TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Így kényezteted el a gyereket karácsonykor

11
2015 dec.

Így kényezteted el a gyereket karácsonykor

 

Karácsonykor semmi sem elég drága, ugye? Az ünnep közeledtével érdemes feltenni magunknak a kérdést: Hogyan ajándékozzuk meg gyermekeinket úgy, hogy ne kényeztessük el őket túlzottan? Milyen üzenetet adunk át gyermekeinknek karácsonykor azzal, hogy elhalmozzuk őket olyan dolgokkal, amik akár hetekre, hónapokra romba döntik a családi költségvetést?Valóban értékelik a játékok tömkelegét?

 

  • Lehet, hogy a játékok helyett inkább csak a csomagolópapír letépését élvezik igazán a legkisebbek?
  • A rengeteg játék teszi boldoggá a gyerekeinket?

 


Te is tudod, hogy a válasz a nem. Hiába sorakoznak méregdrága játékok a szobájában, neki a Te figyelmedre van szüksége.

„Tele van a szobája játékkal, mégis rajtam lóg!” című korábbi cikkében Kovácsné Horváth Lídia kecskeméti óvodapedagógus szakértőnk megadta a megoldást a játékok vásárlásához. "A sok reklám, amiben hirdetik a játékokat, mind azt sugallja, hogy akkor lesz a gyermeked boldog, ha a legújabb interaktív, világítós, önjáró, beszélő, mindent (hitelesen, emberi módon) tudó hiper-szuper játékcsoda is ott lesz a szobájában… Pedig dehogy!"

A gyerekeknek szüksége van a szülővel/kortársaival eltöltött játékra, így kap visszaigazolást, és szerez tapasztalatokat! A gyermek a játék során tanul, felfedezi a világot, kapcsolatokat alakít ki a környezetével, kifejezi az érzelmeit, s ennél fogva a játék elengedhetetlenül fontos a normális fejlődéséhez. Ezért nagyon oda kell figyelni arra, milyen játékot adunk a gyermekeink kezébe!"5 tipp, hogy ne a fogyasztói társadalom diktálja nektek az iramot

 

1. Próbáld meg megértetni a gyerekekkel, hogy kívánni ugyan lehet, de nem teljesül minden kívánságuk, tehát nem fognak mindent megkapni a terjedelmes listáról a Mikulástól, a Jézuskától...

 


2. Nem az ajándékozás a lényeg. Kapjon nagyobb hangsúlyt a karácsonyi készülődés, az együtt töltött idő:

  • karácsonyi dekorációk elkészítése családi körben
  • mézeskalácsozás és más édességek
  • közös fenyőfa választás

 


3. Legyen saját készítésű ajándék is a fa alatt. Manapság egyre többen lepik meg szeretteiket saját készítésű egyedi ajándékokkal. Süthetsz teasüteményt, készíthetsz bonbont, trüffelt, fürdőgolyót, horgolhatsz, köthetsz: a végeredményben benne lesz a szíved-lelked. Vond be ebbe a gyerekeket is, készítsetek együtt meglepetéseket a családtagoknak. A legkisebbeknél egy rajz is lehet ajándék, neked csak képkeretbe kell tenned.

4. A későbbi családi konfliktusok elkerülése érdekében egyeztess a nagyszülőkkel, nagynénikkel, nagybácsikkal, hogy milyen ajándékok jöhetnek számításba. Tisztázhatjátok az alapelveket, a felső összeghatárt, de adhatsz konkrét tippeket is.

 


5. Karácsonykor igazán könnyű jót tenni. Ebben az időszakban a figyelem középpontjába kerülnek az elesettek. Segítsetek Ti is rajtuk. Legyen fogalma a gyerekeknek arról, hogy vannak a világon olyan emberek, akár a saját környezetében is, akik nem olyan szerencsés körülmények között élnek, mint ő. Érezze át, hogy más embereken való segítés milyen örömteli érzés.

  • Csatlakozhatsz a cipősdoboz akcióhoz. Karácsony előtt a lánykáimmal több dobozt töltünk meg játékokkal, édességgel.
  • Vállalhattok önkéntes munkát. Advent idején sok szervezet oszt ételt, ruhát, tartós élelmiszert a rászorulóknak, jól jöhet nekik a részvétel a munkálatokban. A gyerekek mondhatnak verset, énekelhetnek, zenélhetnek: Maria Bloom Sára lánya nagyszerű élményekkel tért haza az idősek otthonából, ahol hangszeren játszott az ott élőknek, a mai napig emlegeti ezt az eseményt.
  • Adakozhattok számotokra felesleges, jó állapotú használati tárgyakat, de tartós élelmiszert is. A válogatás közben beszélgethettek a témáról, de ha személyesen adjátok át az adományotokat, akkor nyomatékosíthatod leginkább, hogy nem határtalan pénzköltésről szól a karácsony.

 

Pajkó Andrea

 

Üdv,

 

Pajkó Andi

alapító-főszerkesztő

 

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Csatlakozz közösségünkhöz a trendalelke.hu honlapon, facebook oldalunkhoz, és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: csütörtök, 10 december 2015 18:16
Értékelés:
(10 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449