Nyomtatás
24
2015 aug.

A 4 legfontosabb kérdés az iskolakezdés előtt

 

Egy röpke hét, és ahogyan lassan elnéptelenednek a játszóterek, úgy népesülnek be az iskolák. A leendő elsősök és szüleik fejében pedig egyre csak gyűlnek a kérdések, míg szívükben a várakozás és félelem furcsa egyvelege kavarog. Összegyűjtöttem a szülőktől leggyakrabban hallott kérdéseket:

1. Sok gyermek már ír, olvas iskolába lépés előtt. Az enyém még nem. Baj ez?

 

Egyáltalán nem, sőt! Mindig hangsúlyozom a szülőknek, ha óvodában kell szülői értekezletet tartanom az iskolaérettségről, hogy ne tanítsák meg írni, olvasni gyermekeiket, ez a tanítók dolga. Nagy örömmel tesszük, higgyék el!

A legfontosabb, hogy fokozzák önállóságukat! Tudjon az iskolába lépő kisgyermek egyedül cipőfűzőt kötni, öltözködni, ruháit rendbe tenni, tisztálkodni! Ami a tanulást illeti, pusztán a mindennapi tevékenységeikben, játékaikban legyenek tudatosabbak! Fontos továbbá, hogy bánjon tisztelettudóan társaival, felnőttekkel egyaránt! Ez lenne az alapkövetelmény. Mindez kellő sikerélményt és magabiztosságot biztosít majd számára az első napokban.

 


2. Hogyan készüljünk az iskolára?

 

Az iskolai eszközöket vásároljuk meg közösen.  Gyermekünk dönthesse el, melyik tolltartót használná szívesen, mely ceruzával szeretne majd írni, milyen legyen az iskolatáskája. Az íróasztalon, polcain alakítsuk ki vele a rendet, esténként mindig tegyünk minden játékot a helyére - ha eddig nem ez lett volna otthon a szokás -, alakítsuk ki benne a tudatot, hogy rend a lelke mindennek, így az iskolai rendet, szabályokat is könnyebben el tudja sajátítani majd.

 

 


3. Mit tegyek, ha gyermekem nem akar szót fogadni, képtelen betartani az otthoni szabályokat, elvégezni saját feladatait?

 

Semmiképp se büntessük, inkább buzdítsuk, motiváljuk! Határozott, egyértelmű kéréseink legyenek felé, szabjunk ki határokat, és ha nem lépi túl azokat, jutalmazzuk meg. Kapjon feladatokat, amiket időre el kell végeznie:


„Mire ide ér a nagymutató, el kell pakolnod! Ha ügyes leszel, kapsz egy korongot, amit mától gyűjthetsz. 10 korong után kapsz egy kis meglepetést, aminek nagyon fogsz örülni.”


Mivel jól ismerjük gyermekünket, számba vesszük, mi az a csekélység, amit szívesen gyűjt, aminek biztosan örül. Nem kell költséges jutalomban gondolkodni, lehet ez egy matrica, akár kis nyalánkság is, amit nem kaphat meg egykönnyen. Megtanulja, hogy tennie kell magáért, hogy ügyesedjen, okosodjon. Meg kell értenie, hogy vannak kötelességei, amelyeknek akkor is eleget kell tennie, ha nincs hozzá kedve, fáradt vagy szívesebben játszana. Ha feladattudata nem alakul ki, nehéz lesz az iskolai követelményeknek megfelelnie, nyűg lesz számára a tanulás.


Engedd meg, hogy hibázzon.


Fontos, hogy a gyermek szembe tudjon nézni azzal, ha valami nem sikerül rögtön. Merjen és akarjon újra hozzáfogni a feladathoz. Fontos, hogy megtanulja: hibázni szabad. Ne essen kétségbe attól, hogy nem az övé a legszebb, legjobb munka, netalán veszít a társas játékban. Ő is jó valamiben, és abban kell, hogy megerősítést kapjon. A jó kudarctűrő képesség nagy erény az iskolában, s mint tudjuk, kincs az életben.

 


4. Mit tegyek, ha pár nap elteltével nem akar iskolába menni gyermekem?

 

Ennek sokszor a fáradtság az oka. A korán kelés, túl sok információ mind gyengítik a gyermek energiáit. Fektessük le korábban – ez már augusztus utolsó két hetében is így történjen-, vicces, zenés ébresztővel csalogassuk ki reggel az ágyból. A reggelizés sose maradjon el! Iskolába menet játsszunk barkohbát az autóban vagy séta közben. Tegyünk a táskájába egy kis kabalát, ami erőt adhat neki. Beszélgessünk sokat, hallgassuk értő figyelemmel. Mindig a gyermek érdekeit kell figyelembe venni, szolgálni. Ennek nélkülözhetetlen feltétele a pedagógussal való kapcsolatfelvétel, szoros, segítő együttműködés. Ő biztos ragaszt majd a jutalom füzetébe Bátran érkeztél! matricát, megtalálja a módját, amitől minden szorongó kisgyermek szárnyat kap.

Legyen közös célunk, hogy a gyermek minél hamarabb szocializálódjon az új közösségben. A társakhoz való kapcsolódás képessége nélkül a gyermek nem érezheti jól magát az iskolában. Tartós baráti kapcsolatok híján a gyermek magányossá válik, ami agresszióhoz, bohóckodó vagy depressziós magatartáshoz vezethet. Igyekezzünk a családi napon - a legtöbb tanító szervez ilyet osztályának év elején - minél több kedves családdal megismerkedni, segíteni gyermekünknek barátra lelni. Fontos, hogy elfogadja a felnőtteket, bizalommal forduljon hozzájuk, ha segítségre van szüksége. Nem baj, ha kezdeti időszakban tegezi a tanítókat, idővel megtanulja a helyes megszólítási, üdvözlési formákat.

 

 

Búcsúzóul néhány jó tanács

Mindig csak bátran, őszintén


Ha bármi probléma adódott a gyermekünkkel az óvodában, netalán családi gondok merültek fel, ne szégyelljük, hallgassuk el, forduljunk bizalommal a tanítóhoz már a kezdet kezdetén, aki diszkréten kezeli majd a problémát. Ennek ismeretében közösen kell megtalálni a megoldást, - ha szükséges, szakemberek bevonásával is- elérni a kívánt pedagógiai hatást. Csak így lehet olyan pszichés klímát biztosítani a gyermek számára, melyben teljes biztonságban érezheti magát.


Türelemmel, szeretettel

Óvodapedagógusként, tanítóként és drámapedagógusként is tudom, a játék és a szeretet csodával bíró eszközök lehetnek a kezünkben, ha van kellő bátorságunk használni őket. Ne vegyük túl komolyan a kezdeti nehézségeket -biztosan lesznek szép számmal- kellő humorral, óriási türelemmel hagyjunk időt a gyerekeknek feldolgozni az őket ért hatásokat, ne általánosítsunk, sose vonjunk le messzemenő következtetéseket az apró kudarcokból! A mi szorongásunk átragad a gyermekre, további frusztrációt eredményezhet.

Minden nehézség erősít, teher alatt nő a pálma, ne féltsük, óvjuk mindentől, ne mentsük fel gyermekünket a feladatok alól, ne bíráljuk előtte a tanítót! Legyünk pozitívak, mindig keressük közösen a megoldást – így biztos boldog, sikeres, okos gyerekeket nevelhetünk.

 


Könyvek, melyek segíthetnek az iskolakezdésben szülőnek, gyermeknek egyaránt:


Vekerdy Tamás: Jól szeretni (Tudod-e, hogy milyen a gyereked?)

Vekerdy Tamás: Iskolák? Gyerekek, szülők és tanárok

Vajda Zsuzsanna: A gyermek pszichológiai fejlődése

Gerlinde Ortner: Gyógyító mesék – Avagy hogyan segítsen a szülő a gyermeknek a félelem és az agresszió leküzdésében?

Po Bronson – Ashley Merryman: Amit rosszul tudtunk a gyerekekről

Kádár Annamária: Mesepszichológia – Az érzelmi intelligencia fejlesztése gyermekkorban

Donászi Magda: Arany ABC, Óvodától, iskoláig

Ballér Judit: Szótagoló

Bodó Béla: Brumi az iskolában

Mi micsoda Junior: Iskolás leszek

Iskolakezdés feladatkértyák / Betűvadász, Számvadász

Bartos Erika: Bogyó és Babóca / Évszakos könyv

Szepes Mária: Pöttyös Panni ceruzaforgatója

Liane Schneider: Bori iskolába megy

Lénárt Krisztina: Csengőszóra Komplex iskola-előkészítő program

Érsek Rózsa: Első nap az iskolában

Minden iskolába lépő kisgyermeknek és szüleiknek örömteli tanévkezdést kívánok Kálnay Adél Köszöntő című versével:

 

"A nyár, a nyár, az elrepült,
a villanydrótra fecske ült,
készül már lassan messzire,
talán a világ végire.
Szállnak a napok, mint a szél,
kerengve hull már pár levél,
nekem is mindjárt mennem kell,
nem cserélnék most senkivel!
Táskámban könyvek, füzetek,
vár rám egy pad és sok gyerek,
számok, betűk és dallamok...
Szervusz! Iskola! Itt vagyok!"


Ha bármiben a segítségükre lehetek, forduljanak hozzám bizalommal!

 

Üdvözlettel:

 

Hajdú-Vörös Enikő

 

Hajdú-Vörös Enikő

óvodapedagógus, tanító, drámapedagógus

 

 

 

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Csatlakozz közösségünkhöz a trendalelke.hu honlapon, facebook oldalunkhoz, és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: hétfő, 24 augusztus 2015 08:50
Értékelés:
(4 szavazat)

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned