TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Kicsi vagy nagy a korkülönbség a testvéred és közted? Így befolyásol titeket
21
2018 szept.

Kicsi vagy nagy a korkülönbség a testvéred és közted? Így befolyásol titeket

 

A személyiségünket nagy mértékben befolyásolja, hogy hányadiknak születtünk meg a családba. Ebben a témában az első írásomban azt fejtettem ki, hogy mit is jelent a gyakorlatban a születési sorrend szerepe. A most következőkben arról szeretnék írni, hogy a születési sorrenden kívül milyen más tényezők hatnak még ki a családban elfoglalt helyzetünkre. Ezek külső tényezők, melyeknek az ismerete azért fontos, mert sem a szülök, sem a testvérek nem tudnak változtatni rajta, nincs lehetőségük befolyást gyakorolni ezekre.

 

Melyek lehetnek tehát azok a körülmények, amelyek kihatnak a születési sorrend szerinti tipikus személyiségjegyeinkre?

 

 

A testvérek közötti korkülönbség

Bár sok szülőnek van egy elképzelése, hogy mikor lenne ideális, ha a következő gyermek megérkezne a családba, ez azonban nem mindig az előzetes elképzelések szerint történik. Az biztos azonban, hogy a testvér születése nagy változást hoz a sorban előtte lévőnek, főleg, ha elsőszülöttről van szó. Ilyenkor ugyanis elveszti az egyeduralmát, úgy érezheti, hogy „trónfosztott” lett. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy számára a testvér az, aki elveszi tőle a szülei figyelmét, úgy érzi, már nem ő van a középpontban.

Többször is felszínre kerültek a terápiás munkám során elsőszülöttektől erre vonatkozó gyerekkori kijelentések, pl: „Vigyétek vissza a kórházba ezt a síró csomagot!”; „Most már mindig itt marad velünk ez a baba?”. Tapasztalatom szerint a későbbi megfelelési kényszerek, bizonyítási vágy, maximalizmus, versengés okai itt keresendők. Hiszen ilyenkor az elsőszülött úgy érzi, neki a testvér megérkezésétől kezdve sokkal jobban kell teljesíteni, hogy több figyelmet kapjon a szüleitől.

Árnyalja azonban a helyzetet, hogy mennyi idővel később jön a családba a következő gyermek. Minél kisebb a korkülönbség, annál inkább érzi a gyerek az elsőrendű pozíciója elvesztését.

Ha másodszülött után érkezik egy testvér, akkor ő középső gyerek lesz, ami egy külön kategória, erre majd külön ki fogok térni egy későbbi írásomban.

A gyakorlati tapasztalat szerint, ha 6-7 évnél nagyobb korkülönbséggel születik a következő gyermek, akkor ez változtathat a családi erőviszonyokon. Akkor is, ha többedik már a sorban, a család kicsije lesz és a szülők vagy a nagyobb testvérek őt fogják babusgatni. Ha még ennél is nagyobb korkülönbséggel születik meg a következő testvér, akkor előfordulhat az is, hogy ők az egykék vagy az elsőszülöttek tulajdonságait veszik fel, annak ellenére, hogy vannak már előttük, akár többen is a sorban.

 

 

 

Nemek megoszlása

Kihatással van az is a sorrendben betöltött helyzetre, hogy milyen neműnek születnek a testvérek, illetve hogy milyen arányban oszlanak el.

Ha például elsőnek egy lány születik, de az apa nagyon fiút szeretett volna, és a másodiknak vagy harmadiknak születik csak fiú, akkor az apánál ez a gyermek lesz kivételezett helyzetben, míg a lány háttérbe szorulhat.

Gyakorlati tapasztalatom az, hogy később az ilyen lányoknál, akik nem érezték az apjuk elfogadását, mert a fiúgyerek volt az érték, a párkapcsolatban okozhat ez a későbbiekben gondot. Mivel a lány életében az apa az első férfi minta, ha ezt hozza első megtapasztalásként a kislány, hogy az apja nem fogadja el őt a „női minőségben”, akkor a kapcsolataiban is ez fog megjelenni, persze tudattalanul. Olyan férfi társakat választ majd, akik nem becsülik, megcsalják, vagy inkább az alkoholt, a munkát, a haverokat részesítik előnyben. Vagy a nőiességével nem lesz elégedett és önbizalomhiánya, téves önképe lesz magáról. Így egy állandó megfelelési kényszerben fog élni.

Ha azonos neműnek születnek, akkor lehet majd súrlódás, konfliktus a testvérek között. Mert a különböző adottságaik, képességeik miatt rivalizálhatnak egymással. Fiúknál ez megnyilvánulhat az egymással való versengésben. Ami megjelenhet abban, hogy ki teljesít jobban az iskolai tanulmányokban, a sportban vagy a lányoknál ki a sikeresebb. Lánytestvéreknél inkább abban, hogy egyik dominánsabb, határozottabb lesz, a másik pedig visszafogottabb, esetleg megalkuvóbb. Vagy az is lehetséges, hogy az egyik veszi magára a szép, kedves, segítőkész lány szerepét, a másik pedig lesz a fiúsabb, vagányabb, kicsit érzelemmentesebb lány.

A munkám során azt látom, hogy ez a felállás felnőttként gyakran úgy jelenik meg, hogy a nőiességet elfojtóbb lánygyerekből olyan nő lesz, aki férfiasabb szakmában dolgozik vagy gyengébb férfit választ társnak vagy komfortosabban érzi magát vezetői pozícióban, de nem biztos, hogy boldog is ebben.

Ha van már 2 fiúgyermek a családban és harmadiknak születik egy lány: akkor ő kivételezett helyzetbe kerülhet, hisz végre megérkezett a kislány, akit lehet kényeztetni. Ez a fiúgyermekek számára okozhat gondot, hiszen elvesztik az addigi kitüntetett figyelmet a szüleiktől.

 

 

Természetesen ezek a tényezők sem kőbe vésett szabályok, de érdemes lehet odafigyelni rájuk, mert sokat segíthetünk szülőként a gyermekeinknek, ha ismerjük ezeket a gyakorlatban megjelenő lehetőségeket, melyek kihathatnak a személyiségük fejlődésére.

Az is lehetséges, hogy amint beazonosítjuk a saját életünkben, a születési sorban betöltött helyünkre vonatkozóan ezeket a hatásokat, választ kaphatunk a családunkban megélt konfliktusainkra.

A következő írásomban folytatom tovább ezt a témát és megnézzük, hogyan hat ki a születési sorban betöltött helyzetre, ha beteg gyerek születik vagy meghal egy gyermek. Továbbá két speciális esetre is kitérek majd: az ikrek és az örökbefogadott gyermek érkezése milyen hatással jár egy családban a már ott lévő gyermekekre.

 

Felhasznált irodalom: Kevin Leman: Születési sor(s)rend

 

 

Dr. Kovács Fatime

holiszta

Életesszencia

Életesszencia a Facebookon

+36-20-362-22-88

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 21 szeptember 2018 11:14
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449