TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Egyszerű a képlet: ha szeretnél több boldogságot az életedbe, tégy valami jót másokért!

16
2016 dec.

Egyszerű a képlet: ha szeretnél több boldogságot az életedbe, tégy valami jót másokért!

Image courtesy of hyena reality at FreeDigitalPhotos.net Image courtesy of hyena reality at FreeDigitalPhotos.net

 

Adni jó, és karácsonykor a legkönnyebb jónak lenni. Rengeteg alkalom kínálkozik ilyenkor a jótékonyságra. Sokszínű világban élünk, másfajta anyagi körülmények között, eltérő kapcsolati rendszerekben, különböző múltbeli megtapasztalásokkal. Az azonban közös bennünk, hogy biztosan mindenki átélte már élete során az adás örömét.

 

Van, aki a gyerekének ad azzal, hogy gondoskodik róla, reggelit készít neki, elviszi az iskolába, különórára fuvarozza. Van, aki pénzt ad kölcsön a barátjának. Van, aki olyan munkát végez el önként, amit csak ő tud: pl. felszereli a szekrényt a szomszédnak, akinek nincsenek ehhez szerszámai. Van, aki a tudása átadásával, tanítással segíti a hozzá fordulókat. Van, aki programok szervezésével tesz jót másoknak.

Tulajdonképpen minden nap adunk valamit a környezetünkben lévőknek, csak lehet, hogy ezt nem tudatosan tesszük. Pedig a pszichológiai kutatásokból bizonyítást nyert, hogy minél több jó cselekedetet teszünk valakiért, beleértve magunkat is, annál jobban érezzük magunkat.


Egyszerű a képlet: ha szeretnél több boldogságot az életedbe, tégy valami jót másokért.


Ez a jó cselekedet bármi lehet, nem kell rögtön az egész világot megmenteni. Lehet ez egy mosoly a szembejövő embernek; egy köszönöm a postásnak, aki egész nap teker a bicaján, hogy eljuttassa hozzád a levelet; megértő figyelem a párodnak, amikor a napi feszültségét szeretné elmesélni neked; egy kedves szó a szomszéd néninek, aki egyedül él; egy egyedi ajándék a barátodnak, ami róla szól; kicsivel nagyobb türelem a gyerekednek, amikor este a leckét kérdezed ki tőle; több minőségi idő a szüleidnek, amikor a vasárnapi ebéd után még beszélgetni szeretnének veled.

Pár évvel ezelőtt adománygyűjtést szerveztem rászorultaknak karácsony előtt. Körbejártam a szociális intézményeket, hogy kinek mire van szüksége, és célirányosan a szerint gyűjtöttem az adományokat. Az egész garázsunk megtelt a sok dobozzal. Az is nagyon jó érzés volt, amikor átvehettem az emberektől a hozott adományokat, de még intenzívebben megéltem a segítés pozitív erejét, amikor elvittük a gyerekotthonoknak, családsegítőnek a sok ajándékot.

A jó cselekedeteim közé tartozik például az is, hogy meseolvasást vállaltam a kórházban fekvő beteg gyerekeknek.

A támogató tevékenységeknek számos formája lehetséges. Azért fontos gyakorolnunk a jó cselekedeteket, mert ezek azok a pillanatok, amik helyre tudnak billenteni abban, hogy valójában mi is az igazán fontos érték az életünkben.

 Kutatások szerint a jó cselekedeteknek számos pozitív hatása van az életünkre:

  • segítőkésznek és empatikusnak érezhetjük magunkat, 
  • növekedik a hasznosság érzetünk. 
  • előtérbe kerülnek az erősségeink, a pozitív tulajdonságaink, aminek önbizalom növelő hatása van,
  • célt és értelmet adhatunk a mindennapjainknak,
  • kreatívvá tesz, így akár egy új oldalunkat is felfedezhetjük magunkban,
  • kibővülnek a társas kapcsolataink és értékes új barátságokkal gazdagodhat az életünk,
  • jótékonysággal csökkenhet a fásultság érzése, a rutinszerűség, hiszen a jó cselekedetek során új impulzusok érnek.


Amikor a nagylelkűség boldogságfokozó erejét szeretnéd megtapasztalni, nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Keresd meg a saját környezetedben azokat a lehetőségeket, ahol gyakorolhatod a jó cselekedeteket és tedd meg szabadon, ami jó érzést okoz neked.

Mert ha te jól vagy, a külvilágod is ennek megfelelően fog változni. És soha ne felejtsd el: jobb veled a világ!

 

 

Dr. Kovács Fatime

mentálhigiénés tanácsadó és terapeuta, coach, tréner

Életesszencia

Életesszencia a Facebookon

 

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 19 december 2016 14:46
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449