TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Ezeket ajánlja a trendalelke.hu csapata bekuckózós olvasáshoz
13
2018 jan.

Ezeket ajánlja a trendalelke.hu csapata bekuckózós olvasáshoz

 

Még az időjárás is afelé terelget minket, hogy ma ne csináljunk semmit, csak bújjunk be egy meleg, puha pléd alá, legyen karnyújtásnyi távolságban a kedvenc, gőzölgő teánk vagy egy jó bögre tejeskávé, hozzá téli fűszerek illatát árasztó keksz, így aztán ebben az idilli miliőben kényelmesen belevethetjük magunkat az olvasásba. És tuti, hogy január sok ilyen napot tartogat még számunkra. Sebaj, olvasnivalóból sosem fogyunk ki, ezúttal a Trendalelke csapata adott egy-egy aktuális vagy örök favoritot a gyűjteményhez. Kellemes lapozgatást! ;)

 

 

 

Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek

 

Dr. Kovács Fatime ajánlja: Mindig is szerettem az életrajzi ihletésű könyveket, mert valahogy megfoghatóbbá vált a történet számomra, és közelebb éreztem magamhoz az írót. Elizabeth Gilbert könyvét hamarabb olvastam, mint ahogy a filmet láttam, így lehetőségem volt arra, hogy saját képet alakítsak ki magamban a történetről. Számomra megmutatta azt, hogy mindig van lehetőség változtatni az életünkön, ha úgy érezzük, nem működik úgy, ahogy szeretnénk. Tetszett benne a bátorsága, hogy nő létére egyedül bevállalta, hogy felfedezi a világot és benne önmagát. Izgalmas és érdekfeszítő volt az utazásai során átélt kalandjairól olvasni, melyek inspirációt is adhatnak ahhoz, hogy merjünk kilépni a komfortzónából, hogy új tapasztalatokat szerezhessünk arról, hogyan lehet az életet élvezettel megélni.

Elizabeth Gilbert önéletrajzi regénye spirituális utazásra hívja olvasóit, vele együtt tanulhatjuk meg, mit jelent megismerni, megszeretni, és ha kell, elengedni az embereket. Elizabeth harmincas, sikeres nő - volt. Gazdag férj, álomház, fényes karrier. Egyik pillanatról a másikra az élete mégis romokban hevert, látszólag ok nélkül. Egy szörnyű válás és az azt követő depresszió után, megmérgezett kapcsolatokkal a háta mögött nekivágott a nagyvilágnak, hogy végre rájöjjön, ki is ő, és mit akar az élettől. Zarándoklata Itáliába, Indiába és Indonéziába vezet, ahol olasz dzsigolók, indiai guruk, indonéz gyógyítók között bizonyítja, hogy mind a boldog pillanatokat keressük, akármelyik szegletében élünk is e világnak. Őszinte, humoros és mély érzelmű könyv mindannyiunknak szól, akik ébredtünk már úgy, hogy "ettől a naptól kezdve változtatok az életemen".

 

 

Szécsi Noémi: Finnugor vámpír – Vérmese

 

A Kóborló Könyvesbolt Antikvárium Kecskemét ajánlja: Miért nem akarja Voltamper Jerne beteljesíteni sorsát és örökségét, miért nem akar vámpírrá változni végre? A Nagymama türelme nem végtelen, hiába rendelkezik végtelen idővel. Inkább kortyol egyet irredenta bögréjéből. Jerne inkább groteszk állatmeséket ír és egy kiadónak dolgozik, próbál lavírozni az elvárások és saját elképzelései között, próbál dönteni a mesebeli lét és a valóság között. Múltját pedig még több homály fedi, mint a jövőjét. A cselekmény előrehaladtával nemcsak a főszereplő, de mi is nehéz helyzetbe kerülünk olykor, hiszen a szerző több réteget és jelentést is elrejt a regényben. A finnugor vámpír egy mindent átszövő mese tele humorral és iróniával, mely hirtelen fordul át zsánerének paródiájává. Mi pedig csak kapkodjuk a fejünket, mikor a történet vége felé – akárcsak Jerne – azt sem tudjuk, fiúk vagyunk-e vagy lányok.

Mit eszel, mi ez a szörnyűség? Saláta. Ez nem ad neked örök ifjúságot. Annyiszor mondtam már, Jerne, hallgass a nagymamádra. Ha akarsz valami igazán táplálót, rendelj egy pizzafutárt! Tényleg elmondta már ezerszer, s töretlenül remélte, hogy egyszer lemondok könnyű vacsorámról egy-egy leizzadt kifutófiú vagy kifutólány kedvéért. - Így társalog egymással az új évezred elején a meseírói ambíciókat dédelgető, huszonéves Voltamper Jerne és kétszázharmincöt éves nagymamája. "2000-ben, helsinki ösztöndíjam első hónapjaiban szakdolgozatírás helyett egy vámpírtörténet szövögetésével töltöttem a finn tél kurta nappalait és hosszú éjszakáit. Ez volt első írásművem, és akárcsak a történet főhőse, én is azt reméltem, hogy rögtön fölfedez majd magának az irodalmi élet. A meseíró-palánta Jerne és a patinás budapesti vámpírdinasztiából származó örökifjú nagymama történetéből előbb forgatókönyv készült a 2001-es prágai Sundance Fesztiválra a film azóta sem valósult meg , majd 2002-ben a regény is eljutott az olvasókhoz. És közben még föl is fedeztek bennünket." - (Szécsi Noémi) Szécsi Noémi 1976-ban született. Az ELTE latin, majd angol és finn szakán folytatta tanulmányait. Kommunista Monte Cristo című regényéért 2009-ben megkapta az Európai Unió Irodalmi Díját. 2011-ben József Attila-díjjal jutalmazták.

 

 


Robert Fulghum: Már lángolt, amikor ráfeküdtem

 

Schonerné Emődi Edit ajánlja: Este szétnéztem a könyvespolcon és ledöbbentem: telis tele van pszichológiával és szervezetfejlesztéssel foglalkozó szakkönyvekkel. A hátsó sorba is bekukkantottam, és megtaláltam egy kedves könyvem a főiskolás évekből: Robert Fulghum: Már lángolt, amikor ráfeküdtem (1994. Park Kiadó). A kötet rövid humoros és könnyed történeteket tartalmaz az életről, az életünkről. Fárasztó nap végén nehezen veszek már elő regényeket, mert abban el kell mélyülni, vissza kell emlékezni az olvasottakra. Ez a könyv viszont különálló sztorikat tartalmaz vicces helyzetekről, családi történésekről, az ún. szürke hétköznapokról, amelyek nagyon is színesek tudnak lenni, ha észrevesszük a szépséget, a humorosat egy-egy eseményben. Fulghum megközelítése, „szemüvege” segíti az olvasót, hogy másképp nézzünk rá történéseinkre. Szívből ajánlom a könyvet kedves, közvetlen nyelvezete, édes-esendő emberekről szóló történetei miatt könnyed olvasmányként, egy bögre forró csoki vagy hűvös vörösbor mellé.

Az okos, éles szemű és nagyszívű Fulghum sikerrerceptje látszólag egyszerű: esszéiben általában mindenki számára ismerős, hétköznapi dolgokat vesz szemügyre, de a maga egyedülálló látásmódját alkalmazza, s amit tapasztalataiból papírra vet, azt humor, bölcsesség, empátia színezi át. Legnagyobb varázslata - a receptet maga árulta el-, hogy "inkább értelmet keres az életben, mintsem hogy magát az élet értelmét keresné". A "Már az óvodában megtanultam..." szerzőjének újabb tűnődései.

 

 


Szepes Mária: Vörös Oroszlán

 

Leskovics-Ortelli Andi ajánlja: Legalább ötször olvastam és minden alkalommal adott valami újat, valami mélyet, elgondolkoztatót. A történet lebilincselő, fordulatokkal és izgalmakkal teli. Közel 400 év utazás az alkímia világába. Csodálatosan kidolgozott, világirodalmi szinten megírt regény. Vagy valami sokkal több. "Te, aki e könyv olvasásába kezdtél, ha végigolvasod és megérted, uralkodóvá vagy őrültté leszel. Ám tégy vele, amit akarsz – se megvetni, se elfelejteni nem fogod." (Eliphas Levy: Rituel de la Haute Magié)

Az egykor nagy vihart kavaró és ma is különleges sorsot élő regény alaptémája egy elixír, az örök élet itala, maga a Prima Materia, amely halhatatlanná tesz, és megadja azt a képességet, hogy emlékezzünk előző életeinkre. A kötet olvasói immár több évtizede számolnak be ugyanazokról a tapasztalatokról: első olvasatban egy letehetetlen, négy évszázadot átfogó, izgalmas történetet látnak benne, később azonban a mű beavatássá alakul át, amely valójában az alkímia történetét és a keleti filozófia legmélyebb kulcsait rejti magában.

 

 

Vavyan Fable: A ​pepita macska

 

Pajkó Andi ajánlja: Egyszer balga módon kölcsönadtam A pepita macskát, nem kaptam vissza. Volt néhány álmatlan éjszakám miatta. Azokat a könyveket imádom, amik nyomot hagynak a lelkemen, amin még napok múlva is rágódom, mert emésztenek a kérdések és dilemmák. Na, ez a mű nem ilyen! Ez a vicces könyvek Ferrarija (holtversenyben a Vesztegzár a Grand Hotelben című Rejtő Jenő remekkel), általa kiválóan gyakorolható a vinnyogva nevetés. Az őszi romantikus hétvégénken, Hévízen, szembe jött velem egy antikváriumban A pepita macska. Megvettem, újra elolvastam, és soha többé nem adom kölcsön, őrzöm az unokáimnak...

Az ​isten szerelmére, meg ne vegye ezt a könyvet! – ha ki nem állhatja a Fable-regényeket – ha férfi – és hiú – ha nő – és a férfiakat Istennek látja – ha nem szeret nevetni – hasműtét után – varratszedés előtt Azonban azonnal vigye haza ezt a könyvet, – ha érdekli minden idők legelégikusabb love story-ja, amely arról szól, miként szeretett egymásba Chantal és Sultan – ha kíváncsi rá, hogyan mérgesítette el szerelmüket pl. a csirkelábakkal gazdagon feldíszített karácsonyfa – ha tudni kívánja, mi történik, miután Sultán egy szép napon hazatér Afrikából, hogy felkutasson egy orvost, akinek vírus tapad a kezéhez, ám a doktort halva találja – ha sejti már, hogy Sultant űzőbe veszi a titkosszolgálat, s bár Chantal könnygázzal védi magát, neki is menekülnie kell, árkon-bokron, emlékeken, Afrikán át – pláne, ha… Tudja mit?! Ha kíváncsi a történetre, olvassa el Vavyan Fable és Maggie Bell könyvét! szerelmi történet, s mint olyan: kész akcióregény. Utolsó – fontos – figyelmeztetés: számoljon a féktelen nevetés következményeivel, és feltétlenül csatornáztassa székét, fekhelyét, mielőtt a könyv olvasásába fogna!

 

 


Abigail Tucker: Oroszlán a kanapén - Hogyan hódították meg a macskák a világot?

 

Sárdi Barbi ajánlja: Kaptatok már ajándékba úgy könyvet, hogy szívetek szerint már a borítót látva megkérdeztétek volna, megtartották-e a blokkot, hogy következő nap máris cserélhessétek? Én pont egy ilyen könyvet kaptam névnapomra. Cuki kiscica az előlapon, alig több mint 200 oldal, persze hátul meg virított az ár, amit hangosan ki sem ejtettem a döbbenettől. Gondoltam, vagyunk olyan viszonyban a párommal, hogy ezt kerek perec megmondom: köszi, biztos jó ötletnek tűnt, hisz köztudottan macskabolond vagyok, de azért ez még nekem is túlzás. Megkérdeztem a Libriben, 8 napon belül cserélik. Hurrá! Másnap este megszólalt lelkiismeretem szolid csengője: azért csak ki kellene olvasni, mielőtt visszaviszem, így tompíthatom a sértődést (ami amúgy tök jogos volt, elismerem). Az első két oldal igazolta hipotézisem: Ezért pénzt adni?! Ne már! Aztán úgy hajnal 2 körül, végkimerülésem határán csusszant az éjjeliszekrényre a cuki kiscica, majd alig vártam, hogy másnap még többet és többet megtudjak ezekről a rejtélyes, bosszantó szívrablókról, amikből a családnak is van aktuálisan három. Merthogy a szerző óriási kutatómunkát dobott bele ebbe a könyvbe, és az információhalmazt sikerült egy olyan izgalmas regényként prezentálnia, ami bizonyára még a macskaelleneseket is magával sodorná oldalról oldalra. Azt hiszem, újságíróként még picit irigykedem is…

Mára e puha szőrű, kecses bestiák a földkerekség csaknem minden zugát meghódították - beleértve hálószobáinkat és a szívünket is. De hogyan juthattak el idáig? Mi a macskák sikertörténetének titka? Hiszen ne szépítsük: míg a kutyák évezredek óta güriznek az ember barátságáért, s a pásztorkodástól a drogkeresésig egy tucatnyi hasznos mesterséget kitanultak, addig a macskák inkább lustaságukról, finnyásságukról és együttműködésre való képtelenségükről híresek. A közhiedelemmel ellentétben ráadásul nem tizedelik, hanem széles ívben kerülik a patkányokat. Akkor mégis mit keres az Oroszlán a kanapén? A gyakorló cicabolond Abigail Tucker vérbeli oknyomozó újságíróként ered a nagy macskarejtély nyomába. Útitársaiként nemcsak tenyésztőkkel, macskajogi aktivistákkal, őskori és modern cirmosok kutatóival találkozhatunk, hanem magukkal a macskákkal is, a legdörzsöltebb kóbor jószágoktól kezdve Lil Bubig, a milliókat kaszáló celebcicáig. Tucker hiteles forrásokra támaszkodó, mégis könnyed, humoros és olvasmányos könyvéből többek közt kiderül, vajon igaz-e, hogy a macskasimogatás gyógyhatású, lehetséges-e, hogy néhány millió éven belül kardfogú sziámi macskák fogják riogatni kései leszármazottainkat, és miként képes az állatok királya megtűrni maga mellett korlátolt és idegesítő alattvalóját, az embert.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szombat, 13 január 2018 11:16
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449