TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Játszva készülnek az iskolára a kecskeméti nagycsoportosok a Tehetségházban

24
2015 szept.

Játszva készülnek az iskolára a kecskeméti nagycsoportosok a Tehetségházban

 

Fejlesztés már óvodáskorban? Valóban szükség van rá? Sok a miért és a hogyan? Egy nagyszerű kecskeméti szakembert, Varjúné Legát Katalint, az Okoskockák és az Okoska Tehetségház egyik kitalálóját faggattam az óvodás korú gyermekek fejlesztéséről, mert többen is kérdezték mostanság tőlem, hogy érdemes-e fejlesztésre hordani a gyerekeket, ha igen, akkor hová érdemes menni:

 

Nos,  mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Bárányka Keresztyén Óvoda vezetői fontosnak tartják, hogy minden gyermek számára elérhető legyen a játékos fejlesztés. Varjúné Legát Katalin fejlesztő pedagógus és tehetséggondozó középsős koruktól figyelemmel kíséri gyermekeinket, akik hétről-hétre izgalommal várják a kiscsoportos foglalkozásokat. Varjúné Kati kollégáival évek óta számos remek módszert dolgozott ki, amelyek Okoskocka és Okoska Tehetségház néven már országszerte ismertek, és Kecskeméten is elérhetőek. A kecskeméti szakembert az óvodások fejlesztéséről kérdeztük:

 

Bevetésen az Okoskockák- Miért fontos az óvodások fejlesztése? Nem aggódjuk túl a dolgokat a fejlesztés kapcsán?

- Amerikai kutatások szerint a gyermek első iskolai éve, ott nyújtott teljesítménye és szerzett élményei komoly kihatással vannak a későbbi sikereire. Az országban több helyen létesült Okoska Tehetségházak és az Okoskocka egyik küldetése, hogy a gyerekek ki tudják hozni magukból azt, ami bennük van. Fontos kihangsúlyozni, nem érdemes csak arra a területre koncentrálni, ami nem megy neki, amiben nincs sikerélménye. Ha azt erősítjük, amiben jeleskedik, az húzza magával a fejlesztendő területet is.

- Milyen fejlesztést kapnak a gyerekek az óvodákban?

- Az átlag óvodákban is komoly fejlesztés folyik. Én magam sok továbbképzést tartok, és azt látom, jól képzettek az óvónők, és egyébként a magyar óvodai rendszerünk nagyon magas szintű. Az óvodákban jó helyen vannak a gyermekeink. Az óvodai fejlesztőpedagógusok, gyógypedagógusok nagyrészt csak azokkal tudnak foglalkozni, akiknél szembetűnő elmaradásokat észlelnek az óvónők. A többiek fejlesztése az óvónők feladata.

 

Vajon milyen sorrendben történtek az események? Meséld el, szerinted, hogyan érte a fiút baleset?- Tehát fejlesztésre annak van szüksége, akit kiszűrnek valami miatt?

- Mindannyiunknak vannak erősségeink és gyengeségeink. A gyerekek képességei is területenként eltérő szintűek. Van olyan gyermek, aki például szociális és nyelvi területen annyira ügyes, hogy az észlelésben vagy tájékozódásban való bizonytalanságai nem is derülnek ki a mindennapokban, mivel jól kompenzál a többi területtel. Az Okoskocka és Okoska Tehetségház foglalkozásokon ez nem tud nem kiderülni, mert a játékok során minden területet megnézünk, mindenre sor kerül.

Módszerünk a tehetséget is tudja mérni, fejleszteni. Az iskolákban fejlesztendő gyermekeknél és a tehetséggondozásban is használják az Okoskockákat. A Lánchíd iskolában például az idén már 4 Okoskocka szakkör működik.

Nálunk az oviban a gyerekek nem azért jönnek velem játszani, mert papírjuk van. Minden iskolába készülő gyerek kap kiscsoportos fejlesztést. A képességeiben fejlesztésre szoruló és a tehetséges gyermek is. Nincs különbség a gyerekek között. Minden gyereket a maga szintjén fejlesztjük, erősítve a gyengébb és erősebb területeit is. A készleteket úgy alkottuk meg, hogy ugyanabban a feladatban, egy kockán belül több fokozat van. Minden gyerek azzal játszik, ami neki való.

 

Van olyan feladat, amire egy hetedikes, fejlesztésre járó tanuló egyszer azt mondta, hogy Kati néni ilyen nehezet nekem ne adjál. Itt az oviban egy ügyes nagycsoportos pedig meg tudja csinálni ezt a feladatot.

 


Nálunk sem a gyerekek, sem a szülők nem kapnak bélyeget a foglalkozások során. A hangsúly a játékosságon van, amit igazán élveznek a gyerekek

Indul a kockahorgászat. Azt mondom: Nem gyümölcs és nem piros. Melyik az?

 

- Hogyan dolgoztok a gyerekekkel, az Okoskockával?

- Játszva fejlesztünk. Az első Okoskocka 2006-2007-ben készült. 7 témában vannak készleteink.

1. Akusztikus észlelés
2. Vizuális észlelés
3. Térészlelés
4. Anyanyelvi játékok
5. Mese- és szövegértés
6. Számolás
7. Testséma

Olyat akartunk kitalálni, amit a gyermekek igazán élveznek, és mindenáron szerettünk volna elkerülni a feladatlapokat ott, ahol lehet. Az Okoska foglalkozások kis csoportokban, jellemzően 4-6 fővel zajlanak. Minden foglalkozásnak van egy sztorija, ami többnyire egy egyszerű kísérlet, aztán jönnek a rövid, 10-15 perces blokkok:

  • az Okoskocka az egyik pillér, minden alkalommal két-két területtel
  • érzelmi intelligencia fejlesztés játékok által
  • mese-szövegértés rész
  • grafomotorikus, rajzos blokk
  • terápiás mozgás (nem komplex terápiás torna)
  • kreatív alkotás.

 

Okoskocka eszköztár, vizuális észlelés készlet


- Ti gyártjátok a kockákat is? Ajánljátok otthoni használatra is?

- Igen, mi gyártjuk az Okoskocka készleteket, amelyek kifejezetten intézményeknek készültek, családi használatra nemcsak az ára miatt nem ajánlott, hanem kell hozzá szakmai tudás. Dr. Kelemen Lajos, pszichológus, a Debreceni Egyetem tanára írt egy könyvet "Mérés az óvodában" címmel, amelyben a képességek rendszerét és azok részterületeit vázolta fel. Dr. Kelemen Lajossal és Török Ádámné Drubics Éva logopédussal együtt találtuk ki ezekhez a részterületekhez a játékokat. A készletek programként működnek, tehát nem mindegy, hogy mivel kezdjük és fejezzük be a feladatokat.

- Kinek érdemes ellátogatnia hozzátok az Okoska Tehetségházba?

- Minden nagycsoportost várunk. A programot 5 éves kortól - 3. osztályig dolgoztuk ki, a mostani tehetségházas foglalkozások azonban az utolsó éves ovisoknak szólnak, akiket szeretnénk felkészíteni az iskolára. Jelenleg hetente egyszer tartunk foglalkozást, de érdeklődés esetén a foglalkozások száma növelhető.

A játékokkal minden feladatlapot helyettesíteni lehet. Volt egy kislány, aki nagyon szorongós volt, tanulási nehézséget jeleztek nála az óvónők, mivel alulteljesített a feladatlapokban. Szülei az óvodaváltás mellett döntöttek, így került hozzám a kislány a Bárányka oviban. Amikor bejött az első Okoskockás foglalkozásra, nagyon megrémült, és azt mondta, "de én tanulósat nem csinálok". Számolásos Okoskocka feladataink voltak aznapra, tehát "kőkeményen tanultunk" játékos formában. A fejlesztés végén azt mondta, "ez nagyon jó volt, és nem volt tanulós". Ma már 7. osztályos kitűnő tanuló, mert sikerült a szorongását oldani.

 

Mondd ki hangosan az állat nevét! Számold a szótagot! Hová teszed? CSE-RE-BO-GÁR- Már óvodás korban szoronganak a gyerekeink?

- Sok gyerekben benne van a szorongás. Kérdezem őket sokszor a játékos fejlesztés során, hogy mi lesz, ha nem sikerül. Kétségbe esnek, de van olyan is, aki maga teszi fel a kérdést. Ilyenkor megbeszéljük, hogy nem baj, ha eltéveszted, nem baj, ha nem sikerül, majd újra megpróbáljuk. Már a kicsiknél bejön ez a "Mi lesz ha nem" kérdés. És nem jó, mert a tanulásban, a teljesítményben is gátolja őket.

Persze elérkezik az az időszak, úgy 1.- 4. osztály között, amikor már a teljesítmény kerül a középpontba nálunk, és vágynak a feladatlapok kihívásaira. De ezt be kell vezetni számukra.  Az iskolásoknak azt szoktam mondani, hogy ami az ő része a tanulásban, azt tegye meg, és ha megtette, megpróbálta, akkor nem gond, ha becsúszik egy-egy rossz jegy, mert senki nem tud egyenletesen teljesíteni.


- Hogyan tudjátok mérni a gyermekek fejlődését?

- Én az ún. DIFER mérést is használom. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy az Okoskockával játékosan fejlesztett gyermekek nagy része egy év alatt a DIFER mérés szerint 2 szintet is tudott ugrani fejlettségben, míg a normál óvodai éréssel a gyermekek egy szintet szoktak feljebb lépni.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zárszó gyanánt elmesélem nektek, hogy az oviban versengenek a gyerekek, hogy ki mehessen le Kati nénihez játszani, mert ott olyan jó lenni!

Nagyon jó szívvel ajánlom nektek és gyermekeiteknek az Okoska Tehetségházat, igazán büszkék lehetünk Katira és kollágáira, akik hamarosan nemzetközi porondon is bemutatkoznak módszerükkel.

Sok sikert kívánunk nekik!

Okoska Tehetségház Kecskemét a facebookon

Okoska Tehetségház Nyílt Nap

2015. szeptember 29. 16.30

Bárka Családi Napközi, Kecskemét Sarkantyú u. 2.

Facebbook esemény

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Csatlakozz közösségünkhöz a trendalelke.hu honlapon, facebook oldalunkhoz, és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

 

Utoljára frissítve: csütörtök, 24 szeptember 2015 16:17
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449