Köz - tér http://trendalelke.hu Tue, 18 Feb 2020 14:28:54 +0100 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3437-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3437-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek!
Lotti rossz látása miatt kizárólag benti cica szeretne lenni, de semmilyen kezelésre nem szorul, és bőven eleget lát ahhoz, hogy gond nélkül boldoguljon megszokott környezetben, és korának megfelelően rosszalkodjon, amennyit csak tud.

 

Az örökbefogadás menete:

A cicák oltási költségeik részbeni megtérítésével fogadhatók örökbe. Érdeklődni kizárólag üzenetben lehet a Kecskeméti Cicamentők Facebook oldalán, illetve a kecskemeticicamentok@gmail.com címen.

 

Így működik a Kecskeméti Cicamentők alapítvány:

 • Önkéntesek mentik a cicákat lehetőségeikhez mérten, szabadidejükben, ellenszolgáltatás nélkül. (A velük készült interjúnkat itt olvashatod.)
 • Gazdikereséssel, ivartalanítási akciókkal, szemléletformálással, befogással, stb. foglalkoznak.
 • Nem rendelkeznek menhellyel, a befogott állatok a tagoknál, illetve más, ideiglenes befogadóknál nevelkednek.
 • Az állatorvosi és egyéb költségeket adományokból finanszírozzák.


Ilyen esetekben fordulhatsz hozzájuk:

 • Örökbe szeretnél fogadni
 • Elveszett a saját cicád
 • Ellátásra szoruló (például elütött) cicát találtál
 • Gazdátlan cicát találtál
 • Meglévő állatnak nem tudsz tovább otthont biztosítani

 


Ha nem áll módodban vagy nem szeretnél magadhoz venni egy új, puha lakó- és játszótársat, akkor is tudsz segíteni a kidobott vagy már eleve kóbornak született kecskeméti macskákon.

Támogatási lehetőségek:

 • Anyagi támogatással: a Környezetünk Állataiért Alapítvány számlaszáma: 10402506-25015506-00000000
 • Az SZJA 1 %-ának felajánlásával, az alapítvány adószáma: 19049560-1-03
 • Átmeneti otthon nyújtásával
 • Szállítással
 • Adományozással (étel, gyógyszer, stb.)
 • Saját állat ivartalanításával, megfelelő, felelős tartásával

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 14 Feb 2020 10:27:55 +0100
Nézd meg a legfrissebb Oscar-díjas rövidfilmet ingyen, online! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3434-nezd-meg-a-legfrissebb-oscar-dijas-rovidfilmet-ingyen-online http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3434-nezd-meg-a-legfrissebb-oscar-dijas-rovidfilmet-ingyen-online Nézd meg a legfrissebb Oscar-díjas rövidfilmet ingyen, online!
Éppúgy megható mint vicces, ahogyan egy afroamerikai apuka férfit próbáló küzdelmek árán megtanulja, hogyan kell megzabolázni kislánya haját. Az eredmény? Egy kevesebb, mint 7 perces, Oscar-díjat érő kisfilm szeretetről, családról. Mutatjuk is! Zsepit elő!

 

 

A korábbi NFL-játékos Matthew Cherry történelmet írt néhány nappal ezelőtt, az Oscar-díjátadón, ő lett ugyanis az első amerikaifutballista, egyben Kobe Bryant után a második sportoló, aki Oscar-díjat vihetett haza. Cherry az animációs rövidfilm kategóriában nyert Hair Love című filmjével, amit ő maga írt és rendezett is, illetve producerként is közreműködött.

A kisfilm már a 19 milliós nézettség felé közelít. Érdekesség, hogy Cherry már 2012-ben írt egy olyan Twitter-bejegyzést, amelyben azt jósolta, egy nap majd Oscarra jelölik. Az ötlet évekkel ezelőtt megfogalmazódott benne.

“Azért készítettük el a Hair Love-ot, mert szerettünk volna erőteljesebben megjelenni az animációs világában, hogy megmutassuk, fekete hajjal élni teljesen normális” - magyarázta Cherry.

 

 

A Hair Love rendezője Kobe Bryantnek ajánlotta az Oscar-díját. A január végén, tragikus helikopter-balesetben elhunyt kosárlabdázó két éve Cherryhez hasonlóan animációs rövidfilmben nyert a Kedves kosárlabda! (Dear Basketball) című filmjével, ami mellett producer volt. A 2018-as alkotást a kosárlegenda visszavonulása ihlette.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 13 Feb 2020 10:17:03 +0100
Legyen Egészségkert a kecskeméti kórház területén! Szavazz Te is! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3433-legyen-egeszsegkert-a-kecskemeti-korhaz-teruleten-szavazz-te-is http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3433-legyen-egeszsegkert-a-kecskemeti-korhaz-teruleten-szavazz-te-is Legyen Egészségkert a kecskeméti kórház területén! Szavazz Te is!
Dr. Molnár Mária és csapata egy álomszép kertet vizionál a kórház területére gyalogló ösvénnyel, labirintussal, pihenőhelyekkel és rengeteg lélekgyógyító növénnyel. A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház csapatának ötletét, az Egészségkertet a szakmai zsűri beválasztotta a döntős pályázatok közé, vagyis elnyerheti a Richter…

 

A Richter Anna Díjról

 

Hazánk egyik legismertebb gyógyszercége, a Richter Gedeon Nyrt. pályázati kiírásával kreatív ötletek kidolgozására inspirálta az egészségügy, gyógyszerészet és oktatás területén dolgozó nőket. A Richter Anna Díj olyan újszerű, megvalósítható projektterveket várt a pályázóktól, amelyek az oktatás és kutatás, gyógyítás, gyógyszerészet, egészségügyhöz kapcsolódó ismeretterjesztés területein kreatív, innovatív módon járulnak hozzá az oktatás vagy egészségügy színvonalához, fejlődéséhez, illetve az adott területen dolgozók mindennapjait megkönnyítik, minőségi változást hozva a hétköznapokban.

 

 

A kecskeméti csapat és a mesebeli Egészségkert

 

A versenyben legfeljebb öt főből álló csapatok indulhattak, a megjelölt területek valamelyikén aktívan tevékenykedő női csapatkapitány vezetésével. A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház csapata egy szemet-lelket gyönyörködtető kertet álmodott meg a kórház területén található 3000 négyzetméteres kihasználatlan területre.

A kert fő elemei a végtelen jelet ábrázoló gyalogló ösvény, a labirintus, a pergolával körülvett pihenő részek lennének. A természetes környezet kialakításának a célja, hogy a hosszan kórházban fekvő betegeinknek feltöltődést nyújtson, lehetőséget teremtsen a hozzátartozókkal való félrevonulásra és a dolgozók számára is felüdülést jelentsen. A fák, növények között végzett séta gyógyító hatását számos tanulmány igazolta, így a megálmodott kert a gyógyulás folyamatához is lényegesen hozzájárulhatna.

 

Csapatvezető: Dr. Molnár Mária pszichiáter főorvos, pszicho-onkológus

Csapattagok: Nagyné Szigeti Dóra, Leskowsky Laura, Gyapjas Tünde, Lantos Lenke

 

 

Az Egészségkert ötlete elnyerte a szakmai zsűri tetszését és beválasztotta a döntős pályázatok közé. Ahhoz azonban, hogy megvalósulhasson, szükség van a mi szavazatainkra! 

 

A szavazás menete:

 

A kategóriánként egy-egy győztes projektet a zsűri tagjai választják majd ki, ők döntik el, ki kapja a projekt megvalósítására fordítható négy-négy millió forintot. A közönségdíj sorsa azonban a szavazók kezében van.

Az Egészségkert csapata köszönettel fogad minden szavazatot ezen a linken!

Március 8-ig a  oldalon a nagyközönség szavazatait várja az Egészségkert csapata. A szavazók nemcsak a projekt megvalósításához segítik hozzá a döntősöket, hanem részt vehetnek a Richter Anna Díj nyereményjátékán is.

Érdemes követni a díj Facebook oldalát, ahol folyamatosan érdekes információkat olvashatunk és a döntős projektekhez kapcsolódó játékokba is bekapcsolódhatunk.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Wed, 12 Feb 2020 18:28:37 +0100
Hogyan lehet túlélni, ha elveszíted a szüleidet? http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3429-hogyan-lehet-tulelni-ha-elveszited-a-szuleidet http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3429-hogyan-lehet-tulelni-ha-elveszited-a-szuleidet Hogyan lehet túlélni, ha elveszíted a szüleidet?
Évente 5000 gyerek kerül állami gondoskodásba. Az SOS Gyermekfalvak kampányában a rendszerben felcseperedett fiatal felnőttek üzennek a bent lévő gyerekeknek, hogyan lehet átvészelni ezt az időszakot és felnőni egy idegen közegben. Flóra és Heni története egyszerre szívszorító és feltöltő.

 

Flóra családon belüli erőszak miatt került állami gondoskodásba. Már kiskamaszként olyan érzelmi védekező rendszert épített fel, ami segített neki túlélni a legrosszabb dolgokat, alkalmazkodni az új helyzetekhez és feldolgozni a traumát. Ma magabiztos felnőtt, szakmával a kezében, saját élettel.

 

 

Heni szülei alkoholbetegek voltak. Az első nevelőszülei bántalmazták, de az öntudatos kislány szóvá tette és kijárta a gyámügynél, hogy új helyre kerüljön. A felnőttek mellett kortársai is sokat bántották. „Amikor elmondtad az iskolában, hogy te állami gondozott vagy, nincsenek szüleid, nagyon sokat csúfoltak. Hogy neked nincs is anyád, te ezt nem is értheted, vagy minek jössz el az anyák napjára, neked fölösleges.” Mára úgy érzi, mindezt a háta mögött tudta hagyni, 33 éves korára elért mindent, amit szeretett volna. Hogyan sikerült neki?

 

 

A két fiatal hölgy története, kitartása és tanácsai segítség lehet a gyermekvédelemben élő gyerekeknek, de számunkra is igencsak inspirálóak voltak.

 

Az SOS Gyermekfalvak kampánya a szülők nélkül felnőtt gyerekek helyzetére hívja fel a figyelmet.

„Ezek a gyerekek traumatizáltan érkeznek a gyermekvédelembe. Erős pszichológiai támogatást kell nekik adni ahhoz, hogy megbirkózzanak a gyerekkorukkal és egészséges felnőttekké válhassanak. Az SOS abban különleges, hogy támogatóinknak köszönhetően meg tudjuk nekik adni ezt a segítséget, így egy teljes szakmai stáb dolgozik a gyerekekkel a nevelőszülőtől kezdve a fejlesztő szakemberen át a pszichológusig. Fontos lenne, hogy minden állami gondoskodásba kerülő gyerek megkaphassa ezt a támogatást, hogy fordíthassunk a sorsukon” – mondta Szilvási Léna, az alapítvány szakmai igazgatója.

Az SOS Gyermekfalvak jelenleg is nevelőszülőket keres, akik segítenének a szülők nélkül élő gyerekeknek. Ha valaha is kacérkodtál már a gondolattal, hogy segíts olyan gyermekeken, akiket vérszerinti szülei bármilyen okból kifolyólag nem tudnak nevelni, és ízig-vérig testhezálló feladat számodra az, hogy főállású anya legyél, akkor ne várj tovább! Íme a részletek, hogyan működik a nevelőszülőség, mik a feltételei, körülményei.

 

 

Megosztás‌ ‌=‌ ‌Ez‌ ‌klassz,‌ ‌hasznos‌ ‌írás‌ ‌volt!‌ 
 
Köszönjük,‌ ‌hogy‌ ‌ajánlod‌ ‌barátaidnak‌ ‌a‌ ‌Trendalelke.hu-t!‌ 
]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Tue, 11 Feb 2020 18:03:35 +0100
Hétvégi túratipp Kecskemét környékén: hangolódj a tavaszra a virágzó tarka sáfrányokkal! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3426-hetvegi-turatipp-kecskemet-kornyeken-hangolodj-a-tavaszra-a-viragzo-tarka-safranyokkal http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3426-hetvegi-turatipp-kecskemet-kornyeken-hangolodj-a-tavaszra-a-viragzo-tarka-safranyokkal Fotó: Puskás József
Eső- és szélmentes hétvégének nézünk elébe, úgyhogy gyerünk ki a természetbe! A sáfrányok – vagy ahogy talán még többen ismerik: krókuszok – igen gyakoriak a kertekben és nőnap táján a boltok polcain. Azt talán már kevesebben tudják, hogy több fajuk…

 

A tarka sáfrány leggyakrabban február végén – március közepén nyílik, de olyan enyhe tél esetén, mint a mostani, már február elején virágzásnak indul. Elsősorban mediterrán faj, hazánktól északabbra nem is fordul elő. Ellentétben sok rokonával, nem hegyoldalakon vagy nedves réteken, hanem a száraz homokterületek sztyepprétjein vagy az azokra telepített erdőkben, erdőszegélyeken fordul elő.

Virága néhány nap alatt elnyílik, így tömeges virágzását is csak 1-2 hétig lehet megcsodálni. A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, egyéként szirmait összecsukva tartja.

 

Fotó: Puskás József

 

Hagymás évelő, nevét a virágszirmain látható mintázatról kapta. A nősziromfélék családjába tartozó „krókusz” növénynemzetség neve a görög "kroké", azaz fonal szóból származik, mely a virágok fonalszerű, 3 ágú bibéjére utal. Sárgát jelentő "sáfrány" szavunk pedig arab eredetű, s ez szintén a bibére, ill. ennek sárga (sokszor vöröses narancssárga) színére vonatkozik.

Virágzáskor magassága alig 4-8 (max. 10-12) cm; keskeny, fehér középerű, sötétzöld levelei sem növik túl a virágot. A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat (a Kiskunságban a fehér, míg pl. a Nyírségben a lilás alapszínű változat gyakoribb valamivel), a külső lepelleveleken pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik. Igen ritkán ezek a csíkok hiányozhatnak, ilyenkor a növény rokonára, a hasonlóan apró termetű fehér sáfrányra (Crocus vernus /C. albiflorus) hasonlít, azonban ott a lepellevelek csúcsa kerekebb, illetve élőhelyeik sem fednek át.

Természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 07 Feb 2020 17:57:14 +0100
Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3425-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3425-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek
Mint a kölykök általában, Delilah is nagyon energikus, kíváncsi és játékos! Más kedves kutyapajtikkal szívesen barátkozik. Már most nagyon figyelmes, éber és még a hangját is használja! Szuper gazdi oldalán szuper kutyus válik belőle!

 

Mit kell tudnod erről a kutyusról, aki épp Rólad álmodik?

 • Neve: Delilah-K11
 • Ivara: szuka
 • Fajtája: keverék
 • Színe: tigriscsí­kos
 • Szőre: rövid
 • Tömege, marmagassága: 5 kg, 26 cm
 • Születési ideje: 2019. 11. 20.
 • Bekerülés dátuma: 2020. 01. 15.
 • Chip: van
 • Ismertetőjegyei: fehér foltok

 

Szeretnéd örökbe fogadni őt vagy valamelyik sorstársát? Keresd fel a Menhely az Állatokért Környezetvédelmi és Állatvédelmi Közhasznú Alapítványt!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 06 Feb 2020 19:23:13 +0100
Gazdik figyelmébe: ivartalanítási akció indul februárban, Kecskeméten! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3418-gazdik-figyelmebe-ivartalanitasi-akcio-indul-februarban-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3418-gazdik-figyelmebe-ivartalanitasi-akcio-indul-februarban-kecskemeten Gazdik figyelmébe: ivartalanítási akció indul februárban, Kecskeméten!
Kedvenced utálni fog pár napig, de mindenki más hálás lesz neked, ha nem járulsz hozzá a felesleges szaporulathoz - kivétel akkor, ha hivatásszerűen végzed ezt, mert tenyésztő vagy. Segíts te is, hogy ne legyen több kóbor cica, kutya Kecskeméten és…

 

 

Ivartalanítási akció

 

Időpont: 2020. február 10-23.

Helyszínek:

 • Akadémia Állatorvosi Ambulancia, Pajzs u. 3., 76/497-344
 • Dömötör Állatorvosi Rendelő, Báthori utca 5/a, 76/486-444
 • Ebambulancia, Kada E. u. 10., 70/317-6409
 • Pet-City Állatorvosi Rendelő, Halasi u. 22/a, 30/955-5286
 • Sana-Vet Kisállatrendelő, Szalag u. 11., 76/485-672
 • Tappancs Állatorvosi Rendelő, Március 15. u. 2., 70/776-5920
 • Vet-Pet Állatorvosi Rendelő, Tavirózsa u. 30., 76/401-086

 

Az akció annak időtartama alatt hímivarú állat esetén 2000 Ft, nőstény esetén 5000 Ft kedvezményt nyújt az abban résztvevő rendelők saját áraiból.

Az akció kutyákra, macskákra, nyulakra, görényekre és tengerimalacokra vonatkozik.

Az egyes rendelők árairól további információ és időpontfoglalás a megadott telefonszámokon egyeztethető. Az akció végeztével minden rendelő a saját árain dolgozik tovább.

Míg egyes országokban kötelező az ivartalanítás és a chipezés macskák esetében is, addig hazánkban a kóbor cicák száma a végtelenhez konvergál. Kecskeméten megszámlálhatatlan macskából álló kolóniák vannak, illetve több tucat gazdikeresőt hirdet a Kecskeméti Cicamentők. Ez nyilván senkinek sem jó. Amiatt is szükséges az ivartalanítás, mivel az elütött macskák legtöbbje ivaros kandúr: sajnos ők párzási időszakban mindennel foglalkoznak, csak a forgalmas utakon való átkelések előtti körülnézéssel nem. A menhelyek ugyancsak folyamatosan befogadóképességük határán mozognak a városszerte befogott kóbor ebek miatt.

Az akciót a Környezetünk Állataiért Alapítvány szervezi, amelyet az előző évi adó 1 %-okból befolyt összegből finanszíroz. Ha idén támogatnád munkájukat, az adószámuk: 19049560-1-03.

Legyél felelős gazdi, ivartalanítsd kedvenced, hiszen a megelőzés könnyebb és humánusabb, továbbá biztass erre mindenkit a környezetedben!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Mon, 03 Feb 2020 19:06:22 +0100
2021-ben ismét lesz Repülőnap Kecskeméten! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3416-2021-ben-ismet-lesz-repulonap-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3416-2021-ben-ismet-lesz-repulonap-kecskemeten Fotó: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook oldala
A kecskemétieknek gyakran egy sima hétköznap is légibemutatóval tarkított, ha gyakorlatoznak a Gripenek. Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy bosszankodott kicsit a nagy robaj miatt, de mi az esetek többségében egyből az égre sasolunk és próbáljuk fellelni a napfényben meg-megcsillanó vadászgépeket…

 

 

Együttműködési megállapodást kötött ugyanis Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia csütörtökön, a Honvédelmi Minisztériumban. Benkő Tibor ennek apropóján bejelentette: miután a szerdai kormányülésen is megkapta a támogatást, úgy készülnek, hogy 2021-ben ismét nemzetközi repülőnapot tartanak Kecskeméten.

 

Egy kis történelem:

Az első repülőnapnak Kecskemét adott otthont 1990. augusztus 18–19-én. A következő repülőnapra új helyszínen, Taszáron került sor 1991-ben. A nagy sikernek köszönhetően 1992-ben újra megrendezték a repülőnapot, majd egy hosszabb, ötéves szünet következett. 1997-ben került sor a következő repülőnapra, és ekkor véglegesen a kecskeméti katonai repülőtérre költözött az esemény.

1998-ban Jubileumi Repülőnapot tartottak, ugyanis abban az évben ünnepelte a Magyar Honvédség a 150., a magyar katonai repülés pedig a 60. Évfordulóját. Az angol RIAT eső miatti elmaradásával 2008-ban Kecskeméten rendezték Európa legnagyobb repülőnapját, 2010-ben pedig elnyerte az év legjobb repülőnapjának járó díjat.

 

Fotó: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook oldala

 

A 2010-es rendezvényen utoljára mutatkozott meg magyar színekben, magyar közönség előtt, nyilvánosan a MiG-29-es típus, a leszerelése előtt. A gép szimulált légiharcot mutatott be az új magyar felségjelzésű JAS 39 Gripen gépek ellen. A típust véglegesen 2010. december 7-én vonták ki a hadrendből.

2013. augusztus 3-4-én rendeztek utoljára nemzetközi repülőnapot a kecskeméti MH-59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

 

Forrás: MTI, Wikipédia

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 30 Jan 2020 13:49:15 +0100
Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3415-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3415-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek!
Kacat 6 hónapos és gazdit, illetve társat keres. Amit tudni kell róla, hogy teljesen oltva, parazitamentesítve és ivartalanítva van. Kutyákkal, más cicákkal és gyerekkel is jól kijön. Kacat csakis olyan helyre szeretne költözni, ahol lesz társa, vagy jövőbeni gazdáját nem…

 

Az örökbefogadás menete:

A cicák oltási költségeik részbeni megtérítésével fogadhatók örökbe. Érdeklődni kizárólag üzenetben lehet a Kecskeméti Cicamentők Facebook oldalán, illetve a kecskemeticicamentok@gmail.com címen.

 

Így működik a Kecskeméti Cicamentők alapítvány:

 • Önkéntesek mentik a cicákat lehetőségeikhez mérten, szabadidejükben, ellenszolgáltatás nélkül. (A velük készült interjúnkat itt olvashatod.)
 • Gazdikereséssel, ivartalanítási akciókkal, szemléletformálással, befogással, stb. foglalkoznak.
 • Nem rendelkeznek menhellyel, a befogott állatok a tagoknál, illetve más, ideiglenes befogadóknál nevelkednek.
 • Az állatorvosi és egyéb költségeket adományokból finanszírozzák.


Ilyen esetekben fordulhatsz hozzájuk:

 • Örökbe szeretnél fogadni
 • Elveszett a saját cicád
 • Ellátásra szoruló (például elütött) cicát találtál
 • Gazdátlan cicát találtál
 • Meglévő állatnak nem tudsz tovább otthont biztosítani

 


Ha nem áll módodban vagy nem szeretnél magadhoz venni egy új, puha lakó- és játszótársat, akkor is tudsz segíteni a kidobott vagy már eleve kóbornak született kecskeméti macskákon.

Támogatási lehetőségek:

 • Anyagi támogatással: a Környezetünk Állataiért Alapítvány számlaszáma: 10402506-25015506-00000000
 • Az SZJA 1 %-ának felajánlásával, az alapítvány adószáma: 19049560-1-03
 • Átmeneti otthon nyújtásával
 • Szállítással
 • Adományozással (étel, gyógyszer, stb.)
 • Saját állat ivartalanításával, megfelelő, felelős tartásával

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 30 Jan 2020 13:29:10 +0100
Foglalkozása kecskeméti régész, hobbija rúdfitnesz: Lukács Nikoletta http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3414-foglalkozasa-kecskemeti-regesz-hobbija-rudfitnesz-lukacs-nikoletta http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3414-foglalkozasa-kecskemeti-regesz-hobbija-rudfitnesz-lukacs-nikoletta Foglalkozása kecskeméti régész, hobbija rúdfitnesz: Lukács Nikoletta
Találkozunk velük a kiállításmegnyitókon, a tárlatvezetéseken, az emberi oldalukat viszont szinte egyáltalán nem ismerjük. Vajon milyen tényezők mozgatják őket szakmai- és magánéletük során? Miért vannak ott, ahol? Kik rejtőznek a nevek és szakmai titulusok mögött? A Kecskeméti Katona József Múzeum…

 

 

 

KKJM: Rajongsz a történelem iránt, s kislánykorod óta a történelemtanári pálya vonzott. Bár nincs mély szakadék a két szakma között, mégis hogyan váltottak irányt a vágyaid a pedagógia felől a régészet irányába?

Lukács Nikoletta: A válasz igen prózai: nem tudtam róla, hogy Magyarországon létezik régészet. Filmekből, sztereotípiákból indultam ki, miszerint régészettel csak Egyiptomban foglalkoznak. A vaskos felvételi tájékoztatóban bukkantam rá először ilyen szakirányra. Poénból beírtam az első helyre. És felvettek.

 

 

Nem bántad meg?

Nem, abszolút nem. A régészet sokkal izgalmasabb, hiszen mi tudományos kutató munkát végzünk, a kezeink között változik, alakul a történelem, ami csak később kerül be a tananyagba, s ezzel a tanárok látóterébe.

 

 

Hogyan kerültél Kecskemétre, hiszen lokálpatriótaként erős a kötődésed szülővárosod, Hódmezővásárhely iránt?

Sajnos ott nem adódott lehetőség, kezdetben Szentesen egy 4 órás teremőri státuszhoz sikerült hozzájutnom. Később e mellett ugyan végeztem múzeumpedagógiai foglalkozásokat, s múzeumi könyvtárt is vezettem, de ez még mindig távol állt attól, amire vágytam.

 

 

Kecskemét közelebb vitt hozzá?

Óriási öröm volt, amikor itt végre a szakmámban, régészként kezdhettem el dolgozni, remek csapatban, számtalan kihívással. A Mercedes-Benz gyár második ütemének építését megelőző, nagyfelületű ásatáson 2017-ben már ásatásvezető régészként működtem közre abban a hatalmas újdonságban, amit az ott feltárt leletek hoztak a szakmába. Magyarországon ez a második hely, ahol nem csak elszórtan házak, hanem egy teljes Árpád-kori falu került elő 124 házzal, amelynek terepi kutatását a csapatommal fejezhettük be. Ez örökérvényű mérföldkövet vert le életem kanyargós útja szélén.

 

 

Mindez nagyon is „lukács nikolettás”, de egy rúdon táncolni nagyon nehezen tudlak elképzelni…

A rúdfitnesz is én vagyok, egy kupacban van a régészettel a fontossági halmazok között. A mozgás mindig is szerves része volt az életemnek: néptánc, jazzbalett, latin táncok – számos mozgásformát űztem. Amikor megjelent a rúdsport Magyarországon, azonnal felfigyeltem rá, s a rajongásom iránta az első alkalom óta tart. Azt azonban fontos megjegyezni: amit mi csinálunk, az a fitnesz sport egyik ága, s nem sok köze van ahhoz az éjszakai műfajhoz, amire az emberek rosszallóan és elítélően tekintenek.

 

Mi vonz téged ebben a sportban?

Változatos, emiatt megunhatatlan és imádom, hogy feszegethetem a saját határaimat. Úgy erősödik, formálódik a testem, hogy észre sem veszem, hiszen nem egy edzőteremben végzek monoton feladatokat, hanem egy érdekes koreográfiát vagy egy új elemet gyakorlok, aminek a végterméke egy esztétikus és nőies mozdulatsor lesz.

 

 

Itt nem pusztán gyermeki érdeklődésről van szó, hiszen a tehetségedet számos versenyeredmény is bizonyította.

Magyarországon amatőr versenyeken mérettettem meg magam, ahol többnyire sikerült az első helyezést elhozni (kezdő és duó kategóriában). Mindez nem valósulhatott volna meg trénerem, Bartyikné Oláh Gabriella motiváló és precíz felkészítése nélkül. A társammal, Bányainé Mihály Andreával a Dollhouse Amatőr Magyar Bajnokság duó kategóriájában szerzett első helyezésünknek köszönhetően kijutottunk külföldre is, ahol a hamburgi European Pole Sport Globe versenyen a dobogó 3. fokára állhatunk fel.

 

 

Akárhogy is, nekem egy nő rúdon, még ha ez nem is AZ A rúd és nem is AZ A nő, akkor is kacérságot és extrovertáltságot sugall. Ez is te vagy?

Biztosan, a jó értelemben. Korábban meglehetősen visszahúzódó voltam, az évek alatt azonban formálódott a személyiségem, amihez ez a sport is hozzátett. A türelem, komolyság és precizitás mellett, ami a régészethez szükséges, ez is megvan bennem. A teremben, a rúdnál pedig formába is tudom önteni.

 

Milyen jövőt dédelgetsz magadban?

A közeljövő feladata, hogy az elkezdett doktori munkámat – melynek témája a Kecskemét környéki Árpád-kori települések szerkezetének vizsgálata, lakáskultúra és életmód kutatása – befejezzem. Pulzál bennem az elhivatottság, ezért szeretnék minél több tudományos munkában részt venni, fejlődni, eredményeket elérni a szakmában. Emellett a rúdfitneszt sem akarom elengedni, azon a téren is vannak álmaim, melyek arra várnak, hogy beteljesítsem őket.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 30 Jan 2020 11:16:45 +0100