TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Kérdőjelek: első napok az oviban
24
2016 aug.


Elrepült a nyár, rögtön itt a szeptember. Sok gyermek először megy közösségbe, ahol sok új, ismeretlen dolog várja. Ez nem könnyű se gyereknek, se szülőnek. Ilyenkor sorra jönnek a félelemmel vegyített kérdések. Vajon hamar megszokja?

 


Minden szülőt félelemmel tölt el az elszakadás gondolata, főleg akkor, ha az óvoda előtt gyermeke még nem volt közösségben. Általánosságban elmondható, hogy azok a gyerekek, akik már jártak közösségbe (bölcsőde, családi napközi, játszóház), azok hamarabb elfogadják az óvodát, a gyerekeket, az új szabályokat. Ennek ellenére a közösséghez szokott gyerekeket is megviselheti az óvodakezdés, hiszen ez egy új közeg, új emberekkel. Minden gyereknek kell hagyni időt, minden kisgyerek be fog illeszkedni, ettől nem kell félni, csak hagyni kell, hogy a saját tempójában tegye ezt meg.

 

nyugodt családi reggel

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net


Mit tegyek, hogy könnyebb legyen a beszoktatás?

A legfontosabb, hogy ne ijesztgessük a gyerekeket az ovival, se azzal, hogy már tudnod kéne ezt meg azt, mert mindjárt itt az ovi; ezzel csak feleslegesen frusztrálnánk. Derűsen beszéljünk az oviról, emeljük ki az óvoda, vagy a gyerekek jó tulajdonságait, ha már túl van a gyerkőc az első ovis napokon, a jó élményeket többször is érdemes feleleveníteni. Legyünk nyugodtak elbúcsúzáskor, ne sírjunk előtte. Reggel érdemes időben felkelni és készülődni. Rohanós, kapkodós reggeleken a gyerekek is átveszik az idegességünket, ezért könnyen zaklatottá válnak, ami nem könnyíti meg az elválást. Ne búcsúzkodjunk hosszasan, és ami fontos: főleg ne menjünk vissza többször, mert a kisgyermek ezt a későbbiekben is fogja kérni. Még otthon beszéljük meg vele, hogyan zajlik majd az ”ovis menetrend”: Hogyan történik az óvodai elköszönés; Minden egyes nap mondjuk el gyermekünknek, hogy mikor megyünk érte (ebéd előtt, ebéd után, délutáni alvás után). Beszéljünk az óvónővel, ha aggódunk valami miatt, de a beszélgetésre lehetőleg ne a kisgyermek előtt kerüljön sor.

 

beszoktatás

Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

 

Mennyi ideig tart a beszoktatás?

A beszoktatás, mint minden más is, gyerekfüggő. Két fő csoport van, vannak gyerekek, akik pár nap után jól érzik magukat és vannak, akiknek ez hosszabb időt, akár fél évet is igénybe vesz. Minden kisgyerek be fog szokni, ne aggódjunk, néha csak a szülőnek szól a nyűgösség, és bent a csoportban már örömmel tevékenykedik a gyermek. Ha az óvónő nem jelez problémát, akkor kár aggódni, ebben az életkorban a gyerekek már igénylik a kortársaik társaságát, és boldogok, ha együtt játszhatnak.

 

 

 

Nem akarok oviba menni!

Minden beszokott gyermeknél van „mélypont”, amikor elmúlik az újdonság varázsa, és rájön, hogy bizony vannak szürke hétköznapok, és mindig kell oviba menni. Ez a mélypont általában nem tart sokáig, ezért megértéssel, türelemmel könnyen át lehet vészelni ezt az időszakot. Ilyenkor érdemes bevetni az otthoni kedvenceket: a nagy kedvenc, szülőpótlék rongyi, plüssállat, otthoni kispárna megkönnyítheti az elindulást és elválást. Nem túl költségigényes, csupán néhány száz forintos tétel a matricás jutalmazás. Ha sikerül hiszti nélkül elindulni és elbúcsúzni az oviban, akkor egy-egy matricával lehet jutalmazni őt. A gyerekek könnyen átveszik a szülők rezgéseit, ezért előfordulhat, hogy a bennünk rejlő feszültség miatt lesznek ők is nyűgösek, így lehet, hogy először a felnőtt fejekben kell rendet tenni.

 

óvodai beszoktatás

Image courtesy of digitalart at FreeDigitalPhotos.net

 

trendalelke.hu tippek a beszoktatáshoz


Könyvek, amik sokat segíthetnek az óvodai beilleszkedésben:

  • Bartos Erika: Irány az óvoda
  • Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában
  • Finy Petra: Az ovi-ügy
  • Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok
  • Liane Schneider, Eva Wenzel-Bürger: Bori óvodába megy
  • Szepes Mária: Pöttyös Panni az óvodában
  • Vadadi Adrienn: Leszel a barátom? Ovis mesékNálatok, hogy megy a beszoktatás?

Kérdésed van?

 

Szívesen válaszolok a felmerülő kérdésekre és megpróbálok a problémákra megoldást keresni!

Ha nem akarod hozzászólásban közzétenni a problémádat, írj az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

 

Forduljatok hozzám bizalommal!

 

 

Kovácsné Horváth Lídia

Üdvözlettel:Kovácsné Horváth Lídia

óvodapedagógus

 

 

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Csatlakozz közösségünkhöz a trendalelke.hu honlapon, facebook oldalunkhoz, és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449