TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Dr. Lenkei Gábor: a vitaminokkal történelmet írunk az egészség terén

31
2017 máj.

Dr. Lenkei Gábor: a vitaminokkal történelmet írunk az egészség terén

 

Kezeket fel, aki minden nap tudatosan vigyáz az egészségére - legyen szó étkezésről, mozgásról, vitaminpótlásról, bármiről. Aki jelentkezett, tovább kattinthat egy másik cikkre. Aki nem, annak íme egy rövid interjúba sűrített tanácsadás, okítás dr. Lenkei Gábortól, aki nemrég Kecskeméten járt. Előadásán hol az orvosi egyetem hallgatójának éreztük magunkat, hol egy stand-up komédia közönségeként kacagtunk fel. A hallottak egyrészt inspiráltak minket, másrészt kérdéseket vetettek fel bennünk. A doktor úr küldetése az ideális vitaminbevitel kikísérletezése mellett a szemléletformálás. Hajlamosak vagyunk csak akkor gondolni az egészségünkre, amikor már mindenféle vészjelzést ad a testünk és ez elvágja a komfortérzetünket, így az egészség után épp csak sóvárgunk. Pedig nem olyan nagy ügy odafigyelni rá!

 

Trendalelke.hu: Az előadáson elhangzott, hogy a régi korok orvosai sokkal több módszerrel dolgoztak, mint a mostani, nyugati orvoslás doktorai. Emellett azért rengeteg alternatív gyógyászati irányzattal találkozni Magyarországon - egyiket hol szidják, hol dicsérik, a másik most épp felkapott, tavaly még nem volt az -, a laikus ember számára az egész olyan, mint egy végeláthatatlan útvesztő. Hogyan találhatjuk meg a számunkra megfelelő szemléletet, irányzatot?

Dr. Lenkei Gábor: Két válaszom van erre a kérdésre: Jómagam már nem foglalkozom gyógyítással, és nem is szeretnék mélyebben belemenni a különféle gyógyászati módszerek elemzésébe és értékelésébe. A magam részéről sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy olyan tudást és eszközöket adjunk a még egészséges emberek kezébe, amelyek ügyes alkalmazása révén képessé válnak arra, hogy el se jussanak a betegségekig. A „prevenció” szó nagyon szépen kifejezi a törekvéseimet. A latin „pre” egyik jelentése: elébe, a „venire” jelentése pedig megy. A valódi prevenciót tartom szakterületemnek, amely elébe megy annak, hogy bekövetkezzen a baj.

Ha mégis tanácsot kellene adnom, akkor a legfontosabb az, hogy valaki tisztában legyen az általa kiválasztott módszerrel elért tényleges eredményekkel. A jó döntés tényekre, kézzel fogható bizonyítékokra támaszkodik, nem vak hitre. Én sohasem kérem azt az emberektől, hogy higgyenek valamiben. Arra tanítom őket, hogy tudjanak.

Szó esett a gyógyszermaffiáról is. Miért nem váltanak profilt, és kezdenek vitaminbizniszbe a gyógyszergyártók? Nem lenne így mindenkinek jobb? 

A vitaminok drága alapanyagokból készülnek. A legelső, Cenzúrázott egészség című könyvemben közzétettem egy táblázatot, amely a gyógyszeripari termékek hatóanyagainak és fogyasztói árainak összehasonlítását mutatja. A gyógyszeripar árrése olyan hatalmas, amelyet a vitaminkészítmények soha meg sem fognak közelíteni. A gyógyszerekhez képest a vitaminforgalmazás meglehetősen szerény haszonnal járó lehetőség. Nem alternatíva a gyógyszeripar számára. A gyógyszeripar számára fontos bevételi forrás az államilag támogatott gyógyszerekből származó árbevétel is. Ez a támogatás elérheti a készítmény árának 90%-át is. A vitaminkészítmények nem tartoznak az államilag támogatott kategóriába, így ebből a szempontból sem jelentenek jó üzleti lehetőséget a gyógyszeripar számára.

Tulajdonképpen van olyan 2017-ben, hogy gyógyíthatatlan betegség vagy elméletileg mindennel meg tudnánk birkózni?

Sokfelé jártam a világban, sokféle emberrel barátkoztam össze, sokféle gyógyászati módszert ismertem meg. Sok „csodát” láttam. Olyan gyógyulásokat, amelyek nem érthetőek és nem is elfogadhatóak a mai orvosi szemlélet számára. Úgy vélem, hogy nincs olyan egészségi probléma, amin ne tudhatnánk úrrá lenni. De! Még fontosabbnak tartom, hogy a baj megelőzésében gondolkodjunk! Ezért tettem fel az életem arra, hogy megtanítom az embereket olyan módon gondolkodni, és olyan eszközöket alkalmazni, amelyek révén egyre nagyobb teret hódít majd a már említett prevenció, és a még megmaradó gyógyászati tevékenység a mainál sokkal kisebb területre fog összezsugorodni. Pusztán azért, mert már nem lesz rá szükségünk.

 

 

Személyes tapasztalat, hogy az orvosok előszeretettel húzzák elő a kalapból egy-egy betegség okainak feltárásakor a “pszichés eredetű” megfejtést, no és persze a stresszt. Hogy is van ez: ép testben ép lélek vagy épp fordítva, stresszmentesen, a lelkünk rendbetételével megelőzhetjük, megszüntethetjük a betegségeket?

Még az orvosi szakkönyvek is elismerik, hogy a betegségek túlnyomó többsége úgynevezett pszichoszomatikus betegség, amelynek az orvoslás mai tudása szerint meg nem érthető és el nem érhető gyökerei vannak. Messzire mutat ez a kérdés és ez a téma. Egy biztos: a modern kor emberének sokkal többet kellene tudnia arról, hogy az ember sokkal több mint pusztán néhány tízkilogrammnyi „hús”. Az ember maga lélek és nem test, nem anyag. Az embernek mint léleknek van elméje is. Az elme – a mai közvélekedéssel ellentétben – nem azonos az aggyal. Az agy a test része, és sokkal alacsonyabb rendű, mint az elme.

Hogyan kapcsolódnak a folyamatba a vitaminok? Ideális esetben mindenkinek egészségesen kellene elkezdeni szedni a vitaminokat, hisz a prevenció így felerősíthető. Mit tud tenni az, aki erről “lekésett”, már súlyos betegséggel küzd? Jól gondoljuk, nincs olyan, hogy késő elkezdeni szedni őket?

Talán az a legszerencsésebb, ha erre a kérdésre világhírű, Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert szavaival válaszolok. Ezek a nemes gondolatok 1939-ből származnak:

„Ha pontosan megértjük a vitaminok működését, és megfelelően alkalmazzuk őket, akkor az emberi szenvedést olyan mértékben tudjuk majd csökkenteni, amit ma még a legnagyszerűbb elme sem tud elképzelni.” Szent-Györgyi Albert, 1939.

Fontos tudni, hogy a vitaminok nem gyógyszerek és nem alkalmasak valódi betegségek meggyógyítására, de a szervezet támogatásával nagyon jelentős megkönnyebbülést eredményezhetnek beteg embereknél is. A beteg embernek akkor is szüksége lenne vitaminokra, ha nem lenne beteg. Az egészséges emberek is számottevő életminőség-javulást tapasztalnak meg, ha okosan alkalmazzák a számukra leginkább megfelelő vitamin-összeállítást. Ugyanez érvényes a beteg emberekre is. Ez nem gyógyítás, hanem az egészség magasabb szintre emelése, amelyből egy beteg embernek is komoly haszna származhat

Sokat hallani róla, hogy már úgysem bio a bio, nem tudunk semmit tenni a környezeti hatások ellen (elektroszmog, légszennyezettség, stb.), de azért csak van jobb megoldás attól, hogy esténként a tv előtt majszoljuk a csokit, minden mindegy alapon, igaz?

Az emberi érzelmeknek és a világhoz való viszonyulásnak sok szintje van. Az ember lehet lelkes, és kitartóan kutathat a megfelelő, jobb életet eredményező módszerek után, hogy azokat alkalmazva emberhez méltóbb, magasabb minőségű életet élhessen. Lehet túl óvatos ahhoz, hogy rövid idő alatt értékelhető előrelépést tudjon tenni. Lehet közömbös, és a viszonyulás skála legalján lehet apatikus is, aki egyszerűen feladja, és magatehetetlen áldozatként könyveli el saját magát. Én azoknak az embereknek tudok segíteni, akikben még ott van a hajtóerő egy jobb élet megélésére, akik nem adták fel a hitet, hogy lehet jobb, sőt, kell, hogy jobb legyen. A tudás olyan, mint egy mentőöv. Csak azokon tud segíteni, akik képesek érte nyúlni és megkapaszkodni abban.

 

 

Azt már tudjuk, hogy sajnos drasztikusan csökkent a zöldségek, gyümölcsök vitamin- és ásványi anyag tartalma. Van-e visszaút, lesz-e egyszer újra vitamindús almánk?

Nem tudom! Lehet, hogy igen, és az is lehet, hogy nem. Én azt javaslom, hogy mielőtt megtaláljuk erre a fontos kérdésre a választ, addig is pótoljuk mindazt, ami manapság – sajnos – hiányzik az élelmiszereinkből. Így sokkal nagyobb esélyünk lesz arra, hogy eljussunk a megfelelő válaszig.

Ha ennyire gyér a növények vitamintartalma, a vitaminkészítményekbe hogyan kerülnek ilyen nagy koncentrátumban?

Vannak olyan vitaminok, amelyek még manapság is nagy mennyiségben kinyerhetőek természetes forrásokból. Ilyen például az A- és a D-vitamin. Más vitaminokat a természetes keletkezésüket utánzó, természetes, de ipari módszerekkel állítanak elő nagy mennyiségben, mivel remény sincs arra, hogy növényekből nyerjék ki a szükséges mennyiséget. Ilyen például a C-vitamin. Vannak olyan vitaminok is, amelyek csak szintetikus módszerekkel állíthatóak elő az ember számára szükséges mennyiségben és többség számára megfizethető áron. Ezek is teljesen megfelelnek a célnak és rendkívül hasznosak. Vannak néhányan, akik tartanak a „szintetikus” vitaminoktól, mert azt hiszik, ezek valamiféle műanyagok. Az aggodalom alaptalan, a „szintetikusan” előállított vitaminok teljes értékűek.

A teltházas előadás arra enged következtetni, szerencsére sok ember nyitott a gyógyszereken túli lehetőségekre, köztük orvosok, egészségügyi dolgozók is. Ez szebb jövővel kecsegtet a magyar egészségügyben?

Igen! Az intenzív érdeklődés nagyon komoly optimizmusra ad okot! Nem kétséges, hogy épül a jobb, emberhez méltóbb, örömökben gazdagabb létezés biztosító Új Egészségkultúra, ráadásul egyre lendületesebben. Minden okunk megvan a bizakodásra. Annál is inkább, mert egyre több orvos is csatlakozik ehhez az izgalmas átalakuláshoz. Lehet, hogy ez ma még nem mindenki számára nyilvánvaló, de kijelenthetem, hogy éppen történelmet írunk az egészség terén. Éppen születőben van egy olyan Új Egészségkultúra, amelyre méltán leszünk büszkék a nem is túl távoli jövőben.

 

Honlap

Facebook oldal

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 31 máj. 2017 19:51
Értékelés:
(18 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449