TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Tanulni vagy nem tanulni nyáron – ez itt a kérdés…
19
2016 júl.

Tanulni vagy nem tanulni nyáron – ez itt a kérdés…


Ezt a kérdést 2 irányból közelíteném meg. Az egyik eset az, amikor a diáknak nem sikerült teljesítenie valamelyik tantárgyból a minimum szintet, vagyis javítóvizsgára kell készülnie. Ebben az esetben nem lehet kérdés: igen, tanulnia kell. A másik eset az optimális: ha a gyermek sikeresen teljesítette az elvárható követelményeket és „valódi” vakáció vár rá. Ilyenkor én nem támogatom a direkt (tankönyv fölött ülős, tantárgyi feladatokat gyakorló) tanulást.

 

Sokkal inkább az idegrendszer fejlődését segítő nagy mozgásformákat részesítem előnyben, ami ráadásul támogatja a tanév során rögzített új információkat és rendszerezi azokat. Óriási fejlődést tud biztosítani a sok kerékpározás, úszás, kézműveskedés, de az új barátok szerzése és az új közösségekbe való beilleszkedés (pl. táborok kapcsán), közös nevetés is sokat ad a gyermekeknek. Ettől komplexebb és élménydúsabb „fejlesztést” nem is kívánhatnánk. Én a tanév során soha sem adok házi feladatot, gyakorlást vagy memoritert hétvégére, illetve évközi szünetekre. Meggyőződésem, hogy a mindennapi munka után jár és kell is a pihenés.

 

 

Ha sikeres volt az iskola olvasóvá nevelése és a család is támogató háttér hozzá, akkor az olvasás iránti igény spontán megjelenik a gyerekeknél szünidőben. Emlékszem, olvasmányaimból én is rengeteg információt gyűjtöttem be, sokat tanultam belőle.

Nyár végén, az iskola közeledtével sok szülő előveszi a tavalyi tankönyveket és egy kis gyakorlást ad gyermekének. Ez teljesen normális, ha augusztus 20. után teszik mindezt és a gyermek is fogékony rá. Ha erőltetni kell, akkor azzal inkább ártanak, mint használnak.

Minden tanév elején egy alapos ismétléssel kezdünk az iskolában, felelevenítjük az előző évben tanultakat és gyakorolunk. Tehát, ha egyáltalán nem tanul nyáron a gyermek, akkor sem kell aggódni, mert nem marad le semmiről. Számomra sokkal fontosabb, hogy a szünetben pihenjen, a jó élményektől feltöltődjön és energiától kicsattanva érkezzen az új tanévbe minden kisdiák.

Szénási-Mata Ágnes

tanító

Szénási-Mata Ágnes vagyok, a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Magyar Ilona Általános Iskolájában tanítok. 13 éve vagyok tanító, a kecskeméti főiskolán szereztem diplomámat testnevelés szakirányon. Ez idő alatt fontos volt számomra az, hogy a gyerekek a mindennapi tanulás mellett egyéb területeken is kipróbálhassák magukat, egyénileg fejleszthessék tehetségüket. Jelenleg a Polgár Judit által kifejlesztett Sakkpalota programmal folytatom a gyermekek képességfejlesztését, ugyanis iskolánk e program regionális referencia intézménye.

Hitvallásom szerint: „ A gyermek olyan, mint egy pillangó a szélben. Néhány magasabbra tud repülni, mint mások, de mindegyik a legjobb tudása szerint repül. Miért is hasonlítanád össze őket? Mindegyik más, mindegyik különleges. Mindegyik gyönyörű.”

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: hétfő, 18 július 2016 19:46
Értékelés:
(7 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449