TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Úti tipp: Fedezd fel a vadregényes Tisza-tavat!
04
2016 jún.

Úti tipp: Fedezd fel a vadregényes Tisza-tavat!

 

Hogy hol tud 14 szülő és 15 gyerkőc gondtalanul kerékpártúrázni?  Például a Tisza-tavi gáton. Itt mintha megállt volna az idő: a lakók kedvesek, rengeteg régi, nádfedeles házat és retro-kocsmát láthatunk. Családosoknak kiváló kirándulási célpont! Hosszú hétvégét töltöttünk el barátainkkal Poroszlón: közös udvarban lévő apartmanházakban szálltunk meg, ahol első este bográcsos csirkepaprikást készítettünk és a tűznél késő estig beszélgettünk.

 

Tanyasi életérzésMásnap elindult a konvojunk: a 29 biciklista valódi látványosságnak számított Poroszlón, főképp mivel kétszer eltévedtünk, és így négyszer kellett megállítani a főúti forgalmat, hogy mindannyian biztonságosan átérjünk az út másik oldalára. A gáton azonban már mindenki felszabadultan kerekezett: 8 km-t tűztünk ki magunknak, jégkrém - jutalom reményében.

Álom volt a Tisza-tavi gáton bicajozni,


•    mert a gáton kicsi a gépkocsiforgalom
•    mert útközben kevés az ajándékbolt, ami gyermekünket hisztire csábítaná
•    mert tiszta a levegő és illatosak a fák
•    mert itt testközelben találkozhatsz a harmadikos környezetismeret aktuális tananyagával (lásd sulyom)
•    mert a környéken rengetegen fűznek kosarat és egyéb szépségeket
•    mert itt újra a természet részének érezheted magad.

 

Vissza a természetbe


A tó mellett biciklizve gyönyörű, vadregényes tájban gyönyörködhettünk: itt szerencsére még nem jellemző a: „kinek-lesz-a-tóhoz-közelebb-nagyobb-fényűzőbb-nyaralója” mozgalom. Épp virágoztak az olajfák, így mámorító volt a levegő.  A távot sikeresen teljesítettük (összesen 16 km), így a jégkrémezést követően az anyukák és a gyerkőcök visszafordultak a szállás felé. Az apukák bevállalták a teljes körültekerést: 65 km-t. Miután este kimerülten, de magukat hősként ünnepeltetve megérkeztek, elmentünk az egyik helyi vendéglőbe vacsorázni, ahol tartalmas sültes tállal pótoltuk a napközben elvesztett energiát.

 

 

Vasárnapra a célba vettük a Tisza-tavi Ökocentrumot. A 2012-ben átadott létesítmény egy óriási parkból és egy épületből áll, melynek 7 emeletes tornyából fantasztikusan belátható szinte az egész tó. A parkban több játszótér, állatsimogató található, és egy mini-tó, amit a kecskeméti Vízmű-domb területén is el tudnék képzelni.

 

Jó móka!

 

A tavon kis tutajok vannak egy evezővel, amivel bejárható a vízfelület. De létezik olyan tutaj is, amely egy kötélhez van rögzítve és kézi erővel húzhatjuk át magunkat a túlpartra. Nagyon vicces játék ez, kis anyagi befektetéssel.

 

Élmény biológia óra

 

Vidra banda


Az épület aljában található több óriás akvárium: őshonos és „migráns” halakkal (tokhal, viza, keszeg, kárász, fogas, ponty) és visító vidrákkal. Az épület és parkja ötletes és nagyon üdítő jelenség a környéken, érdemes meglátogatni!

A Tisza-tavi Ökocentrum honlapja

 

Üdv,

Schonerné Emődi Edit

 

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra, csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: vasárnap, 05 június 2016 14:38
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449