Otthon melege http://trendalelke.hu Tue, 02 Jun 2020 14:48:07 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Csomagolásmentes bolt nyílt Kecskeméten, mi voltunk az első vásárlók! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3483-csomagolasmentes-bolt-nyilt-kecskemeten-mi-voltunk-az-elso-vasarlok http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3483-csomagolasmentes-bolt-nyilt-kecskemeten-mi-voltunk-az-elso-vasarlok Csomagolásmentes bolt nyílt Kecskeméten, mi voltunk az első vásárlók!

 

 

 

Egy klasszikus nagybevásárlás listájának jó részét kipipálhatjuk a Zöld Misszió kínálatából: az az alapélelmiszerek, mint lisztek, rizs, só, cukor, tészták, fűszerek mellett olyan finomságok is csábítanak a polcokról, mint házi készítésű kencék, szószók, szörpök, ivólevek, granolák, müzliszeletek, illetve friss kekszek, krékerek, sütemények várják, hogy beugorhassanak a saját dobozunkba.

Merthogy ez a lényeg: semmi sem előre csomagolt, mindent az otthonról hozott szütyőnkbe, dobozunkba, üvegünkbe mérhetünk ki saját magunk, hiszen tudjátok, a legjobb hulladék az, amelyik nem keletkezik! Ha eddig még nem szerelkeztél fel ilyesmivel, semmi baj, a boltban az említett tárolók beszerezhetők a cuki mintájú ökoszatyroktól a különböző méretű üvegekig. Ha üveges terméket vásárolunk, azt pedig visszavihetjük az üzletbe attól függetlenül, betétdíjas-e.

 

 

Ha már az élelmiszereket felpakoltuk a dizájnos fa bevásárlókocsira, jöhetnek a környezetbarát takarítószerek: durva vegyszerek helyett növényi alapú mosó-, mosogató- és tisztítószereket találsz. Kizöldül a fürdőszobánk is: kozmetikumok, eldobható tisztálkodószerek tartós alternatívái közül böngészhetünk, amelyek a bőrünknek és a természetnek egyaránt a legjobb választást jelentik. Sőt, még a pénztárcánknak is!

Egy ideje már vadásszuk az öko, állatokon nem tesztelt, növényi alapú takarítószereket és kozmetikumokat, de bizony igencsak borsos áron találkoztunk velük eddig. A Zöld Misszióban tulajdonképpen semmi sem luxuscikk, nem kell egy termék többszörösét fizetnünk, ha környezetbarát szemlélettel szeretnénk vásárolni.

 

 

Melissza ügyel rá, hogy amit csak lehet, Kecskemét környékéről vagy legalább Magyarországról szerezzen be, főként kistermelőktől. Így találunk a boltban például Kisújszálláson termett rizst, fajszi fűszerek garmadáját, kalocsai, pálmaolajmentes mogyorókrémet, hamarosan pedig még lajosmizsei bio citromot is, ugyanis szezonális zöldség, gyümölcs ugyancsak helyet kap a boltban. Melissza top 3 kedvenc terméke a Mamka málnaszörp, a Berta majonéz és a Borza dezodor.

A bolt a tervek szerint rendszeresen közösségi térré alakul majd: workshopok keretében magunk varrhatjuk meg például az ökoszatyrunkat, készíthetünk szappant vagy éppen nyersételt, illetve megismerkedhetünk egy-egy termék készítőjével.

 

 

Melisszát egyébként egészen fiatalon elkapta és magával repítette a zöld hullám. “Már gyerekkoromban értek ilyen irányú impulzusok, az általános iskolai biológiatanárom például nagy hatással volt rám, igyekezett bevezetni minket a környezettudatosságba. Később, az egyetemen, mivel pénzügy-számvitel szakon diplomáztam, több kurzusunk kapcsolta össze a környezetet és a gazdaságot, amik nagyon érdekeltek. Aztán összeköltöztünk Kecskeméten a párommal, és ahogyan elkezdtem saját háztartást vezetni, elborzadtam, mennyi hulladékot termelünk. Nekiálltam a zero waste home-ról olvasni cikkeket, könyveket - nagy hatással volt rám például Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő és Bea Johnson, a hulladékmentes életvitel mozgalom szülőanyja. 2018 augusztusa óta próbálkozom én is minimalizálni a hulladéktermelésünket. A kommunális kukánk azóta kb. háromnegyedik telt meg, a szelektív szemetünk 1,5-2 hónap alatt tölt meg egy sárga zsákot, és amit lehet, komposztálok. Most már úgy érzem, ez is rengeteg, szeretném tovább csökkenteni a kidobott dolgok mennyiségét. Eddig, ha más ügyből kifolyólag Budapesten jártunk, akkor több hónapra előre bevásároltam az ottani csomagolásmentes boltokban” - meséli Melissza.

 

 

Gyerekkorunkban bizonyára mindannyian imádunk boltosat játszani, de aztán nem sokan választjuk ezt a hivatásunknak. Melissza viszont elérkezettnek látta az időt, hogy kiszolgálja a kecskeméti zöldek igényeit egy bolttal.

“Egyre jobban beleástam magam a hulladékmentességgel kapcsolatos témákba, elvégeztem egy tanfolyamot, majd elkezdtem a környezetemben élőkkel finoman megismertetni, hogy másképp is lehet. 2019-ben létrehoztam a Zöld Misszió Facebook és Instagram oldalt, ahol igyekeztem a saját példámon keresztül ötletekkel, tippekkel szolgálni az egyre növekvő, érdeklődő tábornak. Mivel egyre nagyobb lelkesedést tapasztaltam és sokan kérdezősködtek, szerveztem két pikniket, majd hívtak előadni intézményekbe, rendezvényekre. Több olyan visszajelzés érkezett, hogy szuper, ahogyan én élek, de sokan nem tudják megoldani, hogy Pestre vagy Szegedre utazzanak csomagolásmentes boltba vásárolni. Gondoltam, miért ne nyithatnék akkor én egy boltot Kecskeméten? Bízom benne, hogy továbbra is lelkesek maradnak a kecskemétiek, mert rengeteg energiám, tudásom, erőforrásom és szeretetem tettem a bolt megnyitásába.”

 

 

Melissza egy személyben az árubeszerző és az eladó, de igazi családi vállalkozás a projekt: a férfi erő a bolt berendezésében segítkezett, a nagymama jön és segít az adódó problémákban, az üzlet hangulatos dekorációja és a szülők zavartalan vásárlását biztosító gyereksarok pedig Melissza leendő anyósának keze munkáját dicsérik.

 

 

Büszkék vagyunk, hogy mi lehettünk a Zöld Misszió legelső vásárlói. Vettünk kóstolót a kézműves granolából, a különféle ízesítésű tésztákból, teszteljük a környezetbarát mosószert, visszatérünk a gyerekkorunkban megszokott textil zsebkendőhöz, holnaptól pedig luffa tökből készült szivaccsal mosogatunk. Még nagyon sok termékkel szemeztünk, de véges volt a biciklink kosarának befogadóképessége, mert hát ugyebár ez is a környezettudatos életmód része, hogy amikor csak tehetjük, két keréken közlekedünk a városban. Biztatunk mindenkit, próbálja ki a csomagolásmentes boltot, amellett, hogy jót teszünk a bolygónak és magunknak, igazán szórakoztató saját kezűleg adagolni a termékeket.

 

 

Zöld Misszió Csomagolásmentes Bolt

 

Cím: Kecskemét, Vágó utca 3., fsz. 5. ajtó

Nyitvatartás:

  • Kedd-csütörtök 9.00-17.00
  • Péntek: 9.00-18.00
  • Szombat: 8.00-12.00
  • Vasárnap-hétfő: szünnap

Fizetési lehetőségek: készpénz, bankkártya

Facebook oldal

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 12 Mar 2020 23:46:39 +0100
Beköltözik a kecskeméti színház a nappalinkba! http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3521-bekoltozik-a-kecskemeti-szinhaz-a-nappalinkba http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3521-bekoltozik-a-kecskemeti-szinhaz-a-nappalinkba Fotó: Illatszertár

 

 

Fotó: Ballada a 301-es parcella bolondjáról

 

Jönnek az online előadások!

 

Április 7-től minden kedden jelentkezik négy héten keresztül a kecskeméti színház egy-egy előadásközvetítéssel, amelyet az intézmény Facebook-oldalán nézhetnek majd meg az érdeklődők. A vezetőség olyan előadásokat emelt az áprilisi online programok közé, amivel részben kárpótolhatja az elmaradt bérletes előadások nézőit. Április 7-én a Péter és a farkas zenés mesejátékot, április 14-én az Illatszertár romantikus vígjátékot, április 21-én a Ballada a 301-es parcella bolondjáról szóló példázatot tűzi műsorára a teátrum. A hónap grátiszelőadása A bohóc című monodráma lesz, amelyet április 28-án láthatnak majd az érdeklődők.

A színház ezúton köszöni az összes alkotónak, színművésznek és közreműködőnek, akik lehetővé teszik az online sugárzást, valamint az előadások közvetítését.

 

 

Best of…

 

A legemlékezetesebb, leghumorosabb, vagy éppen a leginkább szívet melengető történeteiket mesélik el a Kecskeméti Nemzeti tagjai a színház új videósorozatában. Az első részt április 2-án láthatják a rajongók.

 

 

Zenei-és balett-tartalmak, mémek és karanténnovella

 

A Kecskemét City Balett tagjai is készülnek online produkcióval: a táncművészek a közvetlen környezetük bevonásával (bútorok, tárgyak, szobarészek) készítenek egy-egy művészi mini-koreográfiát otthon. Ezekből az etűdökből áll majd össze egy hosszabb videó, ami szintén a színház Facebook-oldalán lesz elérhető a közönség számára.

A nemzeti Zenei tagozata karantén-himnuszt komponál, sőt a művészek - a táncművészekhez hasonlóan -, már táncos és zenei kihívásokat indítottak saját oldalaikon, a társulat pedig hamarosan egy karanténnovellával is jelentkezik majd. A fenti tartalmak mellett a jelenkori eseményekhez, korlátozásokhoz kapcsolódva a színház előadásainak vicces jeleneteiből készült mémekkel is találkozhatunk a közösségi oldalon, kiemelve az otthonlét előnyeit és annak humoros oldalát.

 

Videó-rejtvényben található ki a 2020/2021-es évad

 

Különleges évadbejelentés keretében derül ki idén a Kecskeméti Nemzeti 2020/2021-es évada, ugyanis videó-rejtvény formában jelenti be a teátrum a 2020/21-es évad műsorát. A Facebook-videókban a produkciók címeit ismertetik a művészek, a társasjátékból ismert mutogatás, körülírás és rajzolás ’technikájával’, így invitálva játékra a közösségi oldalt követőket, akik kommentekben küldhetik el címjavaslataikat. 24 óra elteltével a helyesen tippelt kommentelők között pedig nyereményjegyeket sorsolnak az adott előadásra. A videókról készült werkfotók a színház Instagram-oldalán láthatók.

Az első helyes megfejtés már napvilágra került: a Légy jó mindhalálig című musical lesz a nagyszíház első bemutatója.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Fri, 03 Apr 2020 10:38:16 +0200
Egészségkert teszi szebbé a betegek mindennapjait a kecskeméti kórház területén! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3579-egeszsegkert-teszi-szebbe-a-betegek-mindennapjait-a-kecskemeti-korhaz-teruleten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3579-egeszsegkert-teszi-szebbe-a-betegek-mindennapjait-a-kecskemeti-korhaz-teruleten Egészségkert teszi szebbé a betegek mindennapjait a kecskeméti kórház területén!

 

 

A Richter Anna Díjról

Hazánk egyik legismertebb gyógyszercége, a Richter Gedeon Nyrt. pályázati kiírásával kreatív ötletek kidolgozására inspirálta az egészségügy, gyógyszerészet és oktatás területén dolgozó nőket. A Richter Anna Díj olyan újszerű, megvalósítható projektterveket várt a pályázóktól, amelyek az oktatás és kutatás, gyógyítás, gyógyszerészet, egészségügyhöz kapcsolódó ismeretterjesztés területein kreatív, innovatív módon járulnak hozzá az oktatás vagy egészségügy színvonalához, fejlődéséhez, illetve az adott területen dolgozók mindennapjait megkönnyítik, minőségi változást hozva a hétköznapokban.

 

A kecskeméti csapat és a mesebeli Egészségkert

A versenyben legfeljebb öt főből álló csapatok indulhattak, a megjelölt területek valamelyikén aktívan tevékenykedő női csapatkapitány vezetésével. A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház csapata egy szemet-lelket gyönyörködtető kertet álmodott meg a kórház területén található 3000 négyzetméteres kihasználatlan területre.

A kert fő elemei a végtelen jelet ábrázoló gyalogló ösvény, a labirintus, a pergolával körülvett pihenő részek lennének. A természetes környezet kialakításának a célja, hogy a hosszan kórházban fekvő betegeinknek feltöltődést nyújtson, lehetőséget teremtsen a hozzátartozókkal való félrevonulásra és a dolgozók számára is felüdülést jelentsen. A fák, növények között végzett séta gyógyító hatását számos tanulmány igazolta, így a megálmodott kert a gyógyulás folyamatához is lényegesen hozzájárulhatna.

Csapatvezető: Dr. Molnár Mária pszichiáter főorvos, pszicho-onkológus

Csapattagok: Nagyné Szigeti Dóra, Leskowsky Laura, Gyapjas Tünde, Lantos Lenke

 

Az eredményhirdetés:

 

Aktuális helyzetünkben rugalmasságot, újfajta alkalmazkodást kér tőlünk az élet. Erre ez a rendhagyó díjátadó is...

Közzétette: Richter Anna Díj – 2020. május 7., csütörtök

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 07 May 2020 11:49:45 +0200
Énidő, nyugodtság és 7 gyerek nem összeférhetetlen fogalmak http://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/3571-enido-nyugodtsag-es-7-gyerek-nem-osszeferhetetlen-fogalmak http://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/3571-enido-nyugodtsag-es-7-gyerek-nem-osszeferhetetlen-fogalmak Énidő, nyugodtság és 7 gyerek nem összeférhetetlen fogalmak

 

A nagy öregek :)

 

Trendalelke.hu: Emlékszem, egy ámulatba ejtő történetedre veled kapcsolatban. Amikor a gyerekeink együtt jártak családi napközibe, egy délutáni bábelőadás alkalmával a két nagyobbik fiad szerinted rendetlenkedett. Rájuk szóltál egyszer, majd másodjára felhívtad a figyelmüket, hogy a következő alkalommal elindultok haza. Öt perc múlva beütött a krach a gyerekek szempontjából, összepakoltad a két fiút és a baba korú lánykádat, és hazamentetek. A többi anyuka pedig csak pislogott. Ez úgy 9 éve történt, amikor “még csak” 3 gyerkőcötök volt. 7 gyermekes anyaként is ugyanilyen következetes vagy?

Tóthalminé Pesti Hajnalka: Nem emlékeztem erre a történetre, de jó visszahallani! Próbálkozom, mert a következetesség fontos alapköve a gyereknevelésnek. Nem egyszerű és természetesen nem is mindig tudom magam ehhez tartani tökéletesen. Nehezíti a dolgom, hogy nagyon eltérő korosztályúak a gyerekek. Alaptörekvésként viszont mindenképp jelen van egy keretrendszer, a gyerekek ebben érzik magukat biztonságban. Tényleg csak kereteket tudok mondani: például az étkezések rendje, fontos ugyanis, hogy ne össze-vissza üljünk asztalhoz. Reggelente pedig egyszerre kel mindenki attól függetlenül, hogy megy-e óvodába, iskolába vagy otthon marad. Sok minden ösztönösen jött vagy magától alakult ki úgy, ahogyan most van. Korosztályonként bizonyos dolgokban vannak enyhítések, például a nagyobbak elmehetnek bizonyos helyekre egyedül, a kicsik nem. Persze lényeges, hogy a saját határaimmal is tisztában legyek, csak így tudom a gyerekeket koordinálni.

 

Tudsz mérges lenni?

Hogyne! Mégis inkább rugalmasságra törekszem. Kisebb malőrökön már fel sem húzom magam. Úgysem tudok mindent kiküszöbölni. A gyerekek egyébként többnyire érezni szokták rajtam a feszültséget, főleg, ha hangot is adok neki. Az is megesett, hogy sírtam. A gyerekek előtt. Akkor épp így jött ki belőlem a feszültség. Van az a pont, amikor szakad a cérna, inkább arra törekszem, hogy el se jussunk eddig a pontig. Erre a mozgásos játékok igazi csodaszert jelentenek. Ha kiabálok, azzal nem oldódik meg semmi.

 

Nehéz egy 9 fős családról közös fotót találni, Ferike itt még pocaklakóként van jelen

 

Akkor találkoztunk utoljára személyesen, amikor az ötödik gyermekeddel jártál baba-mama tornára. “Nem mondom, hogy soha, de azt hiszem, most egyelőre elég” - jelentetted ki. Azóta mégis született két gyermek. Mi változott?

A férjem és én is háromgyerekes családból származunk, szóval sosem állt tőlünk távol a nagycsaládos lét. Mi is 3-4 csemetét terveztünk. Figyeltük magunkat, a teherbírásunkat, a körülményeket, a gyerekeket, de a szívünk nyitott maradt minden baba érkezése után. Az 5. gyerkőc után is azt éreztük, hogy még belefér a családbővítés, így érkezett Hajni. A hetedik lurkó pedig igazi meglepetés volt, őt nem terveztük, de óriási ajándékként tekintünk rá. Fizikailag és a gyerekeket látva most teljesen kereknek látom a családot, de továbbra sem mondok olyat, hogy soha többet.

 

Lehetséges-e szülőként elegendő figyelmet fordítani külön-külön mind a hét gyerekre?

Olyan nincs, hogy minden nap minden gyerekre külön időt szánunk, inkább arra figyelünk, mikor kinek van rá nagyobb szüksége. Mindig a helyzet hozza, hogy melyikünk melyik gyerkőchöz bújik kicsit oda beszélgetni, megsimogatni, mesét olvasni. Teljesen eltérőek az igényeik, illetve ők is sokat foglalkoznak egymással.

 

7 testvér között mindig akad játszótárs

 

Egy-két évvel a napközis mindennapok után a játszótéren találkoztunk. Akkor született meg a 4. gyermeketek, és arról faggattalak, hogy hogyan menedzseled az életeteket a apróságokkal. Mesélted, hogy nem esel kétségbe, ha egy leves két nap alatt készül el: egyik nap megpucolod a zöldségeket, másik nap megfőzöd. Tészta lehet, hogy csak harmadnap kerül bele. A 9 fős családban hogyan szervezed a háztartást békeidőben?

Azóta már ügyesedtem, már egy nap alatt is elkészül a leves (nagy nevetés). A családi közösség is csak úgy tud jól működni, mint bármely közösség: ha mindenki kiveszi a részét a teendőkből. A családot közösen működtetjük a férjemmel együtt, akire maximálisan mindenben számíthatok. Úgy gondolom, kevesebb gyerek esetén is ugyanolyan fontos bevonni őket a háztartás feladataiba a koruknak, érettségüknek megfelelő szinten. Nálunk ez még fontosabb. Igyekszünk folyamatosan delegálni a munkát. A nagyobb fiúk a kerti munkában már komoly segítséget jelentenek, a kisebbeket pedig megkérem, hogy terítsék meg az asztalt, vagy seperjék fel a morzsákat. Nem egyformák természetesen a gyerekek: van, aki gyakorlatias, van, aki kevésbé, úgyhogy ezt is igyekszem figyelembe venni és a kellő dolgokban fejleszteni, segíteni őket.

 

Rotálod a feladatokat vagy van egy fix leosztás, kinek mi a teendője?

Ennyire nem vagyok rendszerező típus, inkább csak naponta, a közös imádság és a reggeli elfogyasztása között átbeszéljük az aktuális elintéznivalókat. Nincs olyan, hogy klasszikus női vagy férfimunka, a férjemmel mindketten megcsinálunk bármit. Fontosnak tartom, hogy lássák ezt a gyerekek.

 

A gyermekfelügyelet házon belül is megoldott :)

 

Sok 1-2 gyermekes szülő kapott a szívéhez, amikor március 14-én kiderült, hogy bezárnak az iskolák, jön az otthontanulás. Te mit éreztél a bejelentéskor, és hogyan működik nálatok a digitális tanrend?

Nem öntöttek el negatív érzések, inkább a lehetőséget láttam benne arra, hogy többet együtt legyünk. Nekünk a hétköznapok nem egyszerű logisztikai kihívást jelentenek: óvoda, iskola, sportfoglalkozások, különórák… Most ez megszűnt. Én vagyok otthon a gyerekekkel és persze, az otthon tanulás egy plusz kötelesség, de szerencsére a mi iskolánk nem támaszt olyan követeléseket a gyerekek és szülők felé, ami kivitelezhetetlen. Nem feltétlenül a tananyag tömkelegét akarják a tanulókra zúdítani, inkább azt célozzák, hogy jól érezzék magukat és a tanulás élmény is legyen. 6., 5., 3. és 1. osztályba járnak a gyerekeink, szóval azért igen gyakran hallom, hogy “anya, gyere”. Próbálom őket az önálló tanulásra nevelni. Egyébként az első héten azt gondoltam, most aztán kiépítünk egy remekül működő rendszert, de azóta ezt felülírtam és enyhítettem a szabályokon, hogy ne őrüljünk bele. Van egy délelőtti és egy délutáni tanulási blokk, közte beépítettük a játékot. Egy közös számítógépük van, a két nagyobbnak már vettünk saját telefont, illetve az iskolától kaptunk két táblagépet, ezeken az eszközökön osztoznak. A nagyok pedig segítenek a kicsikkel foglalkozni, amiért igazán hálás lehetek.

 

A #maradjotthon kapcsán vezettél be különleges rendszabályokat az anarchia elkerülése érdekében? Többet kell segíteniük a gyerekeknek? Mostanság a hét minden napján mindenki öt alkalommal étkezik otthon.

Újabb rendszabályok nincsenek, inkább újrahangolás történt, többet segítkeznek nekem. A lányok például kedvet kaptak a sütéshez. Erre is egy klassz lehetőségként tekintek, hogy nemcsak a magyart meg a matekot tanulják, hanem a háztartásbeli dolgokat is elsajátítják. A legnagyobb kihívás a pakolás, azt általában én vállalom magamra. Nem egyszerű rendet tenni a ruhák közt, hogy mindig azok legyenek a szekrényben, amik méretben és az évszakhoz passzolnak. Ami a napi öt étkezést illeti, ebédet általában én főzök. Nincs minden nap leves és főétel, és este nem eszünk már főtt ételt a vészhelyzet óta. Igyekszem azért változatosan prezentálni az ennivalót. A múltkor viszont meglepődtem, hogy négy tepsi pizzát kellett sütnöm… Mi lesz később?

 

Mennyit mosol egy héten?

Kb. 5-6 adagot. Próbálom beosztani a napokat, van, amikor mondjuk a takarításon van a fókusz, máskor a mosáson vagy épp a ruhák elpakolásán. A szobákon is így haladunk végig.

 

Hogyan oldottátok meg a bevásárlást, amikor mennyiségi korlátozást vezettek be?

Tejterméket egy ismerőstől veszünk, kenyeret néha a férjem süt, úgyhogy annyira nem érintett minket. Nem halmoztunk fel semmit.

 

Tóthalmi Ferenc, aki ha kell, játszik, ha kell a háztartásban segédkezik

 

Sok párkapcsolat vérzik el a kisgyermekes időszakban. Nálatok ez hétszeres kockázatot jelent. Hogyan küzdötök a fáradtság, fásultság ellen? Egyáltalán van énidőtök és közös időtök?

Férjemmel kölcsönösen igyekszünk egymás számára biztosítani az egyéni feltöltődést. Biciklizni békeidőben és most is eljárok, a mozgás feltölt, kiszellőzteti a fejem. Van, hogy bezárkózom a fürdőszobába és veszek egy forró fürdőt. Nagyon fontos számunkra a baráti családokkal való kapcsolattartás, az is lelki feltöltődés és kikapcsolódás, ha velük vagyunk. Igazi lelki közösségre találtunk a Szentcsalád Plébánián. Egyéni és közös életünknek is meghatározó alapja a Jóistenbe vetett hitünk, és ebből nagyon sok erőt merítünk a hétköznapokban. Rendkívül fontosnak tartjuk a férjemmel ápolni a kapcsolatunkat, hiszen a gyerekek is csak akkor érzik jól magukat ebben a családban, ha mi jól együtt tudunk működni. A kapcsolatunkat tudatosan igyekszünk építeni, sokszor naptárral a kezünkben tervezzük meg a randijainkat. Édesanyám a járvány előtt sokat segített a gyermekfelügyelettel, most persze óvni próbáljuk őt és nem találkozunk. Külső segítséget is szoktunk kérni.

 

Hány éve vagy otthon a gyerekekkel?

13 éve. Korábban az egészségügyben dolgoztam röntgenasszisztensként. Jelenleg is ott vagyok állományban. Ha a legkisebb is betölti a három évet, akkor elképzelhető, hogy visszatérek.

 

Leg, leg, leg: a legnehezebb/ legboldogabb/ legemlékezetesebb/legviccesebb emlék, történet a nagycsaládos létből?

A legnehezebb akkor volt, amikor négy gyerkőcünk volt, mert amikor Anna született, a legnagyobb csemeténk még nem érte el az 5 éves kort sem. Az azért kemény időszak volt négy picúrral. Fizikailag és mentálisan is igénybe vett minket. Most már a nagyok rengeteket segítenek.

A legviccesebb egy klasszikus történet: egyszer egy gyermeket ott felejtettünk az óvodában, de szerencsére nem vette észre, mert gyorsan visszaszaladtunk érte.

A legörömtelibb mindig a babák születése. A férjem minden szülésnél bent volt velem. Az első gyermekem császárral született, a többi természetes úton. Hatalmas ajándék, hogy az összes szülésem pozitív élmény.

 

Nemrég olvastam egy tízgyerekes szegedi családról, ahol sosem találják meg a tettest, aki eltünteti az édességet, ezért kamerák felszerelését tervezik. Nálatok is vannak ilyen sztorik?

Nincs az a nasi mennyiség, ami el ne fogyna, így nekünk szintén résen kell lennünk. Mindig máshova kell rejteni a nassolnivalót. Mivel én nem vagyok nasis, sokszor el is felejtek venni a boltban, így sokszor nincs is itthon. De a legnagyobb, XXL méretű ropis zacskó tartalma is fél pillanat alatt eltűnik.

 

Bár odabent már kicsit szűkös a családi ház, a kert nagy örömforrás a gyerekeknek

 

Hogyan néz ki egy közös családi program, kirándulás,alás?

Minden évben megyünk nyaralni, mert fontosnak tartjuk a kikapcsolódást. Évek óta nagy segítség ebben az Erzsébet-program. Külföldön még nem jártunk a gyerekekkel, de élvezettel megyünk a Balatonhoz.

 

Készültök az anyák napjára?

Gondolkoztam rajta, hogy sütök valami finomat, de bizonyára a férjem készül velük valami meglepetéssel nekem. A mamákról sem feledkezünk meg annak ellenére, hogy nem találkozhatunk velük, lehet, hogy szerenáddal lepjük meg őket.

 

Hétszer hatódsz meg?

Csak egyszer, de akkor nagyon, amikor odaáll elém a hét gyerek.

 

Kilencből kilenc családtag egy fotón! Kivételes alkalom! :)

 

Milyen útravalóval szolgálnál azoknak, akiknek már van egy-két gyermeke, és vacillálnak, vajon vállaljanak-e még?

Semmiképp se ijedjenek meg! Nem egyenes arányossággal nő a nehézségi szint. Azt tanácsolom, legyenek bátrak, mert hatalmas örömmel jár sokgyerekesnek lenni! Lehet, hogy kívülről úgy tűnik, hét gyerekkel az élet extrém teher, mégis sokkal több az extra öröm, amit egy vagy két gyerekkel nem biztos, hogy megtapasztalhat egy család.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (barbara) Otthon melege Fri, 01 May 2020 13:31:58 +0200
Kecskemét arcai: Trencsényi Péter, kutyás katonai mentő http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3506-kecskemet-arcai-trencsenyi-peter-kutyas-katonai-mento http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3506-kecskemet-arcai-trencsenyi-peter-kutyas-katonai-mento Kecskemét arcai: Trencsényi Péter, kutyás katonai mentő

 

Kecskemét arcai című sorozatunkban neves, kevésbé ismert, vagy egyáltalán nem ismert kecskemétiekről mesélünk, akik alakítják, formálják a várost, színesítik a kecskeméti életérzést: lehetnek nők, férfiak, művészek, vállalkozók, sportolók, önkéntesek, hétköznapi hősök. Ami fontos: köztünk, értünk, velünk élnek.

 

 

Trendalelke.hu: Nem szokványos hivatást űzöl! Mi terelt erre a pályára?

Trencsényi Péter: Régóta tetszett a speciális mentés minden válfaja, például a légi mentés. Már gyerekkoromban óriási Medicopter 117-rajongó voltam. 17 évig dolgoztam civilben a baleseti ambulancián, illetve ezzel párhuzamosan az Országos Mentőszolgálatnál. A kórházi betegellátás szép hivatás, imádtam, de egy idő után már nem találtam benne elég kihívást. Közben egy ideje csábítottak a katonai mentőkhöz, és egyszer csak úgy éreztem, itt az ideje váltani. Elvégeztem egy alapkiképzést, és most ún. harcoló alakulatnál dolgozom. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországon állományban lévő 22 ezer katona közül én abba a 3500-ba tartozom, akik harcoló beosztásban vannak, vagyis elsősorban katona vagyok, másodsorban egészségügyi altiszt a szolnoki Különleges Rendeltetésű Dandárban. Nem állítom, hogy pusztán a mentőzés nem tartogat elég gyorsan kezelendő helyzetet, de az, amikor az ember mindezt az otthonától több ezer kilométerre, egy instabil belpolitikai helyzetű országban, például egy sivatag kellős közepén, műveleti területen, egyetlen hátizsákból kell megoldja, az a mentés egy igen adrenalindús szintje. Ez lett az én terepem. Néhány év után a harctéri ellátáson belül is találtam egy igazán nekem való utat: hogy egy kutya legyen a társam. A drónok és a modern harci eszközök korában igazán meglepő volt látni, milyen szinten támaszkodik a katonaság a négylábúakra.

 

 

Így lettetek elválaszthatatlan partnerek Mogyival, aki igencsak különleges kutya országos szinten is!

Dr. Joó Péter orvos őrnagy tiszteletére egyébként dr. Joó Mogyoró a hivatalos neve, de mindenki csak Mogyinak szólítja. És valóban, ő az első Magyarországon, aki kereső-mentő kutya státuszban dolgozik a honvédségnél.

 

Mennyi időt vett igénybe a kiképzése?

Mogyi négyhónaposan került hozzám. Első körben az alapengedelmességet sajátította el hagyományos kutyaiskolában, majd miután hozzászokott a katonai közeghez - a folyamatos nyüzsgéshez, a zajokhoz -, akkor elkezdtünk minden hétvégén Jászberénybe járni, ott található ugyanis Európa egyik legjobb kereső-mentő kiképzőközpontja. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy hatalmas terület tele van autóroncsokkal, törmelékkel, vasúti vagonokkal - összesen 2000 búvóhellyel. Egy természeti katasztrófa helyszínét tökéletesen visszaadja, számos lehetséges szituációt tudunk rajta gyakorolni. A magyar mentőkutyás egyesületekkel egyébként együtt dolgozik a honvédség, így a remekül kiképzett kutyák és vezetőik, valamint a légi mozgékonyság és terepjáró képesség együttes erővel, sokkal hatékonyabban vethető be.

 

 

Hogyan jött az ötlet, hogy te magad is életre hívj egy ilyen egyesületet?

Miután egyre jobban megismertem a magyar mentőkutyás egyesületeket, feltűnt, hogy jó néhány működik már országszerte, de Bács-Kiskun megyében egy sem, holott ez a legnagyobb megye. Tény, hogy se barlangunk, se hegyünk, vizünk se túl sok, viszont hatalmas területek bizony vannak, mint ahogyan eltűnt személyek is akadnak mindig. Jelenleg, ha ilyen bejelentés érkezik a segélyvonalon, a rendőrség kapacitása függvényében tud rá reagálni. Sokkal könnyebb a keresés, ha egy olyan csapat érkezik a helyszínre, amelyben a rendőrtől a tűzoltóig, az orvostól a lelkes civilekig, alpintechnikás szakembertől a kutyás mentőig mindenki megtalálható. Egy jól kiképzett területátvizsgáló kutya 4 perc alatt végez egy hektárral. Ha ezt kizárólag a szokásos, 5 méterenként láncba állított emberek végzik, legalább egy órát vesz igénybe a keresés. Elkezdtem tehát egy ilyen csapatot verbuválni, és szerencsére akiket eddig megkörnyékeztem, egyöntetűen a csatlakozás mellett döntöttek. Szabadidőnkben, saját felszereléssel és járművekkel, ellenszolgáltatás nélkül dolgozunk. Jelenleg kb. 15 ember és 5-6 kutya alkotja a Hírös Rescue Teamet.

 

Hogyan tudják a kutyák, kit kell keresniük?

Arra képezzük őket, hogy a természetellenes testhelyzetben lévő, illetve nem mozgó személyeket kutassák. Erre van is egy mókás történetünk: a Noszlopy parkban sétáltunk Mogyival, az egyik padon pedig ült egy lány. Percekig szinte mozdulatlanul nézte a telefonját, Mogyinak pedig egyre gyanúsabbá vált, élénken szemmel tartotta, majd egy idő után ütemes ugatással jelezte nekem, hogy sérült embert talált. Amint megmozdult, Mogyi már ment is tovább megnyugodva. Vannak kutyák, akik egy bizonyos szagminta alapján dolgoznak, mások nagy területeket kutatnak át azzal a céllal, hogy embert találjanak. Mogyi például romkeresésre lett kiképezve, de szabadidőben szoktuk a nyomkeresést is gyakorolni, és egyre ügyesebb benne. Biztosan nem ez lesz azonban a fő profilja, ugyanis fajtájából adódóan ehhez a műfajhoz túlságosan pörgős. A tenyésztő nagyon találóan azt mondta: ha egy német juhászt, egy tasmán ördögöt és egy Duracell-elemet összegyúrunk, abból lesz a belga juhász. A keresésben főként labrador, golden retriver, német juhász, belga juhász fajtájú kutyákat használnak. Ők egyrészt gyorsan tanulnak, másrészt fizikai adottságaik is megfelelőek az extrém terepekhez.

 

 

Hány évig dolgozik egy kutya?

15-18 évig élnek körülbelül ezek a kutyák, de általában 10 éves kor körül nyugdíjazzuk őket. Mogyi másfél éves, szinte még kölyöknek számít.

 

Mennyit tréningeztek naponta?

Átlagosan legalább három órát. Kialakult már egy napi rutinunk: reggel kis séta, labdázás után belefogok a munkámba, a délelőtt folyamán még gyakoroljuk egy kicsit az alapengedelmességet, majd újra dolgozom. Ebéd után jöhet valami izgalmasabb feladat, például fegyveres mozgás és taktikai elemek tanulása vagy épp helikopterezés. A délután folyamán pedig a keresést szoktuk gyakorolni. A közkatonai újoncok előszeretettel csatlakoznak hozzánk, tökéletesen imitálják a halott embert. Tulajdonképpen reggeltől estig együtt pörgünk.

 

 

Voltatok már éles bevetésen?

A honvédség és a rendőrség egy közös feladatában vettünk részt: egy idős urat kezdett el keresni a családja egy többnapos, özönvízszerű esőzés után. Az autóját a lakhelyétől nem messze, egy erdősáv szélén megtalálták, de a járhatatlan utak miatt tovább nem jutottak. A keresett személyt végül is megtalálták a rendőrök, mire mi a helyszínre értünk, de oklevelet így is kaptunk az akcióért. Azért örülök ennek nagyon, mert legalább mostantól tudják, hogy számíthatnak ránk ilyen esetekben.

 

A családod hogyan birkózik meg a munkáddal járó nehézségekkel, például azzal, hogy rengeteget vagy tőlük távol?

Mogyi a laktanyában minden szabályt betart, de ha hazamegyünk, teljesen elengedi magát, rombolja a kertet. Állítólag hároméves kora körül belassul majd kicsit, de megjavulni sosem fog. A párom ezt viseli nehezen, nem is a sok távollétet, ahhoz már hozzászokott. Persze, ettől még nagyon nehéz. A missziók alatt is hiába videotelefonálunk esténként, az itthoni teendők sokaságával egyedül kell megbirkóznia. Szerintem sokkal rosszabb neki, mint nekem, mert én barátok közt vagyok és azzal foglalkozom, amit imádok, ő viszont aggódik értem, viszi a háztartást, övé a gyereknevelés, elintézi helyettem a férfias dolgokat is, mint például egy csőtörést. Szerencsére ennek ellenére nagyon támogat mindenben, a munkámtól a Hírös Rescue Teammel kapcsolatos törekvéseimig.

 

A gyerekek rajonganak Mogyiért?

A 6 éves kislányom egyszer elsírta magát az autóban, beszíjazva a gyerekülésben, mert egy ponton rájött, hogy nem nyomtam le a gyerekzárat, és megijedt, mi lesz vele, ha kiesik, hiszen Mogyi épp nem volt velünk, hogy megkeresse. Elképesztő bizalom van köztük. Egyébként mozaikcsalád vagyunk, a páromnak is született az előző kapcsolatából két gyermeke, természetesen ők is imádják Mogyit és a többi állatunkat, merthogy velünk lakik még egy puli, egy póni, bent pedig két macska és három csincsilla.

 

 

Mire vagy a legbüszkébb a pályafutásodban?

Talán az a legjobb érzés, amikor megismernek a városban. Az összes gyerekrajzot, amit valaha a kis páciensektől kaptam, őrzöm otthon. Ezekre is jó érzés rápillantani, örök emlékek. Vittünk egyszer szívtranszplantációra egy urat mentővel, aki természetesen nagyon izgult, hiszen tudni kell erről a beavatkozásról, hogy ha a szervezet kilöki az új szívet, akkor nincs tovább. Mi átadtuk a fogadó kórháznak, és több információt nem kaptunk róla, sikerült-e a műtét. Egy évvel később édesanyámnál a mosógépszerelő meglátta a mentős ruhámat. Rögtön elmesélte saját élményeit a mentőkkel, hogy szívátültetésre vitték fel Budapestre, megmutatta a sebét is. Anyukám persze elmondta nekem, én pedig egyből rávágtam, hogy emlékszem erre a férfire. Pár hét múlva újra elromlott édesanyám mosógépe, ebből az apropóból elújságolta a szerelőnek, hogy én voltam vele a mentőben. Rendkívül hálálkodott édesanyámnak, ki sem engedte fizetni a javítás költségét. 17 év mentőzés és a sürgősségin való munkám alatt rengeteg emberrel találkoztam. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy közülük sokaknak tudtam segíteni. Különleges emlék az is, amikor a mentőautóban sikeresen levezettem életem első szülését, Zolika világra jöttét.

 

Hogyan lehet elviselni a te hivatásodban - akár az egészségügyet, akár a katonai terepet nézzük - a kudarcot, az elvesztett meccseket? Hiszel valamilyen felsőbbrendűben?

Pont a szakmáimból kifolyólag nem vagyok vallásos, mert úgy gondolom, ha lenne bármilyen felsőbbrendű lény, nem hagyná, hogy ennyi szörnyűség történjen a világban. Nem lennének balesetek, bűntények, természeti katasztrófák, háborúk, családon belüli erőszak… Azt viszont saját tapasztalatból állítom, hogy aki jó dolgokat cselekszik másokkal, azzal ugyancsak jó dolgok történnek. Az egészségügy mellett egy rövid ideig dolgoztam a börtönben is. Az volt a feladatom, hogy szükség esetén mentőt hívjak vagy ellássam a beteg rabokat. A fogvatartottakhoz is úgy viszonyultam, hogy nem nekem kell elszámolniuk, én jó szándékkal fordultam feléjük, ha baj volt. Hiszem, hogy ezt kapom majd vissza az élettől.

 

 

Nem szakadtál el teljesen az egészségügytől, a Gyógyító bocsok programban is tevékenyek vagytok.

A Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvánnyal már Mogyi előtt is dolgoztam a Gyógyító bocsok programban, most pedig együtt járunk a gyerekekhez. Mogyi imádja őket, egy kis simogatásért és labdázásért cserébe bármire képes.

 

Érezted valaha, hogy “ezt nem lehet kibírni”? Akár az egészségügyben, akár a katonaságnál, akár apaként…?

Minden fronton volt ilyen élményem. Mentősként szörnyű eseteket láttam, néhány kitörölhetetlenül beleégett az emlékezetembe. Megfordultam egy-egy olyan kőkemény honvédségi kiképzésen, amiről hazaérve megfogadtam, hogy én soha többet nem veszek részt ilyesmiben. Aztán kipihentem magam és újra mentem. Mogyival is megesett már, hogy nálam teljesen elpattant a cérna, egyszerűen elfáradtam és elfogyott a türelmem. Viszont sosem bántanám, csak jutifalattal és labdával dolgozom, mert a pozitív nevelés híve vagyok. Csupán akkor tettem kivételt, amikor áramvezetéket rágott szét, ott kénytelen voltam a saját érdekében nyomatékosítani, hogy ilyet többet nem csinálhat.

 

 

Volt valaha rémálmod, amiben a valóságot élted újra?

Soha. Míg az egészségügyben dolgoztam, a kollégákkal mindig kibeszéltük magunkból a rázós eseteket. A kötelező pszichológiai konzultációkon felül sosem volt ilyesmire szükségem, magamban sikerült mindent feldolgoznom. Rengeteget agyaltam, agyalok egy-egy helyzeten, mit tehettem volna másképp, jobban, aztán elengedem.

 

Félsz-e bármitől az életben?

Semmitől. Igaz, noha a helikopterezést imádom, mivel van egy kis tériszonyom, az ejtőernyőzéstől, bungee jumpingtól irtózom. Persze, ha muszáj lenne, ugranék. Egyedül a kislányomat féltem, őt viszont mindentől.

 

Akkor a kicsit a túl aggódó, túl szigorú apák táborába tartozol?

Szigorúnak semmiképp nem vallanám magam, sőt, inkább elkényeztetem a kislányom. Néha aztán észbe kapok, és pár hétig átmegyek szigorúba, de mindig elgyengülök.

 

Mi volt a leghosszabb idő, amit külön töltöttél a családodtól?

Fél év, egy afganisztáni misszióban. A kislányom tudja, hogy az a szakmám, hogy embereknek segítek, de nem értette, miért kell ilyen sok időre egy másik országba utaznom. Azt feleltem neki, hogy ásványvizet és csokit fogok osztogatni az ottani gyerekeknek. Fél évvel később, amikor hazaérkeztem, megleptem azzal, hogy én ébresztettem. Az első kérdése az volt, hogy hoztam-e neki is. Fogalmam sem volt, mire gondol, majd kiderült, hogy a vízre és a csokira. Kivágtam magam azzal, hogy elosztogattam mindet, de persze szuveníreket kapott tőlem. Ez a sztori egyszerre kellemes és fájó. Piszok nehéz volt hat hónapig a kislányom nélkül, eszméletlenül hiányzott.

 

 

Ilyen tempó mellett elengedhetetlen, hogy néha töltőre tedd magad. Mi kapcsol ki?

Előfordul, hogy kimerülök, olyankor két napig nincs kedvem semmihez, de aztán kipihenem magam és mehet minden tovább. Olyankor viszont a szó legszorosabb értelmében nem csinálok semmit, csak eszem, alszom, kicsit a családdal vagyok. Régebben maketteztem, a kórházban, a körpult melletti mentőautó-gyűjtemény (több mint 300 autó és helikopterek) is az én munkám. Ilyesmire mostanság nincs időm.

 

 

Biztosra vesszük, hogy más életszakaszban, amikor volt szabadidőd, valamilyen magas adrenalinszinttel járó tevékenységet választottál kikapcsolódásnak.

Egy ideig breaktáncoltam, szerepeltem videoklippekben, háttértáncoltam például az Animal Cannibalsnél, utcatáncoltam külföldön, meg közben össze-vissza törtem magam. Később alapítottam egy amerikaifoci-csapatot néhány barátommal. Gyorsasági motoroztam is, tavaly nyáron pedig beleszerettem a jetskizésbe. Tulajdonképpen egy percig nem unatkoztam még az életemben, elég kalandos az utam. Általános iskola után egy helyre adtam be a jelentkezésem: az artistaképzőbe. Akkoriban még igencsak nehéz volt oda a bejutás, így hoppon maradtam. Az osztályfőnököm megnyugtatta édesanyámat, hogy majd csak találnak nekem továbbtanulási lehetőséget. Így csöppentem a Kocsis Pál Mezőgazdasági Iskolába. Az évnyitón üdvözölték a virágkötő, -berendező szakosokat. Azt hittem, rossz helyen járok... Mondanom sem kell, egyedül voltam fiú és fogalmam sem volt, mit csinál egy virágkötő. Ennek ellenére elvégeztem és az Attila Virágszalonban dolgoztam is a szakmámban egy évet. Nem volt rossz buli, de túlzottan nem szerettem. Közben kiderült nagy bánatomra, hogy hosszú távon a breaktáncból nem fogok tudni megélni. Mivel anyukám a kórházban dolgozott, kérdeztem, nincs-e ott véletlenül valami nekem való állás. Segédápoló lettem a sürgősségin. Átmeneti munkának terveztem, de aztán a kórházban ragadtam. Közben leérettségiztem, nyelvet tanultam, illetve megszereztem a mentőszakápolói és a műtős vizsgát. Előbb a baleseti ambulanciára kerültem, majd jött a mentőzés. Amikor közel két évtized után elfáradtam, akkor pedig váltottam a honvédségre.

 

 

Most mit érzel, a helyeden vagy?

Igen, megtaláltam a helyem, mindenképp ezen a vonalon építkezem tovább. Szolnokon mind katonai, mind egészségügyi szakterületen remek lehetőségeim vannak. Olyan nekem a munkám, mint egy gyereknek a vidámpark.

 

Csupán a 30-as éveidet taposod, de már most egy extrém tartalmas életpályát tudhatsz magad mögött. Maradt még valamilyen jelentősebb terv, cél a bakancslistádon?

Rengeteg! A Hírös Rescue Team dolgain gőzerővel munkálkodom, és ez szerencsére a többieket is feltüzeli és motiválja. Ha belefogok valamibe, azt 110 százalékon csinálom és a legjobbá akarok benne válni. Tele vagyok tervekkel és álmokkal, főleg Mogyihoz és az alapítványhoz kapcsolódóan. A lelkesedésünk szárnyal, a kellő tapasztalattal rendelkezünk, úgyhogy a lehető legtöbbet szeretném ebből kihozni. A honvédségen belül pedig a mentőhelikopteres képzést tűztem ki célként, illetve szeretnék minél több misszión részt venni. Azt szoktam mondani, még legalább tíz évig tervezek ennyire aktív életet élni.

 

 

Van kedvenc helyed Kecskeméten?

A Mentőállomásra a mai napig bejárok néha meginni egy kávét és beszélgetni az ismerősökkel. Nyáron szeretünk kijárni a Domb Beach-re lazulni.

 

Milyen legyen Kecskemét 5 év múlva?

Tudjanak minél többen a Hírös Rescue Teamről, merjenek hívni minket! És legyen a város sokkal kutyabarátabb!

 

Fejezd be a mondatot: Ha tehetném…

Tartanék több kutyát, akikkel mindenfelé járnánk a világban segíteni az embereknek katasztrófák, krízisek helyszínein.

 

 


Hírös Rescue Team

Elérhetőség: hirosrescueteam@gmail.com

 

Csatlakoznál a Hírös Rescue Teamhez?

Bárki, aki lelkes, csatlakozhat civil önkéntesként a csapathoz.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Wed, 25 Mar 2020 10:18:35 +0100