TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Menjen vagy ne menjen? Megvitattuk az iskolaérettséget egy kecskeméti fejlesztő pedagógussal

20
2018 febr.

Menjen vagy ne menjen? Megvitattuk az iskolaérettséget egy kecskeméti fejlesztő pedagógussal

 

Az óvodából az iskolába való átmenet minden gyermek és családja életében nagy mérföldkő. Az pedig, hogy az első osztályban milyen élmények, sikerek, kudarcok érik a kicsiket, döntően meghatározza az egész iskolai életüket. Épp ezért érdemes gondosan pakolgatni a mérleg serpenyőibe a prókat és kontrákat. Segítségül hívtunk egy nagyszerű kecskeméti szakembert, Varjúné Legát Katalin fejlesztőpedagógust, az Okoskockák egyik kitalálóját, hogy tisztábban lássunk, hogyan állapítható meg egy gyerkőcről, iskolában van-e már a helye vagy jobb neki még egy évet az ovi kötelékében tölteni.

 

Trendalelke: Ahogy a gyermekek különböző korukban tanulnak meg járni vagy beszélni, bizonyára az iskolaérettséget is különböző korukban érik el. Jól gondoljuk?

Varjúné Legát Katalin: Igen, éppen ezért nagyon fontos, hogy akkor lépjék át az iskola küszöbét, amikor valóban készen állnak arra, nem korábban és nem később. Ha iskolaéretten az óvodában marad, azt tapasztalhatjuk, hogy unatkozik az utolsó évben, mert a szabad játék kevésbé köti le, szívesebben végezne kihívást jelentő tanulásos feladatokat. Amennyiben nem iskolaéretten kezdi az iskolát, még ha jó értelmi képességekkel is rendelkezik, folyamatosan kudarcokat élhet meg. Ennek következménye lehet a tanulási motiváció teljes elvesztése, tanulási nehézségek, és ebből fakadóan magatartási problémák kialakulása. 

Amikor szülőként a beiskolázásról döntünk, az óvónők jelzéseit érdemes megfontolnunk, hiszen ők látják, hogy a csoportos helyzetben hogy működik a gyermekünk, az ő tapasztalataikra, szakértelmükre támaszkodhatunk. Ha bizonytalanok vagyunk, a Pedagógiai Szakszolgálathoz fordulhatunk, ahol kérhetünk pedagógiai vizsgálatot.

 

 

 

Mégis hogyan mérhető az iskolaérettség?

Az iskolaérettség, vagyis az iskolai életre való alkalmasság nem attól függ, hogy milyen okos a gyermek, hanem fizikai, kognitív és pszichés tényezők által meghatározott állapotot jelent.

 

Fizikai tényezők:

 • Megfelelő fizikum szükséges ahhoz, hogy egy gyermek megkezdhesse az iskolát. Ha nem éri el a minimum 110 cm-t és a 18 kg-ot, akkor valószínűleg nem vagy nehezen fogja bírni az iskolai terhelést.
 • Fontos jel a fogváltás és a végtagok megnyúlása, és szükséges az is, hogy megfelelő látással, hallással rendelkezzen a gyermek, hiszen az érzékelés minősége döntően befolyásolja a tanulási folyamatot.
 • Jel a nagymozgások megfelelő kivitelezése, a jó egyensúlyérzék, a finommozgások pontos végzése is. 
 • Ne felejtsük el, az írás elsajátításának alapfeltétele a jó ceruzafogás.
 • Fontos az is, hogy kialakult testsémával rendelkezzen a gyermek, vagyis ismerje a testét, tudja a testrészek nevét, biztonsággal tájékozódjon a saját testén. 
 • Mire iskolába kerül a gyermek, kialakult dominanciákkal szükséges rendelkeznie. Jó, ha a kéz, láb, fül és szem azonos oldali dominanciát mutat. 

 

Kognitív tényezők:

 • Az észlelési funkciók közül például a betűfelismeréshez szükséges képesség az azonosság és a különbség felismerése.
 • Az olvasás tanulásához elengedhetetlen hogy a részeket tudja-e egészként felismerni, pl. a betűsorokat szavakként értelmezni.
 • Az írás, helyesírás feltétele, hogy a beszédhanghallás és a beszédészlelés megfelelő legyen.
 • A tanulási folyamatot döntően meghatározza még az auditív és a vizuális emlékezet. Ugyanígy a beszédállapot, amibe beleértem a tiszta artikulációt, a megfelelő szókincset, a nyelvtani szabályok helyes használatát, a szóbeli kifejezés milyenségét.
 • A gondolkodási funkciók megfelelő szintje szintén elengedhetetlen tényező a sikeres iskolai teljesítményhez, ahogy a jól rögzíthető, tartós figyelem is. 
 • Jó, ha tudjuk, hogy az iskolaérett gyermek 6-os körben biztos számfogalommal rendelkezik, 10-es számkörben jól tájékozódik.

 

Pszichés tényezők:

 • Az iskolaérett gyermek érdeklődik az iskola, a tanulás, a feladatok iránt. Fejlett feladattudata van, tudja, hogy vannak kötelességei, és hogy a feladatot akkor is el kell végezni, ha egyébként szívesebben játszana.
 • Jó kudarctűrő képességgel bír, ami szükséges ahhoz, hogy ha egy feladat nem sikerül elsőre, akkor akarjon újra nekivágni, és ne keseredjen el, ha nem az ő munkája a legjobb.
 • Képes együttműködni a társaival, és a felnőttekkel is tud kapcsolatot építeni, mer bizalommal fordulni a pedagógusaihoz, ha segítségre van szüksége.
 • Tud engedelmeskedni az utasításoknak.

 

 

Kell-e izgulnunk, ha gyermekünk fejlesztésre szorul? 

Gyakran, ha egy évet még marad az óvodában a gyermek, a spontán éréssel a következő évre eléri az iskolaérettséget. Az esetek nagy részében viszont szükség van célzott fejlesztésre, az idegrendszeri érést segítő mozgásterápiára, kognitív vagy logopédiai foglalkozásokra. Ha ezekkel megsegítjük a gyermeket, megelőzhetjük a tanulási nehézségeket, megalapozhatjuk, hogy szívesen járjon iskolába, szeressen tanulni. Amerikai kutatások szerint ugyanis a gyermek első iskolai éve, ott nyújtott teljesítménye és szerzett élményei komoly kihatással vannak a későbbi sikereire. Az országban több helyen létesült Okoska Tehetségházak és az Okoskocka egyik küldetése, hogy a gyerekek ki tudják hozni magukból azt, ami bennük van. Fontos hangsúlyozni, nem érdemes csak arra a területre koncentrálni, ami nem megy neki, amiben nincs sikerélménye. Ha azt erősítjük, amiben jeleskedik, az húzza magával a fejlesztendő területet is. Természetesen nem kell kétségbe esnie a szülőnek, ha van ilyen terület. Mindannyiunknak vannak erősségeink és gyengeségeink. A gyerekek képességei is területenként eltérő szintűek. A hangsúly a játékosságon van, miközben gyengébb és erősebb területeik egyaránt fejlődnek.

 

Nagy a teljesítménykényszer már az ovisokban is?

Sok gyerekben benne van a szorongás már óvodás korban. Kérdezem őket a játékos fejlesztés során, hogy mi lesz, ha nem sikerül. Kétségbe esnek. De van olyan is, aki maga teszi fel a kérdést. Ilyenkor megbeszéljük, hogy nem baj, ha eltéveszted, nem baj, ha nem sikerül, majd újra megpróbáljuk.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 20 február 2018 17:07
Értékelés:
(7 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449