TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Hányadiknak születtél a családban? – útmutató önmagadhoz és a kapcsolataidhoz
29
2018 aug.

Hányadiknak születtél a családban? – útmutató önmagadhoz és a kapcsolataidhoz

 

Mindannyiunk életében van egy fontos közeg, ami életre szóló és ahonnan a legerőteljesebb gondolatokat, érzéseket, tapasztalatokat kapjuk. Ez pedig a családunk. A család az a rendszer, ami mindenki számára meghatározó alap a személyiségének fejlődésében, az egyes életszakaszainak megélésben. A családban mindenkinek megvan a maga helye. Ez a kis közösség akkor tud harmonikusan működni, ha az egyes családtagok a saját helyükön vannak és bensőséges módon tudnak egymáshoz kapcsolódni. Ezt a kapcsolatot pedig nagymértékben jellemzi az, hogy hányadik gyermekek vagyunk a testvérek sorában.

 

A családi rendszerben tehát meghatározó szerepe van annak, hogy hányadikként születünk meg, hogy van-e előttünk már valaki és születik-e még testvér utánunk. Mert amint egy újabb gyerek születik a családba, az valamilyen módon kihat a többi gyerekre és a szülőkre is.

A születési sorban elfoglalt helyünk alapján bizonyos jellemzőkkel rendelkezünk. Ezek ismerete hasznos lehet, mert ez alapján könnyebb megértést kaphatunk a testvéreinkkel, a szüleinkkel való konfliktusainkra, a családon belül húzódó feszültségeinkre.

Ezen túlmenően ráláthatunk a munkahelyi kapcsolatainkra és kihívásainkra. Ez alapján válaszokat kaphatunk arra, hogy miért úgy reagálunk le egy szituációt - akár a családon belül, akár a baráti, munkahelyi viszonyaikban -, ahogyan tesszük.

Ha ismered a születési sorban elfoglalt helyedet és hogy mit jelent ez neked, könnyebben tudod majd kezelni és megoldani a konfliktusaidat.

 

 

Mit is jelent a gyakorlatban a születési sorrend szerepe?

Aszerint, hogy hányadiknak születik meg egy gyermek, többféle kategóriát lehet alkotni:

 • elsőszülött, 
 • másodszülött, 
 • középső gyerek, 
 • legkisebb, 
 • egyke, 
 • ikrek

Mindegyik csoportra más-más tulajdonságok jellemzőek. Ennek részletes kifejtésére egy külön írásban vállalkozom majd. Most ízelítőül és kedvcsinálóként a folytatáshoz, szeretnék néhány jellemvonást bemutatni, hátha magadra ismersz bennük vagy akár a testvéreidre és megértést kaphatsz a kapcsolatotokra.

 

Elsőszülöttek:

Önállóak, szabálykövetők, maximalisták, törekvőek, kritikusak magukkal és másokkal is. Nagyon ambiciózusak tudnak lenni, motiváltak, kiemelkedő teljesítményekre képesek, nagyok az elvárásaik. Általában belőlük kerülnek ki a vezetők vagy olyan személyek, akik például a munkában felelősségteljes pozíciót töltenek be.

 

Másodszülöttek: 

Nem igazán szeretik a konfliktusokat, inkább a békítő, szerepében vannak szívesebben. Ők kompromisszumkészebbek a kapcsolataikban. Inkább a közösséget szolgálják, mint az élén állnának irányítóként. Gyakran érezhetik magukat mellőzöttnek.

 

Középső gyerekek:

Azok, akik alulról és felülről is egyfajta nyomás alatt állnak. Ők azok, akiket nem igazán vesznek észre, ők biztosan nincsenek elkényeztetve. Fontosak számukra a baráti kapcsolatok, hiszen itt nagyobb figyelmet kaphatnak, mint a családban. Ezért jó közvetítők, megbízhatók. Diplomatikusak és konfliktuskerülők is lehetnek.

 

Egykék:

Az elsőszülöttekhez hasonlító tulajdonságokkal rendelkeznek. Nehezen viselik el a kudarcot, céltudatosak, magasak az elvárásaik. Jobban érzik magukat idősebbek társaságában, a korosztályukban sokszor nem találják a helyüket.

 

Legkisebbek:

Azok, akik a legtöbb babusgatást, kedvességet kapják a családban. Ők ezért lazábbak, vidámabbak, barátságosabbak lehetnek. Jól együtt tudnak működni másokkal, segítőkészek. Lehetnek kicsit naivabbak, hiszékenyek is, és ezért kihasználhatóbbnak is tűnnek. Makacsabbak és jobban tudnak manipulálni a kedvességükkel. Kitartóak és szórakoztató társasági emberek.

 

Ikrek: 

Tudják, hogy különlegesek és azt is, hogy ki az irányítóbb személyiség kettejük közül. Őket az elsőszülött-másodszülött tulajdonságai jellemzik. Az ikrek érkezése nem könnyű a sorban előtte és utána álló testvéreknek.

 

 

Általában egyébként azokkal tudunk könnyebben kapcsolatot kialakítani, akikkel egy helyen állunk a születési sorban.

Ezek a jellemvonások persze nem előre meghatározottak és nem megváltoztathatatlanok, hiszen mindannyian egyedi személyiségek vagyunk. De az ismeretük sokat segíthet abban, hogy megértsük a működésünket, a reakcióinkat, az érzelmi életünket és a kapcsolataink minőségét.

A születési sorrendben elfoglalt helyünket befolyásolják még egyéb külső tényezők is. Ilyenek:

 • a testvérek közötti korkülönbség; 
 • a nemek megoszlása; 
 • ha beteg vagy fogyatékkal élő gyermek van a családban; 
 • az ikrek születése; 
 • haláleset; 
 • örökbefogadott gyermek érkezése a vérszerinti gyerekek mellé.

Aztán az is érdekes hatással lehet, hogy a szülők hányadik helyen állnak a saját testvéreikhez képest, hiszen másként fog reagálni két elsőszülött szülő, mint egy elsőszülött és egy másodszülött szülőpáros.

Az is lehet befolyásoló tényező, hogy milyen az ellenkező nemű szülők és gyermekeik kapcsolata (apa-lánya; anya-fia).

És egy külön nagy téma a mozaikcsalád, mely kedvenc témáim egyike, így erre majd külön is ki fogok még térni egy írásban. Ez a családi felállás az, amikor mindkét szülő válás után hozza a gyerekeit az új családba. Izgalmasan színezi tovább a történetet, ha közös gyerekük is születik.

Ezekről a külső tényezőkről a következő cikkemben fogok részletes útmutatást adni.

 

Felhasznált irodalom: Kevin Léman: Születési sor(s)rend

 

 

 

Dr. Kovács Fatime

holiszta

Életesszencia

Életesszencia a Facebookon

+36-20-362-22-88

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 29 augusztus 2018 11:35
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449