TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Retró játékot a fa alá
05
2016 dec.


Mindig vannak slágerajándékok, amikre minden gyerek vágyik. Nem volt ez másképp régen sem, legfeljebb kisebb volt a választék, és nehezebben lehetett hozzájutni a vágyott csodákhoz. Egy kis időutazásra invitálunk most benneteket a hetvenes-nyolcvanas évekbe. Ha akkoriban voltál gyerek, biztosan emlékszel ezekre az ajándékokra, amik újból reneszánszukat élik. Újabb kiadásban, megszépülve várják, hogy ismét a gyerekek kedvencei legyenek. Összegyűjtöttük a legnagyobb kedvenceket:

 

 

Moncsicsi

 

Az ovisok abszolút kedvence volt moncsicsi, a majombaba. A magyaros írásmód ellenére nem hazai termékről van szó. A Monchitchi Japánból indult el világhódító útjára 1974-ben, így a kommunista Magyarországra is eljutott a nyolcvanas évek elején, és lett hihetetlenül népszerű. Még dalt is ihletett a majombaba, amit Ullmann Mónika énekelt.


A moncsicsi ma is kapható, többféle színben, méretben, öltözékben, sőt, nemzeti öltözetekben is. Az eBay-en rengetegféle verziót és egészen különleges darabokat is lehet kapni, míg itthon jóval szűkösebb a választék. Bár nekem soha nem volt majombabám, a lányainkat  2 évvel ezelőtt karácsonyra megajándékoztuk egy mini panda és egy mini báránykás moncsicsivel. Óriási kedvenc lett.

 

 

Kutyás persely

 

Egy igazán ikonikus darab, ami még a bankszektort is megihlette egy reklám erejéig az utóbbi években. Anno a magyar Lemezárugyár készítette a kutyás perselyt. A kutyus egy retesz elhúzására kidugja a nyelvét, majd a ráhelyezett érmét egy pöcök megnyomásával nyeli el. A persely alján található ajtó kulccsal nyitható, így könnyen hozzáférhető a vagyonunk.

Szinte mindenkinek volt ilyen, de ma is jó szolgálatot tehet a pénzügyi nevelésben.

 

Diavetítő és a diafilmek

 

Akkoriban nem volt ötféle mesecsatorna és youtube, volt helyette diavetítő és diafilm, így az esti meséhez csupán egy üres fal kellett. A diafilmes mesék jó 20 évre kikoptak a gyerekszobákból, hogy aztán a retró életérzéssel együtt újra divatba jöjjenek. A hagyományos orosz diavetítők mára szinte eltűntek, így az elmúlt években Magyarországon is újraindult avetítőgépek gyártása, természetesen új formavilággal.

Az online piactereken kapható retró darabok mellett hiperszuper új diavetítőket is beszerezhetünk, de a régi klasszikus diafilmek (Mazsola és Tádé, Hófehérke, Kacor király, Hüvelyk Matyi, Öreg néne őzikéje) mellett a mai mesék is megelevenednek a diákon (Bogyó és babóca, Ringató mesék, Az ovi-ügy). A legjobb az egészben, hogy a gyerekek imádják ezt a kőkorszakinak számító technikát!

 

 

Magyar Népmesék

A Magyar Népmesék sorozatnak óriási kultusza van máig. 1977 és 2011 között 100 rész készült, méghozzá mind a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban. Elég néhány taktus a Kaláka főcímzenéjéből, és mindenkinek azonnal beugrik a mesélő Szabó Gyula baritonja, és a színes, részletgazdag képi világ.

A Magyar Népmese sorozat könyvben, társasjátékon, pólókon, kártyákon, pörgetős füzeten és számos egyéb relikvián is megelevenedik és élteti a kultuszt. Egyik kedvencünk a társasjáték, de az egyedi, névre szóló mesés póló is tuti ajándék!

A Kecskemétfilm webshopja

 

 

Rugós asztali foci

 

A focisták egy-egy rugón keresztül a táblához vannak rögzítve. A labdát a játékost hátrahúzva, majd hirtelen elengedve lehet egymáshoz passzolni, vagy hasonló módon kapura lőni. Egy-egy régi szovjet vagy magyar gyártmány időről-időre felbukkan a piactereken, de a játékipar ezt a klasszikust is új köntösbe öltöztette.

 

 

Matrjoska baba

 

A hetvenes-nyolcvanas években minden magyar otthonban ott sorakoztak a Matrjoska babák a polcokon. Az orosz népművészet szimbólumává vált festett fajátékból bőven találni még igazi retró, azaz népies darabokat a hazai online aukciókon, de a mai kor dizájnereit is megihleti a Matrjoska: nemzetközi piactereken (Ebay, Etsy) többek között szuperhős, gésa és minyon kivitelben is beszerezhetjük az aprócska babákat.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 06 december 2016 13:44
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449