TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Énidő, nyugodtság és 7 gyerek nem összeférhetetlen fogalmak

01
2020 máj.

Énidő, nyugodtság és 7 gyerek nem összeférhetetlen fogalmak

 

4 nagy tepsi pizza, 7 gyermek, 4 iskolás, 2 óvodás és egy 2 éves: békeidőben is kihívás, pláne digitális tanrend idején. Készítettem már interjút anno a 2 és 4 éves gyerkőceim társaságában, de hogy az interjúalany körül is 7 apróbb-nagyobb gyermek körözzön, az mindenféleképpen új rekord. A Skype-interjúnk így összesen 9 gyermek érdeklődése, zajongása közepette készült, Tóthalminé Pesti Hajnalka mégis megingathatatlan nyugodtsággal, türelemmel bírta a kérdéseim és a gyerekek ostromát. Férjével, Ferenccel az 5. gyerkőc születése előtt költöztek ki Hetényegyházára, családi házba, de már ez is kezd szűkösnek bizonyulni a népes gyermeksereggel: Gellért 13 éves, Péter 11 éves, Eszter 9 éves, Anna 8 éves, Pál 5 éves, Hajni 4 éves, Ferenc 2 éves.

 

A nagy öregek :)

 

Trendalelke.hu: Emlékszem, egy ámulatba ejtő történetedre veled kapcsolatban. Amikor a gyerekeink együtt jártak családi napközibe, egy délutáni bábelőadás alkalmával a két nagyobbik fiad szerinted rendetlenkedett. Rájuk szóltál egyszer, majd másodjára felhívtad a figyelmüket, hogy a következő alkalommal elindultok haza. Öt perc múlva beütött a krach a gyerekek szempontjából, összepakoltad a két fiút és a baba korú lánykádat, és hazamentetek. A többi anyuka pedig csak pislogott. Ez úgy 9 éve történt, amikor “még csak” 3 gyerkőcötök volt. 7 gyermekes anyaként is ugyanilyen következetes vagy?

Tóthalminé Pesti Hajnalka: Nem emlékeztem erre a történetre, de jó visszahallani! Próbálkozom, mert a következetesség fontos alapköve a gyereknevelésnek. Nem egyszerű és természetesen nem is mindig tudom magam ehhez tartani tökéletesen. Nehezíti a dolgom, hogy nagyon eltérő korosztályúak a gyerekek. Alaptörekvésként viszont mindenképp jelen van egy keretrendszer, a gyerekek ebben érzik magukat biztonságban. Tényleg csak kereteket tudok mondani: például az étkezések rendje, fontos ugyanis, hogy ne össze-vissza üljünk asztalhoz. Reggelente pedig egyszerre kel mindenki attól függetlenül, hogy megy-e óvodába, iskolába vagy otthon marad. Sok minden ösztönösen jött vagy magától alakult ki úgy, ahogyan most van. Korosztályonként bizonyos dolgokban vannak enyhítések, például a nagyobbak elmehetnek bizonyos helyekre egyedül, a kicsik nem. Persze lényeges, hogy a saját határaimmal is tisztában legyek, csak így tudom a gyerekeket koordinálni.

 

Tudsz mérges lenni?

Hogyne! Mégis inkább rugalmasságra törekszem. Kisebb malőrökön már fel sem húzom magam. Úgysem tudok mindent kiküszöbölni. A gyerekek egyébként többnyire érezni szokták rajtam a feszültséget, főleg, ha hangot is adok neki. Az is megesett, hogy sírtam. A gyerekek előtt. Akkor épp így jött ki belőlem a feszültség. Van az a pont, amikor szakad a cérna, inkább arra törekszem, hogy el se jussunk eddig a pontig. Erre a mozgásos játékok igazi csodaszert jelentenek. Ha kiabálok, azzal nem oldódik meg semmi.

 

Nehéz egy 9 fős családról közös fotót találni, Ferike itt még pocaklakóként van jelen

 

Akkor találkoztunk utoljára személyesen, amikor az ötödik gyermekeddel jártál baba-mama tornára. “Nem mondom, hogy soha, de azt hiszem, most egyelőre elég” - jelentetted ki. Azóta mégis született két gyermek. Mi változott?

A férjem és én is háromgyerekes családból származunk, szóval sosem állt tőlünk távol a nagycsaládos lét. Mi is 3-4 csemetét terveztünk. Figyeltük magunkat, a teherbírásunkat, a körülményeket, a gyerekeket, de a szívünk nyitott maradt minden baba érkezése után. Az 5. gyerkőc után is azt éreztük, hogy még belefér a családbővítés, így érkezett Hajni. A hetedik lurkó pedig igazi meglepetés volt, őt nem terveztük, de óriási ajándékként tekintünk rá. Fizikailag és a gyerekeket látva most teljesen kereknek látom a családot, de továbbra sem mondok olyat, hogy soha többet.

 

Lehetséges-e szülőként elegendő figyelmet fordítani külön-külön mind a hét gyerekre?

Olyan nincs, hogy minden nap minden gyerekre külön időt szánunk, inkább arra figyelünk, mikor kinek van rá nagyobb szüksége. Mindig a helyzet hozza, hogy melyikünk melyik gyerkőchöz bújik kicsit oda beszélgetni, megsimogatni, mesét olvasni. Teljesen eltérőek az igényeik, illetve ők is sokat foglalkoznak egymással.

 

7 testvér között mindig akad játszótárs

 

Egy-két évvel a napközis mindennapok után a játszótéren találkoztunk. Akkor született meg a 4. gyermeketek, és arról faggattalak, hogy hogyan menedzseled az életeteket a apróságokkal. Mesélted, hogy nem esel kétségbe, ha egy leves két nap alatt készül el: egyik nap megpucolod a zöldségeket, másik nap megfőzöd. Tészta lehet, hogy csak harmadnap kerül bele. A 9 fős családban hogyan szervezed a háztartást békeidőben?

Azóta már ügyesedtem, már egy nap alatt is elkészül a leves (nagy nevetés). A családi közösség is csak úgy tud jól működni, mint bármely közösség: ha mindenki kiveszi a részét a teendőkből. A családot közösen működtetjük a férjemmel együtt, akire maximálisan mindenben számíthatok. Úgy gondolom, kevesebb gyerek esetén is ugyanolyan fontos bevonni őket a háztartás feladataiba a koruknak, érettségüknek megfelelő szinten. Nálunk ez még fontosabb. Igyekszünk folyamatosan delegálni a munkát. A nagyobb fiúk a kerti munkában már komoly segítséget jelentenek, a kisebbeket pedig megkérem, hogy terítsék meg az asztalt, vagy seperjék fel a morzsákat. Nem egyformák természetesen a gyerekek: van, aki gyakorlatias, van, aki kevésbé, úgyhogy ezt is igyekszem figyelembe venni és a kellő dolgokban fejleszteni, segíteni őket.

 

Rotálod a feladatokat vagy van egy fix leosztás, kinek mi a teendője?

Ennyire nem vagyok rendszerező típus, inkább csak naponta, a közös imádság és a reggeli elfogyasztása között átbeszéljük az aktuális elintéznivalókat. Nincs olyan, hogy klasszikus női vagy férfimunka, a férjemmel mindketten megcsinálunk bármit. Fontosnak tartom, hogy lássák ezt a gyerekek.

 

A gyermekfelügyelet házon belül is megoldott :)

 

Sok 1-2 gyermekes szülő kapott a szívéhez, amikor március 14-én kiderült, hogy bezárnak az iskolák, jön az otthontanulás. Te mit éreztél a bejelentéskor, és hogyan működik nálatok a digitális tanrend?

Nem öntöttek el negatív érzések, inkább a lehetőséget láttam benne arra, hogy többet együtt legyünk. Nekünk a hétköznapok nem egyszerű logisztikai kihívást jelentenek: óvoda, iskola, sportfoglalkozások, különórák… Most ez megszűnt. Én vagyok otthon a gyerekekkel és persze, az otthon tanulás egy plusz kötelesség, de szerencsére a mi iskolánk nem támaszt olyan követeléseket a gyerekek és szülők felé, ami kivitelezhetetlen. Nem feltétlenül a tananyag tömkelegét akarják a tanulókra zúdítani, inkább azt célozzák, hogy jól érezzék magukat és a tanulás élmény is legyen. 6., 5., 3. és 1. osztályba járnak a gyerekeink, szóval azért igen gyakran hallom, hogy “anya, gyere”. Próbálom őket az önálló tanulásra nevelni. Egyébként az első héten azt gondoltam, most aztán kiépítünk egy remekül működő rendszert, de azóta ezt felülírtam és enyhítettem a szabályokon, hogy ne őrüljünk bele. Van egy délelőtti és egy délutáni tanulási blokk, közte beépítettük a játékot. Egy közös számítógépük van, a két nagyobbnak már vettünk saját telefont, illetve az iskolától kaptunk két táblagépet, ezeken az eszközökön osztoznak. A nagyok pedig segítenek a kicsikkel foglalkozni, amiért igazán hálás lehetek.

 

A #maradjotthon kapcsán vezettél be különleges rendszabályokat az anarchia elkerülése érdekében? Többet kell segíteniük a gyerekeknek? Mostanság a hét minden napján mindenki öt alkalommal étkezik otthon.

Újabb rendszabályok nincsenek, inkább újrahangolás történt, többet segítkeznek nekem. A lányok például kedvet kaptak a sütéshez. Erre is egy klassz lehetőségként tekintek, hogy nemcsak a magyart meg a matekot tanulják, hanem a háztartásbeli dolgokat is elsajátítják. A legnagyobb kihívás a pakolás, azt általában én vállalom magamra. Nem egyszerű rendet tenni a ruhák közt, hogy mindig azok legyenek a szekrényben, amik méretben és az évszakhoz passzolnak. Ami a napi öt étkezést illeti, ebédet általában én főzök. Nincs minden nap leves és főétel, és este nem eszünk már főtt ételt a vészhelyzet óta. Igyekszem azért változatosan prezentálni az ennivalót. A múltkor viszont meglepődtem, hogy négy tepsi pizzát kellett sütnöm… Mi lesz később?

 

Mennyit mosol egy héten?

Kb. 5-6 adagot. Próbálom beosztani a napokat, van, amikor mondjuk a takarításon van a fókusz, máskor a mosáson vagy épp a ruhák elpakolásán. A szobákon is így haladunk végig.

 

Hogyan oldottátok meg a bevásárlást, amikor mennyiségi korlátozást vezettek be?

Tejterméket egy ismerőstől veszünk, kenyeret néha a férjem süt, úgyhogy annyira nem érintett minket. Nem halmoztunk fel semmit.

 

Tóthalmi Ferenc, aki ha kell, játszik, ha kell a háztartásban segédkezik

 

Sok párkapcsolat vérzik el a kisgyermekes időszakban. Nálatok ez hétszeres kockázatot jelent. Hogyan küzdötök a fáradtság, fásultság ellen? Egyáltalán van énidőtök és közös időtök?

Férjemmel kölcsönösen igyekszünk egymás számára biztosítani az egyéni feltöltődést. Biciklizni békeidőben és most is eljárok, a mozgás feltölt, kiszellőzteti a fejem. Van, hogy bezárkózom a fürdőszobába és veszek egy forró fürdőt. Nagyon fontos számunkra a baráti családokkal való kapcsolattartás, az is lelki feltöltődés és kikapcsolódás, ha velük vagyunk. Igazi lelki közösségre találtunk a Szentcsalád Plébánián. Egyéni és közös életünknek is meghatározó alapja a Jóistenbe vetett hitünk, és ebből nagyon sok erőt merítünk a hétköznapokban. Rendkívül fontosnak tartjuk a férjemmel ápolni a kapcsolatunkat, hiszen a gyerekek is csak akkor érzik jól magukat ebben a családban, ha mi jól együtt tudunk működni. A kapcsolatunkat tudatosan igyekszünk építeni, sokszor naptárral a kezünkben tervezzük meg a randijainkat. Édesanyám a járvány előtt sokat segített a gyermekfelügyelettel, most persze óvni próbáljuk őt és nem találkozunk. Külső segítséget is szoktunk kérni.

 

Hány éve vagy otthon a gyerekekkel?

13 éve. Korábban az egészségügyben dolgoztam röntgenasszisztensként. Jelenleg is ott vagyok állományban. Ha a legkisebb is betölti a három évet, akkor elképzelhető, hogy visszatérek.

 

Leg, leg, leg: a legnehezebb/ legboldogabb/ legemlékezetesebb/legviccesebb emlék, történet a nagycsaládos létből?

A legnehezebb akkor volt, amikor négy gyerkőcünk volt, mert amikor Anna született, a legnagyobb csemeténk még nem érte el az 5 éves kort sem. Az azért kemény időszak volt négy picúrral. Fizikailag és mentálisan is igénybe vett minket. Most már a nagyok rengeteket segítenek.

A legviccesebb egy klasszikus történet: egyszer egy gyermeket ott felejtettünk az óvodában, de szerencsére nem vette észre, mert gyorsan visszaszaladtunk érte.

A legörömtelibb mindig a babák születése. A férjem minden szülésnél bent volt velem. Az első gyermekem császárral született, a többi természetes úton. Hatalmas ajándék, hogy az összes szülésem pozitív élmény.

 

Nemrég olvastam egy tízgyerekes szegedi családról, ahol sosem találják meg a tettest, aki eltünteti az édességet, ezért kamerák felszerelését tervezik. Nálatok is vannak ilyen sztorik?

Nincs az a nasi mennyiség, ami el ne fogyna, így nekünk szintén résen kell lennünk. Mindig máshova kell rejteni a nassolnivalót. Mivel én nem vagyok nasis, sokszor el is felejtek venni a boltban, így sokszor nincs is itthon. De a legnagyobb, XXL méretű ropis zacskó tartalma is fél pillanat alatt eltűnik.

 

Bár odabent már kicsit szűkös a családi ház, a kert nagy örömforrás a gyerekeknek

 

Hogyan néz ki egy közös családi program, kirándulás,alás?

Minden évben megyünk nyaralni, mert fontosnak tartjuk a kikapcsolódást. Évek óta nagy segítség ebben az Erzsébet-program. Külföldön még nem jártunk a gyerekekkel, de élvezettel megyünk a Balatonhoz.

 

Készültök az anyák napjára?

Gondolkoztam rajta, hogy sütök valami finomat, de bizonyára a férjem készül velük valami meglepetéssel nekem. A mamákról sem feledkezünk meg annak ellenére, hogy nem találkozhatunk velük, lehet, hogy szerenáddal lepjük meg őket.

 

Hétszer hatódsz meg?

Csak egyszer, de akkor nagyon, amikor odaáll elém a hét gyerek.

 

Kilencből kilenc családtag egy fotón! Kivételes alkalom! :)

 

Milyen útravalóval szolgálnál azoknak, akiknek már van egy-két gyermeke, és vacillálnak, vajon vállaljanak-e még?

Semmiképp se ijedjenek meg! Nem egyenes arányossággal nő a nehézségi szint. Azt tanácsolom, legyenek bátrak, mert hatalmas örömmel jár sokgyerekesnek lenni! Lehet, hogy kívülről úgy tűnik, hét gyerekkel az élet extrém teher, mégis sokkal több az extra öröm, amit egy vagy két gyerekkel nem biztos, hogy megtapasztalhat egy család.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: vasárnap, 03 máj. 2020 01:02
Értékelés:
(14 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449