TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Szentpéteri Csilla: "Te magad légy az ajándéka azoknak, akik szeretnek"
15
2019 dec.

Szentpéteri Csilla: "Te magad légy az ajándéka azoknak, akik szeretnek"

 

Pazar zenei élményt, önfeledt kikapcsolódást és lélegzetelállító látványvilágot ígér Szentpéteri Csilla és zenésztársainak koncertje december 27-én, Kecskeméten. A közelgő esemény kapcsán Csillával a karácsonyról beszélgettünk, egy-egy karácsonnyal kapcsolatos szót, rövid gondolatot említettünk, ő pedig elmondta, mi jut róla eszébe.

 

 

Trendalelke.hu: Nekem a karácsonyi hangulat…

Szentpéteri Csilla: A karácsony nekem mindig felemás érzéseket hoz a szívembe, nem tudok felhőtlenül örülni ennek az időszaknak, mert már nem mindenki tud belépni a ház kapuján, akinek be kellene... Mert az Élet már csak olyan, hogy születünk, aztán elmegyünk. A karácsony más szempontból is árnyékot vet a lelkemre, hiszen látva a világ zaját, az értelmetlen költekezéseket, a rohanást, az egymás ledarálását, a türelmetlenséget, a mindenhonnan ömlő vásárlásra ingerlő reklámokat, ez bizony nekem kiábrándító. Háborúk dúlnak sok helyen a világban, számtalan országban gyerekek kóborolnak család nélkül az utcán, ki tudja megérik-e a holnapot. Alkotó-művész emberként nem tudok ettől elvonatkoztatni.

 

 

Karácsony a gyerekkorodban?

Ami legélesebben megmaradt az emlékeimben, az a villanyvonatsínek építése apukámmal és a testvéremmel. Még a színekre is emlékszem. És a nevetésekre, ahogy mondtuk, hogy na, csak még egy utolsót! Apukám mesélte, hogy feladtam neki a leckét minden évben, hova dugja el az ajándékokat, mert annyira türelmetlen voltam, hogy mindent átkutattam. Nem bontottam ki, csak ott álltam és látom magam most is, ahogy annyira izgultam és annyira elfojtottan boldog voltam, hogy megint lesz ajándék. Emlékszem apai nagymamámra, aki olyan huncut kék szemekkel tudott átölelni, mikor délben megérkeztünk a szent ebédre, s még most is érzem azokat az igazi makói illatokat. Mindig a “piszkos” konyhába mentem be először, ami nem volt piszkos, csak ott készült minden, s imádtam minden edényfedőt leemelni, beleszagolni. Majd felmentünk a tiszta konyhába, s ott ültük körbe az elképesztő finomságokat.

 

 

Karácsony most?

A karácsony idén nem lesz sajnos olyan, amilyet szeretnék, mert december elején indult a turné és egyszerűen nem jutok levegőhöz sem. Rengeteget kell gyakorolnom, hangszerelek egyfolytában, 8 féle műsorral lépünk színpadra mindenfelé. Így nagyon nehéz megteremteni az adventi várakozás szép pillanatait, rohanok minden nap, ezer feladattal. De nekünk, művészembereknek ez a hónap a legdinamikusabb, mindenki minket vár, hogy megadjuk a karácsonyi hangulatot zenéinkkel. Ez csuda jó érzés, hiszen ennyi emberrel mi is átéljük a színpadon, de a család ilyenkor picit háttérbe szorul. Itthon ezt már megszokták, de tudják, hogy úgyis szép lesz, minden meglesz, a töltöttkáposzta is ott fog gőzölögni az ünnepi asztalon. Idén nem lesz együtt az egész család, mi sem megyünk sehova, mert 27-én már Kecskeméten izzítjuk a közönséget egy fergeteges látványkoncerttel.

 

 

Amire soha nem költenék karácsonykor…

Nálunk évek óta nincs nagy költekezés, Kristóf fiunkat sikerül mindig meglepnünk olyan ajándékkal, amire nem is számít, de ezzel sem esünk túlzásokba. Mi általában koncertjegyet, színházjegyet vagy éppen utazást szoktunk egymásnak ajándékozni, én nagyon szeretem a könyveket és a szimbolikus apróságokat.

 

Amire nem sajnálom a pénzt karácsonykor…

A töltött káposzta és a finom leves hozzávalóira, illetve a minőségi halra.

 

Karácsonyi zene?

Nem szoktunk 3 napig tipikusan karácsonyi zenéket hallgatni, inkább jó hangulatút. Megvannak a nagy kedvenceink, azokat hallgatjuk, míg meg nem unjuk.

 

 

Ünnepi menü?

Ez még csak improvizációs szinten van meg. Kristóf töltött káposztát kér, imádja, ahogy készítem, lesz lazac mediterrán módra, és készülök egy nagyon különleges étellel, de azt nem árulhatom el. Egyébként semmivel nem eszünk többet, mint bármely más nap, főleg, miután szeretnék beleférni a fellépő ruhákba ünnepek után is. :)

 

Szenteste?

Idén nem lesz egyszerű megoldani, mert édesapám már nem tud felutazni hozzánk, így mi fogunk aznap leugrani Makóra, majd vissza, másnap pedig a két nagymamát látogatjuk meg.

 

Jótékonyság?

Az mindig van, egész évben, a nemes célokban megmérettetik a lelkem és érzem földi létem hasznosságát, küldetésemet a zenén túl.

 

 

Levél a Jézuskának?

Őrzöm a Jézuskának írott Kristóf-leveleket, amikről ő azt hiszi, hogy mind mentek a postára. Egyszer mondta, hogy szeretne eljönni velem megnézni, hogyan adom fel a levelet. Bedobtam a postaládába, mire rám nézett azokkal a kis értelmes szemeivel és azt kérdezte: anya, hogyan fogja megkapni a levelet Jézuska, ha nem is írtál rá semmit? Erre én: pont azért fogja megkapni, mert tudni fogja, hogy az csak neki szólhat. Nagyon sokáig hitte, hogy a karácsonyfa és az ajándékok tényleg a megírt levelek miatt érkeznek hozzánk. Aztán egyszer, amikor már úgy éreztük, hogy az osztálytársai ki fogják őt nevetni, leültünk vele és árnyékoltan kezdtünk utalni az igazságra. Aztán ő csak ennyit mondott: jól van, azt még valahogy elhiszem, hogy a karácsonyfát ti díszítitek fel, de ne mondjátok már, hogy az ajándékokat ti veszitek! Hát honnan tudnátok, mikor senkinek nem árultam el, csak a levélben, Jézuskának… No, ezekért érdemes élni!

 

 

Adventi koncertek?

Egész decemberben jövünk-megyünk, mindenhol bemutatjuk a látványkoncertünket. Óriási öröm számomra, hogy szeretett városomba, Kecskemétre is eljutunk ezzel az új műsorral. December 27-én, a Hírös Agórában egy igazán fergeteges, vérpezsdítő zenékkel, LED-falakon, zenére komponált lélegzetelállító filmekkel teli koncerttel várjuk mindazokat, akik szeretnék az év végét pezsgő, vidám hangulatban tölteni. Aztán az idei év legnagyobb koncertje pedig december 29-én, a Budapest Kongresszusi Központban lesz.

 

Mit üzensz az olvasóknak?

Az adventi várakozás azért kezdődik december elején, hogy legyen időnk karácsonyra lenyugodni, lelassulni, átszellemülni, várni gyermeki lélekkel a csodát. Legyenek azok az ajándékaid, akiket szeretsz, s te magad légy az ajándéka azoknak, akik téged szeretnek.

 

 

NYEREMÉNYJÁTÉK

 

Kisorsolunk 1 darab páros belépőt Szentpéteri Csilla Csillagpor élménykoncertjére, amelynek helyszíne a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ (6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 1.), időpontja 2019. december 27.

A játék időtartama: 2019. december 13-16.

Részletek 

 

VIDEO

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: vasárnap, 15 december 2019 17:23
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449