TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ 5 dolog, amivel az otthonodba költözhet a dán életérzés
05
2018 febr.

5 dolog, amivel az otthonodba költözhet a dán életérzés

 

Talán több helyen is szembejött már veled a szó: HYGGE. Olvasgattad, nézegetted, próbáltad lefordítani, jelentést társítani hozzá. Biztosan hallottad már ehhez kapcsolódóan, hogy ez tulajdonképpen az a bizonyos dán életérzés, amitől a dánok boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, elégedettebbek, és még sorolhatnám. Pontosan nem lehet meghatározni, mi ez, ne is próbáld! Egyszerűen érezd! És hogy mi kell hozzá, hogy az otthonod „hyggelig” legyen? Ezt vesszük most górcső alá!

 

 

1. HYGGEKROG

Amennyire barátságtalan kimondva, annyira imádni fogod a valóságban. Ez bizony nem más, mint az otthonodban egy olyan hely, ahova bekuckózhatsz. Lehet ez egy kényelmes fotel, egy kanapé biztonságos ölelése, vagy egy puha szőnyeggel, párnákkal borított sarok, egy ablakfülke, egyszóval egy kuckó, ahol igazán önmagad lehetsz. Gondoskodj a kényelmedről, puha anyagokkal vedd körbe magad! Válassz a stílusodnak megfelelő színeket és a lelkedet is simogató anyagokat!


2. KANDALLÓ

A dán életérzés egyik meghatározó eleme a fatüzelésű kandalló. Valóban kevés kellemesebb helyet tudunk elképzelni, mint a ropogó tűz előtt ülni, ahol megpihenhetünk, ahol jelen van a meghittség és ahol teljes békében magunkra és szeretteinkre figyelhetünk.

 


3. GYERTYÁK

A dánok szerint ha nincs gyertya, akkor nincs hygge sem. A fény szerepe nagyon fontos abban, hogyan érezzük magunkat. Rendszerint az erős, hideg fényektől próbálunk szabadulni, míg a lágy, hangulatos, meleg fények vonzanak minket. Minden egyes gyertya meggyújtása – bármilyen okból is tegyük azt – ünnepélyessé, meghitté teszi a pillanatot. A lángját figyelve pedig pont azt érjük el, ami a mai kor egyik kihívása: benne maradni a pillanatban és megélni azt. Az illatosított gyertyáknak pedig nemcsak a fényével, hanem annak aromájával is kellemes perceket varázsolhatunk magunknak.

 

 


4. TERMÉSZET

A természetnek rengeteg darabkája van, ami megadja nekünk azt az életérzést, ami tulajdonképpen maga a hygge. A termések, kavicsok, levelek, uszadék fák, kagylók sokasága mind a rendelkezésünkre áll a meghitt hangulat megteremtéséhez. Természetes padlót, fa bútorokat és kerámia tárgyakat választva az otthonunk összekötődik a külvilággal.

 

 

5. KÖNYVEK

Egy jó könyv társaságában mindenki ki tud kapcsolódni. Minden könyv egy-egy titkot rejt, mindenből tanulhatunk, mindenből fejlődhetünk. Ha pedig az olvasásba a családtagjainkat is bevonjuk, akkor gyorsan benépesedik majd a hyggekrogunk.

 

 

És mikor válik mindez teljessé? Természetesen egyedüllétre is szükségünk van időnként, de igazán akkor működik a HYGGE, ha megteremtjük otthon ezt az életérzést és megosztjuk szeretteinkkel, barátainkkal. Egy közös főzés, egy hangulatos sütis este, finom forró italokkal, amikor együtt beszélget a társaság apraja nagyja a tűz fényénél, kényelmes párnák, puha takarók között a jelenben… Azt hiszem, ez a legzordabb téli időszakot is elviselhetőbbé teszi! ;)

 


Szabó Rita

enteriőrtervező, home stager, Kecskemét

Lakberendeződ a facebookon

Mobil: +36209707333

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

Forrás:

  • Meik Wiking: HYGGE – A dán életérzés, amely boldoggá tesz
  • Jonny Jackson & Elias Larsen: Az otthon melege – Hygge: a boldogság dán receptje

Fotók: Pinterest

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 12 február 2018 12:36
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449