TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Mivel ajándékozd meg a gyermeked gyereknapon?
28
2016 máj.

Mivel ajándékozd meg a gyermeked gyereknapon?

Fotó: Artanett Fotó: Artanett


A mai rohanó, felgyorsult világban sok szülő küzd azzal a problémával, hogy úgy érzi, semmire sincs igazán ideje. Nincs ideje lazítani, kényelmesen olvasgatni, barátokkal találkozni, csak úgy céltalanul sétálgatni… Ami a legaggasztóbb tud lenni, ha úgy érzi, nincs ideje és energiája már a gyerekére sem.


Mert a gyereknevelés is csak egy feladattá válik a hétköznapokban. Megvan anya és apa dolga, ki készít reggelit, ki viszi el óvodába, iskolába a gyerekeket, ki megy a szülőire, ki viszi-hozza különórákra…. De hol marad a játékidő? Mikor birkóznak egyet apák a fiaikkal? Mikor sütnek sütit az anyák a lányaikkal?

 Persze könnyű mindent a sok teendőre, a szűnni nem akaró feladatokra, a munkahelyi elvárásokra, a kevés időre fogni. De a gyereked csak egyszer lesz óvodás korú, amikor szeretné neked megmutatni, hogy hogyan tud várat építeni. Az a pillanat sem fog többé visszajönni, amikor veled akar focizni. Amikor azt szeretné, ha együtt rendezzétek be a babaházat. Amikor veled akar gyurmázni  vagy épp sárkányt eregetni.

Mert eljön majd az a korszak is, amikor már nem te, a szülő leszel az elsődleges „játszótársa”, hanem a barátai. Amikor majd alig látod, mert a telefonján lóg vagy a haverokkal lazul. Amikor örülsz annak is, ha pár szavas választ kapsz a kérdésedre.

Szóval örülj minden pillanatnak, amit a gyerekedtől kapsz, amit együtt tölthettek, amikor közös élményeket szerezhettek.

Mert egyszer, ha eljön az ideje, el kell engedned. És akkor már csak bizakodhatsz abban, hogy minden tőled telhetőt megadtál neki az elmúlt évek során, ami életképessé teheti őt a nagybetűs életre.

 

Mivel ajándékozzam meg akkor a gyermekem gyereknapon?

 

Fotó: Petróczi Réka


1. A szereteteddel


Add meg neki azt, ami Őt boldoggá teszi. Ha mozgékony és aktív a gyerek, akkor vidd el például egy kalandparkba, még akkor is, ha neked ez egy kicsit unalmas program. Örülj az ő örömének és engedd meg magadnak, hogy Te is újra gyermek lehess. Ha szívesen van gyerektársaságban, akkor szervezz neki programot a barátaival, akikkel ő érzi jól magát. Ha arra vágyik, hogy csak ti ketten legyetek együtt, akkor add neki a teljes figyelmedet. Figyelek rá a mindennapokban is – mondhatod most. Tényleg Őrá figyelsz? Vagy miközben melletted van, elintézel egy-két emailt, néhány halaszthatatlan telefont? Vagy éppen rendet raksz, takarítasz? Nem mindegy, hogy csak fizikálisan vagy vele, vagy szívből jövően tudsz kapcsolódni hozzá. Nem ugyanaz, ha nézed vagy ha látod is Őt.

 


2. Adj neki szabadságot!

Ne várj el tőle olyat, ami meghaladja a képességeit. Ne akard a saját képedre formálni, a te meg nem élt vágyaidat kiteljesíteni benne. Mert ő egy különálló személyiség, akinek a saját útját kell járnia.

 


3. Vedd észre benne az egyedit!

Erősítsd benne a tehetséget, a különlegeset. Minél többet dicséred a pozitív tulajdonságaiért, annál stabilabb önértékeléssel fog rendelkezni felnőttként.


4. Légy hálás érte!

A puszta létezéséért is, mert annyi értékes pillanatot kaphatsz tőle, amivel te is csak gazdagabb leszel. És az érte érzett örömödet nyugodtan fejezd ki felé szavakkal vagy tettekkel.És a legfontosabb: mi lenne, ha a fenti útmutatást minden nap gyakorolnád és alkalmaznád és nem csak most a gyereknapon?

 

 

Dr. Kovács Fatime

mentálhigiénés tanácsadó és terapeuta, coach, tréner

Életesszencia

Életesszencia a Facebookon

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: péntek, 27 máj. 2016 15:46
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449