TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Segítsünk a Mikulásnak, mi kerüljön a zsákjába és az adventi naptárba
25
2015 nov.

Segítsünk a Mikulásnak, mi kerüljön a zsákjába és az adventi naptárba

 

Tele van Mikulással minden bolt és a gondolataink is. Nagy fejtörést okoz, hogy mit is csomagoljon a kis csizmákba, adventi naptárakba a Mikulás... Mikulás bácsinak nincs könnyű dolga, hiába a jó gyerek-rossz gyerek lista... Minden gyerek ajándékot kap, ki kisebbet, ki nagyobbat. Jár az iskolában, óvodában, jár a nagymamáknál, és persze otthon is. Ennyi édesség biztosan cukorsokkos hiperaktivitáshoz vezet...

 Segítsünk a Mikulásnak, mi kerüljön az ablakba

Azt ugye senki nem fejleti el, hogy csak tiszta csizmába kerül valami? 

Az egészséges táplálkozásra törekvő felnőttek és az így gondolkodó Mikulás is komoly feladattal találja magát szembe, amikor Mikulásra csomagot állít össze. Dietetikusként és anyaként is jól tudom, hogy ebben az időszakban egyszerűen muszáj édességet vásárolni nekik. Nem könnyű úgy összeállítani a meglepetést, hogy ne cukorbombát adjunk a gyerekeknek, amitől aztán szuperszónikusan felpörögnek.Olvassunk a sorok között...

Szülő, nagyszülő, nagynéni és nagybácsi egyaránt tanácstalanul állhat a polcok előtt, hiszen jobbnál jobb trükkökkel, marketing fogásokkal próbálják kis és nagy márkák eladni nekünk termékeiket. Mindegy, hogy lila, piros, kék, kerek vagy szögletes, mindegy csak csoki legyen. A tudatos vásárlói magatartás (amit valljunk be, tanulnunk kell még) abban is megnyilvánul, hogy elég erősek tudunk-e maradni ahhoz, hogy egészséges édességpakkot ajándékozunk-e.

A termékek minőségét elsősorban a gyártó cég, illetve a termékek beltartalmi értéke határozza meg, így fontos, hogy vásárlás előtt ellenőrizzük az összetevőket. Ma már a piacon nagyon jó hazai édességeket lehet vásárolni. Dietetikus anyukaként vallom, hogy jobb megoldás, ha mi magunk állítjuk össze a csomagot, nem készen vásároljuk azt. Nem csak pénzt spórolhatunk meg, hanem változatosabbá és gyerekre szabottabbá tehetjük a Mikulás zsák tartamát.

 

Alternatív Mikulás Csomag

A piros zsákocska elengedhetetlen része a jó minőségű csokimikulás és a virgács. Mellettük feltétlenül lehet dió, mogyoró, mandula, gyümölcsök, aszalt gyümölcsök vagy éppen étcsokoládéba mártott aszalt gyümölcs és mandula. A megszokott mandarint, narancsot más trópusi gyümölcsökkel is helyettesíthetjük vagy társíthatjuk: a papaja, a kiwi, a mangó, füge jó választás a gyerek ízlése szerint. Csokoládé és cukorka helyett remek alternatíva lehet a tejszelet, a müzli szelet vagy a túrórudi. Táplálékallergiás gyerekek sem maradnak édesség nélkül, hiszen a Haribo, Maomam, termékek közt van olyan, ami kerülhet a zsákba (természetesen az anyukák gondosan olvassák el a címkéket!)

Idén az iskolai Mikulás különlegességgel készül a gyerekeim osztályában: Tündérsütinek hála, virgács helyett különleges mézespálca virgács jár a gyerkőcöknek.

Félsz a reakcióktól?

Vannak olyan gyerkőcök, akik elutasítják az egészséges életmód figyelembevételével kialakított mikulás csomag tartalmát. Nekik érdemesebb még varázslatosabbá tenni a Mikulásvárást. A házilag és gyerek bevonásával elkészített gyümölcsös, mézes finomságok talán őket is meggyőzik arról, hogy nem az édesség a legfontosabb. Sajnos a rosszevő, válogatós gyermek mindig "nehéz eset". Őket nem az édesség fogyasztás teljes lecserélésével kell meggyőzni arról, hogy nem helyénvaló a "cukorbomba". Minden gyerek szereti a meglepetést, ezért érdemes valamilyen apróságot az édesség és a gyümölcs mellé csempészni. Egy-egy kis játék, saját készítésű meglepetés eléri a kellő hatást.

Rosszevő és válogatós nagy fiamnál a mikulás csomagban található mikulásos pohár vitte a pálmát.... A mai napig ez az ő ivó pohara. A kicsi nagyon szereti az édességet, de őt is le lehet venni a lábáról egy hóemberes bögrével, színezővel, ceruzákkal, filcekkel, tollakkal, kis autókkal vagy éppen banánnal.

Lányoknak klassz meglepetés lehetnek a színezők, tollak, csillogós hajgumik, csatok. Ügyesebb anyukák készíthetnek téli kabátot, szoknyát, sapkát, sálat a játékbabáknak. Mi a húgommal nagyon szerettük azokat a kiskardigánokat, melyeket anyukánk kötött a Barbie babáinknak. Egyediek voltak...

 

Nem csupán a fogakra káros...

Az ünnepekhez kapcsolódó édességfogyasztás káros hatásait nem szabad félvállról venni. A cukor nem csak a fogazatra veszélyes. Az emberi szervezet számára éppen elegendő az a napi mennyiség, amit édesítésre használunk. A többi felesleges kalóriabevitel, amit a szervezet elraktároz, és ez gyermekkori elhízáshoz vezethet. Sok kisgyermek napirendjének állandó része az édességfogyasztás, akár étkezés gyanánt is. A túlzott cukorfogyasztás nem csak az elhízás és cukorbetegség kockázatát növeli, de ott van a sokkal közelibb és valós probléma, amit hiperaktivitásként ismerünk: a túl sok cukor egyszerűen  felpörgeti őket.

A nem megfelelő étkezési szokások, a reggeli kimaradása és a kevés mozgás következményeként a magyar gyerekek tíz százaléka legkésőbb középiskolás korára túlsúlyossá válik. Az elhízás komoly lelki és egészségügyi problémákhoz vezethet.


Az egészségük és jó közérzetük érdekében pont most van itt az időt, hogy egészséges meglepetésekkel készüljünk nekik. Ünnepek alkalmával sem mentsük fel magunkat teljesen a felelősség alól, mondván most az egyszer lehet! Amit kisgyermekként megtanulunk, azt visszük tovább.

Tibay Rózsa dietetikus

 

Üdv,

Tibay Rózsa

dietetikus

a Diéta Óvoda blog írója

 

 

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Csatlakozz közösségünkhöz a trendalelke.hu honlapon, facebook oldalunkhoz, és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: szerda, 25 november 2015 16:14
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449