TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Otthoni munkahely 5 lépésben
09
2016 febr.


A home office – otthoni munkavégzés sokak fejében még egy laza, láblógatós misztikumként él.  Pedig amilyen divatos hóbortnak tűnik, annyira komoly területeken találkozhatunk vele. Elsősorban a szellemi tevékenységet végzők „kiváltsága” lehet a munkavégzés e formája, de kisebb vállalkozások otthoni környezetbe ültetett működtetése is ide tartozhat.

 

Lehetsz szabadúszó újságíró, marketinges, ügyvéd, tervező, blogger, varrónő és még sorolhatnám, a home office számodra is lehetőséget nyújthat. Hogy hogyan kell jól csinálni, megfelelően gazdálkodni az idővel, hatékonyan menedzselni a feladatokat, az bizony nagyban múlik a praktikusan kialakított otthoni munkahelyen is. Íme tippjeink, tanácsaink az eredményes és inspiráló munkavégzéshez:

 1. Mérjük fel a területi lehetőségeinket!


A tevékenységünk alapján eldől, hogy kell-e fogadnunk ügyfeleket, vagy csak mi fogjuk használni a teret.

Ha ügyfélfogadást is kell tartanunk, érdemes azt a bejárathoz minél közelebb kialakítani, elkerülve annak lehetőségét, hogy egy viszonylag idegent végigvezessünk az otthonunk privát szféráján át az irodánkhoz. Ez kiváltható azzal, ha megbeszéléseinket kávézókba helyezzük át, persze ha ez megoldható.

Ha csak mi fogjuk használni ezt az otthoni munkahelyet, akkor mindenképpen egy olyan helyet keressünk, ahol nem zavarnak minket és mi sem az otthoniakat, ha éppen éjjeli bagolyként próbáljuk tartani a határidőket. Ez lehet egy külön szoba, de akár a nappali, étkező egy eldugottabb sarka.

 2. Gondoljuk át, milyen berendezési tárgyakra, eszközökre lesz szükségünk!


Általánosságban elmondható, hogy kell egy jó íróasztal egy kényelmes, ergonómiailag megfelelően kialakított székkel.  A tároláshoz szükségünk lesz polcokra, rendszerezőkre, attól függően, milyen típusú eszközöket kell munkánk során használnunk. A rendszerezett, átlátható és jól működő iroda nagyon fontos eleme a tárolás minősége, hogy ne tudjon eluralkodni a káosz. Minél több zárt felülettel (fiókok, ajtós boxok) el tudjuk érni, hogy tiszta, rendezett képet mutasson a home office-unk. Ha speciális eszközöket is kell használnunk (pl. tervező asztal, varrógép, több monitor stb.) akkor ezekre is fokozottan ügyeljünk. Nem csak arra, hogy beférjenek, hanem a kényelmes használatukhoz szükséges helyigényre is. Ha jellemzően nem is fogadunk ott ügyfelet, akkor sem árt egy második ülő alkalmatosság.

 

 


3. Világítás, csatlakozók, elektronikus eszközök


Nincs annál borzasztóbb, amikor huzalok hada fonja keresztbe-kasul a helyiséget, hosszabbítók egymásutánja próbál áramot szolgáltatni az eszközeinknek. A home office tervezésénél is ugyanúgy előzetesen meg kell tervezni, hogy mi hová kerül. Hol lesz a nyomtatónk, hol használjuk a laptopot, hová kerül a router, elegendő-e az általános megvilágítás, hol lesz szükségünk helyi világításra. Ha megfelelően alakítjuk ki az ehhez szükséges elektromos kiállásokat, akkor nem kell hasra esnünk egy madzagban sem, és minden kütyünket megfelelően tudjuk majd működtetni. Érdemes a konnektorokat a padló közelében elhelyezni, mert a falon vonuló vezeték sosem épületes látvány.

 


4. Stílus, design


Bármennyire is sikerül eldugott sarkot vagy külön helyiséget találnunk a home office számára, ügyeljünk rá, hogy illeszkedjen az otthonunk stílusához. Ugyanakkor törekedjünk arra, hogy a személyiségünket is képviselje. Olyan színekkel, dolgokkal vegyük körbe magunkat, amelyek elősegítik az örömteli, hatékony munkavégzést. Előfordul, hogy a home office több funkciót is be kell, hogy töltsön (pl. vendégszoba, tanulószoba, olvasósarok ...stb.), ez esetben is maradjunk az azonos stílusnál és a praktikumnál.  Bátran dekoráljuk ezt a területet is, használjunk számunkra kellemes textileket, néhány kedves emléktárgyat, egy-egy látványos design tárgyat, amik megadhatják az egész tér hangulatát.
              

 


5. Az a bizonyos plusz!


Találjuk meg, mik azok a dolgok, amik szerethetővé teszik az otthoni munkahelyünket. Legyen helye itt a kedvenc kávésbögrénknek, a szeretett ceruzakészletünknek, tudjunk zenét hallgatni, ha az inspirál munka közben, biztonságosan tudjunk mécseseket használni, ha nekünk ez adja meg azt a bizonyos pluszt, vagy tudjunk elhelyezni kedvenc virágokat is. Inspiráló mondatokat is tetoválhatunk a szabad falfelületre, ha ez lendületet ad. Mindenkinek ízlése szerint.

A végén már csak arra kell figyelnünk, hogy az újonnan kialakított home office-unk nehogy túl jól sikerüljön és a napi 8 óra helyett azon kapjuk magunkat, hogy a nap 24 óráját ott töltjük! ;-)

 Még több inspirációs fotó: Pinterest

Jó munkát!


Szabó Rita

enteriőrtervező, home stager, Kecskemét

Lakberendeződ a facebookon

Mobil: +36209707333

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: hétfő, 08 február 2016 19:10
Értékelés:
(11 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449