TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Idén fessünk tojást a természet színeivel!
13
2017 ápr.

Idén fessünk tojást a természet színeivel!

 

Imádjuk, hogy a tudatos háztartás hódító útra indult az utóbbi években, így ennek köszönhetően a tojásfestés egészséges, természetes alternatívái is sikkesek lettek. Csodaszép, olykor meglepő tónusokat, árnyalatokat produkálnak a növényi alapanyagok, ebből mutatunk most párat.

 

Nem is gondolnánk, hogy a hagyma külső héja hasznos is lehet, nem kell egyből a szemetesbe hajítanunk. Vagy hogy néhány megmaradt, csúnyább spenótlevél ugyancsak szépséget teremthet. Ami még fontosabb erénye a növényi alapanyagoknak az újrahasznosítás mellett, hogy a tojáshéj pórusain keresztül nem szívódik a tojásba semmilyen méreg- vagy adalékanyag, mint a szintetikus tojásfestékek esetében, ezért nem kell a tojások kífújásával bajlódnunk, azok utána bátran fogyaszthatók, mert egészségesek maradnak. Sőt, egyes természetes színezőktől még kellemes ízt is kapnak, ilyen például a curry vagy a kurkuma. Őket vegyíteni is lehet.

Ha sokféle színnel szeretnénk dolgozni, akkor érdemes egy nagy edényben megfőzni a tojásokat, majd kis edényekben áztatni jó sok órán keresztül. A mi tapasztalatunk az, hogy egy főzésnyi idő alatt nagyon halványan látható csak a szín, így akár egy egész éjszakára is hagyhatjuk ázni.

 

 

Fontos, hogy a legszebb eredmény elérése érdekében ne a klasszikus, barna tyúktojást válasszuk festéshez, hanem a fehéreket, hogy könnyebben, egyöntetűbben tudja befogni őket a szín. Ha valaki nem elégszik meg a színkavalkáddal, különleges, cizellált viráglevelekkel fantáziálhat mindenféle mintát a tojásokra. Érdemes egy-egy evőkanál ecetet löttyinteni a színezővízhez a színek fixálása érdekében, és természetesen a jól bevált gyerekkori szokásról sem szabad megfeledkezni, ha valaki szépen csillogó tojást akar: egy kis darab szalonnabőrrel kell átdörzsölni a kész tojásokat.

 

Néhány alapanyag fantáziaindítónak:

Káposzta

Az apróra vágott vörös káposztát 30 percig főzzük, majd a vizet lehűtve tesszük bele a tojásokat. A kapott szín: kék. Hasonló szín érhető el áfonyával is.

Hagyma

A vöröshagymától terrakottás, a lilahagymától lilás árnyalatot kapnak a tojások. Ha benne főzzük őket, a tűzről levétel után fél órát kell várni, és máris beszíneződnek. A vöröshagyma esetében mélyebb lesz a szín, ha a hagyományos, barna tyúktojást színezzük.

Paprika

4-5 evőkanál pirospaprika kell egy bögre vízhez, a főzőidő pedig 20-25 perc. A kapott szín: narancssárga, téglaszínű.

Spenót

Halványzöld színt kapunk, ha spenótleveleket főzünk a tojással és abban áztatjuk jó sokáig.

 

 

Cékla

Ha nem akarunk nyers céklát főzni, akkor az ecetes cékla levével is készíthetünk piros, bordó tojást, de itt vigyázni kell az áztatási idővel, mert a túl sok ecet szétmarja a tojás héját.

Kurkuma, curry

Egy-egy tasakkal öntünk a főzővízhez a klassz sárga szín eléréséhez. A tojás íze sem lesz utolsó!

Tea, kávé

A koffeinfüggő locsolókat biztosan lenyűgözzük, ha megtudják, miben ázott a tojás! A szín kellemes barna lesz.

Bodzabogyó

A szárított bodzabogyó talán kicsit kevésbé könnyen beszerezhető, mint az eddig említettek, de bioboltokban érdemes kutakodni. Kékszínű lesz tőle a végeredmény.

 

Biztatunk Titeket, hogy egy-egy tojással merjetek kísérletezni, új alapanyagokkal új színeket nyerni! Ne essetek kétségbe, ha nem maradt időtök még a tojásfestékre is gondolni és bevásárolni hozzá, csak legyetek kreatívak! Az eredményt pedig osszátok meg velünk mindenképp!

 

 

Ezt már olvastad? Hagyd most a piros festéket! - Tojásdíszítő inspirációk

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 14 április 2017 09:43
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449