TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Segítség, iskolába megy a gyerek!
26
2017 júl.Még tombol a nyári szünet, de eljön a rettegett iskolakezdés. Ezzel együtt pedig pánikszerűen jön a kérdés, hogy hogyan tudjuk átalakítani kisgyermekünk szobáját úgy, hogy az megfelelő legyen kisiskolásunk számára. Főleg első gyermeknél izgalmas ez a téma, hiszen nincs még tapasztalat, az elérhető információk tárháza pedig olyan kavalkáddá válik a fejünkben, hogy teljesen tanácstalanná válunk. Természetesen egy jó lakberendező ilyenkor is segítségünkre lehet, de aki úgy gondolja, egyedül vág bele a nagy kalandba, annak szolgáljon mankóul néhány tanács.

 

 

 

Amellett, hogy az iskolával kapcsolatos dolgokra fókuszálunk, érdemes szem előtt tartani, hogy gyermekünk nem csak tanulni fog. Ebben a korban szívesen gyűjtögetnek, játékok kollekcióinak sorát kell továbbra is tárolni úgy, hogy az új típusú dolgoknak (tanszerek, tankönyvek stb.) is helyet tudjunk szorítani. Előfordulhat, hogy eddig a testvérek egy szobában voltak, de most a kisiskolás külön szobába kerül. Az is lehet, hogy továbbra is egy szobában kell gondoskodnunk több gyerek elhelyezéséről, itt a korkülönbség miatt is fontos, hogy átgondoljuk a megfelelő tárolást, valamint azt, hogy mindenkinek meglegyen a saját, körülhatárolt területe. Akinek gyermeke van, az már tudja, hogy minden egyes négyzetcentimétert optimálisan kell kihasználni ahhoz, hogy a rengeteg mütyürt, legót, kreatív eszközöket, ruhákat, könyveket, játékokat, gyűjteményeket… úgy tudjuk tárolni, hogy a szobában azért lépni és leülni is tudjunk. Ehhez elsősorban minél több dobozra, kosárra van szükség, melyeket a berendezések polcos elemein el tudunk helyezni.

 

 

Érdemes olyan tárolókapacitásokat is kihasználni, mint a puffok belseje (az ülőfelület nyithatóságával öblös területet nyerhetünk), az ágy alatti területek (görgős dobozokkal, fiókokkal a hozzáférhetőség is könnyebb), a falfülkék adta lehetőségek és minden, ami csak a rendelkezésünkre állhat.

 

 

Praktikus és helytakarékos megoldás lehet, ha bizonyos funkciók bútorzatát összevonjuk. Ilyen lehet, ha az emeletes ágy összeépítésre kerül az íróasztallal, vagy a tároló szekrénnyel. Főleg kis alapterületű szoba esetében érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel.

 

A leckeíráshoz elengedhetetlen kellék az íróasztal és a szék, valamint a munkafelületet erős fénnyel történő megvilágítása. Ugyanakkor gondoljunk arra, hogy a kis elsősök kezdetben szívesebben időznek szüleik társaságában, így nem kizárt, hogy a lecke a konyhaasztalon landol és ott kerül megírásra. A kellő fény szerepe itt is nagyon fontos, ügyeljünk hát erre is. A fény szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Szükséges egy általános (pl. mennyezeti) világítás és az egyes funkciókat biztonsággal megvilágító helyi fényforrás. és külön az íróasztalhoz és a fekhelyhez egy lámpa, sőt, ha ruhásszekrény is kerül a szobába, akkor annak a belsejébe ugyancsak érdemes világítást felszerelni, megkönnyítve a reggeli ruhaválasztást.

 

 

 

 

Az íróasztal köré minél több polcot, fiókot igyekezzünk kialakítani, melyek jótékonyan elrejtik a megnövekedett mennyiségű rajz- és íróeszközöket. Többnyire itt fog helyet kapni az iskolatáska is (iskolaotthonosok előnyben!), az asztal oldalánál ez megoldható egy polc, vagy rekesz elhelyezésével.

 

 

A gyerekszoba a pihenés, tanulás mellett a társasági élet színtere is. A kisbarátok fogadására gondoskodni kell ülőalkalmatosságokról. Egy gyerekszobába a legjobb választás a puff, vagy a babzsák, esetleg néhány nagyobb párna. Lehetőleg teret kell biztosítani a játékra is, így még ha csábít is, hogy miénk legyen hálóként a legnagyobb szoba, jobban járunk, ha átengedjük azt gyermekünknek. Gondoljuk csak meg, míg nekünk – jó esetben – külön szobák állnak rendelkezésünkre a tevékenységeinkhez (nappali, dolgozó, háló, stb.), addig a gyermekszoba ezeket a funkciókat egyszerre kell, hogy ellássa.

 

 

Kisiskolás korban eljön az az időszak, amikor a gyerekek egymásnál szeretnének aludni. Erre is gondoljunk, mikor kisiskolásunk számára szobát alakítunk ki. Vannak már olyan ágyak a kereskedelmi kínálatban, melyek vendégágy funkcióval is rendelkeznek (pl. a vendégágy rész betolható az állandó fekhely alá), de ideiglenes megoldás lehet a felfújható vendégágy is, ez viszont helyigényesebb.

 

 

Elengedhetetlen kellék az „információs” terület, ami pl. egy parafatábla, vagy mágnesfal, ami a gyermek a fontos okleveleit, rajzait, műveit, érmeit, büszkeségeit, kedvenc hőseit kitegye, és ezt az elegyet sűrűn váltogathassa. Jobb erre már az elején felkészülünk, ha meg akarjuk magunkat óvni a kellemetlen meglepetésektől!

 

Van alapja tehát a pániknak, ha iskolába megy a gyermekünk, hiszen az étkezésen és tisztálkodáson kívül szinte valamennyi funkciót egy helyiségbe kell zsúfolnunk. Ugyanakkor bízom benne, hogy a cikkben található ötletekkel tudtam némi fogódzót adni a pánik elkerülésére, hiszen minden megoldható! Ha további kérdések, vagy bármilyen speciális igények merülnének fel, akkor pedig örömmel adok tanácsot itt, az oldalon.

 

További inspirációk

Fotók: Pinterest

Jó munkát!


Szabó Rita

enteriőrtervező, home stager, Kecskemét

Lakberendeződ a facebookon

Mobil: +36209707333

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

 

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449