Köz - tér http://trendalelke.hu Sat, 17 Nov 2018 13:45:07 +0100 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Licitálj a cicákra, a kecskeméti cicákért http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2770-licitalj-a-cicakra-a-kecskemeti-cicakert http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2770-licitalj-a-cicakra-a-kecskemeti-cicakert Licitálj a cicákra, a kecskeméti cicákért
Melicher Bernadett művésznő egy különleges, természetesen cicákat ábrázoló raklap festményt ajánlott fel licitre. A Kecskeméti Cicamentők a teljes befolyt összeget védenceik ellátására és kezelésére fordítják majd.

 

A licit menete:

 • A festmény kikiáltási ára 12.000,- Ft, a licitlépcső 500,- Ft. 
 • Licitálni kommentben lehet a kép alatt
 • A licit vasárnap, tehát 2018.11.18-án, 18:00 órakor zárul. 
 • A nyertesnek a képet postázzák a győztes licit összegének beérkezését követően.
 • Bármilyen, nem az árveréshez tartozó kommentet törölnek a poszt alól a licit átláthatósága érdekében, ezért kérnek, ha bármilyen kérdésed van, ne a kép alatt, hanem üzenetben tedd fel!
 • A licitálók közül kisorsolnak valakit, aki ebből az albumból választhat egy ajándékot.

 

Mit kell tudni a festményről?

 

Fogadj örökbe!


Szeretnéd megosztani az otthonod egy doromboló, puha és mindig szórakoztató lakótárssal? Jelenleg ők a gazdikereső kecskeméti árva cicák

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 16 Nov 2018 10:22:01 +0100
Miért nem szült inkább? - Még mindig ellenségesek az örökbefogadó párokkal szemben http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2762-miert-nem-szult-inkabb-meg-mindig-ellensegesek-az-orokbefogado-parokkal-szemben http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2762-miert-nem-szult-inkabb-meg-mindig-ellensegesek-az-orokbefogado-parokkal-szemben Miért nem szült inkább? - Még mindig ellenségesek az örökbefogadó párokkal szemben
Az SOS Gyermekfalvak 500 szülőt kérdezett meg felmérésében arról, hogyan reagált a környezetük az örökbefogadásra, mennyire voltak ellenségesek, támogatóak. Mérték azt is, mennyire fogadnának örökbe a szülők roma/3 évesnél idősebb/fogyatékkal élő gyereket. Ma Magyarországon közel 5-6 évet várnak a szülők…

 

 

 

Rengeteg előítélettel kell megküzdeniük az örökbefogadó pároknak a mai Magyarországon. Sorra érkeznek a megjegyzések a gyermek származására és a vér szerinti szülőket sem kímélik. Mégis egyre nyíltabban beszélnek a szülők az örökbefogadásról. Többek között erre jutott az SOS Gyermekfalvak legfrissebb kutatása.

Az SOS Gyermekfalvak több mint 500 örökbefogadó szülőt kérdezett meg arról, mennyire érzik elfogadónak a környezetet az örökbefogadással kapcsolatosan.

Minden második örökbefogadó szülő kapott furcsa vagy negatív megjegyzéseket a környezetétől az örökbefogadás miatt. A legkevésbé toleránsak a szomszédok (33 %), a rokonok (29 %), a barátok (28 %) és a gyermek óvodájában, iskolájában dolgozó pedagógusok (26 %) voltak.

 

 

Minden második családnál a megjegyzések a gyermek vélt származására vonatkoztak, de a vér szerinti szülők elítélése is majdnem ugyanilyen gyakori (43,3 %). A harmadik leggyakoribb és bántó megjegyzés az örökbefogadó anyák felé irányul, hogy miért nem szültek inkább. Minden hatodik örökbefogadó családnak szakadt már meg valamilyen kapcsolata az örökbefogadás miatt.

Annak ellenére, hogy ilyen mértékű előítéletekkel kell megküzdenie az örökbefogadóknak, mégis nyíltan vállalják az örökbefogadást. Míg pár évtizeddel ezelőtt még gyakori volt, hogy a szülők eltitkolták gyerekük elől az örökbefogadás tényét, a megkérdezettek között alig volt ilyen. A szülők többsége abban is támogatná a gyermekét, hogy felvegye a kapcsolatot a vér szerinti szüleivel vagy testvéreivel, ha a gyerek szeretné (82 %).

Az SOS Gyermekfalvak kíváncsi volt az örökbefogadó szülők hozzáállására a roma, fogyatékkal élő és idősebb gyerekek örökbefogadásával kapcsolatosan is. A válaszadók harmada fogadna 3 évesnél idősebb gyereket, majdnem minden második szülő pedig nyitott roma gyermek örökbefogadására. Lényegesen kevesebben nyilatkozták, hogy egyértelműen vállalnák fogyatékkal élő gyermek örökbefogadását (3,5 %), ugyanakkor majdnem minden második megkérdezett azt a fogyatékosság mértékétől tenné függővé.

 

 

Az örökbefogadók 60 százaléka a gyerekre való várakozást tartotta a legnehezebbnek az örökbefogadással kapcsolatosan, 33,5 százalék pedig azt, hogy a vér szerinti szülő elállhat az örökbeadástól a gyerek hat hetes koráig.

„Akár 5-6 évig is várakozhatnak azok, akik egészséges csecsemőt szeretnének örökbe fogadni és származási kikötést is tesznek. Lényegesen lerövidíti a várakozási időt, ha az örökbefogadó például nyitott roma gyerek örökbefogadására vagy óvodáskorú gyermekre. Az SOS-ben közel 400 gyerekről gondoskodnak nevelőszülők, évente átlagosan 2-4 gyereket sikerül örökbe adni. Ennél lényegesen több nem kerülhet vissza vér szerinti családjába, mégsem találnak örökbefogadó családra” – mondta Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi programigazgatója.

Az SOS megkérdezte azt is, mi jelentene leginkább segítséget a szülőknek. Legtöbben az örökbefogadási eljárás gyorsítását nevezték meg (62,1 %), a szülők harmada a támogató társadalmi közeget hiányolja második helyen, illetve több szakmai, akár pszichológiai segítséget igényelnének. A szülők negyede pedig több információt várna az örökbefogadott gyerekről. Minden hatodik örökbefogadó szülő úgy érzi, hogy a pedagógusok és a bölcsőde, óvoda, iskola körüli segítő szakemberek (pszichológus, gyógypedagógus, pedagógiai asszisztens, logopédus stb.) nagyon kevés tapasztalattal rendelkeznek az örökbefogadással kapcsolatosan.

 

Szívesen lennél nevelőszülő Kecskeméten?

Íme minden, amit tudnod kell róla.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 08 Nov 2018 17:50:09 +0100
Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2761-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2761-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek
Mickey kedves, csendes, nagyon jó jellemű kutyus. A pórázt nem ismeri, valószínűleg korábbi gazdájánál szabad tartású volt. Még régi gazdáját is keresik vagy egy új társat, aki vigyázni fog rá.

 

Mit kell tudnod erről a kutyusról, aki épp Rólad álmodik?

 • Neve: Mickey-Eb764
 • Ivara: ivartalanított kan
 • Fajtája: tacskó jellegű
 • Színe: vörös
 • Szőrének hossza: rövid
 • Termete: kicsi
 • Születési ideje: 2016. 11. 05.
 • Bekerülés dátuma: 2018. 10. 16.
 • Chip: van
 • Tetoválás: nincs

 

Szeretnéd örökbe fogadni Mickey-t vagy valamelyik sorstársát? Keresd fel a Menhely az Állatokért Környezetvédelmi és Állatvédelmi Közhasznú Alapítványt!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 08 Nov 2018 17:35:37 +0100
Apró szépségek versenyeznek a kegyeidért! Kire szavazol? http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2760-apro-szepsegek-versenyeznek-a-kegyeidert-kire-szavazol http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2760-apro-szepsegek-versenyeznek-a-kegyeidert-kire-szavazol Apró szépségek versenyeznek a kegyeidért! Kire szavazol?
Nemrég írtunk arról, melyik lett Magyarországon az Év fája, most pedig szavazásra buzdítunk, ezúttal azonban vaskos törzsű, csodálatos lombkoronájú fák helyett apró élőlények közül dönthetsz, ki a legcsinosabb: az égszínkék havasi cincér, a különös magyar tarsza vagy a Kis Apolló-lepke…

 

Az Év rovara kampány célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak életmódja, életfeltételei is előtérbe kerülnek, így bemutatása a természetben zajló biológiai folyamatok, változások jobb megértését is szolgálja. A védett vagy védendő fajok megismertetése nemcsak a rovarvilág jelentőségére, az élővilágban betöltött szerepére, hanem tágabb értelemben a természetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet.

Három rovarfaj közül lehet választani: az idei jelöltek mind közösségi jelentőségű fajok, a kis Apolló-lepke, a magyar tarsza és a havasi cincér verseng a 2019-es Év rovara címért.

 

 

Kis Apolló-lepke

Ha tavasz végén vagy nyár elején üde erdőkben járunk, könnyen szemünk elé kerülhet egy elég nagy, tejfehér színű, kerek szárnyú pillangó, amint elegánsan vitorlázik, vagy főként lilás színű virágokon szívogat. Ez a faj a kis Apolló-lepke (Parnassius mnemosyne). Bár a köznyelv – helytelenül – pillangónak nevez minden nappali lepkét, a lepkészek ezt a nevet csak egyetlen családjuknak tartják fenn (Papilionidae), amelyet hazánkban a kis Apolló-lepkével együtt csupán négy faj képvisel. Nálunk a család összes faja védett.

 

Fotó: Puskás Gellért 

 

Magyar tarsza

A tarszák zöld színű, tojásdad testű rovarok, hosszú végtagokkal. A többi egyenesszárnyúhoz hasonlóan a harmadik pár lábuk meghosszabbodott, ugrólábbá módosult. Kövér testükkel és vékony lábaikkal azonban nem képesek nagyobb szökkenésekre. Veszély esetén többnyire csak ledobják magukat a sűrű növényzetbe, ahol zöld rejtőszínüknek köszönhetően láthatatlanul másznak odébb. Növényevők, nem nagyon válogatósak, számos kétszikűt szívesen fogyasztanak.

A tudomány ma csaknem száz tarszafajt ismer, amelyek megszólalásig hasonlítanak egymásra – szó szerint csak a megszólalásig, ugyanis minden faj hímje az adott fajra jellemző ritmusban ciripel. Ezt ismerik fel a nőstény fajtársak, melyek ha hajlandók a párosodásra, válaszolnak a hímek hívóhangjára. Így azután duett szól az egymástól akár több tíz méterre lévő szöcskék között. A duett segítségével a pár megtalálja egymást a növényzet között.

 

 

Havasi cincér

Júliusban rajzik Magyarország egyik legszebb bogara, a havasi cincér. Ezt a rovart aligha lehet bármivel összetéveszteni, és az is könnyen felismerheti, aki korábban csak képen látta. A 3–4 centi hosszú bogár alapszíne fakó égszínkék, melyet bársonyos fekete foltok tarkítanak. Csápja jellegzetes: a legtöbb csápíz végét fekete szőrbojt díszíti. A karcsú hímet könnyen felismerhetjük arról, hogy a csápja sokkal (akár kétszer is) hosszabb, mint a teste, a vaskosabb nőstényé viszont éppen csak túlér a szárnyfedők végén.

 


Szavazz Te is!

 

 • Határidő: 2018. december 6., éjfél
 • Itt tudsz szavazni. 
 • Csupán egy kattintás, nem szükséges semmilyen adatot megadni.

 

 

2018 Év rovara az Óriás-szitakötő lett

 

Magyarország alföldjein, domb- és hegyvidékein egyaránt megtalálható. Leginkább a csendes, növényzettel benőtt vízpartokon lehet megfigyelni, ahol a szabad vízfelület nagysága 100 négyzetmétertől több hektárig terjed.

 

Tudtad?

Az európai kultúrákban a szitakötő sokszor a gonoszt jeleníti meg. Angliában az ördög varrótűjének is hívják, de nevének (dragontfly) szó szerinti fordítása is árulkodó: sárkánylégy. Egy román mesében az ördög által megszállott lóként szerepel, a svédek mondái szerint az ördög a szitakötők segítségével méri meg az emberek lelkét.

Az indiánok körében gyorsaságot és aktivitást szimbolizál, a navahóknál pedig a tiszta vizet. Indonéziában ízletes csemegének számít mind a lárva, mind az imágó. A japánok nagy tiszteletben tartják a szitakötőket, az erőt, bátorságot és boldogságot szimbolizálják számukra. Sokszor jelennek meg a művészetben és az irodalomban. Külön neve van majdnem mind a 200 ott élő szitakötőfajnak. A japán szülők szívesen adják fiúknak a szitakötő jelentésű Tombo nevet. Az országukat alkotó szigetek formáját is szitakötőhöz hasonlítják, sőt Japán korábbi neve a szitakötő szó régies formája. A mondabeli országalapítót megszúró szúnyogot pedig egy szitakötő falta fel.

Itt olvashatsz még több érdekességet az Óriás-szitakötőről.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 08 Nov 2018 17:20:22 +0100
Szeniorok enyhíthetik a munkaerőhiányt Kecskeméten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2758-szeniorok-enyhithetik-a-munkaerohianyt-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2758-szeniorok-enyhithetik-a-munkaerohianyt-kecskemeten Szeniorok enyhíthetik a munkaerőhiányt Kecskeméten
50 feletti kecskemétiek jelentkezését várják a CédrusNet Szenior Tudásbankjába, akik szaktudásukat, tapasztalatukat és szabadidejüket újra hasznosítani szeretnék. A CédrusNet új kezdeményezése segítségükre lesz a munkaerőpiaci érvényesülésben.

 

Egy bank, ahol a tudás és az élettapasztalat kamatozik

 

Az adatbázisba bekerülnek a jelentkezők élet és munkatapasztalataival kapcsolatos apró részletek is, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a számukra legmegfelelőbb feladatokat találják meg a versenyszférában vagy a társadalmi piacon. A program célja az idősödő korosztály sokoldalú tudásának hasznosítása munkaerő-piaci vagy társadalmi feladatokban, szolgáltatásokban. A Szenior Tudásbank az idősödő szakemberek foglalkoztatási piacát alapozza meg.

 

 

Kevesen dolgoznak a szenior korosztályból

 

Miközben Kecskeméten is érződik az országos munkaerőhiány, kevés szó esik egy jelentős és bizonyos feltételekkel mozgósítható tartalékról. A város népes, 50 év feletti lakossága felbecsülhetetlen tudással, élettapasztalattal rendelkezik, mely azonban legtöbbször rejtve marad vagy elértéktelenedik.

Egy 2017-ben végzett felmérés kimutatta, hogy már a 60-64 év közöttiek foglalkoztatási aránya is igen alacsony, mindössze 6,2%, a 65-69 év közöttiek, vagyis a friss nyugdíjasok körében ez a mutató csak 5,4%, a 70-74 éveseknek pedig már csak 2,7%-a aktív a munkaerőpiacon.

Pedig nemzetközi kutatások igazolják, hogy az életkor előrehaladtával képességeink nem csak csökkennek, hanem növekednek is - egyebek mellett a kreativitás és az átlátó képesség, felelősségérzet, stratégiai gondolkodás, a racionalizálás képessége, nyelvi készségek. Vagyis a szenior népesség – az 55 és 70 év közöttiek - komoly tartalék erőforrás az atipikus foglalkoztatásra nyitott munkaerőpiac számára. A nemzetközi trendek a szenior foglalkoztatást az aktív idősödés alapvető személyes és társadalmi kritériumának tekintik.

 

 

Szükség és hajlandóság is van az életfogytig tartó munkára

 

Úgy tűnik, az idősödők oldaláról szintén lépéskényszer van, hiszen a társadalmi idősödés folyamatai, életkor folyamatos hosszabbodása felvetik az életfogytig tartó tanulás mellett az életfogytig tartó munka szükségességét is. A nyugdíjba vonulással egy időben elengedhetetlenné válik a következő 20-25 évre szóló új életstratégiák megalkotása és ennek egyik legfontosabb eleme a feladatvállalás. A Szenior Tudásbank - amely a CédrusNet Program talán legfontosabb és legnagyobb hatású eleme - éppen ezekre a felismerésekre épül.

 

Így működik a Tudásbank a gyakorlatban

 

Egy részletes kérdőív kitöltésével összegyűjtik (a hatályos adatkezelési szabályozáshoz igazodva) a jelentkezők által birtokolt értékeket, és elhelyezik a Szenior Tudásbank „széfjében” - biztonságban és mégis a megszerzett tudás kamatozásának, forintra váltásának lehetőségével. A kérdőíves felmérés egy előre egyeztetett időpontban személyesen történik kérdezőbiztosok közreműködésével és megközelítőleg 30-40 percet vesz igénybe. Lehetőség van a kérdőív előzetes kitöltésére elektronikus úton is, azonban a kitöltés után mindenképp személyesen is szeretnék megismerni a jelentkezőket.

Ezt követően új feladatok ajánlása és a munkát keresők és a foglalkoztatók egymásra találásának segítése következik.

A Tudásbankban lévők folyamatos tájékoztatást kapnak továbbképzésekről, munkavállalási lehetőségekről és az ehhez kapcsolódó hasznos információkról.

 

Jelentkezés:

 • a 70/618-1878-as telefonszámon,
 • a kapcsolat@cedrusnet.hu címen,
 • vagy személyesen a CédrusNet Irodában (Kecskemét, Kápolna u. 24.) munkanapokon 9.00-16.00 óra között 

 

 

Már százas nagyságrendben mérhető a jelentkezők száma!

 

A kecskeméti és környékbeli szakmával rendelkező, 50 feletti munkát, elfoglaltságot keresők úgy tűnik, élnek a Tudásbank nyújtotta lehetőségekkel, ugyanis máris száz körüli a jelentkezettek létszáma. A végzettséget illetően nincsenek megkötések, éppúgy jelentkezhet egy egészségügyben tapasztalatot szerzett, mint egy mérnök vagy épp egy villanyszerelő.

A nemek arányát tekintve eddig zömében a hölgyek keresték meg a CédrusNetet, pedig az urak jelentkezését éppúgy várják!

 

Így működik a Tudásbank a munkáltatók szemszögéből

 

A CédrusNet széles kapcsolatrendszert épít és működtet a kecskeméti és a városkörnyéki munkáltatókkal, bemutatják az adatbázist, igyekeznek minél pontosabban megismerni a foglalkoztatói igényeket, hogy szükség esetén célirányos képzéseket ajánljanak annak érdekében, hogy a munkavállalók felkészültek legyenek új feladataikra. Feltérképezik azt is, hogy a foglalkoztatók mennyire nyitottak az idősödő munkavállalók tudásának, tapasztalatának hasznosítására. Igyekeznek meggyőzni őket arról, hogy nyissanak új, eddig nem alkalmazott foglalkoztatási formák és munkatípusok felé, beszélnek az általunk javasolt lehetséges új munkakörökről, atipikus foglalkoztatási formákról, új rész- és résmunkák bevezetéséről.

A CédrusNet munkatársainak korai tapasztalatai szerint a helyi munkáltatók hajlanak az atipikus foglalkoztatásra és a szenior tudás felhasználására.

 

 

Több mint egyszerű munkaerő-közvetítés!

 

Nemcsak a szakmai képzettség számít, nem csupán egy önéletrajzot ad le a jelentkező, hanem az emberi oldal is hangsúlyos: figyelembe veszik a tulajdonságait, igényeit, egyéb képességeit. Megtudakolják, milyen munkarendben érne rá, illetve egyáltalán azzal szeretne-e foglalkozni, amivel aktív éveit töltötte. Ha új területen hasznosítaná valaki a tudását, őt átképzéssel segítik. Sokan választják például a hivatásos nagyszülőséget, amihez minden szükséges és modern kompetenciát és információt elsajátíthatnak az érdeklődők a 70 órás Szupernagyi képzésen, amiért 20 órás önkéntes szolgálattal fizetnek az elvégzést követően.

A valódi és teljes cél tehát az idősebb korosztály megszerzett tudásának és tapasztalatának értékelése, az aktív idősödés gyakorlatának erősítése, amely egyaránt szolgálja az érintett egyének, szűkebb környezetük és a társadalom egészének érdekeit. A szenior munkaerőpiac kiépülése pedig valódi lehetőség az idősödők igényeihez igazodó, új típusú foglalkoztatási formák terjedésére, a szenior erőforrással való gazdálkodásra.

Egy jogszabályi változás következtében a nyugdíjas munkavállalók, illetve az őket foglalkoztató vállalkozók is jobban járnak jövőre, ugyanis az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Wed, 07 Nov 2018 19:56:03 +0100
Egészséges kisfiút helyeztek a kecskeméti kórház csecsemőmentő inkubátorába http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2756-egeszseges-kisfiut-helyeztek-a-kecskemeti-korhaz-csecsemomento-inkubatoraba http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2756-egeszseges-kisfiut-helyeztek-a-kecskemeti-korhaz-csecsemomento-inkubatoraba Egészséges kisfiút helyeztek a kecskeméti kórház csecsemőmentő inkubátorába
A Bács-Kiskun Megyei Kórház Kecskemét-Nyíri úti telephelyén, a főbejárat mellett található csecsemőmentő inkubátorba egy újszülöttet helyeztek el 2018. november 7-én, hajnali 2 órakor.

 

Az egészséges kisfiú súlya 3400 gramm, 53 cm hosszú, a kórházban a Gábor keresztnevet adták neki.

 

 

Évente átlagosan 15 babáról mondanak le a kecskeméti kórházban

Legutóbb 2016 februárjában került használatba az inkubátor, amelyben a babájukat megtartani nem akaró anyák biztonságos körülmények között, anonimitásba burkolózva mondhatnak le csecsemőjükről. A kislány az Ignácz Brigitta nevet kapta. Brigitta esetének kapcsán akkor a kecskeméti kórház tapasztalatairól beszélgettünk a Bács-Kiskun Megyei Kórházban a szülészet osztályvezető főorvosával, Dr. Bánfalvi Attilával. Megtudtuk, mi sodorja általában az anyákat egy ilyen döntés meghozatala felé, hogyan élik meg a kórházi dolgozók ezeket a helyzeteket, illetve mi a dolgok pontos menete.

Az interjú itt olvasható.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Wed, 07 Nov 2018 12:58:27 +0100
Akárcsak egy előrehozott újévi fogadalom: kezdődik a Száraz November http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2753-akarcsak-egy-elorehozott-ujevi-fogadalom-kezdodik-a-szaraz-november http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2753-akarcsak-egy-elorehozott-ujevi-fogadalom-kezdodik-a-szaraz-november Akárcsak egy előrehozott újévi fogadalom: kezdődik a Száraz November
Kreatív mentál-fitness a mértékletesség erényének elmélyítése, a vágyak megregulázása érdekében, egy egész hónapon át. Na jó, leegyszerűsítjük: kibírod, hogy novemberben egy korty alkoholt sem fogyasztasz?

 

 

Száraz November 2018 - Nők a pult előtt

 

Az akciót 2018-ban is a Kék Pont Alapítvány Biopolitikai Műhelye szervezi azzal a céllal, hogy egy önismereti utazás végén büszkén kijelenthessük: az örömeinket kontroll alatt tudjuk tartani. Komolyabbra fordítva a szót, tényleg érdemes kísérletezni, meddig bírjuk. Hisz amiről nem tudunk lemondani, annak ugyebár függői vagyunk...

 

 

Miért pont a nők?

A tavalyi évben az ELTE PPK-val közösen végzett kvalitatív kutatásuk eredményeire alapozva úgy döntöttek a szervezők, hogy idén a nők alkoholfogyasztása kerül a figyelem középpontjába. A férfiak alkoholfogyasztása régóta része a társadalmi párbeszédnek, még ha nem is sikerült minden esetben túllépni a mit iszol? - kérdéskörén, a hogyan nem iszol? - kérdésének irányába, a nőké viszont sokszor még mindig tabu, vagy a férfiak által szabályozni kívánt területek egyikeként jelenik meg.

 

 

„A nemivás a terhesek privilégiuma lett. És mi, akik még nem vagyunk terhesek, valahogy az alkoholban találkoztunk. A ‘még megtehetem’ örömében… De elegem van az ilyen sarkításokból, hogy ha valaki nem iszik, akkor egyből megkérdezik, hogy "te is babát vársz?” (résztvevő 96)

 

„Nagyon örülök, hogy Száraz November van, és nem ittam... így jobban lejött, hogy a pasinak egyáltalán nem az ismerkedés volt a célja, csak az alkalmi szex.”(résztvevő 32)

 

 

Mit várnak a kampánytól a szervezők?

Az ivásról alkotott ismereteink bővülését, a közös kihívásban meglelt örömök kiteljesedését, a nők társadalmi szerepvállalásának erősödését, a nők által megélt élmények közös hasznosítását, a nemek közötti párbeszéd erősödését, a nők általános egészségi állapotának javulását, a különbözőségek és az azonosságok felismerését. A nők társadalmi szerepváltozásának világméretű folyamata számtalan új kihívást és legalább annyi nagyszerű lehetőséget rejt magában, ezért szeretnék, ha olyan közös társadalmi diskurzus alakulna ki, amelyben az érintettek a saját élményeikre támaszkodva találnak új utakat az egészségesebb és magasabb minőségű élet irányába.

 

 

Ezzel párhuzamosan szeretnék elkerülni a nők ivásának férfiak általi bármilyen kontrollját, a nemek közötti ellentétek elmélyítését, a nők alkoholfogyasztásának démonizálását, tabusítását vagy bármilyen megbélyegzését, a nőkre hárított társadalmi felelősség amúgy is elég nehéz súlyának a további fokozását, a női megmentő szerep igazolását vagy erősítését.

Ja, és természetesen az ellenkező nemet sem zárják ki az akcióból, férfiak és nők egyaránt lemondhatnak az alkoholról egy hónapig!

 

 

Osszuk meg egymással a tapasztalatainkat!

Ha a végén van kedvetek beszámolni az önismereti túra göröndjeiről, ne tartsátok magatokban, küldjétek el szerkesztőségünkbe az info@trendalelke.hu címre, hogyan éreztétek magatokat a Száraz November alatt és hogyan reagált a környezetetek a vállalásra! Ha örömmel olvasnátok mások sóvárgásairól és megküzdési stratégiáiról, akkor posztoljatok és használjátok a #szaraznovember2018 hashtaget!

Aki pedig egyébként sem iszik alkoholt, próbálkozhat csokival, kávéval - kinek mi a gyengéje.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Wed, 31 Oct 2018 16:01:51 +0100
Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2752-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2752-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek
Lolát - azóta gazdisodott testvérével együtt - a reptéri útnál találták néhány hetesen, leírhatatlan állapotban, mindketten súlyos macskanáthától félholtan kóvályogtak az úton. Mivel kettejüknek összesen egy működő szeme volt, csoda, hogy nem gázolták el őket, de szerencséjükre egy angyal rájuk…

 

Az örökbefogadás menete:

A cicák oltási költségeik részbeni megtérítésével fogadhatók örökbe. Érdeklődni kizárólag üzenetben lehet a Kecskeméti Cicamentők Facebook oldalán, illetve a kecskemeticicamentok@gmail.com címen.

 

Így működik a Kecskeméti Cicamentők alapítvány:

 • Önkéntesek mentik a cicákat lehetőségeikhez mérten, szabadidejükben, ellenszolgáltatás nélkül. (A velük készült interjúnkat itt olvashatod.)
 • Gazdikereséssel, ivartalanítási akciókkal, szemléletformálással, befogással, stb. foglalkoznak.
 • Nem rendelkeznek menhellyel, a befogott állatok a tagoknál, illetve más, ideiglenes befogadóknál nevelkednek.
 • Az állatorvosi és egyéb költségeket adományokból finanszírozzák.


Ilyen esetekben fordulhatsz hozzájuk:

 • Örökbe szeretnél fogadni
 • Elveszett a saját cicád
 • Ellátásra szoruló (például elütött) cicát találtál
 • Gazdátlan cicát találtál
 • Meglévő állatnak nem tudsz tovább otthont biztosítani

 


Ha nem áll módodban vagy nem szeretnél magadhoz venni egy új, puha lakó- és játszótársat, akkor is tudsz segíteni javítani a kidobott vagy már eleve kóbornak született kecskeméti macskákon.

Támogatási lehetőségek:

 • Anyagi támogatással: a Környezetünk Állataiért Alapítvány számlaszáma: 10402506-25015506-00000000
 • Az SZJA 1 %-ának felajánlásával, az alapítvány adószáma: 19049560-1-03
 • Átmeneti otthon nyújtásával
 • Szállítással
 • Adományozással (étel, gyógyszer, stb.)
 • Saját állat ivartalanításával, megfelelő, felelős tartásával

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Wed, 31 Oct 2018 16:32:00 +0100
"Itt voltunk, s egy percig óvtuk az álmodat..." http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2750-itt-voltunk-s-egy-percig-ovtuk-az-almodat http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2750-itt-voltunk-s-egy-percig-ovtuk-az-almodat Fotó: Kovács László
Mindenszentek az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel. Nem tévesztendő össze a halottak napjával, egyháztanilag a szenvedő Egyház ünnepével, amit 998 óta tart meg az egyház a következő napon, november 2-án az elhunyt, de az…

 

Sok európai országban – köztük Magyarországon és valamennyi magyarlakta területen – szokás, hogy az emberek meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak mindenszentek napján, illetve a halottak napján. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a "temetők nagy keresztjénél", a "mindenki keresztjénél" elimádkozzák a mindenszentek litániáját, és megáldják az új síremlékeket.

Magyarországon a sírok virágokkal és koszorúkkal való feldíszítése a 19. század elejétől terjedt el német katolikus hatásra. E szokást nem csak a katolikusok, hanem a protestánsok és a nem hívők is átvették. Mivel a krizantém fehér és színes változatai mindenszentek és halottak napja körül nyílnak, Magyarországon leginkább ez a virág az, amivel a sírokat díszítik. Az Ipoly menti falvakban, ha valaki nem tud elmenni a temetőbe az otthon gyújt gyertyát a halottja tiszteletére. Régebben azt figyelték, hogy kinek ég el hamarabb a gyertyája, mert a népi hiedelem szerint az hal meg előbb a családban, akié előbb elalszik. Vannak, akik a gyertyagyújtás szokásáról kereszténység előtti eredetet feltételeznek. Ők azt tartják, hogy azért gyújtanak lángot a sírokon, hogy a tévelygő lelkek melegedni tudjanak a gyertyák lángja mellett, illetve, hogy visszataláljanak sírjaikba, és ne nyugtalanítsák az élőket.

 

Fotó: Kovács László

 

Mindenszentek

Hideg fagyos este; léptünket halkra vesszük,

szavunkat csendre, s a mécsesvilág fényét

lesve, szívünket előre helyezve megyünk;

keressük a múltat, emlékezünk, és sírhalmunkon

"millió" gyertya gyúlhat.

Hideg termekben ülünk és imákat hallgatunk,

de belül meleg még szívünk, így tovább ballagunk.

Minden melegséget letettünk, ahová kellett,

virágok borítják a templomkertet.

Angyalok őrzik majd tovább a lángokat,

itt voltunk, s egy percig óvtuk az álmodat...

Szűcs Szilvia

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Wed, 31 Oct 2018 16:30:00 +0100
Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2744-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2744-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek
Testvéreivel együtt a menhely bejárata elé helyezték Lattét, méghozzá egy lezárt dobozban. Őszintén reméljük, hogy egy gondoskodó gazdi társaságában visszanyeri az emberek iránti bizalmát ez az imádnivaló kislány.

 

 

Mit kell tudnod erről a kutyusról, aki épp Rólad álmodik?

 • Neve: Latte-K268
 • Ivara: szuka
 • Fajtája: keverék
 • Színe: barna
 • Szőrének hossza: rövid
 • Marmagassága: 25 cm, tömege: 3 kg
 • Születési ideje: 2008. 08. 02.
 • Bekerülés dátuma: 2018. 10. 03.
 • Ismertetőjegyei: enyhén fekete maszkos
 • Chip: van
 • Tetoválás: nincs

 

Szeretnéd örökbe fogadni Lattét vagy valamelyik sorstársát? Keresd fel a Menhely az Állatokért Környezetvédelmi és Állatvédelmi Közhasznú Alapítványt!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 25 Oct 2018 17:13:12 +0200