TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Titokzatos hangok a kecskeméti éjszakában
26
2016 júl.

Titokzatos hangok a kecskeméti éjszakában

Titokzatos hangok a kecskeméti éjszakában Fotó: Kovács László foto.designest.hu/


Egyik éjjel éjfél tájékán hallottunk valami furcsa hangot a kecskeméti panelrengetegben, természetesen nyár lévén nyitott ablaknál meglehetősen hangosan. Olyan volt, mintha egy kismadár vinnyogna keservesen valahol a házunk előtt. Az ablakhoz állva próbáltam jobban a hangforrásra összpontosítani, ekkor jöttem rá, hogy távolabbról válasz is érkezik rá.


Szezonja van a költésnek, a szüleimnél, Ercsiben a teraszon egy rozsdafarkú bérelte ki a jól bejáratott fészket, míg a cseresznyefán feketerigólak épült idén, így hamar összeállt a kép, biztosan egy fióka vesztette el a családját, kiesett a fészekből vagy kirepült, de megsérült. Minden hasonló forgatókönyv megíródott a fejemben.

Nem hagyhattam annyiban! Bár tudtam, hogy másnap hajnalban kelünk, így minél gyorsabban aludni kellene, fogtam magam, felöltöztem és némi noszogatás árán a páromat, Adriánt is rávettem, hogy csatlakozzon a mentőakcióhoz. Gyerekkorom óta mint valami privát állatkórház és egyben menhely működöm. Macska, madár, sün, lepke, teknős például egyaránt szerepel a megmentettek és/vagy befogadottak listáján. Most is jót akartam cselekedni. Nem tudtam.

A ház elé érve ismét megszólalt jó madarunk, de picit távolabbról hallottuk. Nosza, rajta, irány a másik háztömb előtti fasor, majd ott jól megtaláljuk. Hát nem. Közben, ahogy sasoltunk, a környéken több irányból hallottuk az ominózus hangot. Annyiban hagytuk, feljöttünk és aludtunk.

Teltek a napok, minden késő este rázendített a széchenyivárosi azonosítatlan madárkórus. Jött az újabb elméletem, ez bizonyára valami nászének. Egyik este, amikor ismét beindult a megfejthetetlen kommunikáció, már rá akartam jönni, mégis miféle szerzet ez a madár, amelyik ilyen hangot ad. Nem mondom, hogy nagyon idegesítő, de azt sem, hogy kellemes tavaszi csicsergés... Letöltöttem az egyébként zseniális Madárhatározó nevű alkalmazást, élőhely (település) alapján sikerült a listát 77 madárra szűkítenem, majd egyenként elkezdtem a találatokat meghallgatni - mint valami Megasztár-válogató... A nagyon evidenseket először kihagytam, mert azért feltételeztem, hogy nem balkáni gerle vagy fekete rigó, rárepültem a különlegesebb egyedekre, mint például a csilpcsalpfüzike vagy a fenyőpinty. Aztán végül annyira belejöttem, hogy még a jól ismert hangokba is belehallgattam. Adrián állatira díjazta ezt az elfoglaltságot, megint csak éjfélhez közeledvén. Nem vettem komolyan a telefonom elkobzására és megsemmisítésére irányuló fenyegetéseket, folytattam a nagyon is fontos kutatómunkát. Néhány madárnál több hangfelvétel is meghallgatható, ezért hogy alapos munkát végezzek, mindet meghallgattam. Milyen jól tettem! Ha nem vagyok ilyen precíz, talán elmarad a katarzis! Ki ne ismerné ugyanis az erdei bagoly huhogását? De vajon tudtátok-e, hogy nem csak huhogni tud?! (Hangokért görgess lejjebb!)

Azt derítettem ki azóta, hogy a fiókák, amikor még nem tudnak repülni, ugrándoznak, majd este hívó hangjukkal jelzik hollétüket. Áhá! Valamelyest azért csak igazam lett első nap, hogy szülő-gyerek párbeszéd zajlik!

Az egészben az a legviccesebb, hogy vidéki gyerekként a kecskeméti panelrengetegben tudtam meg, hogy ilyen hangot is tud adni az erdei fülesbagoly… Egyúttal az a rejtély is megoldódott, miért vannak túlméretezett szöszmöszféle csomók az egyik panelok közti parkban: nincsenek szemetelő lakosok a környéken, csak köpködő baglyok...

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra, csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: kedd, 26 július 2016 15:56
Értékelés:
(5 szavazat)

Média

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449