemét történetében először látogat hozzánk az igazi, finn Mikulás! A lappföldi Télapó a Manójával együtt vár minden gyermeket és a szülőket. A gyerekeknek lehetőségük lesz a finn Mikulással fényképet is készíteni.

 

 

2018. december 6., csütörtök

 

Halász Judit koncert

14.30, Hírös Agóra Kulturális Központ, Deák tér 1.

Belépődíj: 2.000 Ft

 

„A fény felé” adventi koncert

19 óra, Evangélikus templom, Arany János u.

Közreműködők: Őze Áron – színművész, Szokolai „Dongó” Balázs – fúvós hangszerek, Balogh Kálmán – cimbalom, Bognár András – nagybőgő, Csík János – hegedű, ének

Belépődíj: 3.500 Ft, a koncert napján 4.000 Ft

 

 

2018. december 7., péntek

 

Betlehem kis falucskában

17 óra, Főtéri színpad

Betlehemes játék a Ceglédi úti Óvoda óvodapedagógusainak előadásában. Hogyan készülődtek egykor a parasztházaknál Karácsony ünnepére? Miként jártak házról-házra a betlehemesek?

 

Oti Voice&Bass: Egy "hang"és egy basszusgitár

19 óra, Főtéri színpad

Sajátos formációjukkal már korábban bebizonyították, hogy ínyencségnek számítanak a hazai formációk körében. Repertoárjukon a blues és pop dalokat ízlésesen keverik jazzes elemekkel. Kettőjük érzékenysége és könnyed fiatalos energiája garantáltan serkentő hatást eredményez a koncerthallgatóknak.

 

 

2018. december 8., szombat

 

MACKÓ KUCKÓ - Bábos, anyanyelvi családi játszóház

9.30, Hírös Agóra Ifjúsági Otthon, Kossuth tér 4.

Kippkopp karácsonya - A foglalkozást kézműves foglalkozás zárja.

Nosztalgia anyának, apának, nagyinak – újdonság a babáknak, játék a családnak!

Ajánlott életkor: 1,5 – 3,5 évesek

Vezeti: Forgó Gyöngyi óvónő, drámapedagógus

Belépés: bérlettel vagy alkalmi belépőjegy: 1.100 Ft (egy gyermek és egy felnőtt részére)

 

Piszkos kis cipők - Családi bábos délután

15 óra, Hetényi Közösségi Ház, Hetényegyháza, Kossuth u. 83.

Barkóczi Titanilla bábelőadása, utána bábkészítés

Belépő: 500 Ft/fő

Jelentkezés és bővebb információ: hetenymuvhaz@hirosagora.hu, 76/472-713

 

Diótörő - Tükörtermi családi mesehangverseny

16 óra, Hírös Agóra Ifjúsági Otthon, Kossuth tér 4.

Közreműködnek: Chorhidea Kamarazenekar és a Turpinszky Balett Iskola csoportjai

Belépés bérlettel vagy alkalmi belépődíj: 800 Ft gyermeknek, 1400 Ft felnőtteknek

 

Adventi gyertyagyújtás és szeretetvendégség

17 óra, Főtéri színpad

 

Ugyebár koncert

19 óra, Főtéri színpad

Új idők régi emlékeit felidéző kávéházi hangulatot teremt, vagy félhomályban gyertyafénynél halk romantika az, ami megszólal, ha az UgyeBár Edinával felcsendül. Első nagy közös zenélésük a „Tudok egy dalt” c. színpadi zenés est volt, mely Karády Katalin romantikus éveit idézte. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy más stílusokat is kipróbáljanak a francia sanzonoktól a bossa nováig.

 

 

2018. december 14., péntek

 

Kelj fel gazda, kelj fel!

17 óra, Főtéri színpad

Regölés fáklyákkal a Téli Fesztivál több pontján a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Vándorbot bábosköre és a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és AMI 3.mi osztályos diákjai közreműködésével.
Később a színpadon: Melyiket a kilenc közül? – Vass-Eysen Ábel egyszemélyes bábjátéka Jókai Mór meséje nyomán

Élt egyszer egy szegény, özvegy csizmadia, János mester, aki egyedül nevelte kilenc apró gyermekét. Karácsony reggelén János különös ajánlatot kapott a házukban élő gazdag házi úrtól…

 

ZACC koncert

19 óra, Főtéri színpad

A Zacc-együttes 2012 decembere óta kezdett el együtt zenélni. Az együttes több átalakuláson ment át az évek során, de így ebben a formában 2017 ősze óta dolgoznak együtt a szabadszállási és kunszentmiklósi tagok. Főként népzenei feldolgozásokat játszanak, de magyar és külföldi pop és rock zenéket is felvettek már repertoárjukba.

A Zacc-együttes tagjai: ének és vokál - Bajusz Tünde és Hajdú István, szóló gitár – Bajusz Gábor, basszus gitár – Honti Roland és dob – Pócs Márton.

 

 

2018. december 15., szombat

 

Családi bábszínház: A didergő király

16 óra, Hírös Agóra Ifjúsági Otthon, Kossuth tér 4.

Bábjáték, dalok, mondókák, bábkészítés, játékvár foglalkozás.

Díja: 700 Ft gyermekeknek, 950 Ft felnőtteknek

 

Adventi gyertyagyújtás és szeretetvendégség

17 óra, Főtéri színpad

 

Luca tánca és Boszorkányszombat a Rákóczi úttól a főtérig

 

Program:

 • 17.30, gyülekező a Hírös Város Turisztikai Központnál
  Az IDolls Movement tánccsoport - Kertész Krisztina vezető oktató és táncosai -, valamint az érdeklődők gyülekeznek a „boszorka” felvonuláshoz.
 • 18.15 A tánccsoport, a boszorkányoknak öltözöttek táncos menete elindul a Rákóczi úton a főtér felé, dobok ütemére, tűzzsonglőrök felvezetésével. A menethez bárki csatlakozhat, akár beöltözve, akár civil ruhában.
 • 19.30 A FŐBOSZORKÁNY
  Varga Lotti, Szóka Roland, Földesi Milán, Raj Martin a Kecskeméti City Balett művészei
  Koreográfia: Barta Dóra, Varga Lotti
 • Boszorkányszombati buli, örömzene, örömtánc 21 óráig

 

 


2018. december 16., vasárnap

 

„Nagykarácsony immár eljő…”

17 óra, Főtéri színpad

Ismert és kevésbé ismert téli és karácsonyi dalok a Csörömpölők Együttes előadásában.

 

 

2018. december 21., péntek

 

Szekeres Adrien karácsonyi koncertje

17.00, Hírös Agóra Kulturális Központ, Deák tér 1.

Belépődíj: 5.500 Ft

Részletek

 

„A Beatles örök!”

17 óra, Főtéri színpad

Aszódi Anna és Aszódi Júlia koncertje

 

Jégshow

19.00, Főtéri jégpálya

 

Fotó: Kovács László

 

2018. december 22., szombat

 

Adventi gyertyagyújtás és szeretetvendégség

17 óra, Főtéri színpad

 

 

2018. december 23., vasárnap

 

József mondá Máriának - karácsonyi játék

15.30, Nagytemplom, Kossuth tér 2.

 

Miért van tél? – a ProfiL bábcsoport műsora

17 óra, Főtéri színpad

 

Péterffy Lili & Ritmo (Németh Zsolt) koncert

19 óra, Főtéri színpad

Péterffy Lili & Ritmo (Németh Zsolt) akusztikus duó ismert pop dalokat és saját szerzeményeket elevenít meg sajátos akusztikus formában, ezúttal karácsonyi dalokkal fűszerezve.

 

 

2018. december 28., péntek

 

Mesék a kuckó melegéből

2018. december 27., 28. és 29. 15 óra, Katona József Könyvtár, Piaristák tere 8.

Fenyőlegenda; Holle anyó; Visszajött a répa

Családi program

 

Magic Show

19 óra, Hírös Agóra Kulturális Központ, Deák tér 1.

Bűvész és Illúzió Show

Jegyárak: 3700-5200 Forint, jegyvásárlás 

 

Rákász Gergely orgonaművész koncertje

19 óra, Evangélikus Templom, Arany János u.

Belépődíj: 2.500 Ft és 3.500 Ft

 

 

2018. december 30., vasárnap

 

A Retroleum zenekar előszilveszteri koncertje

20 óra, Főtéri színpad

A Retroleum zenekar a '70-es, '80-as, '90-es évek és napjaink legismertebb slágereivel szórakoztatja a nagyérdemű közönséget. A négytagú formáció a mostanság egyre népszerűbb retro partikon elhangzó dalokat varázsolja a színpadra élőben. Olyan ismert előadóktól játszanak, mint a Hungária, az R-GO, az LGT, Máté Péter, a Bikini, a Republic, a Beatrice és még sorolhatnánk.

 

 

2018. december 31., hétfő

A Főtéri színpadon:

 • 20 óra Ivan & The Parazol
 • 22 óra BarIsOn koncert
 • 24 óra Tűzijáték

 

 


2019. január 1., kedd

 

Újévi koncert

19 óra, Hírös Agóra Kulturális Központ, Deák tér 1.

Közreműködik: Peller Károly, Szendy Szilvi, a Kecskemét Táncegyüttes és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Gerhát László

Belépődíj: 4.800 Ft

 

 

 


TOVÁBBI PROGRAMOK:

 

Adventi kalandárium: A szeretet körülvesz – fotóstúdió

2018. december 1., 8., 15., 22. 16.00-19.00 óráig a Főtéren

Küldj te is karácsonyi képeslapot szeretteidnek a Helpi karácsonyi angyalai vagy saját okos telefonoddal készített egyedi fotóból!

A program ingyenes.

 

Karácsonyi Kézműves Vásár

2018. december 1-től 2019. január 1-ig, Kecskemét Főterén, a „0” km kőtől a Hírös Forrásig, onnan tovább a sétányon, a Rákóczi útig

 

Főtéri Jégpálya

2018. december 1-től 2019. január 6-ig

 

ART PLACC

2018. december 14-16-ig, Hírös Agóra Ifjúsági Otthon, Kossuth tér 4.

Képző-, és iparművészeti karácsonyi vásár és lazuló

Helyi képző-, és iparművészek, valamint a KURBLI csoport közreműködésével

Nyitva: minden nap 11-22 óráig

 

KKK30 – Kecskeméti Képzőművészek kiállítása

2018. december 7-29-ig, Hírös Agóra Kulturális Központ, Deák tér 1.

Látogatható: naponta 10-18 óra között (kivéve december 24-26-ig)

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Tue, 27 Nov 2018 18:11:36 +0100