TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Vess és arass: palántázás lépésről lépésre
23
2018 febr.

Vess és arass: palántázás lépésről lépésre


Palántát mindenkinek! Igen, még az erkélytulajodonosoknak is, hiszen nincs jobb a saját termesztésű fűszernövényeknél, zöldségeknél. Közben a környezettudatosságot is szem előtt tartva öko módon, a tojástartó kel új életre palántázó tálcaként. Kevesen gondolnának rá így, pedig mennyivel olcsóbb és környezetbarátabb megoldás a műanyag eldobható palántázó tálcával szemben, ugye?Hozzávalók:

Hosszú a lista, de nyugi, nincs semmi különös hozzávaló.

 • tojástartók
 • olló
 • cellux
 • fogvájó
 • filc
 • kartonpapír
 • palántaföld
 • szemöldökcsipesz (Vicces, ugye?)
 • pumpás spriccelő (Ne vegyszeres kiürült flakont használjunk!)
 • kiszuperált evőkanál
 • gumikesztyű
 • vetőmag
 • kistányér


Mindezek mellé ajánlatos, ha van otthon pár egységnyi türelem és nyugalom! Smile

 

Palántázás lépésről lépésre

 

 

 


1. Mit ültessünk?

Erkélytulajdonosok gondolkodhatnak fűszernövényekben, paradicsomban, chiliben, virágokban. Nekem sok inspirációt adott egy kertészeti oldal. Sokak kertje nem áll meg a balkonméretnél - ennek gyomtalanításkor nagyon örülnénk, de előnye, hogy több növény ültetésére ad lehetőséget.

Fontos a bevizsgált vetőmag! Én csak a ZKI által bevizsgált és előállított vetőmagokat használtam. Az ára igaz, háromszorosa a bevásárló központok által kínál „olcsó” testvéreivel szemben, de biztosra szerettem volna menni, ha már ennyit foglalkozok a palántaneveléssel.

 

2. A tojástartókat egy fogvájóval vagy pedig egy vastagabb tűvel átszúrkáljuk. Minden „gödröcskét” minimum háromszor.

 

3. Indulhat a zászlógyártás:  ehhez nincs más dolgunk, csak feliratozni a színes kartonpapírokat, azokat címke nagyságúakra vágni, majd hozzáragasztani a fogvájóhoz úgy, hogy az átlátszó cellux teljes terjedelmében befedje a kartonpapírunkat. Ez a locsolás miatt lesz fontos. A zászlókat a veteményezés során beleszúrjuk a tojástartókba. Ha valaki csak egyféle növényt nevel, annak nem szükséges, de ha többfélét, ott gond adódhat később, hogy mi micsoda.

 

4. Az asztalt/szekrényt/ládát, amin a palántákat tartjuk majd, terítsük le vízhatlan anyaggal, például viaszosvászon terítővel vagy kukazsákkal.

 

5. A palántaföldet egy evőkanál segítségvel betöltjük a tojástartó gödröcskéibe. A gumikesztyű hasznos lehet az ápolt kezeink megőrzéséhez! FONTOS! A vetés előtt meg kell öntöznünk a földet. Minden földdel teli lyukba kerüljön pár csepp víz!

 

6. Egy szemöldökcsipesz segítségével fogunk veteményezni. (Ne nevess! Elég tudományosnak hangzik, pedig csak praktikus. A zeller magja kb. akkora, mint egy bolha fele... Szóval aki azt meg tudja fogni és számolni, az indulhat a NASA-hoz.) Egy kistányérba tesszük a vetőmagok kb. felét, és onnan csipegetünk. Egy lyukba 3-4 szemet teszünk. Vetés közben ne feledkezzünk meg a zászlóink kitűzéséről sem. Wink

7. Ültetés utáni gondozás: minden nap spriccelővel fújjuk a növényeket, hiszen fejlődésükhöz fontos a páratartalom és a nedves föld.

8. És jöhet az újabb projekt: innentől kezdve a joghurtos, tejfölös, pudingos dobozokat sem dobhatjuk ki, az apródokat 20-23 nap után ugyanis át kell ültetni, mert kevés lesz a hely számukra.


Nevelési asszisztens munkakörbe a gyerekeket is bevonhatjuk, a spriccelő nagy sikert arat majd náluk.

 

Sok egészséges növényt kívánok!

 

Üdvözlettel:

 

Demeter Leila

 

 

Demeter Leila

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 23 február 2018 16:35
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449