TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Férfiak a középpontban: Éljenek az Apák!
18
2016 jún.

Férfiak a középpontban: Éljenek az Apák!

 

Egy újabb ünnepnap, amikor a figyelem fókuszába kerülhet valaki. Ők pedig most az Apák, nagyapák, akiket június 3. vasárnapján ünnepelünk. Az apák talán egy kicsit háttérbe szorultak az anyákhoz képest, pedig a család életében ugyanolyan fontos szerepük van, mint az anyáknak. Ennek több oka is van.

 Egyrészt a férfiből akkor lesz igazán Férfi, amikor gyermeke születik. Hiszen innentől kezdve már nemcsak önmagáért, hanem a kis utódjáért és a családjáért is felelősséggel tartozik. A mai kétkeresős családmodellben kicsit könnyebb már a teremtés koronáinak, mert nem egyedül kell biztosítani az anyagi hátteret a megélhetéshez. Ugyanakkor a nehézséget az okozhatja, hogy a fogyasztói társadalom kinyílásával megnövekedtek az igények és ember legyen a talpán, aki képes az állandóan újratermelődő vágyaknak eleget tenni.

Másrészt azért is fontos a szerepük az apáknak, mert a fiúgyermeknek ők adják meg a mintát ahhoz, hogy hogyan viselkedik a férfi. A lánygyerek pedig általában az alapján választ társat, amit otthon az apja mellett megtapasztalt.

Nézzük akkor részletesebben, mint is jelent az apaszerep.

 


A család egy rendszerként funkcionál. A működése akkor lesz harmonikus, ha mindenki a helyén van. Az apa akkor van a helyén, ha képes az erős, védelmező szerepet betölteni a családban. Ő az, aki tartást ad a családnak. Ő a rendszer váza, tartóoszlopa. Ezt hozza az ősi mintából, amikor a férfinak még az volt a dolga, hogy megteremtse az életkörülményeket és megvédelmezze a fizikai ereje által a támadóktól a gyengébbeket: az asszonyát és a gyerekeit.

Mára ez már egy kicsit finomodott a civilizáció fejlődésével. De gondolj csak bele: ha egy társaságban egy idegen férfi erőszakoskodni próbálna egy nővel, akinek ott van a barátja, ha ő egy igazi férfi, biztos, hogy ösztönösen védelmére kel a barátnőjének.

Az apa erős jelleme, határozottsága, védő funkciója nem jelent egyet az érzéketlenséggel. Mert kifelé védelmező, befelé viszont attól még lehet játékos, kedves, gyengéd, szeretetteljes. Bár a férfi arra van kondicionálva, hogy az érzelmek kimutatása a gyengeség jele, de egy stabil, bensőséges kapcsolatban ez nem okozhat gondot neki. Tudja ugyanis, hogy ha ő teszi a dolgát, a társa is a helyén lesz nőként és megkaphatja tőle a szeretetet, befogadást, törődését, elfogadást, ami emelheti őt a férfi-apai minőségében.

 


A férfi apai aspektusához az is hozzá tartozik, hogy képes legyen az egzisztencia megteremtésére. Ez nem azt jelenti, hogyha egy férfi kevés pénzt keres, akkor nem lehet jó apa. De példát kell mutatnia, hogy a teremtő erejét meg tudja élni. Racionális, gyakorlatias megvalósító énje akkor tud jól kibontakozni, ha reális énképpel rendelkezik és bízik önmagában, hogy erős bástyaként szükség van rá a családban. Ehhez célszerű lehet a saját apai mintáját a helyére tenni önmagában. Hiszen mindig hozott mintából dolgozunk!

Egy családban mindkét fél hoz a saját felmenőitől egy értékrendet. Arra kell törekedni, hogy ez összhangban tudjon működni. Ez a különbözőség a pár megismerkedésekor még izgalmas új dolog lehet, de a gyerek megszületésével gyakorlati teret nyer a megvalósulása.

A férfi a gyermeke megszületésétől a saját apjától hozott mintát kezdi el működtetni, akár tudatosan, akár tudattalanul. Nincs azzal semmi gond, ha rossznak tűnik is a minta, az csak azért olyan amilyen, mert a férfi abból tapasztal.

Ha pl. alkoholista volt a fiúgyerek apja, ez a függőségről szól. Arra kell figyelni a fiúnak, hogy amikor ő apává válik, ne ezt a függőségi mintát vigye tovább. És ez nem csak a szenvedélybetegségben nyilvánulhat meg. Megjelenhet munkafüggőségben, társfüggőségben, extrém sportoktól való függőségben, szexfüggőségben stb.

Ha az apa a függőségei tárgyával tölti az ideje nagy részét, akkor ő sem lesz jelen a gyereke életében és máris továbbörökíti a saját gyermekének ezt az energiamintát.

 


Az apa, mint férfi feladata, hogy adni tudjon. Aktív, cselekvő ereje által. A férfi apaként akkor tudja elégedettnek és megbízhatónak érezni magát a családban, ha erejénél fogva tudja szolgálni a szeretteit. Az anya dolga pedig az, hogy ezt a csodás erőt befogadja és értékelje.


Tehát Anyák! A dolgotok nagyon egyszerű. Értékeljétek az apák tenni akarását, mindazt, amit a saját erejük révén meg tudnak cselekedni értetek és a családért!

Apák: ti pedig engedjétek megmutatni a csodás erőtöket és merjétek felvállalni magatokat és a családban betöltött apai szerepeteket!


Ünnepeljük az apákat a gyerekekkel együtt és ne csak ezen az egy júniusi vasárnapon, hanem minden nap!

 

 

Dr. Kovács Fatime

mentálhigiénés tanácsadó és terapeuta, coach, tréner

Életesszencia

Életesszencia a Facebookon

 

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra, csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: péntek, 17 június 2016 15:56
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449