TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Elfogyott a gyerekek motivációja, a szülők is elkészültek

29
2020 máj.

Elfogyott a gyerekek motivációja, a szülők is elkészültek

"Designed by Freepik" "Designed by Freepik"

 

Presszió, fenyegetés, zsarolás - egy diktatúrában megszokott elemek abszolút szülői hatalmunknál fogva digitális tanrend esetén is garantálhatnák a rend fenntartását, elméletben. Gyakorlatban a gyermek alattvalók megelégelték a vészhelyzetet, és elegük van a magányos tanulásból. Szülőket, pedagógusokat, gyerekeket faggattunk az elveszett motivációról és a lehetséges megoldásokról.

 

 

"Designed by Freepik"

 

2 hónapnyi digitális tanrend után egyre nehezebb motiválni az iskolásokat. A személyes kapcsolatok és a közvetlen, azonnali visszajelzések hiánya elvették a kedvüket a tanulástól, ezért az aznapi penzum nyúlik mint a rétestészta, délelőttről délutánra, aztán egyik napról - és igen, olykor egyik hétről - a másikra. A szülő próbálja szép szóval, aztán ingerülten, utána fenyegetéssel, majd urambocsá’ ordibálással teljesítményre sarkallni a csemetéjét. A végén már mindenki veszekszik mindenkivel, a testvérek jól fejlett titkosszolgálatként is teszik a dolgukat, zseniális besúgóhálózatokat működtetnek, hogy ő miért csinálna házit, ha a tesója is csak Youtube-videókat néz fülessel a fején, angol hanganyagok hallgatása címszóval… Nálunk például 1 hónappal ezelőtt visszaszámláló centi készült, és én ellenőrzöm a legtöbbször, hogy mennyi nap van még a tanév végéig.

Május 4. óta enyhültek a korlátozások, vidéken kinyithattak a boltok, a szolgáltatások is újra gőzerővel űzhetőek. A híreket hallva, Zsanna könnyes szemmel állt meg előttem: “És lesz iskola is?”- kérdezte. A nemleges válasz hallatán kis híján sírógörcsöt kapott a 8 éves, karakán nőszemély. Kóros iskola után sóvárgásra nem sokan fogadtak volna még év elején a Tippmixen. Ezt is megértük.

 

 

"Designed by Freepik"

 

Én otthon anya vagyok

Vannak, akik a digitális oktatás mindkét oldalán hadat viselnek: pedagógusként ők is tanulják az új rendszer fortélyait, szülőként pedig megküzdenek a saját gyerkőceik iskolai kihívásaival.

“Az elején, az újdonság erejével hatva tetszett az önállóság a kisfiamnak, szuperül végezte is a feladatokat. Később jöttek a hibák, kudarcok, fokozódott a fáradtság, és a motiváció ennek hatására elkezdett csökkenni. Pedagógusként minden májusban tapasztalom, hogy a gyerekeknél van egy kis lendületvesztés. Addigra már messze tűnik a tavaszi szünet, fáradtabbak, a szép idő kinti mozgásra, zsizsegésre csábít, nekik viszont bent kell ülniük a padban, miközben a gondolatuk máshol jár. Ráadásul ilyenkor van még az év végi hajrá a tanulásban. Most pedig még az az eszközünk is elveszett, hogy személyesen motiváljuk, biztassuk a gyerekeket, hiszen nem találkozunk velük. Hiányoznak azok a jó hangulatú beszélgetések, melyektől új erőre kapnak. Nem tudjuk megölelni, megsimogatni, minden apróságért megdicsérni őket. Ebben a helyzetben tehát borítékolható volt a motivációvesztés” - meséli egy kecskeméti tanítónő ismerősünk.

Békeidőben változatosan és lelkesen tanítja, terelgeti tanítványait, motivációs eszköztára ezerféle megoldást rejt, otthon azonban az anyaszerep felülírja a pedagógiai fortélyokat. “Én otthon anya vagyok a gyermekem szemében, nem pedagógus” - szögezi le. A mélypontokon a szeretet nyelve segíti át őket. “Az elsődleges célom, hogy megnyugtassam, különben alkalmatlan lesz a feladata elvégzésére. Most, hogy már kamaszodik, hagyom őrjöngeni egy picit, utána jöhet a megszokott összebújás, szeretgetés, puszilgatás” - fejti ki a praktikáit. Persze nehéz megállni szülőként, hogy soha ne fakadjunk ki, de a kioktatás nem vezet sehová.”

 

"Designed by Freepik"

 

Sztrájkol a gyerekem!

A hiányzó feladatok halmozódása, az idültté váló zúgolódás, a rendszeres veszekedések és sírás egyértelműen jelzik a bajt a szülőnek, aki úgy érzi, magára marad a problémával.

“Ha nincs megfelelő kommunikáció a szülővel, a pedagógus nem is tudja, hogyan éli meg a tanítványa ezeket az időket” - emeli ki a tanítónő, aki szerint a szülőknek megéri a pedagógust bevonni a problémakezelésbe. “Az online órákat mindig beszélgetéssel kezdjük, meghallgatom az elakadásokat, sikerélményeket, bármilyen sztorit. Emellett a szülők vészjelzéseire reagálva egy-egy gyerekkel külön is foglalkozom, hogy a lelkimasszázs meglegyen.”

 

"Designed by Freepik"

 

Csalás vagy Vekerdy-féle cinkosság?

Az ország kedvenc pszichológusa, Vekerdy Tamás egy 5 évvel ezelőtti interjújában szemtelenül magabiztosan cinkosságra biztatott bennünket a túlterhelt és kétségbeesett gyermekek láttán. Korábban sokan elutasították ezt a módszertant, de mióta minden szülő visszaült az iskolapadba, azóta változott a helyzet:

A sokgyermekes anyuka magának készíti az anyák napi ajándékot, mert az határidős feladat technikából, és jegyre megy, a gyerekek pedig azon a hétvégén az édesapjuknál vannak…

A gimnazista lány irodalom házi dolgozatához összeül a családi kupaktanács: orvos, történészprofesszor, irodalomtanár családtagok közösen szakértik az írást, de együtt is csak egy négyesre futja.

Az alsós szövegértés dolgozat igencsak fejtörő kérdései felett kétségbeesetten ülő gyermek segítségére siet a több diplomás szülő, de hiába, csak 60 % a helyes válaszok aránya.

A nemszeretem tantárgy hetek óta leadatlan feladatának oroszlánrészét a nagytesó vállalja magára, hogy a sírdogáló testvért kirántsa a gödörből.

A közgazdász apa segítségével elkészül ugyan az egyetemi, gazdasági beadandó, de a tanárnő visszajelzett, hogy amennyiben szeretne rá jó jegyet kapni a hallgató, készítse újra (mert ugye az iskolának és nem az életnek tanulunk - a szerk.)

 

"Designed by Freepik"

 

Csalók lettünk ezáltal vagy segítsünk jó szívvel?

“Ha az illik a nevelési módszeredhez, akkor segíts. Az enyémbe ez nem fér bele, nem tudom levetkőzni a pedagógus énem, ezért én nem segítettem. A lényeg, hogy a gyerek érezze: számíthat a szülőre. Persze, ez nem azt jelenti, hogy mindig mindenben segíteni kell, de ha már nagyon elfáradt, egy-egy feladatban miért ne? Még ebből is tanulhat. Anno, a főiskolai vizsgákon én is még rengeteget tanultam az oktatóktól, ahogyan kiegészítették a feleletem - vallja ismerősünk a cinkosság vs. csalás témában.

 

"Designed by Freepik"

 

Robotokká váltunk

“A gyerekem panaszkodott, hogy míg korábban szuper órákat tartott az egyik pedagógus, mostanság kevésbé valósul ez meg. Kérdeztem, hogy szóltak-e neki ez ügyben. Persze, hogy nem… Kicsit olyan érzésem van, mintha a gyerek egy robot lenne. Jön a feladat, a tanuló megoldja, majd visszaküldi” - ilyen gépiesített folyamattá is válhat a digitális tanrend Török Tímea Kids’ Skills tréner, gyermeknevelési coach és gyógypedagógus szerint, aki sajátos nevelési igényű tanulók logopédiai ellátását végzi és hallássérült gyerekeket tanít Kecskeméten és vonzáskörzetében.

Míg gyógypedagógusként szinte csak pozitív tapasztalásai vannak ebből az időszakból Timinek, anyaként ő is belefutott kihívásokba.

“Nagyon sok tényező közrejátszik abban, hogy egy-egy család hogyan és milyen gyorsan hangolódott újra a digitális tanrendre való átálláskor. Pedagógusként törekedtem könnyebb, játékosabb feladatokat adni, támogatni és elismerni a megküzdéseket a tanítványaim és a család részéről. A nagyobbakkal heti rendszerességgel igyekeztem videókapcsolatban maradni, hogy lássam az arcukat, a lelküket - az érettségi előtt állókét méginkább. Kerestek is egészen magánjellegű problémákkal, dilemmákkal. Egy egészen másfajta bizalmi kapcsolat alakult ki sok tanítványommal, ami az iskola falain belül nem biztos, hogy megtörtént volna. Anyaként, amikor úgy láttam, hogy nagy szükség van rám vagy meg lettem szólítva, csak akkor vettem részt a feladatok elkészítésében. Van egy vicces sztorink is ezzel kapcsolatban, hogy az élet ismétli magát. Anno, felsős koromban anyukám segített nekem a színkör megrajzolásában, 3-ast kaptunk rá. Most én segítettem a gyerekemnek, szintén ezt a feladatot kapva, ami újfent egy közepesre volt elég. Persze büszkeséggel éltem meg, amikor a fiam visszautasította a segítséget a dolgozatírások alkalmával is, mert úgy gondolta, egyedül kell megoldania. Lehet, hogy nem lett ötös, amit beadott, de az mindenképp az ő munkája. Fontos az egyéni felelősségvállalás.”

 

"Designed by Freepik"

 

Timi Kids’ Skills-es tanácsai:

  • Minden szülőnek és gyereknek rá kell jönnie, nekik mi segít. Mindenkinél más válik be. Ami működik, csinálj belőle többet!
  • Először azt kell látnia a gyerekeknek: miért jó nekem az, ha elvégzem az adott feladatot. Ha nincs indíték, akkor nincs motiváció sem, és a cselekvés is vakvágányra fut.
  • Kérdezzük meg, hogyan szeretné ünnepelni, ha vége lesz ennek az extrém helyzetnek.
  • Vegyük észre és dicsérjük is meg a legapróbb erőfeszítéseket is!
  • Segítsünk, ha kell, de a segítségnyújtás mértékét tudjuk differenciálni.
  • A hibák keresése helyett az erőforrások, értékek keresésére, a negatív dolgok átkeretezésére koncentráljunk!
  • Az ideális helyett elégedjünk meg az optimálissal, és mondjuk ki bátran: a legjobb tudásunknak és az aktuális állapotunknak megfelelően erre voltunk most közösen képesek.

 

"Designed by Freepik"

 

Digitális tanrend mint szürreális csapatépítő tréning

Bár a vészhelyzet miatt felfordult az életünk, és munkavállalói, szülői, háziasszonyi létünk mellett most “koronázatlan” házitanítóként is küzdünk az elemekkel, lássuk meg a jót ebben a szituációban a Kids’ Skills tréner szerint.

“Van bennem egy olyasmi előfeltevés, hogy azt, ami mostanság történt velünk, a családban, a környezetünkben, majd csak akkor fogjuk tudni értékelni, ha minden visszaáll a régi rendszerbe. Legyen ez az egész egy olyan mese, aminek az életünkben később pozitív hozadéka lehet, találjuk meg, mit tanultunk ez idő alatt magukról” - összegzi Timi a digitális oktatás családi tanulságait.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 29 máj. 2020 11:33
Értékelés:
(7 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449