TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Otthon melege \ Házimunkával nevelhetsz sikeresebb gyereket?
02
2015 okt.

Házimunkával nevelhetsz sikeresebb gyereket?

Házimunkával nevelhetsz sikeresebb gyereket? https://www.pinterest.com/pin/127508233176219773/


A mai szülők gyermekeik számára olyan elfoglaltságokat keresnek, amelyekkel majd sikeresek lehetnek a jövőben, holott amerikai felmérések szerint a jövő sikere az apró, mindennapos házimunkák elvégzésében rejlik. Azok a fiatalok, akik 3-4 éves koruktól végeznek kisebb feladatokat otthon, később harmonikusabb a kapcsolatuk a szüleikkel és barátaikkal, jobban teljesítenek a felsőoktatàsi intézményekben, önelátóbbak, mint akik 10-14 évesen kezdtek el segíteni otthon, ha egyáltalán segítenek...

A Wall Street Journalben terjedelmes cikk jelent meg a házimunka jótékony hatásairól. Habár jelentéktelen dolognak tűnhet a házimunka a fontosabbnál fontosabb különórák tengerében: angol, német, informatika, zongora, balett, lovaglás, tűzzománc, ... stb. Még felsorolni is nehéz mi mindenre visszük a csemetéinket, pedig otthon is lehet belőlük sikeres ember faragni, akik szociálisan érzékenyek, kitartóak és következetesek."Ami kis üzenetnek tűnik ebben a pillanatban,

a jövőben összeadódik és naggyá növi ki magát."

 

Hogyan motiváld házimunkára?

 

 

Tedd egyértelművé: A házi feladat és a házimunka egyenrangúak

Ha a gyermeked a házi feladat készítéssel szeretné kiváltani, esetleg elsumákolni a kijelölt, megbeszèlt házimunkát, kivételes esetektől eltekintve ragaszkodj a házimunka elvégzéséhez. Hogy miért? Ha elengeded a házimunkát, azt az üzenetet közvetíted felé, hogy fontosabb a siker, egy  jó jegy megszerzése, mint egymás segítése.


Figyelj, mit mondasz!


Ne azt mond neki, hogy "Csináld meg!". Helyette a Csináljuk együtt a házimunkát!" felkiáltással vond be a háztartás rendbetételébe. A különbség az, hogy ebben az esetben a feladatokat nem kötelességnek éli meg, hanem az együttlét, az egymásra figyelés és segítség örömteli érzését élheti át.

Ne a gyermek segítségét köszönd meg, hanem azt, hogy a gyermek segítőkész személyisége megmutatkozott. Tudjon azonosulni azzal, hogy Ő segített!

  • Rossz mondat: Köszönöm, hogy kidobtad a papírokat a szelektív hulladékgyűjtőbe.
  • Helyes mondat: Milyen ügyes nagylány/nagyfiú vagy már!Iktasd napirendbe!


A következetesség itt is kincset ér, ha másképp nem megy, vezesd be a naptárba a házimunkát a különórák mellé. Először biztosan viccesen fog kinézni a zongoraóra mellett a mosogatás, de mindenkinek hasznos lesz.

 Legyen játékos!


Házimunka videójáték módra: ahogyan az online játékokban is el tud érni magasabb szinteket, úgy a házimunkában is legyenen fokozatok: először kevés és egyszerű feladattal bízd meg, majd jöhetnek a bonyolultabb munkák: Például kezdetben a ruhák szétválogatása színek szerint, majd jöhet a mosógép-használat. Persze nem 3-6 éves korban, ezt inkább bízd a kiskamaszokra.


Közösségi életérzés a házimunkában is

A saját birodalmának a rendben tartása mellett kapjon nagyobb szerepet a család mint közösség érdekében végzett tevékenység: a nappali portalanítása, mindenki szennyes ruhàjànak válogatása, mosása legalább olyan fontos legyen mint a saját dolgainak rendben tartása


Csinálj PR-t a házimunkának!


Véletlenül se legyen büntetés a házimunka! Beszélj mindig pozitívan a feladatokról. Ha te sem szeretsz mosogatni, és ezt folyamatosan hangoztatod is, a gyermekeid ezt természetesen át fogják venni tőled, és nehezen veszed rá őket a "nemszeretem" munkára.

 

Hajrá!


A cikk angol nyelvű teljes verziója itt olvasható.


Üdv,

Maria Bloom

Music with Maria zenés angol foglalkozás Kecskeméten és Kiskunfélegyházán


 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Csatlakozz közösségünkhöz a trendalelke.hu honlapon, facebook oldalunkhoz, és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

 

Utoljára frissítve: péntek, 02 október 2015 11:42
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449