TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Kié a hitel váláskor?

20
2015 ápr.

 

Mindenki hallott már problémás válásokról, vagy legalábbis el tudja képzelni, hogyan zajlik egy 10-12 évig tartó válóper, amikor a felek már a kiskanálon is veszekszenek: kié volt, hol van, mennyit ér, ki tart rá igényt …stb.

 

 Dr. Patyi RenátaSzerzőnk: Dr. Patyi Renáta

egyéni ügyvéd

Iroda: 6000 Kecskemét, Hornyik J. krt. 4.
Telefon: +36 20 514 5129
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

 

 

Ennél azonban még bosszantóbb az az eset, amikor a másik fél által felhalmozott tartozásért kell helytállni a házastársnak. A házastársak adósságai ugyanis vagyonuk passzív elemei, vagyis az életközösség fennállása alatt keletkezett adósság "közös vagyon", függetlenül attól, hogy ki szerepel ténylegesen adósként.

A házasság (vagyonközösség) fennállása alatt kötött visszterhes ügyleteknél ugyanis a törvény szerint az ügyletkötésben részt nem vett házastárs hozzájárulásával megkötöttnek kell tekinteni a szerződéseket. Ilyen módon a házastárs tudta nélkül kötött szerződés is érvényes, ami a hitelezők érdekét szolgálja, mivel ennek alapján a teljes közös vagyon végrehajtás alá vonható. Ezen fő szabály alól kivétel, ha a szerződést kötő harmadik személy tudott vagy tudnia kellett arról, hogy a másik házastárs a szerződéshez nem járult hozzá. Ennek bizonyítása azonban rendkívül nehéz, és azt terheli, aki erre hivatkozással mentesülni akar.

 

Kié a hitel váláskor?Image courtesy of Theeradech Sanin at FreeDigitalPhotos.net

 

Itt van szerepe a házassági vagyonjogi szerződésnek, amelyben a felek a vagyonelkülönítést szabályozták: a házassági életközösség fennállása alatt a vagyonukat önállóan használják és kezelik, azzal önállóan rendelkeznek, és tartozásukért önállóan felelnek. Természetesen az ügyletkötésben részt nem vevő házastárs kötelmi jellegű megtérítési, illetve kártérítési igény formájában érvényesítheti igényét a szerződésen kívül okozott károkért való felelősség szabályai szerint a házastársával szemben, azonban a harmadik személlyel szembeni helytállás során arra nem hivatkozhat, hogy nem vele kötöttek szerződést.  

Tipikus példa erre egy banki tartozás. A házaspár egyik tagja banki kölcsönt vesz fel – mondjuk a férj, mert az ő nevéből nem is egyértelmű, hogy házas. Amikor vele szemben nem vezet eredményre a behajtás, és tudomást szerez róla a pénzintézet, hogy házastársa van, akkor az ügyletben egyébként részt nem vállaló házastárssal szemben is érvényesíti igényét – fentiek szerint a közös vagyon erejéig. Így aztán az is előfordulhat, hogy nem marad vagyon, amit osztani lehetne, és egy élet munkája elveszik a házastárs ügylete végett. A házastárs ilyenkor „áldozattá válik”, pedig sokszor valóban nem is tudott a tartozásról, illetve nem is részesült az abból származó előnyből. Ennek ellenére kénytelen tűrni, hogy a közös vagyonból rá eső részből kielégítést nyerjen a bank. Elviekben kijelentheti, hogy ő tiltakozott az ügylet ellen. Ez a lehetőség noha adott, de könnyen belátható, hogy a nemleges tényt bizonyítani nem egyszerű.

 

Olvastad már?

A házassági vagyonjogi szerződésről: Ásó, kapa, nagyharang, … ügyvéd 

 

 

Utoljára frissítve: hétfő, 20 április 2015 11:02
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449