TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ A puszi lélektana és a banánhéj mondatok

08
2015 szept.

A puszi lélektana és a banánhéj mondatok


Te és az óvónéni egy közös ügyön dolgoztok: azon, hogy a gyermeked a következő három évben remekül érezze magát az oviban. Ha határozatlan vagy, megnehezíted az elválást, és megnehezíted az óvónéni munkáját is.

 

Aranyszabályok:

 

 


1. Ne kérj még egy puszit...


... ha már belépett a csoportszobába, és látod, hogy éppen az óvónéni vagy valamelyik kis barátja felé tart. Az intim búcsúzkodást, az ölelgetést, egymáshoz bújást, a puszikat, azt intézzétek el még a csoportszobába lépés előtt. Ha ez megvolt, és mindketten feltöltődtetek egymással, akkor hagyd, had menjen, és élvezze az ott töltött időt.

 

 

 

2. Erősítsd az önbizalmát okosan!

Te pedig kedves Szülő, ha kell, gondolatban többször is idézd fel, milyen jól csináltátok a reggeli elválást. Sőt! Tovább megyek: ezt nyugodtan el is mondhatod neki, ha mégy érte délután:


Olyan büszke vagyok magunkra, mert nagyon  ügyesek voltunk ma reggel. Adtál egy puszit, megölelgettük egymást, és láttam, hogy máris a „Csabival” játszottál. Többször eszembe jutott munka közben, hogy de jó, hogy nekem egy ilyen „……………..”, ide kerüljön az a szó, amiben meg szeretnéd erősíteni ( bátor, jókedvű, határozott, barátkozó, stb) fiam- lányom van. Ez igen!


Ezen a kis szón, ami egyébként az önbizalmán akkorát lendít majd mint egy elefánt, akár egész nap gondolkodhatsz, hidd el érdemes.

 

 

3. Használj helyes szavakat!


Ne azt mond, hogy

  • most nem voltál szomorú, hanem azt, hogy jókedvű voltál.
  • nem ijedtél meg attól, hogy bemenjél, hanem azt, bátor voltál és egyedül bementél


Az elején még biztosan sokat kell gondolkodnod és javítanod a szavak helyes használatán, de egy rövid idő múlva ösztönösen a gyermeked önbizalmát emelő kifejezést fogod használni, és ráadásként magadnak  is dolgozol vele.

 

 

 


A banánhéj mondatok...

 

  • Várjunk még egy kicsit? Ezt jelenti neki: Anya te várni akarsz? Hát jó, azt hittem te határozottabb vagy, de akkor várjunk.
  • Nézelődsz még? Ezt jelenti neki:  Lehet? Akkor persze menjünk ki az udvarra!
  • Be szeretnél menni? Ezt jelenti neki:  Én nem, te hoztál el ide!
  • Várjalak meg? Ezt jelenti neki: Lehet? Akkor igen!
  • Jöjjön anya érted? Ezt jelenti neki: Miért, gondoltál arra, hogy nem fogsz?

 

Jaj ne!

Ezeket a mondatokat és az ehhez hasonlókat azonnal töröld a készletből!


Hogy miért?


Mert a gyerek dönthet, hogy igen szeretné vagy igen nem szeretné az adott tevékenységeket. Ha nem azt a választ adja, amire te számítottál, akkor egy végeláthatatlan játszma kezdődik az óvodai csoportszoba ajtajában, ami többnyire hisztivel végződik.

Mégis miért?

Mert anya is bizonytalan abban, hogy mi is történjen. Ráadásul az a pedagógus, aki várja a gyermeket reggel, sokkal nehezebben tud segíteni az elválásban, hiszen egy olyan hisztit kell kezelnie, amit a szülő generált, egyszerűen csak azokkal a kérdésekkel, amelyekben választási lehetőséget adott a gyermeknek.


Tudod miért nem jó mondatok ezek? Mert benne van a te bizonytalanságod. Amit természetesen érez a gyermeked, és amit természetesen nem ért, ezért ő is bizonytalan lesz. Ezt akartad anya? Tessék akkor én is azt játszom, amit te.


Mi a megoldás?

Szeretettel, de határozottan, helyes szavakkal kezeld a helyzetet.

Üdv,

 

 

Szabadkai Anna

Ötpötty Kreatív Foglalkoztató és Játszóhely

Ötpötty facebook 

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Csatlakozz közösségünkhöz a trendalelke.hu honlapon, facebook oldalunkhoz, és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: kedd, 08 szeptember 2015 17:36
Értékelés:
(9 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449