TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Valentin-napi páros interjú #3: Ivkovic Stojan és Ivkovicné Béres Tímea
15
2019 febr.

Valentin-napi páros interjú #3: Ivkovic Stojan és Ivkovicné Béres Tímea

 

Szigorú edzőkre számítottunk, de egy bohém szerelmespárt ismertünk meg Ivkovic Stojan és Ivkovicné Béres Tímea személyében. Tímea egyetlen magyar női kosárlabdázóként nyert Bajnokok Ligáját és Ronchetti Kupát, három országban volt bajnokcsapat tagja, a magyar női válogatottal is kiváló eredményeket ért el. Jelenleg a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Kecskeméti Kosárlabda Akadémia vezetője, a magyar kosárlabdázás nagykövete, a magyar női kosárlabda-válogatott csapatvezetője. Stojan kétszeres magyar bajnok, játékosként és edzőként egyaránt Magyar Kupa-győztes. Jelenleg a magyar férfi kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya, a Kecskeméti Kosárlabda Akadémia külkapcsolatokért felelős munkatársa. Amilyen impozáns karrierjük kivonata, éppoly irigylésre méltó a kapcsolatuk.

 

Mottó: "Holtomiglan-holtodiglan"

 

 

“Hosszú történet, nem egy ‘szerelem első látásra’ a miénk” - vág bele megismerkedésük sztorijába a sportolópár.

“1992-ben, amikor Stojan Magyarországra érkezett, játszottak egy mérkőzést Székesfehérváron, ahol a szüleim élnek. Édesanyámmal elmentünk rá, és Stojan nagyon megtetszett” - kezdi Tímea. “Pár év múlva pedig én tetszettem meg neki, amikor a Fradival játszott a csapatom döntőt, ő pedig követte a tv-ben. A következő meccsre lebetegedtem, Stojan ezért betelefonált a televízióba, Knézy Jenőnek, hogy hol van az a lány… Ezután megint eltelt két év, Sopronba igazoltam, a következő évben, 1998-ban Stojan is így tett, tehát végre megismerkedhettünk egymással. Azt szoktam erre mondani, bizonyára sorsszerű találkozás volt, ő az én végzetem!”

 

 

Két év után Kaposváron folytatódott a karrierjük, oda már együtt költöztek. Megjárták Pécset is, sőt, Tímeának jött egy franciaországi, majd egy cseh szerződés, de a leghosszabb időt eddig Kecskeméten töltötték, töltik, immár 10. éve.

Bárhol is éltek, a leglényegesebb a pályán kívüli nyugalom volt számukra. Meg a reggeli kávé szertartás.

 

 

“Nem a hely a fontos, hanem a jó kávé, ezért Sopronban egy városszéli benzinkútra jártunk kávézni. Az egyik alkalommal, egy vasárnapi meccs után, fáradtan, melegítőben úgy gondoltam, mire várok még?! Romantikusan megkérdeztem Timit, akar-e a feleségem lenni, hozzátéve, hogy ne gondolkozzon sokáig!” - idézi fel a spontán lánykérés mozzanatait Stojan, aki állítólag azóta sokat fejlődött romantika terén, bár ő amiatt különlegesnek tartja a helyszínt és az alkalmat, hogy a legfontosabb napszakban, egy számára szent programmal kötötte össze a nagy kérdés feltételét. Stojan ki is kéri magának, hogy kettőjük közül ő a romantikusabb és bújósabb.

Ezt követően azért egy hivatalos és ünnepélyes lánykérésre is sort kerítettek. Ez ugyancsak egyedien zajlott. Stojan Dubrovnikban született, Montenegróban nőtt fel, édesanyja horvát, édesapja szerb. Így hát Tímea édesapja megtisztelte leendő vejét az ottani szokásokkal.

“Nálunk az a hagyomány, hogy a lány családja pálinkával és fegyverrel várja a vőlegényt. Ha az apa odaadja neki a lányát, akkor felbontják az italt…” - a másik verziót inkább nem akarjuk megtudni, szerencsére ezúttal koccintás lett a történet vége.

 

 

Az esküvőt Kópházán tartották, katolikus szertartás szerint, természetesen két nyelven, horvát és magyar pappal. Tímea egyébként öt nyelven beszél, köztük horvátul is tökéletesen, de Stojan sem panaszkodhat, a rettegett magyar nyelvet megsüvegelendően használja.

“A legnehezebb szavak a holtomiglan, holtodiglan voltak, nem tudtam őket kimondani” - meséli Stojan, akinek nem csak ez okozott némi zavart az esküvőn. “A feleségül veszed-e kérdésre hirtelen nem tudtam válaszolni, mert fogalmam sem volt róla, ki az a Viktória és miért kellene őt is elvennem?!”

“A keresztlevelemen a teljes nevem Béres Tímea Viktória, csak ez addig valahogy nem került szóba köztünk” - kapjuk a magyarázatot. “Megszorítottam a kezét, hogy nyugi, én vagyok, szívem.”

 

 

Stojan vágyai között szerepelt, hogy amennyiben egyszer megadatik neki a bajnoki cím, azt tűzijátékkal fogja ünnepelni. Mivel ez az esküvőig nem teljesült, és arra, hogy Tímea a felesége lett, szintén úgy tekintett, mint egy győzelemre, a lagzin kápráztatták el a vendégeket a fények és színek kavalkádjával. Felesége mellett aztán megtanulta, mi az a maximalizmus, ennek hála pedig az első bajnoki aranyérem ugyancsak összejött nem sokkal később.

 

 

Igazi mozaik családként élnek: Stojan előző házasságaiból két gyermek született (Andja 30, Iván 22 éves), közösen pedig a 15 éves Milánt és a 8 éves Márkót nevelik. A nagy korkülönbségek ellenére a testvérek remekül kijönnek egymással. Edzőként és szülőként is szigor helyett a következetességre és az elvek betartására törekszik a pár.

“Minden többgyermekes szülő tudja azonban, hogy az első gyerekeknél még könnyű betartani a szabályokat, aztán egyre kevésbé megy. Nálunk a negyediknél borult a rendszer, egy pszichológus barátom szerint miattam, mivel Márkó születésekor már 42. életévemben jártam, ami afféle nagypapa-szindrómát hozott elő belőlem. Valóban fel is ismerem ezt néha magamban, hogy mindent megengedek neki.”

 

 

Azon álláspontjához viszont mindig is ragaszkodott, hogy a gyerekek ne szorítsák háttérbe a kapcsolatukat, mert ha a szülők kiegyensúlyozottak és boldogok, akkor lesznek ők is azok. Ehhez azonban dolgozni kell a kapcsolaton és fontos az együtt töltött minőségi idő - természetesen a rituálészerű kávézás, a finom pohár bor közbeni beszélgetések és a közös kirándulások. Meggyőződése, hogy ezeket semmilyen romantikus köntösbe rejtett külsőségek - virág, stb. - nem pótolhatják.

 

 

A folytatásban:

Orth Péter és Bánovits Vivianne mesélnek megismerkedésükről, közös terveikről, karrierről. 

Akikről pedig már olvashatsz Valentin-napi páros interjúk sorozatunkban: Boronkay Péter és Ponicsán Katalin, Néma Attila és Néma Attiláné Ella.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

 

Utoljára frissítve: péntek, 15 február 2019 09:42
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449