TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Kutyasuli, kutyaovi Kecskeméten: Neveld az ebet, közben te is jobb ember leszel!

20
2016 ápr.

Kutyasuli, kutyaovi Kecskeméten: Neveld az ebet, közben te is jobb ember leszel!

Kutyasuli, kutyaovi Kecskeméten: Neveld az ebet, közben te is jobb ember leszel! Fotó: Kovács László http://foto.designest.hu/

 

Ahogyan egy gyermeket, úgy egy kölyök kutyust is nevelnünk kell ahhoz, hogy megértsük egymás viselkedését, elvárásait, kiteljesítve az ember-állat közti kapcsolatot. Szerencsére Kecskeméten sem maradunk már magunkra a rosszcsont kutyakölykök nevelésében. Pelikán Erikának köszönhetően a Nevelt Ebek kutyaiskola 2012 októbere óta várja a kecskeméti kutya-gazdi párosokat. Megnéztük, milyen egy nap a kutyasuliban, majd Erikával beszélgettünk. Meglepő módon elsődlegesen a gazdit oktatják, hogy minél jobban megismerje kedvencét, miközben mindketten kellemesen múlatják az időt az “iskolapadban”.

 

 

Trendalelke.hu: Kinek érdemes az otthoni tanítás helyett a kutyaiskolát választani?


Pelikán Erika: Mindenkinek, aki szeretné jobban megismerni kedvencét, aki szeretne tudatosabb gazda lenni. Van olyan gazdi, aki konkrét problémával jön a suliba, de egyre több olyan gazdi van, aki már kölyökkorban elhozza hozzánk kutyáját, így a későbbi problémák nagy része megelőzhető.

A kutyaiskolában is vannak különböző tantárgyak?


Minden foglalkozásunkra jellemző, hogy a kutyák szabadon dolgoznak. A kutyák együttműködését szeretnénk elérni, kialakítani a figyelmet a gazda irányába. Már kölyökkortól lehet hozzánk jönni a kutyaóvodánkba 3-7 hónapos kor között. A kölyökkorban szerzett tapasztalatok, ingerek ismerete nagy hatással van a kiskutya későbbi életére. A korai szocializációhoz és különböző ingerekhez való szoktatáshoz nyújtunk szakértői felügyeletet, segítséget. Az alapgyakorlatokkal is elkezdünk ismerkedni, és ezzel felkészítjük a kutyát a későbbi iskolai foglalkozásokra. Alapfokú tanfolyamra 7 hónapos kortól lehet jelentkezni. Ennek a tanfolyamnak a lényege, hogy a kutya fókuszában a gazda legyen, alakítsanak ki egy jó kapcsolatot, ahol mindkét fél megérti, érti egymást. A tanítás mellett hangsúlyt kap a kutyával való helyes rangsor kialakítása különböző szabályok bevezetésével. Az alapfokú tanfolyamra épül a középfokú modul, ahol már magasabb szintű a tanítás, és folytatjuk a kutya-gazda közötti viszony csiszolását. A két tanfolyam elvégzése után a párosok az iskola klubtagjaiként különböző foglalkozásokon vehetnek részt:

  • Életmód Klub: különböző kreatív feladatok tanítása, ügyességi játékok, magasabb szintű vizsgákra való felkészülés
  • Agility: akadálytorna
  • Treibball: gimnasztikai labdák beterelése a gazdához
  • Ösztön Kontroll Tréningek: a hagyományos őrző-védő foglalkozások egy más szemszögből, nálunk a yorkitól, a vizslán keresztül a dobermannig igénybe vehető úgynevezett életmód sport, ahol a kutya ösztön energiáit vezetjük le
  • Egyéni foglalkozások, ahol a kutya kontrollálhatósága kerül fókuszba

 


Van-e fajtára, korra irányuló megkötés?


Nincs megkötés. Kölyökkortól kezdve, bármelyik életszakaszban be lehet kapcsolódni. A csoportos oktatásba azokat a kutyusokat tudjuk bevenni, akik nem agresszívek a fajtatársaikkal. Amennyiben a kutya problémás, úgy egyéni képzés keretein belül próbálunk segíteni.

Mi az általatok is alkalmazott Tükör-rendszer lényege, alapja?


“Változtass magadon, és minden változik körülötted”. Talán ez a mottó ami a legjobban összefoglalja a módszert. A gazdinak kell változtatni, ahhoz, hogy a kutyájával harmonikus kapcsolatban éljenek.

 


Klikkert is használtok, egy újabb idegen szó azoknak, akik nem jártasak a témában. Kifejtenéd, mi ez, mire használjátok, miben rejlik az előnye?


Pozitív megerősítésen alapuló tanítási módszer, ahol kényszert nem alkalmazunk a tanítás során. A klikker pattanó hangja után a kutya mindig kap egy falatot. Egy idő után a kutya összeköti, hogy a hang után mindig jön a jutalom. Egyszerűbb, mint a szóbeli dicséret, mert pontosan meg lehet vele jelölni azt a viselkedést, ami számunkra szimpatikus. Az egyszerű és a bonyolult feladatok tanítására is a leghatékonyabb módszer.


Milyen eredmény várható el a tanfolyam által a kutyától?


A tanfolyamok legfőbb célja, hogy kutya és gazda egyaránt megértse egymás igényeit. A kutyától sok minden elvárható, a kérdés mindig az, hogy a gazda milyen motiváltsági szinten van ahhoz, hogy elérje a harmonikus viszonyt kedvencével. A foglalkozásokon célszerű, ha egy gazdi viszi végig a folyamaton a kutyát. Egy feladatban egyszerre több helyről jövő instrukció számunka is zavaró lehet, természetesen a kutyának is az. Persze nem elég a kutyaiskolában tanulni, otthon is időt kell szánni  a gyakorlásra: minimum heti 2-3 tudatosan felépített tréning jó alapnak számít.

 


Van-e vizsga a tanfolyam végén?


Van, de nem kötelező. Sosem a vizsga a lényeg, hanem az út, ami odáig vezet. A fejlődési folyamat, amit megélnek a tanfolyam ideje alatt.


A nagyobb testű kutyákat még felnőttként sem könnyű féken tartani. Előfordult már nálatok szökés, marakodás?


Szökés egyáltalán nem fordult még elő. A foglalkozásokon egy oktató figyeli a szabadon lévő kutyákat, és még a verekedés előtt rájuk szól. A megelőzés a fontos, a jelek észlelése.


Őrző-védő kutyakiképzésben részesült eb jelent-e veszélyt a családtagokra?


Az ŐV foglalkozásoknak nem az a lényege, hogy megvédjen a kutya. Ezeken a foglalkozásokon a kutya kontroll alatt dolgozik, és a foglalkozásoknak van egy felépített íve. A kutya zsákmányszerző ösztönére épít elsősorban. Tehát ha egy ilyen foglalkozásokon tudom irányítani a kutyát, akkor könnyebb lesz letiltani macskáról, nyúlról, stb. A Tükör őrző-védő nem egyenlő a más kutyaiskolákon folytatott, ilyen nevű foglalkozásokkal. Semmiképp sem a kutya vadítása a cél, épp ellenkezőleg, a kutya kézben tarthatósága és kiegyensúlyozottsága.

 


A gyerekek számára igazi álomfoglalkozás a kutyatrénerség. Te hogyan választottad ezt a hivatást?


A kutya szeretete gyermekkorom óta megvan, mindig is velük szerettem volna foglalkozni. 10 évvel ezelőtt került hozzám Samu, a magyar vizsla. Nagyon sokat köszönhetek neki, sok mindent éltünk meg együtt. Mellette tanultam meg kutyát tanítani. Rengeteg trükköt tanítottam meg Samunak, sok vizsga áll a hátunk mögött. A legmagasabbak: Engedelmes/9, Ügyességi/7, Őrző-Védő/3. A K99-es vizsgarendszer összesített ranglistáján sokáig a 3. helyezettek voltunk. A feltörekvő ifjúság azóta már leszorított minket a dobogós helyről, de azt gondolom, napjainkban a 8. helyezés azért még mindig jelzi, hogy elég sokat dolgoztunk mi együtt. Kezdetben tehát saját kutyával szereztem tapasztalatot, majd évek múltán kezdtem el csoportokba beállni megfigyelőnek, segítő oktatónak. Évek után, rengeteg tanulás és tapasztalás után lettem csoportvezető, majd vezető oktatóként nyitottam meg a kecskeméti kutyasulit, a Nevelt Ebeket. 10 éves tapasztalatom van saját kutyáimmal és csoportos kiképzés vezetésben, mégis folyamatosan fejlődök és tanulok, saját kutyáimmal is: Samu, a 11 éves magyar vizsla, Elli, az 5 éves befogadott keverék és Bellini, a 4 éves dobermann.


Nevelt Ebek a Facebookon

Nevelt Ebek honlapja


Köszönet a fotókért Kovács Lászlónak/foto.designest.hu!

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: szerda, 20 április 2016 19:13
Értékelés:
(10 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449