TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Kérdőjelek: Hogyan lehet örömteli az iskolakezdés?
19
2015 aug.

Kérdőjelek: Hogyan lehet örömteli az iskolakezdés?

 

Minden 6-7 éves kisgyermek életében eljön a nagy nap, amikor iskolába kerül. Egy új élethelyzet veszi kezdetét, ami nagy változást jelent a család életében. A gyermek vállára a csodás óvodai évek, valamint a könnyed, örömteli nyári napok után kötelességek, feladatok sokasága nehezedik, miközben a játékidő lerövidül.  A szülőktől is nagyobb türelmet, odafigyelést igényel a kisiskolás kor. Ez a változás bizony sokszor krízisekkel jár.


A gyermekek egyéni fejlődése nagyon eltérő lehet ebben az életkorban. Vannak, akik már tudnak olvasni, másokat a számolás varázsolt el, s vannak olyanok, akiket csak a játék érdekel. Nem szabad azonban ezekből messzemenő következtetéseket levonni. Egyáltalán nem biztos, hogy aki ügyes és magabiztos volt az óvodában, az iskolában is mindig jól teljesít majd és fordítva. A lassabban fejlődő gyermek is ugrásszerű fejlődést produkálhat pár hónap alatt, tehát  csak a fejlődés ütemében mutatkoznak eltérések, s ezek az iskolai évek során eltűnhetnek, változhatnak.


Vannak gyermekek, akik nagyon várják az iskolát, ők bizonyára könnyebben veszik majd az akadályokat, de legtöbben sajnos félelmekkel telve, szorongva állnak az új helyzet elé. Számos kérdés merül fel ilyenkor a szülőkben és gyerekekben egyaránt.

 

„Szeret majd iskolába járni a gyermekem?"

"Képes lesz odafigyelni az órákon?"

"Bírni fog 45 percen át csendben ülni?"

"Kedves lesz a tanító néni?"


Úgy gondolom, a legfontosabb kérdés mégis az, hogyan lehetne örömteli az iskolakezdés egy kisgyermek, valamint szülei, - és hogy egy kicsit haza is beszéljek- a tanító néni számára?


Hogyan segíthetnék még a gyermekemnek iskolába lépés előtt?

 1. Családi kör


Számos pszichológus és magam is úgy vélem, egy gyermek számára az első és legfontosabb „iskola” a család, azon belül is az „anyai öl”. Az a szeretet, melegség, bizalom, ami egy édesanyából árad, minden nehézségen átsegíti gyermekét.
Támogatóan, játékosan, szelíden, és érzelmi biztonságban kell nevelni gyermekeinket, csak így van értelme és eredménye bármiféle tanulásnak, akadály legyőzésének! A kellemes, nyugodt családi légkör kialakítása és fenntartása az első és legfontosabb lépcsőfoka az iskolába lépésnek.

Az érzelmi biztonság kialakítását követően számos olyan terület van még, ahol a szülő segíteni tud, meg tudja könnyíteni az óvodából iskolába való átmenet kezdeti nehézségeit gyermeke számára.


2. Csak pozitívan!


Nagyon fontos, hogy ne riogassuk gyermekünket az iskolával!

  • Majd megbüntet a tanító néni!
  • Kapsz sok fekete pontot, ha ott is így viselkedsz!
  • Remélem, ráncba szednek majd az iskolában!

- hallani sok efféle ijesztgetést szülők, nagyszülők szájából.

 

Az iskolával kapcsolatos beszélgetések legyenek mindig pozitívak, motiváló erejűek!

 

  • „Meglátod, milyen sok barátod lesz hamarosan!
  • Napról napra ügyesebb leszel!
  • Mennyi örömed lesz majd a tanulásban!”

 3. Elő a ceruzával!


Rajzolás, színezés közben nagyon sok információt szerezhetünk gyermekünkről. Ha túl közelről nézi a papírt, feltétlenül keressünk fel egy szemorvost, hogy meggyőződhessünk arról, van-e látási probléma a háttérben. A helyes ceruzafogást is ellenőrizni tudjuk általa. Az írástanulás nem az iskolában kezdődik, hanem a helyes ceruzatartással, ami bizony leginkább óvodai, otthoni feladat. Amikor a hüvelyk- és mutatóujj az irányító, a középső ujj a támasztó, az ujjak megfelelő pozícióban vannak. Háromszögletű ceruza használatával ez nagyon el sem véthető. A csukló legyen mindig laza, ne nyomja erősen a ceruzát a papírra. Játszhatunk olyat, hogy megpróbáljuk kikapni a ceruzát gyermekünk kezéből rajzolás közben. Ha ez könnyen sikerül, biztosak lehetünk abban, hogy lazán fogja a ceruzát. Ha nem, rajzoltassunk, színeztessünk vele nagy alakban, földre helyezett újságpapíron, ez a gyakorlat lazítja a csuklót, könnyíti az eszközfogást.


4. Legyen mindennapos testnevelés otthon is!


„ Egy kicsi mozgás mindenkinek kell! A karosszékből álljanak most fel! …..”csalogatott e kedves kis dallam a Tévétorna jóvoltából a 70-es évek közepétől minden mozogni vágyó családot. Érdemes ezt a kezdeményezést visszahozni a családok életébe, és egy kis tornázást, mozgást beiktatni a mindennapokba.  Ilyenkor alaposan szemügyre vehetjük gyermekünk mozgáskoordinációját, továbbá segítséget adhatunk neki a mozdulatok tökéletesebb kivitelezésére, állóképességének fejlesztésére. Az elemi mozgások összerendezettsége ugyanis nélkülözhetetlen az iskolai sikerekhez. A kúszás, mászás, lábujjhegyen, sarkon, külső talpélen járás, guggoló járás, szökdelés páros lábon és egy lábon, fejemelgetés háton és hason fekvésben – ezen mozgások hibás végrehajtása idegrendszeri éretlenségre utal, ami az olvasás-írás tanulásánál bizony nehézséget okoz. Szabadidőnkben biciklizzünk, sétáljunk! Legyünk sokat a friss levegőn!


Milyen alapvető ismeretekkel kell rendelkeznie gyermekemnek?

 

 Beszéltesd sokat!


Hatéves korára a gyermeknek széles körű ismeretekkel kell rendelkeznie az őt körülvevő világról. Beszéltessük sokat, tegyünk fel neki irányított kérdéseket! El kell tudnia helyezni magát az időben és a társadalmi környezetben, ismernie kell személyi adatait, lakhelyét, az évszakok, napszakok, napok váltakozását. Tudjon köszönni, bemutatkozni, meséljen a családjáról! Ismerje testrészeit, tudjon néhány mondókát, verset, gyerekdalt. Hiányosságai bizonytalanságot, nyugtalanságot vonhatnak maguk után, ezért játékos formában gyakoroltassuk vele ezeket az általános ismereteket. Beszédkészségének ellenőrzése céljából esténként meséljen ő is egy mesét. Egy adott képről vagy témáról mondjon önállóan néhány összefüggő mondatot. A hiányos fogalmi rendszer nehezíti majd az értő olvasás kialakulását, társak, felnőttek előtt való megnyilatkozást, visszahúzódást, bátortalanságot eredményezhet.

 


A mese erejével


Mi is meséljünk neki sokat iskolai témájú meséket! Mi több, ha némi képességünk van hozzá, bábozzunk neki sokat! Ki is találhatunk kedves történeteket pl. kedvenc állatkájáról, aki iskolába fog járni és tele van kérdésekkel. Ő is bátoríthatja a kis szereplőt, segíthet kitalálni újabb történeteket, legyen érdekelt az események folytatásában. Hozzunk létre családi bábszínházat, napi rendszerességgel kapjon főszerepet a móka, vidámság, kacagás.


Játsszunk együtt!

A társasjátékok kiválóan alkalmasak a szabálytudat kialakításában. A dobókocka pöttyei, a lépegetések, számlálgatások pedig a számolási készséget fejlesztik. A több-kevesebb, kisebb-nagyobb, jobb-bal, alatt-fölött, mögött-között fogalmát alakítsuk ki pl.tárgyak, játékok pakolgatásával. Színes gyöngyökkel sorozatokat képezhetünk. 6-os számkörben viszonylag biztonsággal tájékozódjon gyermekünk.

 

A cikk még nem ér véget, a napokban folytatódik a leggyakrabban felmerülő szülői kérdésekkel és megnyugtató válaszokkal.

 

Addig is élvezzétek ki a nyári szabadságot, és tekintsetek pozitívan a szeptemberi változásokra.

 

Üdv,

 

Hajdú-Vörös Enikő

 

Hajdú-Vörös Enikő

tanító, drámapedagógus

 

 

 

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Csatlakozz közösségünkhöz a trendalelke.hu honlapon, facebook oldalunkhoz, és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

 

 

Utoljára frissítve: szerda, 19 augusztus 2015 08:29
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449