TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ 3 egyszerű lépés a karácsonyi balhék elkerüléséhez

15
2015 dec.

3 egyszerű lépés a karácsonyi balhék elkerüléséhez

 

Karácsony, bejglisütés, szaloncukor, fenyővásárlás, ajándékok és veszekedés. Legtöbbünknél ez a forgatókönyv, a különbség legfeljebb a sorrendben van, hol bejglisütés közben veszik össze nagymama és anyuka, hol apuka fenyővásárlása nem sikerült jól, és így a nappali dísze kicsit ferde, kicsit sovány, és talán még drága vétel is volt. Nemhogy mosolyt csalna elő, hanem anyuka minden idegszála pattanásig feszül, amikor belegondol – tavaly is ugyanez volt!


De miért történik ez velünk újra és újra éppen a szeretet ünnepén?

 

Káosz karácsonyra: ahol négy generáció gyűlik össze, ott előbb-utóbb kitör a káosz...

Inspirációért irány a mozi!

 

Év végén, abban a pár napban, amikor nincs más dolgunk, csak összegyűlni a szeretteinkkel, örülni egymásnak és az ajándékoknak, jókat enni és sokat nevetni, gyönyörködni a gyerekekben és nagyokat nosztalgiázni. Olyan idillinek hangzik, erről a családi képről szólnak a karácsonyi dalok a rádiókban több mint egy hónapig, az üzletek plakátjai, kirakatai is ezt az örömteli karácsonyi hangulatot idézik, a saját ünnepi forgatókönyvünk viszont sosem így zajlik.


A filmek, amikből töménytelen mennyiségben fogyasztunk az ünnepek alatt, legalább már pedzegetik a valóságot – a legnagyobb családi balhék karácsonykor, esküvőkön és temetéseken zajlanak. Erről eszembe jut a mondás: Sok jó ember kis helyen is elfér. Vajon a mondatnak melyik felével van a gond karácsonykor? A sok jó emberrel vagy a kis hellyel? Egy kicsit talán mindkettővel.

 


Az ünnepek, szertartások nagyon érzelemtelített napok mindenki számára. És egyénenként nagyon különböző, hogy milyen érzelmeink tapadnak hozzájuk. Egyesek túlfűtött izgatottsággal, mások szorongással lépnek be az ajtón. Ami közös, hogy mindannyiunknál nagyon mélyen gyökereznek az arra vonatkozó normák, hogyan kell, vagy éppen nem kell, ilyenkor viselkedni, és hogyan lenne az ideális, ha ez a nap lezajlana. Ez a sok jó ember, mindenki a maga jónak vélt normáival (pl. a karácsony az ajándékozásról szól/ a karácsony az a nap, amikor végre azt csinálunk, amit akarunk/ a karácsonyi menü nagyon fontos, stb.) belép a kis helyre, ahol akarva, akaratlanul összeütközik egymással.


Apropó kis hely! Nagyon nagy jelentősége van annak, hogy hol gyűlik össze a család. Ha a nagymamánál vagyunk, ott az ő szabályai érvényesek, az ő konyhájában az ő bejglireceptje a mérvadó már ezer éve. Náluk nagypapa fogja meghatározni, hogy kell a fát belehelyezni a tartóba, és így tovább. Ha nem szeretnénk konfliktusokat, jobban tesszük, ha alkalmazkodunk hozzájuk. A szokások megváltoztatásának inkább egy új helyszínen lássunk neki.

 


Ha a saját lakásunkba hívjuk meg a rokonokat, barátokat, ott mi határozzuk meg a szabályokat. Persze lesznek, akik fellázadnak ellenük, de sokkal könnyebb lesz meghúznunk a határokat, hiszen mi mozgunk hazai terepen, itt mi vagyunk a legmagabiztosabbak. Ugyanez a logika érvényes a karácsonyi menü tekintetében. Az új receptekkel inkább a saját otthonunkban rukkoljunk elő, mint a nagyi konyhájában, mert így garantáltan el tudjuk készíteni úgy, ahogy mi szeretnénk, és legalább biztosan kikerül az újdonság is az asztalra. Ha már előre, egyedül elkészítjük, akkor ott lesz a lehetőség, hogy mindenki megkóstolhassa. (A nagymama konyhájában az újító ötletek sokszor már a gyúródeszkán sem jutnak túl.)


A „sok jó (jót akaró, érzelmekkel telített) ember kis helyen” szituáció konfliktusokat eredményez. A család összetételén nem nagyon tudunk változtatni, de az időzítés és a helyszínek átgondolásával csökkenteni tudjuk a feszültséget.

  • Ha a favásárlás a gond, szánjunk rá több időt, ha a fadíszítés, akkor a nagyiéknál legyen olyan a fa, amit ők szeretnek, nálunk pedig, amilyet mi szeretünk.
  • A menü változtatását a saját konyhánkban készítsük el, először egyedül, és ha sikert arat, jövőre már megcsinálhatjuk együtt!


A 3 lépés a karácsonyi balhék elkerüléséhez:

1. A konfliktusok azonosítása

2. A helyszínek átgondolása

3. A jó időzítés kitalálása

Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok Nektek!

 

Üdv,

Székely Ági

kommunikációs mentor

 

 

 

 

 

 

Párkapcsolatban, munkahelyen, baráti körben, egyedül vagy társaságban, mindig kommunikációs helyzetben vagyunk. Hol másokkal, hol a saját gondolatainkkal vitatkozunk, és általában észre sem vesszük, hogy ismét egy konfliktussal küzdünk. Fogalmunk sincs, hogyan oldjuk meg a konfliktusokat, pedig nem csak megoldani érdemes őket, hanem rengeteget fejlődhetünk is általuk.

Munkám során kommunikációs és konfliktuskezelési konzultációkkal, tréningekkel segítelek abban, hogy megismerd önmagadat, tudatosítsd saját kommunikációs mintázataidat. Közösen térképezzük fel saját és hozzátartozóink konfliktuskezelési módszereit, domináns szeretetnyelvünket, játszmáinkat és a visszajelzésekhez fűződő viszonyunkat. Hiszem, hogy a konfliktus jó jel, lehetőség a fejlődésre, kommunikációs mentorként ebben a kapcsolati- és személyiségfejlődésben tudok segíteni.

 

 

Utoljára frissítve: kedd, 15 december 2015 17:28
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449