TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Aranyos családi program: hallgassátok meg Bumbucka, a földikutya történetét

17
2020 dec.

Aranyos családi program: hallgassátok meg Bumbucka, a földikutya történetét


A Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány Bakancsos-sorozatának első könyve a Bumbucka, a földikutya, amely Bumbucka és Panka, a nyolcéves kislány barátságának elragadó története. Izgalmas nyári kalandjuk rövid bepillantást ad - hazánk és egyben Európa egyik legveszélyeztetettebb gerinces állatának - különleges életébe. Bumbucka és Panka történetét Szalóki Ági, Liszt Ferenc-díjas zenész és dalszerző előadásában hallgathatjuk meg, ingyen.

 

„Örülök, hogy megismerhettem Bumbucka, a földikutya és Panka barátságának történetét. Gyermeket váró édesanyaként, közel 20 éve gyerekekkel foglalkozó zenészként fontos számomra, hogy ismerjük meg, a gyerekekkel ismertessük meg közvetlen környezetünket, élővilágunkat, hazánkat, nemzetünket minél több aspektusból. A tapasztalatok, ismeretek, élmények, érzések, emlékek kötődéssé, a kötődés felelősségvállalássá, a felelősségvállalás gondoskodássá válik bennünk, s a kötődés, felelősségvállalás és gondoskodás hazaszeretetté. A hazaszeretet képes valódi otthonunkká tenni teremtett világunkat. A természetet tisztelő, kedvelő szülők és pedagógusok figyelmébe ajánlom ezt a kedves mesét, melynek főszereplője Bumbucka, a hazánkban fokozottan védett földikutya" - mondta a felkérés kapcsán Szalóki Ági énekesnő,  Liszt Ferenc-díjas zenész és dalszerző. A felolvasásban közreműködik Kovács Luca és Kovács Zoltán hangmérnök.

“Mint természetjáró embernek, igazán személyemhez illő feladat volt a földikutyáról szóló mesekönyv megírása. Ahogy elkezdtem írni, egymás után jöttek a különböző túráimban megismert valós történetek, mintegy helyettem szőve a cselekményt. Növény és meseillusztrátorként megjelentek előttem a kiskunsági tájak és beszélni kezdtek a növények, állatok. Minden szereplőnek különös története lett, melyet ő maga mesél el Pankának, aki kiskorától kezdve érti a természet szavait. Így belecsempésztem a virágok tulajdonságait, az állatok életmódját ebbe a mesekönyvbe. A sok felkészülésben segítettek a KNP speciális szakemberei" - mesélte Gábor Emese író-illusztrátor.

"Szinte éreztem a virágok illatát, az esti szellő sóhajtását, a földikutya bundájának selymességét. Szinte hallottam a lappantyú gurgulázó hangját, a mindent átszövő tücsökzenét, és láttam a puszta fölött fénylő millió csillagot... a mese nőttön nőtt. Dagadt és alakult. Immár nélkülem. Magától életre kelt. Csak a kezem mozgott. Fekete betűk ezrei és színes festmények lepték el a papírt, hogy általuk majd az olvasó is megismerhesse a földikutya titkait, és megérezhesse azt, amit csak ott, a Kiskunságban érezhet: A tengersík táj fölötti szabad repülést. Az eső utáni harmatos virágszirmok fényességét. A magányos egerészölyvek szigorú tekintetét. Vagy átérezhesse a természetet megmentő gyermekszív naív tisztaságát, s újra sáros cipőjű gyermekként érezzen, aggódjon, örüljön, segítsen a hátára fordult bogárkákon, a fészekből kiesett fiokákon, és szaladjon. Szaladjon az őzekkel és a mezei nyulakkal, s ugorjon át minden csigaházat... a buckák közt, bogáncsokkal a ruháján. Majd alkonyatkor térjen haza a meleg konyhába, ahol a nagymama túróslepénye illatozik.”

 

A könyv szövegét gondozta és ajánlással látta el: Subicz Beáta családterapeuta és Balázs Réka.  

 

Itt tudjátok meghallgatni a mesét:

 

 

Készült a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány megbízásából, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság támogatásával.

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utoljára frissítve: hétfő, 21 december 2020 12:29
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449