TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Hisztiiiiiiiiiiiiiiiiii

16
2015 jan.
Hisztiiiiiiiiiiiiiiiiii Fotó: Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

 

Amikor tehetelenül állsz a hang és a mozgás összerendezetlen és kitartó tengerében…. Amikor meglátsz egy hisztiző gyereket, és a vele vergődő felnőttet, egy dolgot egészen biztosan kívánsz: hogy ez veled ne történjen meg soha! Arra nincs garancia, hogy nem fog, de Szabadkai Anna praktikus tanácsaival könnyebb lesz megoldani a lehetetlennek tűnő helyzetet.A rossz hír az, hogy nincs borítékolva az a nap, amikor egyszercsak a te gyermeked is leveti magát  a padlóra, vagy torkaszakadtából üvöltve követeli a boltban a csokit.

Akkor ez tényleg a hiszti?

 

Van az a hiszti, amihez mi  felnőttek vagyunk a közönség. Ilyenkor a legnagyobb ordítozás közben is pontosan meg tudja mondani a gyermek, amit akar, mert egészen pontosan ő akar irányítani bennünket. Ezért van a hiszti. Ebben az esetben minden szó olaj a tűzre, ha beszélsz, alul maradsz.

Egy apuka ismerősöm, ilyenkor kedvesen azt szokta mondani a hisztiző, duzzogó gyermekének: - Látom, hogy mindjárt rád tör a megnyugodhatnék! és a második ilyen mondat után, többnyire egy közös nagy nevetéssel, kihúzták a dolog méregfogát. A humor elvette a dolog élét. Használjátok ti is!


Van azonban egy másik hiszti is, amikor nem beszél a gyermek, csak ordít, sír, és néha még ehhez úgy ficánkol, hogy megfogni sem lehet. Sem felöltöztetni, sem fölemelni, sem beszélni hozzá. Ilyenkor általában egy számára nagy érzelmi mélypontot kiváltó esemény történik. Nem akar még elmenni arról a helyről ahol jól érzi magát, éhes, fáradt, esetleg unja azt a helyzetet, amiben van. Csalódott, mert valami mást várt, másra számított, ettől akár ingerült is lehet. Vagy lehet a hisztire az ok még agyi éretlenség is.

Ennél a hisztinél nagyon fontos, hogy szülőként ne stresszeljük tovább a gyermeket, hanem segítsünk neki megnyugodni. Nagyon fontos alap, hogy mi magunk is legyünk nyugodtak, azonosuljunk, és fogadjuk el az ő érzéséit, és próbáljuk meg megnyugtatni.

Hogyan?

Minden szülő maga ismeri jól a gyermekét. Meg kell tapasztalni milyen módszer vezet eredményre. Ha átölelem, ha suttogva beszélek hozzá, ha csendben a karomba véve énekelgetek neki.

Ha a helyzet magaslatán vagyunk, és megoldjuk a hiszti gordiuszi csomóját, akkor ezzel egy időben példát is mutatunk a gyermekünk számára arra, hogy később, felnőttkorában megfelelően tudja kezelni az érzéseit.

 

Kitartás!

 

Szabadkai Anna

Ötpötty Kreatív Foglalkoztató és Játszóhely

 

Kecskemét, Nyíl u. 9/B.

Ötpötty facebook

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Utoljára frissítve: péntek, 16 január 2015 15:55
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449